Temareise

Temareise

Fra Telemark | Det norske Amerika | Fly og buss

Hvor dro Telemarkingene? Bli med på turen som følger i deres fotspor.

På den 13 dager lange rundreisen står opplevelsene nærmest i kø, og i vår forberedelse av turen har vi gjort avtaler med grupper av norsk-amerikanere flere
steder. Vi skal blant annet ha et større arrangement med en losje av Sons of Norway, og vi skal tilbringe 2 dager på Norsk Høstfest i Minot, Nord-Dakota. Vi flyr inn til Chicago og hjem fra Minneapolis/St. Paul.
Rundreisen foregår med en komfortabel buss, og siden avstandene i Amerika er store, vil det noen dager bli litt lengre strekk i bussen. Tiden fyller vi med film, historie-fortellinger og annet som gir påfyll til turens tema. Turens reiseleder kjenner stedene vi skal til godt, og sammen med lokale samarbeidspartnere, har vi laget et program vi er stolte over å kunne presentere!

 

Utvandrerne til Amerika; hvem var de, hvor kom de fra og hvor dro de?  Følg de norske innvandrerne i deres fotspor i Midt-Vesten hvor vi besøker norsk-pregede miljøer og steder i Wisconsin, Minnesota og Nord-Dakota. Cleng Person var en tidlig foregangsmann for norsk utvandring til Amerika, og i 1825 seilte sluppen Restaurationen over Atlanterhavet med 52 forhåpningsfulle norske utvandrere. Man kan også lese mange historier om folk som utvandret fra trange kår og lite frihet til å leve ut sine drømmer.  En nissedøl som kom til Minnesota kalte stedet han kom til for Arendal fordi han hadde hatt Arendal som utreisehavn til Amerika. Det er mange spor etter de norske innvandrerne og deres etterkommere er ivrige til å opprettholde tradisjonene fra “gamlelandet”. På dette området skiller norskamerikanerne veldig fra andre innvandrergrupper til USA nå snart 200 år etter at utvandringen begynte.

Vi tilbyr tilslutningsbuss fra Stavanger via Kristiansand og mot Oslo. Oppgi påstigningssted ved påmelding.

Tagger:, , , , , , , ,

PROGRAMMET DAG FOR DAG

Dag 1

Mandag 18. september 2023

Skien – Oslo – Chicago – Stoughton: Bussavgang fra Landmannstorget i Skien kl 08.00 via Kammerherreløkka i Porsgrunn. Deretter direkte til Gardermoen for innsjekking med Icelandair. Det blir også mulighet for å stige på bussen mellom Brokelandsheia og Skien/Porsgrunn etter avtale.Vi flyr med Icelandair kl 13.45 fra Oslo via Reykjavik til Chicago hvor vi ankommer sent på ettermiddagen, og etter passkontroll og bagasjeutlevering begir vi oss til bussen som venter utenfor terminalbygningen. Vi skal kjøre rett nordover fra O`Hare-flyplassen i Chicago til småbyen Stoughton i Wisconsin hvor vi skal bo to netter. Byen er sterkt preget av norsk innvandring selv om andel norsk-ættede har sunket gjennom årene. Felles middag etter ankomst Stoughton og under middagen bruker vi anledningen til å bli litt bedre kjent med hverandre. Kjøring i dag: ca 200 km.

 

Dag 2

Tirsdag 19. september 2023

I Stoughton: Etter frokost på hotellet (frokost på amerikanske hoteller kan dessverre ikke sammenliknes med den rikholdige buffeten man finner på norske               hoteller) kjører vi til Norgesarvstedet “Livsreise” som er et moderne senter hvor man kan utforske norsk kulturarv og hvordan denne ivaretas i dagens Amerika. I Stoughtons hovedgate vil vi se at norske og amerikanske flagg henger vekselvis ned hele Main Street og forbindelsen til gamlelandet er meget synlig og tydelig. Vi legger opp til litt tid på egenhånd for å rusle litt i butikker og utforske spor av norsk innvandring. Etter en lunsjpause blir vi med lokale folk ut på ulike steder hvor man kan se og oppleve spor av norsk innvandring.

 

Dag 3

Onsdag 20. september 2023

Stoughton – Duluth, ca 550 km: Vi inntar nok en hotell-frokost og setter oss i bussen for å kjøre nordover mot Lake Superior og Duluth. Dagens lunsjpause inntas ca halvveis på et veldig norsk-amerikansk sted. Vi ankommer Duluth i kveldingen og sjekker inn på hotellet. Duluth er Bob Dylans fødeby, og er en viktig havneby innerst i Lake Superior som er den største av de 5 store sjøene, The Great Lakes, eller “leikene” som norske sjøfolk kalte dem. Vi kommer til å ha et tett, men spennende program i dette området og vi har derfor valgt ikke å bo midt i byen. Reiselederen har vært en del i Duluth og kan komme med tips til steder å spise, sjekke ut det “norske” destilleriet i byen, eller ta en vandring på “The lakeshore walk” som er en gangvei langs bredden av innsjøen. I Leif Eriksson-parken står han og minner oss om at det sannsynligvis var han som var den første europeer til å oppdage Nord-Amerika. Det er derfor norsk-amerikanere har 1492 på tidslinje merket med at Columbus “gjenoppdaget” Amerika!

 

Dag 4

Torsdag 21. september 2023

I Duluth: Dagen i dagen er noe å glede seg til; vi skal kjøre langs nord-kysten av Lake Superior forbi bl.a. tettstedet Tofte som er grunnlagt av en norsk fiskerfamilie som brakte kommersiell fisking til Lake Superior. I tillegg til spor av norske innvandrere finner vi tettstedet Finland i nærheten, foruten Lutsen som svenske innvandrere oppkalte etter et berømt slag svenskene vant i krig mot Tyskland. Vi kjører opp til småbyen Grand Marais som ligger vakkert til ved innsjøen. Her er det flere ting som minner oss om norsk innvandring og særlig restauranten Svenn og Oles Pizza. Kanskje en liten lunsj der i dag? Hvis været er bra tar vi et stopp ved en av de statlige parkene langs innsjøen hvor de som har lyst kan få strukket litt på beina og kommet helt ned til vannkanten. Det er ferskvann, men Lake Superior er stort som et hav.

Tidlig på ettermiddagen kjører vi til en liten og trivelig by hvor vi skal ha en sammenkomst sammen med den lokale Sons of Norway-losjen. De lager et program for oss med mat og underholdning og dette blir garantert en opplevelse. Gjennom dette arrangementet får vi virkelig se hvordan norsk-ættede amerikanere tar vare på sine forfedres kulturarv! Vi kjører tilbake til Duluth etter rundturen.

 

Dag 5

Fredag 22. september 2023

Duluth – St. Paul, ca 250 km: Vår reise i det norske Amerika fortsetter, og vi setter kursen for The Twin Cities; St. Paul og Minneapolis. Tvillingbyene ligger på hver sin side av den mektige Mississippi-elven og ved ankomst St. Paul – hvor vi skal bo i 2 netter – kommer vår norsktalende guide om bord i bussen og tar oss med på en ca 3 timers rundtur, hvor vi får se og høre om norsk innvandring til dette området. I tillegg får vi sett litt av disse 2 byene som på mange måter utgjør “kjerneområdet” i det norske Amerika. I Minnesota bor det ca 800.000 mennesker som regner seg som norske. Etter innsjekking på vårt meget sentralt beliggende hotell i St. Paul, møtes vi for å ta et kveldscruise med middag på Mississippi. Høstfargene på trærne gjør dette til en flott tur og vi får også se de to bysentra fra elveperspektivet.

 

Dag 6

Lørdag 23. september 2023

I St. Paul: Hotellet vårt er meget godt, og vi nyter dagens frokost. Dagen tilbringer vi i trivelige St. Paul som er hovedstad i Minnesota. Vi skal besøke The State Capitol som er delstatsforsamlingen i Minnesota og få blant annet en orientering om den norsk-amerikanske superpolitikeren Walter Mondale, som var visepresident under Jimmy Carter fra 1977-81.

Etter en lunsjpause må vi besøke et viktig og aktuelt sted i Minneapolis – George Floyd Plaza – hvor vi finner minnestedet til George Floyd som ble drept av politiet. Hendelsen vakte voldsomme reaksjoner over hele verden og ble en viktig sak innen bevegelsen Black Lives Matter. Det er ikke en norsk-amerikansk hendelse, men en hendelse som har påvirket alle, og Norway House og Mindekirken ligger ikke så langt unna. Denne kvelden legger vi opp til at vi utforsker omgivelsene på egenhånd og det er også en passe kveld å treffe eventuelle slektninger man har sporet opp på forhånd. Eller kanskje ta en utflukt til mikrobryggeriet “Utepils”?

Dag 7

Søndag 24. september 2023

St. Paul – Fargo, ca 400 km: Vi sjekker ut fra hotellet
kl 08.30 og kjører i bussen til en skikkelig amerikansk
frokostrestaurant. Det er veldig vanlig at amerikanske
familier går ut for å spise frokost i helgene, og særlig Sunday morning breakfast er en tradisjon. Kl 11.00 er det gudstjeneste i Mindekirken – et viktig møtested for norsk-amerikanere. Søndagsgudstjenesten er på norsk og de som ønsker det kan delta på denne. Etterpå samles vi til Mindekirkens berømte kirkekaffe og får anledning til å snakke med Twin Cities bosatte nordmenn og norsk-amerikanere.

Etter kirkekaffen tar vi plass i bussen for en kjøretur nordvestover. Vi stopper i Alexandria hvor Ole the Viking ruver høyt og historien om The Kensington Runestone er levende i byen. Var det en forfalskning den svenske bonden fant, eller var det faktisk en runestein laget av norrøne til-reisende i tidlig middelalder, altså lenge før Christopher Columbus “oppdaget” Amerika.

Fra Alexandria kjører vi til Fargo, Nord Dakota, kjent fra film og TV-serie. Byen er kjent som Gateway to the West og et viktig jernbaneknutepunkt. Fargo er tvillingby med Moorhead der de ligger på hver sin side av Red River of
The north og delstatsgrensen mellom Nord-Dakota og
Minnesota.

 

Dag 8

Mandag 25. september 2023

I Fargo og Moorhead: Etter frokost setter vi oss i bussen og tar en liten runde i Fargo/Moorhead før vi kommer til Hjemkomst Welcomecenter. Der får vi en omvisning med fokus på norsk innvandring til området og vi får se replika av Hopperstad stavkirke i Vik i Sogn. Vi får også se og høre om vikingskipet “Hjemkomst” som er en kopi av Gokstadskipet som en lokal skolerådgiver fikk bygget. Han og mannskapet seilte denne ut de store sjøene og over Atlanterhavet i 1982. I juli 1982 seilte den blant annet inn byfjorden i Arendal. Ettermiddagen tilbringes “downtown” Fargo hvor vi på gaten Broadway finner morsomme butikker og spisesteder. På kvelden spiser vi felles middag i nærheten av hotellet.

 

Dag 9

Tirsdag 26. september 2023

Fargo/Moorhead – Minot, ca 460 km: Etter et par dager i Fargo/Moorhead setter vi kursen litt videre mot nordvest. På vei til Minot, hvor vi skal tilbringe tiden på Norsk Høstfest, stopper vi underveis for å besøke skipioneren Sondre Nordheims siste hvilested. Fra Vest-Telemarks fjell til prærien gikk Nordheims reise og langt unna  vintersportssteder er han stedt til hvile. Vi ankommer Minot på ettermiddagen og programmet der fastsettes når programmet for Norsk Høstfest 2023 er fastsatt. Her blir det garantert mye liv og røre, og vanligvis er det kjente artister som har konserter på Høstfesten.

 

 

Dag 10

Onsdag 27. september 2023

I Minot: Dagen tilbringes på høstfesten med utstillinger, konserter, mat og masse folk!

 

Dag 11

Torsdag 28. september 2023

Minot – Minneapolis, ca 700 km: Etter noen gode dager på Norsk Høstfest tar vi fatt på rundreisens lengste kjøretur. Vi kjører en litt annen vei tilbake mot The Twin Cities og store deler av turen går gjennom Sør-Dakota. På kjøreturen kan vi se et par filmer, høre på litt musikk og få litt informasjon om steder vi kjører forbi og aktuelt om det norske Amerika. Vi ankommer vårt hotell vest for Minneapolis i kveldinga. Vi spiser felles middag på/ved hotellet når vi har fått sjekket inn.

 

Dag 12

Fredag 29. september 2023

Minneapolis – Reykjavik – Oslo: Vi spiser vår siste hotellfrokost på denne USA-turen og tar plass i bussen for å kjøre de siste milene inn mot Minneapolis/St. Paul. Flyet vårt tilbake Norge går ikke før på kvelden, så vi tenker at mange kan ha glede av noen  timer på Mall of America, verdens største kjøpesenter, som ligger ikke så langt fra flyplassen. Her er det badeland, restauranter og innkjøpsmuligheter av alle slag. På avtalt tidspunkt kjører vi de siste kilometerne ut til flyplassen og sjekker inn på Icelandairs fly tilbake mot Europa.

 

Dag 13

Lørdag 30. september 2023

Reykjavik – Oslo – Skien: Vi ankommer Reykjavik om morgenen og har litt tid til å ta en morgenkaffe før avgang videre til Oslo med ankomst kl 12.35. Etter at alle har fått bagasjen og gått gjennom tollen, tar vi plass i bussen som kjører oss tilbake til  utgangspunktet.

 

Vi ønsker deg velkommen til denne spennende rundreisen i det norske Amerika!

 

Annen informasjon

Turprisen inkluderer:

¨  Komfortabel buss på hele rundreisen

¨  Velorientert reiseleder

¨  Flyreise som beskrevet

¨  11 overnattinger i delt dobbeltrom

¨  11 frokoster

¨  3 middager

¨  Elvecruise på Mississippi med middag

¨  Kveldsarrangement med Sons of Norway
med bespisning

¨  Guider og inngangsbilletter iht program

¨  Tilslutningsbuss fra Skien – Gardermoen

¨  Alle veiavgifter og bompenger

 

 

Tillegg (per person):
Enkeltrom kr 10.150,-

Gebyr ESTA – skjema for innreise til USD 21,- Dollar (per desember 2022)

Tips

 

 

Forbehold om endringer som følge av skrivefeil  eller forhold utenfor vår kontroll!

 

Inspirasjonsbilder

UK flag | German flag