Temareise

Temareise

Fra Kristiansand | Det norske Amerika | Fly og buss

KUN 39.990,- per pers.
Når
26. september - 8. oktober 2023
Antall dager
13
Avreise fra
Kristiansand/Telemark/Oslo
Bestill

HVOR DRO UTVANDRERNE?

På den 13 dager lange rundreisen står opplevelsene nærmest i kø og i vår forberedelse av turen har vi gjort avtaler med grupper av norsk-amerikanere flere steder. Vi skal bl.a. ha et større arrangement med en losje av Sons of Norway og vi skal tilbringe 2 dager på Norsk Høstfest i Minot, Nord-Dakota.  Vi flyr inn til Minneapolis/St.Paul og hjem fra Chicago. Rundreisen foregår med en komfortabel buss og siden avstandene i Amerika er store, vil det noen dager bli lange strekk i bussen som vi fyller med film, historiefortellinger og annet som gir påfyll til turens tema. Turens reiseleder kjenner stedene vi skal til godt og sammen med lokale samarbeidspartnere, har vi laget et program vi er stolte over å kunne presentere!

Utvandrerne til Amerika; hvem var de, hvor kom de fra og hvor dro de?  Følg de norske innvandrerne i deres fotspor i Midt-Vesten hvor vi besøker norsk-pregede miljøer og steder i Wisconsin, Minnesota og Nord-Dakota. Cleng Person var en tidlig foregangsmann for norsk utvandring til Amerika, og i 1825 seilte sluppen Restaurationen over Atlanterhavet med 52 forhåpningsfulle norske utvandrere. Man kan også lese mange historier om folk som utvandret fra trange kår og lite frihet til å leve ut sine drømmer.  En nissedøl som kom til Minnesota kalte stedet han kom til for Arendal fordi han hadde hatt Arendal som utreisehavn til Amerika. Det er mange spor etter de norske innvandrerne og deres etterkommere er ivrige til å opprettholde tradisjonene fra “gamlelandet”. På dette området skiller norskamerikanerne veldig fra andre innvandrergrupper til USA nå snart 200 år etter at utvandringen begynte.

Vi tilbyr tilslutningsbuss fra Stavanger via Kristiansand og mot Oslo. Oppgi påstigningssted ved påmelding.

Tagger:, , , , , , , ,

PROGRAMMET DAG FOR DAG

Dag 1

Tirsdag 26. september 2023

Kristiansand – Oslo – Minneapolis – Alexandria: Avreise fra Kristiansand kl. 05.10. Mulighet for påstigning langs E18 til Oslo. Vi flyr med Icelandairkl 13:45 (oppmøte senest 2    timer før) fra Oslo via Reykjavik til Minneapolis/St. Paul hvor vi ankommer kl 18:10. Etter bagasjeutlevering begir vi oss til bussen som venter utenfor terminalbygningen. Fra flyplassen kjører vinordvestover i Minnesota med kurs for Minot, Nord-Dakota. Det er ca 850 km og vi er trøtte etter flyturen, så vi kjører ca 3 timer før vi overnatter i byen Alexandria, Minnesota. Byen er kjent for sin store vikingestatue “Big Ole” og den noe omdiskuterte runesteinen “Kensington Runestone”, var det er bevis på at vikingene var der lenge for Colombus eller er det noen som har drevet gjøn i over 100 år?

 

Dag 2

Onsdag 27. september 2023

Alexandria – Minot, ca 600 km: Kjøreturen går nordvest-over på prærien og vi kommer bl.a. til å snakke om The Homestead Act fra 1862 som ga immigrantene rett til å kjøpe land og bosette seg etter hvert som nybyggerne beveget seg lenger og lenger mot vest. Minnesota ble grunnlagt som stat bare 4 år tidligere og til da var dette ukjent territorium for den “den hvite mann”. Vi ankommer Minot på ettermiddagen og programmet der fastsettes når programmet for Norsk Høstfest 2023 er klart. Her blir det garantert mye liv og røre, og vanligvis er det kjente artister som har konserter på Høstfesten.

 

Dag 3

Torsdag 28. september 2023

I Minot: Dagen tilbringes på Norsk Høstfest.

 

Dag 4

Fredag 29. september 2023

Minot – Fargo, ca 450 km: Etter dagene i Minot setter vi kursen litt videre mot sørøst. På vei mot Fargo/ Moorhead skal vi besøke et veldig spesielt sted. Det var oldebarnet som for ikke veldig lenge siden som oppdaget hvor han lå begravet; skipioneren Sondre Norheim som utvandret fra Morgedal i Telemark. Vi besøker Norway Lutheran church som ligger langt ut på prærien med Sondre Norheims siste hvilested på den lille kirkegården, som for øvrig har nesten bare norske navn. Vi kjører gjennom et landskap som gir mulighet for ro i sjelen. Det er små byer og tettsteder og maisåkrene er under innhøsting. De gule høstfargene dominerer på trærne og det blir i det hele tatt en fin dagsetappe som fylles med gode pauser, god prat og informasjon underveis.

 

Dag 5

Lørdag 30. september 2023

Opphold Fargo og Moorhead: Etter frokost setter vi oss i bussen og tar en liten runde i Fargo/Moorhead før vi kommer til Hjemkomst Welcomecenter. Der får vi en omvisning med fokus på norsk innvandring til området og vi får se replika av Hopperstad stavkirke i Vik i Sogn. Vi får også se og høre om vikingskipet “Hjemkomst” som er en kopi av Gokstadskipet som en lokal skolerådgiver fikk bygget. Han og mannskapet seilte denne ut de store sjøene og over Atlanterhavet i 1982. I juli 1982 seilte den bl.a. inn på byfjorden i Arendal og gjorde et stort inntrykk på reiselederen som tok bilde av skipet. Ettermiddagen tilbringes “downtown” Fargo hvor man på gaten Broadway finner morsomme butikker og spisesteder. På kvelden spiser vi felles middag i nærheten av hotellet.

 

Dag 6

Søndag 1. oktober 2023

Fargo – Duluth, ca 450 km: Når dagens frokost er unnagjort og bagasjen er i bussen, tar vi igjen plass i bussen. Dagens etappe er veldig innholdsrik og interessant.  Vi gjør et stopp i Itasca State Park ved Bemidji og i denne parken har selveste Mississippi-elven sitt utspring. Vi skal treffe på Mississippi senere på turen igjen, men det er morsomt å se den forholdsvis lille innsjøen som er den mektige elvens kilde. Vi kjører også forbi, og til dels gjennom, flere reservater for urinnvånere, som tidligere mest ble kalt indianere. Forholdet mellom immigrantene og den opprinnelige befolkningen kommer vi til å snakke litt om underveis og bl.a. minne om nordmenn som deltok i krigen mot Souix-stammen – for å nevne en. Vi ankommer Duluth i kveldingen og sjekker inn på hotellet. Duluth er Bob Dylans fødeby og er en viktig havneby innerst i Lake Superior som er den største av de 5 store sjøene, The Great Lakes, eller “leikene” som norske sjøfolk kalte dem. Vi kommer til å ha et tett, men spennende program i dette området. Reiselederen har vært en del i Duluth og kan komme med tips til steder å spise, sjekke ut det “norske” destilleriet i byen, eller ta en vandring på “The lakeshore walk” som er en gangvei langs bredden av innsjøen. I Leif Eriksson-parken står han og minner oss om at det sannsynligvis var han som var den første europeer til å oppdage Nord-Amerika. Det er derfor norsk-amerikanere har 1492 på tidslinjen merket med at Colombus “gjenoppdaget” Amerika!

 

Dag 7

Mandag 2. oktober 2023

Dagsutflukt ved Lake Superior, ca 300 km: Dagen i dagen er noe å glede seg til; vi skal kjøre langs nordkysten av Lake Superior forbi bl.a. tettstedet Tofte som er grunnlagt av en norsk fiskerfamilie som brakte kommersiell fisking til Lake Superior. I tillegg til spor av norske innvandrere finner vi tettstedet Finland i nærheten, foruten Lutsen som svenske innvandrere oppkalte etter et berømt slag svenskene vant i krig mot Tyskland. Vi kjører opp til småbyen Grand Marais som ligger vakkert til ved innsjøen. Her er det flere ting som minner oss om norsk innvandring og særlig restauranten Svenn og Oles Pizza.  Kanskje en liten lunsj der i dag? Hvis været er bra tar vi et stopp ved en av de statlige parkene langs innsjøen hvor de som har lyst kan få strukket litt på beina og kommet helt ned til vannkanten. Det er ferskvann, men Lake Superior er stort som et hav. Tidlig på ettermiddagen kjører vi til en liten og trivelig by hvor vi skal ha en sammenkomst sammen med den lokale Sons of Norway-losjen. De lager et program for oss med mat og underholdning og dette blir garantert en opplevelse man kommer til å huske. Gjennom dette arrangementet får man virkelig se hvordan norsk-ættede amerikanere tar vare på sine forfedres kulturarv!

 

Dag 8

Tirsdag 3. oktober 2023

Duluth – St. Paul, ca 250 km: Vår reise i det norske Amerika fortsetter og vi setter kursen for The Twin Cities; St. Paul og Minneapolis.  Tvillingbyene ligger på hver sin side av den mektige Mississippi-elven og ved ankomst St. Paul hvor vi skal bo i 2 netter, kommer vår norsktalende guide om bord i bussen og tar oss med på en ca 3 timers rundtur hvor vi får se og høre om norsk innvandring til dette området. I tillegg får vi sett litt av disse 2 byene som på mange måter utgjør “kjerneområdet” i det norske Amerika. I Minnesota bor det ca 800.000 mennesker som regner seg som norske.  Etter innsjekking på vårt meget sentralt beliggende hotell i St. Paul, møtes vi for å ta et kveldscruise med middag på Mississippi.  Høstfargene på trærne gjør dette til en flott tur og vi får også se de to bysentra fra elevperspektivet.

 

Dag 9

Onsdag 4. oktober 2023

Opphold Twin Cities: Dagen tilbringer vi i trivelige St. Paul som er hovedstad i Minnesota. Vi skal besøke The State Capitol som er delstatsforsamlingen i Minnesota og få bl.a. en orientering om den norsk-amerikanske superpolitikeren Walter Mondale som var visepresident under Jimmy Carter fra 1977-81. Vi har med oss en norsktalende guide denne dagen og han har bodd i Minnesota i mer enn 40 år. Etter en lunsjpause må vi besøke et viktig og aktuelt sted i Minneapolis, George Floyd Plaza hvor vi finner minnestedet til George Floyd som ble drept av politiet. Hendelsen vakte voldsomme reaksjoner over hele verden og ble en viktig sak innen bevegelsen Black Lives Matter. Det er ikke en norsk-amerikansk hendelse, men en hendelse som har påvirket alle og Norway House og Mindekirken ligger ikke så langt unna. Denne kvelden legger vi opp til at vi utforsker omgivelsene på egenhånd og det er også en passe kveld å treffe eventuelle slektninger man har sporet opp på forhånd. Eller kanskje ta en utflukt til mikrobryggeriet “Utepils”?

Dag 10

Torsdag 5. oktober 2023

St. Paul – Stoughton, ca 450 km: Vi forlater tvillingbyene og drar videre til småbyen Stoughton i Wisconsin hvor vi skal bo ei natt. Byen er sterkt preget av norsk innvandring selv om andel norsk-ættede har sunket gjennom årene. På vei dit skal vi stoppe på et av de “norskeste” stedene i Amerika etter å ha fulgt Mississippi store deler av veien.

Dag 11

Fredag 6. oktober 2023

Stoughton – Rockford, ca 100 km: Etter frokost på hotellet  kjører vi til Norgesarvstedet “Livsreise” som er et moderne senter hvor man kan utforske norsk kulturarv og hvordan denne ivaretas i dagens Amerika. I Stoughtons hovedgate vil vi se at norske og amerikanske flagg henger vekselvis ned hele Main Street og forbindelsen til gamlelandet er meget synlig og tydelig.  Vi legger opp til litt tid på egenhånd for å rusle litt i butikker og utforske spor av norsk innvandring. Etter en lunsjpause blir vi med lokale folk ut på ulike steder hvor man kan se og oppleve spor av norsk innvandring. På sen ettermiddag kjører vi videre sørover og til byen Rockford i Illinois hvor vi skal bo godt også siste natten.

 

Dag 12

Lørdag 7. oktober 2023

Rockford – Chicago – Oslo: Flyet vårt tilbake til Reykjavik og Oslo går kl 19:25 så i dag tar vi en litt rolig frokost og reiser fra Rockford kl 15:00. På vei til flyplassen gjør vi en lengre stopp ved et stort kjøpesenter slik at de siste innkjøpene kan bli tatt og man får tid til en ordentlig lunsj før vi reiser ut til flyplassen. På vei dit ser vi Chicagos berømte “skyline” dvs siluettene av skyskraperne i storbyen som er USAs tredje største by med rundt 10 millioner innbyggere hvis man tar med forstedene.

 

Dag 13

Søndag 8. oktober 2023

Vi flyr gjennom natten via Reykjavik til Oslo og lander utpå formiddagen denne dagen. Ved ankomst vil vår turbuss stå klar for å bringe alle hjem til de respektive avstigningssteder sørover og mot Stavanger.

Vi ønsker deg velkommen til denne spennende rundreisen i det norske Amerika!

 

Annen informasjon

Turprisen inkluderer:

¨  Komfortabel buss på reisen

¨  Reisevertskap: Inge Engeland Johansen

¨  Fly Oslo – Minneapolis

¨  Fly Chicago – Oslo

¨  Utflukter som beskrevet i programmet

¨  11 overnattinger i delt dobbeltrom

¨  11 frokoster

¨  2 middager

¨  Tilslutningsbuss fra Stavanger til Oslo

¨  Alle veiavgifter og bompenger

 

Tillegg (per person):

Enkeltrom kr 9.990,-

Gebyr ESTA – skjema for innreise til 21 $ (per desember 2022). Skjema er gyldig i to år.

Tips

 

Forbehold om endringer som følge av skrivefeil  eller forhold utenfor vår kontroll!

 

Inspirasjonsbilder

UK flag | German flag