Våre dagsturer

Flor og Fjære

https://florogfjare.no/norsk

Vi er fristet til å kalle det for ”blomsterøya” Flor og Fjære. Beliggende på øya Sør-Hidle i byfjorden utenfor Stavanger finner vi nemlig dette eventyret av en opplevelse. Med et klima som tillater planter som vi normalt må langt, langt sør for å finne vokse, har ekteparet som driver stedet bygget opp en attraksjon som får en til å undre: Hvordan er dette mulig her langt oppe i kalde nord?

Turprogram:
Fremmøte for tidlig avreise fra egnet sted i Kristiansand eller annet avtalt sted på Sørlandet. Vi kjører vestover E39 mot Flekkefjord, Sandnes og Stavanger. Underveis stopper vi selvsagt med jevne og behagelige mellomrom, både fordi de som eventuelt røyker skal kunne få seg en blås og for en liten beinstrekk. I god tid før kl 1300 må vi være på kaien i Stavanger og her venter en passasjer båt oss, klar for avgang til øya Sør – Hidle og blomstereventyret ”Flor og Fjære. Det blir omvisning, tid på egenhånd og ikke minst; en lunsjbuffèt her før vi returnerer med båt til Stavanger og forventet ankomst dit ca kl 17.30.

Vi tar fatt på hjemturen, men kan om ønskelig ta en stopp på for eksempel Ikea eller det store handlesenteret Kvadrat som ligger like ved. Her er det opp til hver enkelt å få i seg noe å spise. Så finner vi igjen våre plasser i bussen og vi forlater Sandnes, og nå foreslår vi å kjøre over Jæren frem til Egersund og derfra langs E39 til Kristiansand.

Åseral, Bortelid og Ljosland

Vi starter hjemmefra og kjører frem til Sveindal. Veien dit kan varieres, avhengig av hvor turen startes. Fra Sveindal kjører vi nordover siste del av Mandalen til Kylland og Kyrkjebygda (Åseral). Herfra dreier vi av og følger idylliske Ljoslands-dalen drøye 2 mil til vi kommer til selve turiststedet Ljosland. Snart lar vi oss imponere av den omfattende hyttebyggingen som faktisk fremdeles delvis pågår, selv om mange av hyttene er ferdige. Skjønt hytter, de fleste vil nok oppfatte de nyeste hyttene som er bygget til å være rene eneboligene! Kaffe og formiddagsmat spiser vi på Ljosland Fjellstove, som for øvrig har en virkelig interessant fjellhage rett ved seg. Etter matbiten kjører vi sørover dalen igjen til Åseral, hvor vi kan se forholdsvis nybygd rådhus, stor aldersheim og et flott skole- og idrettshallkompleks som ble ferdigstilt høsten 2001. Det er tydelig at kommunen har sine kraftinntekter…… Fra Kyrkjebygda kjører vi nordøstover, opp mot Bortelid. Underveis passerer vi Smeland Kraftstasjon og Lognavatn, som vi også vil kunne stoppe ved på vei nedover dalen igjen. På Bortelid foregår nå også omfattende turistutbygging – og hyttene skyter i været på det ene feltet etter det andre. Hjemveien fra Åseral med sine turistbygder har vi lagt ned Dåsvanns-dalen, hvor vi bl.a. får en imponerende utsikt i det vi kjører ned Lindalen som for øvrig er kjent for sine mange varmekjære treslag. Middagen har vi lagt til Evje, hvor det også blir anledning til å rusle rundt litt på egen hånd ved butikkene i sentrum. Siste del av turen går så fra Evje og frem til de respektive hjemsteder.

Birkeland, Herefoss og Grimstad

Vi kjører fra hjemstedet mot Vennesla, over Honnemyr og ned til Birkeland hvor vi har lagt inn et stopp på musèet Torvstrøfabrikken. Videre fortsetter vi oppover mot Herefoss, frem til gårdsbruket Skrivargarden Nes som nå er innredet som et levende gårdsmuseum med redskaper fra ”gamle dager” og hvor vertskapet selv forteller om både dette og gårdens historie.

Her blir det også et lite formiddagsmåltid med påsmurte rundstykker og kaffe, før vi kjører videre mot Hynnekleiv. Herfra dreier vi inn mot Heldalsmo og kjører gjennom indre deler av Froland ned til Blakstad. Et annet interessant besøkssted denne dagen er Froland Værk med sin hovedbygning.

Så kjører vi langs Nidelva fra Blakstad og ned til Rykene og derfra det korte stykket frem til Grimstad. Her legger vi opp til litt tid på egen hånd før vi spiser middag på Grimstad Vertshus. Etter et godt måltid med dessert og kaffe, tar vi så fatt på hjemturen.

 

Arendal og Nes Jærnværksmuseum

Vi starter fra de respektive hjemsteder og avhengig av hvor det er, passerer vi Evje på vei østover. Snart dreier vi innover mot Åmli og Vegårshei, hvor vi har lagt inn kaffe og litt å bite i på Kilsloftet. Her kan vi samtidig kjøpe litt lokal brukskunst dersom det har interesse, og på veien passerer vi stedet hvor de skjøt ”Vegårshei-ulven”. Etter stoppet her, fortsetter vi ned til Nes Jernværksmuseum for omvisning – og vi kan ikke annet enn å la oss imponere av hvor flott det allerede er, men ikke minst hvordan det kommer til å bli. Etterpå kan vi ta et stopp i Risør eller Grimstad for mat– og vi anbefaler gjerne å kjøre ytre veien langs dette stykket.

Brevik og Porsgrunn med Porselensfabrikken

Ferden går østover fra Sørlandet, langs E18 mot Bamble. Første stopp blir Bamble kirke, som jo er interessant – ikke minst fordi presten som i sin tid var her, var modellfigur for presteskikkelsen Ibsen beskrev i ”Brand”. Turen frem til Bamble tar ca 2,5 timer om en velger Kristiansand som utgangspunkt. Vi kjører så frem til Lasses Kafe og her får vi formiddagsmat bestående av kaffe og et par halve, påsmurte rundstykker. Vår lokalguide møter oss så – og vi får til og med høre om Breviks humoristiske søknad om å få arrangere vinterolympiaden i 2012. OL-parken er klar og ligger midt i byen. Etter en interessant runde i Brevik, kjører vi det korte stykket opp til Porsgrunn. Her blir det besøk ved Porsgrund Porselænsfabrik, med mulighet for å handle i det dertil hørende fabrikkutslag – før vi så kjører ned igjen til Lasses Kafe for å spise middag. Hjemreisen tar vi så mette og fornøyde, og etter en litt lang dag – fylt av opplevelser – avslutter vi på de respektive hjemsteder. Legg gjerne inn en overnatting i forbindelse med denne turen, og legg turen innom Kragerø neste dag.

Evje - Oddens Hage

Legg turen til Evje og den nye flotte hagen ved Odden Camping! – I trivelige omgivelser, like ved Fennefossen og kort vei fra Evje Sentrum – finner du en oase; ODDENS HAGE på 10.000 m2 er det anlagt ulike temahager, bl.a. en japansk inspirert hage, en rosehage og dammer med koier og gullfisk.DDEN PLANTEMARKED er tilknyttet hagen og har et rikholdig utvalg av roser, planter, krukker, redskaper og alt annet som hører en hage til. Spesielt er det lagt vekt på å tilby for salg «hardføre» planter, som også tåler å bli utplassert i et barskere klima. Fra Bjåen til Brekkestø! Nybygde ODDEN VERTSHUS tilbyr servering, alt fra kaffemåltid og enkle lunsjretter til fulle middagsmenyer. Kort og godt, her er det lagt til rette for et opplevelsesområde med hage og planter som tema!

Farsund og Listalandet

Vi kjører fra hjemstedet og østover E18/E39 mot Søgne. Derfra kan vi gjerne følge ”kysteveien” om Ålo og Harkmark, inn til og forbi Mandal, frem til Vigeland, ut til Spangreid og over ”heia” til Lyngdal. Da har vi i alle fall kjørt på noen veier som mange sjelden kjører. Vi gjør et stopp her for å få oss med formiddagsmåltid bestående et par halve, påsmurte rundstykker og kaffe/te før vi fortsetter ut til Farsund for å møte vekteren som skal være med oss på rundturen både i byen og ut en tur på Listalandet! Vi får høre virkelig mye interessant historie og anekdoter fra både dagligliv og mer historiske hendelser. Selvfølgelig får vi også se Lista Fyr, og dagens middag spiser vi enten på Farsund Fjordhotell eller ved den gamle flystasjonen på Lista, nedlagt militær flyplass som nå er blitt bl.a. serverings- og overnattingssted. Etter en god middag returnerer vi så inn til Lyngdal og derfra hjemover mot de respektive avstigningssteder.

Flekkerøy og Kristiansand

Vi starter fra de respektive hjemsteder og kjører sydover mot Kristiansand og videre derfra til Flekkerøy. Vi skal besøke brukskunstsenteret Tegnebua som ligger på Geiderøya. Det ligger like ved sjøen.  Vi ønskes velkommen i lune omgivelser og her har vi mulighet til å gå rundt å beundre et rikt utvalg av kunst. Her får vi også servert kaffe og vaffel.

Vi finner våre plasser i bussen igjen og turen går igjen mot Kristiansand. Vi skal til Gimle Gård, som ligger på Nedre Lund. Dette er en gammel Herskapsgård, som var bolighus fram til 1982. Siste eier var Titti Arnfeldt Omdal, og hun testamenterte huset til Kristiansand Kommune. Etter en interessant omvisning med guide, setter vi kursen mot Kristiansand sentrum hvor det blir middag. Gode og mette tar vi en tur i gågata i Kristiansand før vi tar fatt på hjemturen.

Heddan Gard - i kongens fotspor

 

Vi kjører raskeste vei til Lyngdal og dreier derfra av opp Lyngdalen. Snart passerer vi Kvås og ikke lenge etter er vi ved Snartemo. Her gjør vi stopp for å se på det etter hvert så berømte sverdet, som ble funnet i jorden her og som nå står i en gedigen kopi av i kulturparken. Tettstedet Birkeland ligger et kort stykke lenger fremme og vi kjører fra opp til Heddan Gard. Her var Kongen og Dronningen på besøk i juni ’98 og vi får en orientering om stedet og driften ved vertskapet. Middag blir det også før vi tar farvel for denne gang. Nå kjører vi langs vestsiden av Lygne-vannet, til Eiken og fortsetter derfra tilbake mot Tingvatn. I stedet for å fortsette ned Lyngdalen, tar vi over Ås til Audnedalen og kommer ned mot Øvre Øydna med fantastisk utsikt til dalen nedenunder. Vi gjør som Kongen og kjører sørover dalen til Konsmo og derfra videre til Laudal og gjennom Songdalen tilbake til Kristiansand og videre hjem.

Hidra og Flekkefjord

Avreise om morgenen, eller utpå formiddagen – alt etter hva gruppen ønsker. Avhengig om turen starter i innlandet eller ute ved kysten, velger vi indre eller ytre vei mot Flekkefjord. Gjennom Feda tar vi gamle-veien, og får se den karakteristiske bebyggelsen med Bøkkerbuene på litt nærmere avstand – uten at vi har planlagt noe stopp. Videre ankommer vi Flekkefjord og kjører ut til ferjeleiet hvorfra vi reiser den korte turen over til Hidra. Vi får selvfølgelig med oss en lokalkjent guide som viser oss og forteller om øya, dens historie og aktuelt fra dagens samfunn. En tur innom musèet ”Fedrenes Minne” er obligatorisk og absolutt verdt tiden når vi er på Hidra. Utpå ettermiddagen returnerer vi med ferjen til fastlandet, kjører det korte stykket inn til Flekkefjord og får middag på enten Grand Hotel eller Fiskebrygga – med hovedrett, dessert og kaffe. Turen tilbake til utgangspunktet velger vi i forhold til hvor vi reiste fra, og så langt det er mulig innenfor gitte tidsrammer, forsøker vi å ikke kjøre samme vei både frem og tilbake.

 Merk at dette kun er et forslag: Vi får gjerne turen til å passe akkurat din gruppe og vi skreddersyr da et opplegg etter interesser og ønsker!

Indre Agder

LANGS DE SMÅ, UKJENTE VEIER PÅ INDRE AGDER
Vi starter fra de respektive hjemsteder og kjører E18 til Trysfjorden og tar innover landet, langs de små og ukjente veiene vi sjelden kjører. Retningen tar oss mot Finsland, vi kommer ned til Lauvslandsmoen og tar av ved Brandsvoll igjen – over til Koland, på heia mellom Bjelland og Hægeland. Fra Hægeland kjører vi riksvei 9 nordover til Evje, hvor vi har lagt inn en stopp med kaffe og litt formiddsmat å bite i. En liten tur i butikkene her blir det også tid til, før vi kjører vestover fra Evje, Hornnes og Sveindal til Skeie. Herfra tar vi ned til Tingvatn og Heddan Gard, hvor det store bordet med tradisjonsmat står dekket. En orientering om stedet og driften her får vi også av vertskapet, Erling og Renate Stokkeland. Gode og mette forlater vi Heddan og kjører den såkallte «Åsveien», samme som for øvrig Kong Harald brukte når han besøkte stedet i 1998 – han var også på Heddan for å spise. Like før vi kjører ned til Øvre Øydna får vi en fantastisk utsikt over vannet og Byremo i bakgrunnen. Vi dreier sørover på daleveien og kommer etter hvert til Valand og Ytre Øydnavatn. Ved Øygarden tar vi over mot Glåben, og vi kommer ned i Marnardalen like nord for Klevelandsbrua og Laudal og herfra kjører vi raskeste vei hjem igjen.

Kilsloftet og Risøya

Vi starter fra de respektive hjemsteder og  kjører østover mot Arendal og videre derfra til Vegårdshei. Vi skal besøke brukskunstsenteret Kilsloftet. Også kalt eventyrhuset i skogen. Det ligger like ved den vakre Vegårfjorden, vest i Vegårdshei. Vi ønskes velkommen i lune omgivelser og her har vi mulighet til å handle, eller bare gå rundt å beundre et rikt utvalg av: trearbeid, keramikk, kniver, smykker, håndstrikkede varer, blomsterdekorasjoner, håndmalte kurver og koster, akvareller m.m. Hele 130 kvm salgsutstilling finnes i Kilsloftets andre etasje.

Her får vi også servert kaffe og  kake. Vi finner våre plasser i bussen igjen og turen går mot Tvedestrand og Lyngør, og vi følger skiltene til Risøya Folkehøyskole hvor vi har bestilt middag. Risøy Folkehøyskole er en populær skole med et mangfold av valgmuligheter. Skolen ligger vakkert til i skjærgården på Sørlandet. Det er flere soldager i året her enn de fleste andre steder i landet. Gode og mette tar vi nå fatt på hjemturen.

Knaben

Vi starter fra de respektive hjemsteder og kjører ned til E18/E39 og videre østover mot Lyngdal og Kvinesdal. Vi gjør et stopp underveis for et lite formiddagsmåltid bestående et par halve, påsmurte rundstykker og kaffe/te. Etter å ha stilt den verste formiddagssulten, fortsetter vi videre mot Knaben.

Vi får med oss en lokalkjent guide som forteller oss om interessante steder og severdigheter underveis. Knaben er jo et gammelt gruvesamfunn, med stor aktivitet rundt 2. verdenskrig og faktisk også av en viss strategisk betydning. Stedet ble da også bombet og hele historien omkring Knaben dokumenteres nå i det nye musèet som bygges opp. Vi får se deler av dette før vi returnerer ned til Kvinlog igjen.

Neste etappe fører oss over Haddelandsheia til Eiken, den vakre bygda som ligger ved vannet Lygne – under fjellet som faktisk heter Hekkfjell. Middag spiser vi her på Eiken Feriesenter. Fra Eiken kjører vi ned til Hægebostad, over Ås til Audnedalen – og vi får vakker utsikt ned mot Øvre Øydnavatn når vi kjører ned til dalen. Vi fortsetter sørover mot Konsmo og raskeste vei hjem igjen.

Kragerø og Jomfruland

Vi starter fra de respektive hjemsteder og kjører greieste vei til over til Lyngrillen hvor vi tar en pause med kaffe og rundstykker. Herfra drar vi så videre på vår ferd, og ikke lenge etter beregner vi å være fremme i Kragerø. Her kan vi så enten gå direkte om bord i en av sightseeingbåtene som kan ta oss til Jomfruland, en båttur som tar ca 1 time hver vei og totalt 3 timer da med 1 times opphold ute ved Jomfruland. Serveringssteder er det ikke mange av på Jomfruland, men vi kan gjerne få servert kaffe og rundstykker e.l. om bord på båten. Alternativet er å bruke tiden i Kragerø, rusle rundt litt og eventuelt handle. Middag denne dagen legger vi til Lyngrillen, eller vi kjører frem til Søndeledfjorden Cafè for å spise. Hjemover igjen går det raskeste vei, og veivalget avhenger som tidligere nevnt av hvor utgangspunktet er.

Denne turen er spesielt fin om våren, da Kvitveisene blomstrer over hele Jomfruland og gir et fantastisk skue.

Lyngør

Lyngør er en klassiker for de som vil på dagstur. Vi starter ut om morgenen og kjører frem til Gjeving Brygge hvor Sørlandets Maritime venter for å ta oss den korte båtturen over til Lyngør. Om turen har startet tidlig, tilpasser vi gjerne turen slik at en først kan få litt kaffe og et par halve, påsmurte rundstykker før vi er ute på Lyngør. Når vi er her ute, tar vi en øyvandring sammen med lokalkjent guide. Interessant å høre historien om denne uthavnen, som nå er ganske populær både blant fastboende og turister. Flere familier har flyttet ut til øya, og dagens kommunikasjoner gjør det også for mange mulig å arbeide herfra via telelinjer og data. Etter omtrent en times tid tar vi så båten tilbake igjen til fastlandet hvor bussen venter. Tilbake kjører vi om Eydehavn til Arendal og dagens middag blir servert i Arendal eller Grimstad. Mette og fornøyde fortsetter vi herfra og hjem til de respektive steder.

Lyngør og Kilsloftet

Vi starter fra de respektive hjemsteder og kjører østover mot Arendal og videre langs E18 til Gjeving Brygge, også kalt Ny Brygga. Sørlandet Maritime tar oss med på båt tur ut til Lyngør. En guide blir med oss i båten og tar oss også med på en fin øyvandring for de som vil bli med på det. Ytterst i havgapet, der Skageraks brenninger møter Sørlandets skjærgård, ligger Lyngør – den bilfrie landsbyen i havet som for noen år siden ble kåret til Europas best bevarte tettsted.

Fra midten av 1800-tallet fikk Lyngør sitt bymessige preg. Nye veier, brygger, hager og hus ble bygget, og siden fikk stedet også tilnavnet «Den velpleide byen i havet». Vi kan alle takke befolkningen på Lyngør for måten de har bevart ferieparadiset i skjærgården på, der havet møter landet og landet møter solen. Så tar båten oss tilbake til fastlandet igjen for middag og kaffe.

Vi finner våre plasser i bussen igjen og turen går videre til Vegårdshei. Vi skal besøke brukskunstsenteret Kilsloftet. Også kalt eventyrhuset i skogen. Det ligger like ved den vakre Vegårfjorden, vest i Vegårdshei. Vi ønskes velkommen i lune omgivelser og her har vi mulighet til å handle, eller bare gå rundt å beundre et rikt utvalg av: trearbeid, keramikk, kniver, smykker, håndstrikkede varer, blomsterdekorasjoner, håndmalte kurver og koster, akvareller m.m. Hele 130m2 salgsutstilling finnes i Kilsloftets andre etasje. Vi tar nå fatt på hjemturen igjen, som går om Åmli videre til Evje og hjem til de respektive avstigningsteder.

Lysebotn

Turen starter med å kjøre raskeste vei frem til Evje og videre opp Setesdal til Rysstad. Her har vi lagt inn et formiddagsmåltid bestående av kaffe og et par halve, påsmurte rundstykker. Om gruppen ønsker å legge det inn, kan vi også ta et stopp ved Sylvartun før vi kjører høyfjellsveien over fra Brokke til Suleskar. Vi fortsetter omtrent rett vest, og kommer snart frem til Øygardstøl, eller ”Ørneredet” som det også er blitt døpt på folkemunne. Om noen ikke ønsker å være på kjøreturen ned serpentinerveien, med 27 svinger, til Lysebotn, kan de vente her til vi kommer opp igjen. Etter en liten stopp nederst, og innerst i den fantastiske Lysefjorden, kjører vi samme vei oppover igjen. Turen går tilbake til Sirdal og ved Sirdal Høyfjellshotell eller Kvæven Kro har vi lagt inn dagens middag. Herfra tar vi turen ned til Tonstad, kommunesenteret i Sirdal, følger vannet mot Kvinlog og Eiken – for derfra å ta raskeste veien hjemover. Legg gjerne inn ekstra overnatting i Sandnes på en tur til Lysebotn – turen kan da kombineres med Sokndal/Egersund, Jæren eller shopping på Kvadrat / IKEA. Neste dag ferje inn Lysefjorden og vi kjører deretter hjem via Setesdal.

Rotemo til Dalen

Over fjellet fra ROTEMO til DALEN med middag på Fyresdal Hotell
I løpet av en og samme dag er det fullt mulig å oppleve det som nesten må være ytterpunkter av Sørlandet naturmessig. Vi kjører opp Setesdal, over fjellet fra Rotemo til Dalen og ned til Fyresdal Hotell for middag. Hjemveien har vi lagt om Åmli og Birkeland.

Dagsturen – nærmere program:
Vi starter dagen tidlig, f.eks. kl 08.00 for å kunne rekke å få mest mulig på en innholdsrik dag. Gruppen velger selv hvilket sted det er best å møtes. Vår buss og sjåfør stiller opp til avtalt tid!

Fra Kristiansand settes kursen nordover mot Hægeland og Evje. Det er fra nå av og nordover selve Setesdalen tar til, selv om vi allerede har kjørt langsetter Otra noen kilometer på vei fra Kristiansand. Ved Byglandsfjord får vi det første glimt av vakre Byglandsfjord, som jo så avgjort har gjort sitt for å forskjønne naturen. Vi glir i behagelige busstempo forbi Bygland og stopper ved Bygland Fjordhotell for kaffe og litt formiddagsmat.

Ved Storstraumen ser vi de gamle, restaurerte slusene og kan bare ane hvordan det var å reise i riktig gamle dager – når damp var drivkraften! Er vi heldige ser vi Reiårsfossen utfolde seg i mektig fall før vi også legger bak oss Rysstad og Valle. Like nord her dreier vi av og tar fatt på klatringen opp til Bjørnevann og veien over til Dalen. Landskapet skifter karakter og vi kan se og nesten føle hvordan vind, snø og kulde her kan stå på om vinteren!

Vi når veiens høyeste punkt på over 830 meter over havet. Veien faller sakte, men sikkert, nedover mot Dalen. Her tar vi oss en pause, og betrakter det gamle Dalen hotell. Videre kjører vi ned mot Skafså, forbi Krossli og videre ned mot  Fyresvann og til Fyresdal Hotell. Her skal vi innta middag, dessert og kaffe. Deretter setter vi kursen videre sørover forbi Åmli, Hynnekleiv og Birkeland og til Kristiansand.

Setesdal, Fyresdal og Gjøvdal

Vi starter hjemmefra og tar oss frem til Evje, som er et knutepunkt enten man kommer fra øst, vest eller sør. Underveis legger vi inn et formiddagsmåltid med kaffe/te og et par halve, påsmurte rundstykker. Med dette som aperitif for senere måltider i løpet av dagen kjører vi frem til Rysstad og Setesdalsmusèet, som er et aktuelt besøksmål om en ønsker et kulturelt innslag. Underveis passerer vi jo også Sylvartun, hvor spelemannen Hallvard Bjørgum holder til. Vi skal imidlertid over Skafså, til Åmdals Verk og derfra ned til Fyresdal. Vi kjører så på vestsiden av Fyresvatn, over mot Gjøvdal og stopper for å spise middag på Vindilhytta – etter at vi, hvis interesse, har besøkt keramikeren på Kvipt. Mette kjører vi så gjennom Gjøvdal, ned til Åmli og derfra raskeste veien hjemover.

>> Merk at dette kun er et forslag: Vi får gjerne turen til å passe akkurat din gruppe – og skreddersyr da et opplegg etter interesser og ønsker!

Sirdal og Setesdal

Vi starter fra hjemsted om morgenen og kjører i retning av Eiken. Her under Hekkfjellet ligger den idylliske bygda ved Lygnevatnet, kanskje en av de største perlene på indre Agder. Ved Eiken Feriesenter blir det kaffe/te og et par halve, påsmurte rundstykker til hver. Neste etappe fører oss opp Haddelandsheia, ned til Kvinlog og frem til Tonstad hvor vi legger inn en liten pause på et kvarters tid eller så. Vi skal opp Sirdalen mot Sinnes og Suleskar. Middag denne dagen kan vi spise på Kvæven Kro, Sirdal Høyfjellshotell eller på Rysstad Feriesenter, vel over høyfjellet i Setesdal. Høyfjellsveien er en opplevelse, med sitt høyeste punkt 1.027 m.o.h. Vel nede i Setesdal kan vi gjerne anbefale en stopp og et besøk på Setesdalsmusèet som for noen år tilbake ble åpnet av kongeparet, da de var på signingsferd opp Setesdal. Vi kjører sørover dalen, forbi Ose og Storstraumen og kan ved Bygland gjøre et stopp ved den nye glasshytta hvor glassblåseren Inger Tone Homme og ektemannen har etablert seg. Turen avsluttes i kveldingen ved de respektive hjemsteder.

Sokndal og Egersund

 

Vi kjører frem til Flekkefjord for å følge ”Nordsjøveien” derfra og vestover mot Åna-Sira og Jøssingfjord. Underveis får vi se både helleren som det bodde folk under, og vi får se stedet hvor ”Altmark” 16. februar 1940 – nesten 2 måneder før Norge ble okkupert – ble bordet av engelske soldater og 299 britiske sjømenn som var tatt til fange ble befridd. Dette var de første krigshandlinger i Norge i forbindelse med 2. verdenskrig. Vel fremme i Sokndal blir vi møtt av en lokalguide som tar oss med rundt, viser oss den særegne bebyggelsen i Sokndalsstrand og forteller om stedets historie og næringsliv. Ferden vår fortsetter frem til Egersund hvor vi har lagt opp til tid på egen hånd. Egersund er jo kjent som ”okka by”, en befolkning som er svært patriotisk i forhold til byen – og hvor det er trivelig å rusle rundt p.g.a. havnen og handlemiljøet som ligger så nært hverandre. Her spiser vi også dagens middag før vi returnerer langs E39, som E18 heter vest for Kristiansand, tilbake til utgangspunktet. Grupper fra innlandet kan selvfølgelig velge å kjøre om Tonstad hjemover. Denne turen kan gjerne kombineres med en overnatting i Sandnes.

Vegårdshei og Hillestadgalleriet

Vi starter ut fra hjemstedet om morgenen og kjører frem til E18 som vi følger til Vinterkjær. Et kort stykke forbi Sørlandsporten tar vi opp til Vegårshei hvor vi besøker Kilsloftet. Litt formiddagsmat og kaffe blir det servert her, før vi selvfølgelig får tid til å både se og kjøpe husflidsprodukter som her selges. Vi kjører så om Selåsvatn til Åmli – hvor det er anledning til å besøke kraftverket om gruppen er interessert. Etter en liten rusletur i Åmli, kjører vi frem til Galleri Hillestad som ligger i Tovdal og det er fantastisk å se hva de her har fått til. Vi får en orientering og kan, om ønskelig, legge inn litt kaffemat også her. Veien hjem legger vi om Evje eller Åmli og spiser middag. Mette og fornøyde etter en innholdsrik dag, tar vi siste etappe hjemover.

Vektervandring i Risør

Avreise om morgenen og vi kjører frem til Grimstad. Her dreier vi av fra E18 og følger ”gamle” kystveien, fylkesvei 420, videre østover. Først forbi Fevik og Nedenes, innom Arendal og videre mot Eydehavn. Vi passerer Tvedestrand og Gjeving, som sikkert mange kjenner fra turer til Lyngør. Snart etter er vi fremme i Risør.

Den gamle trehusbebyggelsen er bevart i Risør. Særlig på Tangen, Kamperhaug, Solsiden og rundt kirken finner vi fine, gamle hus. De eldste kan spores tilbake til 1650, mens de fleste ble bygget opp igjen etter den store bybrannen i 1861. Risør er blitt hedret med maihaugprisen for sin bevaring av trehusbebyggelsen. Fra utsiktspunktet i Urheia ser man det meste av Risør by og skjærgård. Risørflekken er et gammelt sjømerke fra tidlig i Risørs historie. Da toller Christen Sterck kjøpte gården Buvik og Risørflekken i 1641, fikk han kongelig pålegg om å holde «det kalkede berg» ved like. Risørflekken sees 12 nautiske mil til havs, og viser ennå båtfolket hvor fiskeplasser, grunner og leia er. Vi spiser enten i Risør eller på vei hjem.

Vennesla, Setesdalsbanen og Høie Fabrikkutsalg

VENNESLA med Setesdalsbanen, Høie Fabrikkutsalg og Sørlandssenteret
Dette kan gjerne være turen for de som ikke ønsker å starte så tidlig. Vi kjører frem mot Kristiansand og gjør første stopp ved Sørlandssenteret, hvor det blir anledning til å rusle rundt et par, tre timer på egenhånd. Utvalget av butikker er stort, med både Clas Ohlsson, alle de større kjedebutikkene som selger klær, m.v. De herrer som er med, kan jo gjerne også følge med bort til Biltema for å se om der kan finnes noe nyttig til hobbyaktiviteten. Fra Sørlandssenteret kjører vi frem til Høie Fabrikker hvor de har fabrikkutsalg før vi kjører de siste, få kilometerene frem til Vigeland Hovedgård. Her finner vi også Restaurant Løa og vi koser oss med skikkelig, god hjemmelaget mat før vi også får tid til å slappe av litt i salongene. En tur med Setesdalsbanen må vi også legge inn i programmet, og om denne gjennomføres før eller etter middag er avhengig av det øvrige programmet. Hjemreisen legger vi slik det passer gruppen. Kanskje er det en idè å kjøre indre vei hjemover igjen?

 

UK flag | German flag