Litt utenfor allfarvei!

Litt utenfor allfarvei!

Det andre Baltikum | Fly | Risdal Touring

Vi kaller turen ”Det andre Baltikum” fordi vi vil ta dere med litt utenfor allfarvei og også til steder som har lite turister. 

I tillegg skal dere selvsagt få oppleve hovedstedene i Baltikum!  Vår reiseleder har reist i de baltiske land i nesten 30 år og vi tør si han er meget lokalkjent og kjenner steder og folk som gir muligheter for opplevelser litt utenfor “A4-arket”. Estland, Latvia og Litauen kjenner fortsatt på sin sovjetiske arv, men er først og fremst ivrige på å knytte seg til Europa og Norden. En rik kultur, vakre og spennende miljøer, en dramatisk historie og hyggelige opplevelser er rammen for denne rundreisen. Vi skal på by-festival, badstufest på landet, på konsert og mye annet spennende. 

Reiseleder på turen er Inge Engeland Johansen som har hatt utallige gruppereiser til Baltikum og kjenner landene meget godt.

Tagger:, , , , , ,

PROGRAM DAG FOR DAG:

Dag 1

Torsdag 3. august 2023

Oppmøte på Gardermoen: Senest kl 06.25. For de som ønsker det, kan vi tilby overnatting ved Gardermoen fra dagen i forveien. Flyavgang kl 08:25 fra Gardermoen med airBaltic via Riga til Tallinn hvor vi ankommer kl 14:40. Etter at vi har fått bagasjen og plassert denne i bussen, får vi en byrundtur i bussen med norsktalende guide. Deretter sjekker vi inn på vårt sentralt beliggende hotell. De som ønsker det kan bli med reiseleder på en uhøytidelig vandring i Gamlebyen. Middag på en restaurant i gangavstand fra hotellet på kvelden.

 

Dag 2

Fredag 4. august 2023  

Tallin – Rezekne: Etter frokost på hotellet tar vi plass i bussen og kjører sørøstover i Estland og gjør en liten stopp i universitetsbyen Tartu for en benstrekk og kanskje en kaffekopp på et av byens konditorier. Her er også brukskunstbutikker og et litt annet tilbud til  de besøkende enn det litt mer “turistifiserte” Tallinn. Kanskje en forfriskning i  kruttkammeret før avreise?  Stoppet i Tartu blir også dagens lunsjpause.. (ikke inkl.). Vi kjører videre mot Latvias nord-østlige grense og til Arendals vennskapsby Rezekne. Vi kjører gjennom et frodig, grønt landskap hvor storkefamiliene rusler på jordene i sin uendelige jakt på mat (les: frosk). Ankomst Rezekne og innsjekking på hotellet som blir vår base de neste 3 dagene. Middag i restauranten på hotellet. Etterpå blir det tid til å rusle litt i denne byen langt fra Riga og hovedstadens pulserende liv. Det er festival i byen de dagene vi er der så nå er det bare å gå ut i byen og ta for seg av opplevelsene. Mange som har vært med på denne turen før sier at besøket i Rezekne er turens høydepunkt! Latvierne er gode på å lage folkeliv i gatene, så dette blir gøy.

 

Dag 3

Lørdag 5. august 2023 

Opphold Rezekne: Rundtur i Rezekne med guide, deretter besøk i Aglona basilika hvor vi spiser en rikholdig lunsj i klosteret. Denne vakre nasjonalhelligdommen er viktig  både for latviske og andre katolikker som hvert år går pilgrimsferd hit i august. På denne  dagsturen får vi se de merkbare kontrastene mellom by og land. Området er  preget av grønne åser, frodige jorder og blanke innsjøer hvor innsjøen  Raznas er den største. På ettermiddagen blir det besøk hos keramiker med anledning til å kjøpe keramikk og annen brukskunst. Her handler dere med kunstnerne direkte uten fordyrende mellomledd og får også anledning til å høre om produksjonsmetoder og livet som utøvende kunstner i Latvia. På kvelden blir det saunaaften med mat, drikke og lokal musikk. Dette er en  kulturelt høydepunkt på en tur til østlige Latvia.  Dere får møte badstukulturen  med god mat og drikke (som serveres i en annen bygning), bading i innsjøen og  meget velgjørende sauna.  En slik kveld gjør godt for både kropp og sjel og burde vært på blå resept!  Vi kan love en meget innholdsrik dag.

 

 

Dag 4

Søndag 6. august 2023 

Opphold Rezekne: Formiddagen fri til besøk i brukskunstbutikker, markedet, kirkene eller det regionale museum etter den enkeltes ønske. By-festivalen gir mulighet for store og små kulturopplevelser samt anledning til å handle ting man ikke finner på kjøpesentre. På kvelden blir det konsert med lokale kor-krefter. De kalte ikke frigjøringen av Baltikum for “Den syngende revolusjon” for ingenting og dette blir en konsert med høy kvalitet og billetten er inkludert i turprisen. På repertoaret står kirkemusikk, latvisk folkemusikk og negro spirituals. Konserten avholdes i anledning vårt besøk og vokalgruppen holder meget høyt kunstnerisk nivå. Middag på restaurant i byen etter konserten.

 

Dag 5

Mandag 7 august 2023

Rezekne – Vilnius: Avreise til Vilnius. Vi kjører sørover forbi Latvias nest største by, Daugavpils, og  inn i Litauen ved Zarasai. Hvert år stopper vi på en lokal restaurant hvor det  serveres ”saslik” (grillspyd) eller annen mat tilberedt av familien som driver stedet. Litt venting blir det alltid her og vår reiseleder må ta seg av baren for hele familien er på kjøkkenet. Besøket her er alltid moro og hyggelig! Ankomst Novotel Vilnius som ligger meget sentralt i Vilnius.  Det er kort vei til Gamlebyen, museer og andre opplevelser. Ettermiddagen fri før vi møtes til felles middag.

 

Dag 6

Tirsdag 8. august 2023

Utflukt til Europaparken: Europaparken hevder å være sentrum i vår verdensdel. Parken har spennende skulpturer og en liten kafè hvor man får kjøpt forfriskninger og kan nyte roen litt. Etter utflukten blir det lunsj på en meget hyggelig restaurant i sentrum. Vår faste litauiske ressursperson er med og forteller om Vilnius, landet og livet der gjennom historien med vekt på de siste 50 år. Hennes beskrivelse av hvordan det var å være ung student under de dramatiske frigjøringsdagene gjør alltid inntrykk. Kvelden fri.

 

Dag 7

Onsdag 9. august 2023

Vilnius – Riga: Frokost før avreise. Underveis stopper vi ved korshøyden ved Siauliai. Dette er en viktig nasjonalhelligdom og symbolsted for litauerne fordi det både uttrykker den katolske tradisjon, men også motstand mot Sovjetmakten. Etter ankomst Riga sjekker vi inn på Wellton Riverside Spa Hotel som ligger i  Gamlebyen, Vecriga. Her er det kort vei til alt og det blir en utmerket base for utforskning av Latvias hovedstad. Middag på hotellet på kvelden. Før det anbefales det å sjekke ut hotellets spa-fasiliteter.

 

Dag 8

Torsdag 10. august 2023

Opphold Riga: Etter frokost starter vi med en byrundtur på formiddagen. Vi får bl.a. se de mange Art Nouveau-bygningene og Latvias nasjonale opera for å nevne noe. Færste del av rundturen er med bussen før vi fortsetter til fots i Gamlebyen og ender til slutt opp ved hotellet som ligger meget sentralt. Etterpå kan byen utforskes videre på egenhånd og da anbefales et besøk i Rigas sentralmarked hvor man kan få kjøpt praktisk talt alt mulig. Felles middag på kvelden på et folkelig sted med god mat og levende musikk.

 

Dag 9

Fredag 11. august 2023

Riga – Oslo: Frokost på hotellet. Det vil bli gitt tilbud om noen alternative utflukter denne dagen og det kommer vi tilbake til når arrangementskalenderen for Rigas sommer er klar. Kl. 16:30 går bussen ut til flyplassen hvor flyet tilbake til Oslo går kl 18:30 med ankomst Gardermoen kl  19:10.

Pris og annen informasjon

Turprisen inkluderer:

¨  Helturistbuss kjørt av erfaren sjåfør

¨  Reiseleder: Inge Engeland Johansen

¨  Ferje Kristiansand – Hirtshals

¨  Flyreise Oslo – Tallinn og Riga – Oslo

¨  8 overnattinger i dobbeltrom/lugar

¨  8 frokoster

¨  5 middager

¨  Utflukter som beskrevet i programmet

¨  Alle veiavgifter og bompenger

 

Tillegg for enkeltrom kr 2.800,-

VIKTIG INFORMASJON

Når det gjelder vaksinasjoner er det ikke påkrevd med særlig vaksinering før en reise til Baltikum. Noen helsestasjoner anbefaler gammaglobulin som er en vaksine som forebygger infeksjoner, men ta kontakt med deres vaksinasjonskontor for å få vite om du trenger denne eller annen vaksine.  VISA og Master Card er også meget utbredt og i alle byene vi skal til fungerer disse kortene utmerket når det gjelder kontantuttak. Husk at passet må være gyldig minst 6 måneder etter at turen er gjennomført. 

Forbehold om endringer som følge av skrivefeil  eller forhold utenfor vår kontroll!

 

Bilder til inspirasjon

UK flag | German flag