Jakten på nordlyset!

Jakten på nordlyset!

Helgelandskysten & Saltfjellet | Buss | Risdal Touring

KUN 10.990,- per pers.
ved påmelding før 1. desember
Når
22.-27. februar 2020
Antall dager
6
Avreise fra
Stavanger/Sørlandet/Gardermoen
Bestill

Vi flyr til Trondheim – og fortsetter til Rock City, også kjent som Namsos. Her springer den tradisjonsrike trønderrocken ut fra! Vi skal nordover på vår ferd for å oppleve vinterlige Helgelandskysten. Vi skal over Saltfjellet i vinterskrud og vi skal forhåpentligvis få oppleve nordlyset. Det magiske nordlyset som bølger seg over himmelen. Det arktiske lyset. Det latinske navnet er aurora borealis. Myteomspunnet helt fra norrøn tid – og sikkert før det. Vikingene kalte nordlyset for Bifrost – folketroen her i nord knyttet nordlyset til døde kvinner, spesielt de døde jomfruers sjel. I Kina ble nordlyset oppfattet som et varsel om at fødsler var på gang. Den dag i dag, mener mange asiater at det skal bringe særskilt lykke i livet til det lille barnet, om det blir unnfanget under nordlyset. Hundretusener av utenlandske turister reiser hvert år til våre nordligste fylker for å oppleve nordlyset.

Vi har ingen garanti for å oppleve nordlyset – men jo lenger vi oppholder oss i nord, desto større sjanse har vi for å oppleve det. Jakten er spennende i seg selv. Opplevelsen av Nord-Norge på vinterstid er uansett vel verdt å ta med seg. Bli med oss på tilrettelagt tur hvor vi får smake på noe av det beste Nord-Norge har å by på!

Tagger:, , , , , , , , , ,

Turen dag for dag

Dag 1

Lørdag 22. februar 2020:

Stavanger – Sørlandet – Grenland – Oslo – Oslo Lufthavn Gardermoen – fly – Værnes – Namsos: Vi starter fra Stavanger i vest og kjører E39 sørover mot Kristiansand. Mulighet for påstigning underveis. Videre østover E18 og nye turdeltakere kommer på. Underveis gjør vi også småstopp – og snart går nok praten livlig blant våre turgjester! Utpå ettermiddagen passerer vi Oslo. I god tid før kl 16.20 er vi fremme på Oslo Lufthavn Gardermoen og sjekker inn for Norwegians fly til Trondheim Lufthavn Værnes, med beregnet ankomst kl 17.15. Vår buss og sjåfør venter oss, klar for å kjøre nordover langs E6. Vi stopper ganske snart etter flyplassen for å spise dagens inkluderte middag. Vi passerer Levanger og et lite stykke nord for Steinkjer dreier vi og følger riksvei 17 – populært kalt – Kystriksveien, ut forbi Namdalseid og frem til Namsos hvor det blir overnatting.

Dag 2

Søndag 23. februar 2020:

Namsos – Brønnøysund – Sandnessjøen: Frokost på hotellet. Snart kjører vi mot Overhalla og Høylandet. Stedsnavn som kanskje bare de fleste har hørt om, men nå er vi midt i. Slik blir det nok ofte på denne turen. Vi kommer til steder vi bare har hørt om fra tidligere. Spennende! Ferden leder oss forbi Øyvatnet, mot Kongsmoen og vi kjører langs Indre Foldafjord – eller lokalt Innerfolda – mot tettstedet Foldereid. Fjordarmen har stedvis sterke tidevannsstrømmer. Nå er vi i en slags grense mellom indre og ytre Namdalen. Videre dels krysser vi og dels følger vi fylkesgrensen mellom Trøndelag og Nordland. Frem til ferjestedet Holm og vi krysser fjorden over til Vennesund. Nå er vi på Sømna og vi har en knapp times kjøretur igjen før vi er fremme i Brønnøysund. Den kjente fjellformasjonen Torghatten ligger like utenfor her. Stopp midt på dagen i byen for å rusle rundt litt – før vi fortsetter nordover søndre Helgeland. Utsynene våre videre oppover kysten vil bli mange og sterke. Øyene Ylvingen og Vega ligger like utenfor oss på kysten her. Snart skal vi ferje over fra Horn til Andalsvågen og vi passerer langs Hamnøya før vi kommer til neste ferje, fra Forvik til Tjøtta. Med det kommer vi inn i Petter Dass’ rike og historisk kjente Alstadhaug ligger foran før vi ankommer til Sandnessjøen og Scandic Hotel Syv Søstre for middag og overnatting. Navnet på hotellet, henspeiler selvsagt på fjellformasjonen Syv Søstre like innenfor her.

Dag 3

Mandag 24. februar 2020:

Sandnessjøen – Mo i Rana – Rognan: Frokost på hotellet – og vi forlater Sandnessjøen. Vi skal nå kjøre innover mot E6 igjen, som vi påtreffer ved Ømmervatnet. Tidligere måtte vi herfra tatt oss over Korgfjellet – noe som til tider kunne være en utfordring. Ny tunnel er nå utsprengt og åpnet i 2005. Tettstedet Korgen passeres – i en kommune som er rik på kraftproduksjon. En titt rundt oss med fjell, høydeforskjeller og vannfall får oss til å forstå hvorfor. Vi kjører langs et par sidearmer av Ranfjorden, forbi tettstedet Finneidfjord – før vi nærmer oss industristedet Mo i Rana. I mange år gikk den under navnet «Jernverksbyen» fordi bl.a. Norsk Jernverk var lokalisert her. Et stopp her midt på dagen. Videre langs E6, inn forbi tettstedet Storforshei og innover Dunderlandsdalen mot Saltfjellet. Snart begynner vi på oppstigningen og vi er faktisk inne i det som er Saltfjellet-Svartisen Nasjonalpark. Veien over fjellet ble påbegynt i 1929 og åpnet 3. juli i 1937. Midt oppe på fjellet passerer vi Polarsirkelen og Polarsirkelsenteret som er vinterstengt. Har vi vært heldige å hatt pent vær over fjellet, er det en fantastisk opplevelse – om været har vært mindre gjestmildt, er det også en fantastisk opplevelse! En knapp times kjøretur lenger frem kommer vi til Rognan og vårt hotell for middag og overnatting 2 netter.

Dag 4

Tirsdag 25. februar 2020:

Frokost og middag på hotellet også denne dagen. Akkurat når og hvor vi oppsøker nordlyset, avgjøres selvsagt av lys- og skyforholdene. Vi er avhengige av klarvær, men vi er beredt til å sette oss i bussen for å kjøre dit hvor der er minst mulig forstyrrende, kunstig lys. Middagene på hotellet legger vi opp til å spise kl 18.00 hver kveld – og det fortelles oss at det er størst og best sjanse til å oppleve nordlyset på sitt beste mellom kl 18.00 og kl 01.00. Vi gir ingen nordlys-garanti, men vi har flere kvelder å forsøke oss på! Vi opp til en utflukt opp til Sulitjelma. Her kan vi besøke Sulitjelma Gruvemuseum for å få et innblikk i historien – og vi får også med oss en lokalkjent guide. Gruvedriften her oppe startet i 1887 og holdt på helt frem til 1991.

Dag 5

Onsdag 26. februar 2020:

Rognan – Fauske – Saltstraumen – Bodø – fly – Oslo Lufthavn Gardermoen – Oslo: Vi samles til deilig frokost på hotellet. Avreise og vi kjører mot Fauske, et viktig trafikknutepunkt i Nord-Norge. Herfra fortsetter E6 mot Narvik, Troms og Finnmark – mens Nordlandsbanen har en viktig stasjon her før den dreier ut til Bodø som er endestasjon. Vår tur mot Bodø bringer oss utenom Saltstraumen – svært så berømt tidevannsstrøm som hvert år besøkes av mange turister. Sundet mellom Saltfjorden og Skjerstadfjorden regnes til å ha en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer. 4 ganger i døgnet presser enorme vannmengder seg gjennom her for å utligne nivåforskjellene skapt av tidevannet. Det er anslått at 372-400 millioner kubikkmeter vann presser seg gjennom da. Vi kjører inn til Bodø by, ca 11 km fra Saltstraumen – og vi får litt tid på egen hånd her før vi kjører frem til Bodø Lufthavn. Her kan vi benytte muligheten til å kjøpe oss litt å spise før vi kommer til flyplassen, elle satse på å få litt å bite i mens vi venter på å komme om bord (ikke inkl.). Herfra skal vi fly med Norwegian kl 19.35 til Oslo Lufthavn Gardermoen, beregnet ankomst kl 21.10. Straks etter fortsetter vi frem til vårt hotell i Oslo-området for overnatting til neste dag.

Dag 6

Torsdag 27. februar 2020:

Oslo – Grenland – Sørlandet – Stavanger: Vi starter dagen med god hotellfrokost. Ombordstigning i vår behagelige turbuss og vår dyktige sjåfør styrer ut av Oslo etter hvert. Sørover langs E18 – «sørlandske hovedvei» – og snart legger vi bak oss Drammen og etter hvert Vestfold. Avstigning etter hvert som vi når de respektive hjemsteder. Underveis stopper vi med jevne og behagelige mellomrom, både for en strekk og for at de som eventuelt blir sultne kan få kjøpe seg noe å spise. Utpå ettermiddagen beregner vi å være i Kristiansand og vi fortsetter vestover E39 mot Lyngdal, Flekkefjord og til sist og midt på kvelden, til Sandnes og Stavanger.

 

Annen informasjon

Turprisen inkluderer:

¨  Helturist buss og erfaren sjåfør

¨  Velorientert reiseleder

¨  5 hotellovernattinger

¨  5 frokoster

¨  4 middager

¨  Norwegian t/r  Gardermoen – Trondheim og Bodø – Gardermoen

¨  Lokalguide  i Sulitjelma

¨  Alle veiavgifter og bompenger

 

Tillegg for enkeltrom 1.690,-

Eventuelle inngangspenger er ikke inkludert

Forbehold om endringer som følge av forhold utenfor vår kontroll!

 

Inspirasjonsbilder

UK flag | German flag