Kjente og ukjente perler på Hadeland & Ringerike | 5 dager

Hjem » Reiser » Kjente og ukjente perler på Hadeland & Ringerike | 5 dager

Opplevelsene står i kø når Risdal Touring inviterer til kjente og ukjente perler med utgangspunkt fra Hadeland og Ringerike. Kunst, historie, vandring, spenning og shopping står på programmet med muligheter til å velge de alternativene du har lyst til å være med på. Hver morgen, etter frokost på Thorbjørnrud Hotell, vil det gå busser i ulike retninger. Etter opplevelsene på dagtid  serveres det middag, laget på lokale råvarer. Deretter inviteres du til hyggelig kveldsprogram som er satt sammen ut fra at her er det litt å lære, men mest underholdning. Kan gjerne nytes sammen med et glass fra hotellets eget ølbryggeri.

Fem-dagers turen starter i buss fra Bergen, Stavanger, Sørlandet, Grenland, Møre-byene og Trøndelag. Vi har reservert samtlige rom på det historiske hotellet. Etter ankomstkvelden der vi orienterer om hotellet og omgivelsene, er det klart for tre dager med besøk til ulike steder hvor alle burde finne opplevelser som frister. 

Din reiseleder

Egil Olsen

Reiseleder Egil Olsen
Egil Olsen begynte sin yrkeskarriere som journalist i Dagbladet Sørlandet i 1980. Etter dette arbeidet han i to år i Aftenposten, før han tilbrakte hele 27 år i Fædrelandsvennen. I 2015 var han med på å grunnlegge reisebyrået Portal Travel. Etter å ha fungert som mediesjef i IK Start i to år, begynte han sin karriere hos oss i Risdal Touring i mars 2023. I Risdal Touring er Egil mest engasjert i å organisere sports- og kulturreiser, og han trives også som reiseleder. Hans brede erfaring og lidenskap for både reising og formidling gjør ham til en verdifull ressurs for vårt team og våre reisende!

Reiseprogram

Dag 1

Søndag 18. august 2024

Stavanger/Bergen/Sørlandet: Vi starter reisen i vår moderne turbuss. Turen til Thorbjørnrud Hotell blir delt opp i behagelige kjøre-etapper. Vi stopper for en matbit og beinstrekk. Vi beregner å være på det flotte, ærverdige hotellet, som    ligger 300 meter fra Jevnaker sentrum – og like ved Randsfjorden, litt utpå ettermiddagen. Når vi har kommet vel fram til basen vår, venter en god middag    basert på produkter og råvarer fra området rundt hotellet. Når vi er forsynt vil vi få en innføring i historien til hotellet og Hadeland Glassverk, men først og fremst vil vi informere om det vi skal se og oppleve de neste dagene. Det vil også bli mulig å smake på produkter fra hotellets eget mikrobryggeri, eller noe annet som måtte friste.

Dag 2

Mandag 19. august 2024

Opphold på Jevnaker: Vi starter med frokost i hotellets restaurant. Vi har to alternativer til utflukter på vår første dag.

Vårt første alternativ sender oss med buss til Kleivstua hvor vi får en hyggelig innføring i stedets historie, tradisjon og skogsmysterier. For de som ønsker å nyte utsikten over Steinsfjorden og Tyrifjorden, så anbefales gåturen ut til Kongens utsikt. Ca 1 time tur/retur fra startpunktet Kleivstua. Det er også mulig å velge bena i stedet for bussen på veien ned igjen.

Det andre alternativet er et besøk på Kistefoss Museum, hvor vi finner «The Twist», som er en bro, et kunstgalleri og en skulptur i en og samme bygning. Vi tar også turen til Vikersundbakken, verdens største hoppbakke, hvor vi legger opp til både foredrag og servering.

Vel «hjemme» fra utfluktene trekker vi inn i hotellets spisesal for middag før kveldsprogrammet.

Dag 3

Tirsdag 20. august 2024

Opphold på Jevnaker: Vårt første alternativ er tur til Utøya hvor vi blir med på en omvisning som tar for seg øyas historie, litt om 22. juli, hvordan vi minnes de vi mistet og hvordan vi ser fremover – alt fortalt gjennom en vandring på øyas mest sentrale steder. En kaffekopp byr vi selvsagt på, og hvis dere ønsker det, er det mulig å bestille lunsj her.

Vårt andre alternativ er Blaafarveværket, som ligger en liten times kjøring fra hotellet. Blaafarveværket består av en rekke kulturminner som formidler en viktig fase i norsk industrihistorie. Verket var tidlig på 1840-tallet Norges største bergverksdrift med betydelig eksport til verden generelt og Europa spesielt.

Hotellet vårt ligger i gåavstand til Hadelandverk Glassverk og denne formidagen er satt av til besøk her for dem som ønsker det. Området er en opplevelse i seg selv med glasshytta, utstilling og butikker.

God middag venter når alle er tilbake på hotellet. På ny venter også et trivelig kveldsprogram oss.

Dag 4

Onsdag 21. august 2024

Opphold på Jevnaker: Nok en gang venter dagens viktigste måltid, frokosten, før vi legger ut på dagens utflukter som skjer rundt hovedstaden vår. Thorbjørnrud Hotell ligger ikke mer enn en drøy times kjøring fra Oslo.

Vårt første alternativ er Roseslottet som er en kunst-installasjon som er blitt berømt siden den åpnet i 2020 for å markere at det var 80 år siden Norge ble okkupert av Nazi-Tyskland og 75 år siden frigjøringen. Roseslottet ligger i Holmenkollen, nær Frognerseteren.

Vårt andre alternativ vil være interessant for dem som interesserer seg for bil- og/eller flyhistorie. Bilhistorisk senter Eight Amcars rommer kulturhistorie ved å vise fram et stort antall amerikanske biler fra tidligere tider. Videre kjører vi til Luftforsvarsmuséet på Gardermoen der Forsvarets fly gjennom mange år, er utstilt.

Som et tredje alternativ vil det selvsagt være mulig for dem som ønsker det, å tilbringe dagen på egen hånd i hovedstaden.

Når vi kommer tilbake til basen, er det duket for vår siste kveld sammen på Thorbjørnrud Hotell. Vi vil da få servert en fantastisk 3-retters middag basert på sesongens råvarer. Når vi er forsynt, og fått minglet litt under kaffen, spiller Cazim opp til dans for de som måtte ønske å teste dansefoten litt.

Dag 5

Torsdag 20. juni 2024

Jevnaker – Stavanger/Sørlandet/Bergen: Etter frokosten setter vi oss i turbussen, som skal ta oss hjemover, etter flotte dager sammen på Thorbjørnrud Hotell.

Dersom noen ønsker overnatting i for-/etterkant av turen i Stavanger eller Kristiansand, er vi behjelpelig med å bestille dette som et tillegg til turen. Vi har da vår ekspressbuss – konkurrenten.no – som bringer deg hjem dagen etter.
Ta kontakt med oss på kontoret for pris og busstider.

Pris og annen informasjon

TURPRIS

5 dager kun kr 7.440,-

Pris per person ved påmelding innen 15. mai 2024, deretter kr 7.990,- per person.

Avreisedato: Søndag  18. august 2024

Retur: Torsdag 22. august 2024

Turprisen inkluderer:

¨  Reise i moderne helturistbuss kjørt av
erfarne sjåfører

¨  Reiseleder og turvertskap

¨  4 overnattinger i delt dobbeltrom

¨  4 frokoster

¨  4 middager

¨  Bruk av turbussen til utfluktene, men inn-gangsbilletter, omvisninger og lunsjer betales i tillegg som beskrevet for hver utflukt

¨  Et omfattende kveldsprogram er inkludert i turprisen – vi legger vekt på at våre gjester skal trives under oppholdet på Thorbjørnrud

¨  Alle veiavgifter og bompenger

Tillegg for enkeltrom kr 1.200,- pr person. NB! Svært begrenset antall enkeltrom tilgjengelig.

Tillegg for inngangsbilletter ved utflukter, alle priser per person:

Herlig, velsmakende lunsj Kleivstua kr 400,

Omvisning på Blaafarveværket kr 100,-

Inngangsbillett og omvisning, Kistefos Museum kr 150,-

Inngang flymuseum + bilmuseum kr 300,-

Inngang og omvisning Roseslottet kr 290,-

Vaffel og kaffe, Vikersundbakken kr 100,-

Zipline, Vikersundbakken kr 690,-

Forbehold om endringer som følge av skrivefeil eller forhold utenfor vår kontroll!

______________________________

Det som skjedde på Utøya 22. juli 2011 glemmer vi aldri. Hendelsene har fulgt oss i ettertid gjennom de overlevendes skildringer av det som skjedde, rettsoppgjøret og de årlige minnemarkeringene. Som et ledd i kampen for at vi aldri må glemme, at det aldri må skje igjen – er øya åpnet for at alle som vil kan besøke stedet.  Med båt fra fastlandet der minnesmerket med 77 bronsjesøyler ble avduket i juni 2022, fraktes vi til Utøya. Gjennom en vandring på de mest sentrale stedene, gis et innblikk i øyas historie på godt og vondt. https://utoya.no/

Inngangsbillett inkludert lunsj og omvisning koster kr 650,- per person

Forsvarets flysamling på Gardermoen gir en unik opplevelse av norsk flyhistorie. Museet består av en samling på 40 flymaskiner fra alle epoker i luftforsvarets historie, fra pionertiden 1912-1920, via krigen fra 1940-45, den kalde krigen og opp til nyere tid. Representanter fra Forsvaret vil gi oss en solid innføring og vise oss flyene, der flere av dem er helt unike både i norsk og internasjonal sammenheng. https://flysamlingen.no/ Inngangsbilletten koster kr 300,- per person, og denne utflukten hører sammen med utflukten til Bilhistorisk senter Eight Amcars Club startet med en visjon fra bilgale menn på slutten av 1970-tallet. Bil er også historie. De bestemte seg for å samle på «de tapte bilmerkene». De som ble «borte» i kjølvannet av gigantene GM og Ford når de rullet ut alle sine bilmodeller.    Kjøretøy de fleste kalte vrak, var for disse gutta objekter. I dag er det blitt til en bilsamling i verdensklasse med «The Great Orphan Cars»: Packard, Studebaker, Frazer, Desoto, Hudson. Totalt sett har initiativtakerne samlet bortimot 450 biler i over 45 år. Norsk og amerikansk bilhistorie er samlet i et lokale på Sørum. https://eightamcars.no/

Vikersundbakken i Modum er full av historiske bragder og forventing om nye hopprekorder. Besøket gir oss et innblikk i historien om verdens største hoppbakke fra åpningen i 1966 da Bjørn Wirkolas verdensrekord på 146 meter ga gjenklang over hele skiverdenen – fram til 2017 da østerikske Stefan Kraft satte verdensrekord med et hopp på hele 253,5 meter. Slovenske Erna Klinec har verdensrekorden for kvinner med 226 meter. For oss «vanlige» gir det et enormt sug i magen bare ved å stå på toppen av bakken. Og vil du leve deg enda mer inn i hva verdens beste hopperne opplever, er det mulig via Zipline å sveve utenfor hoppkanten i 100 km/t. En ekstrem og artig opplevelse, for de tøffe, som må bestilles i forkant av besøket. https://vikersund.no/

Inngangsbillett med foredrag kr 100,- per person inkludert kaffe og vaffel

Er du tøff nok til å ta ziplinen? Koster kr 690,- per person og må bestilles på forhånd!

En av dagene kjører vi til hovedstaden og opp i Holmenkollen, nær Frognerseteren. Roseslottet er en kunstinstallasjon som er blitt berømt siden den åpnet i 2020 for å markere at det var 80 år siden Norge ble okkupert av Nazi-Tyskland – og 75 år siden frigjøringen. Kunstneren Vebjørn Sand viser ved sine kunstverk kjente og mindre kjente sider ved okkupasjonen fra hverdagslivet, motstandskampen og krigsfangens lidelser. I den guida turen legges det også vekt på hva som skjedde da de grunnleggende prinsippene for demokrati, rettsstat og humanisme ble satt ut av kraft i landet vårt.  Roseslottet er det viktig å få med seg nå, siden det ikke står der for evig. Foreløpig plan er ut 2025. https://roseslottet.no/ Inngangsbillett med omvisning koster kr 290,- per person

Et engasjerende og opplysende foredrag med:

Mette Bugge, kåret til «Årets Senior» i 2016

Mette Bugge er en prisbelønnet journalist, kåret til Årets senior i Norge i 2016. Hun har skrevet og gitt ut boka «Senior – veien til et langt og lykkelig arbeidsliv». En bok som er vel verdt å lese for både arbeidstakere og arbeidsgivere. Hun er opptatt av at samfunnet hvert år mister masse kompetanse fordi man velger å pensjonere seg. Utfordringene til alle bør være å bruke sin egen kompetanse også som pensjonist. I dag er Mette frilanser, og hun skriver for flere magasiner og ukeblader ved siden av å holde foredrag. For oss skal hun snakke om de  merkelige historiene i Historien, om mennesker som har opplevd noe helt spesielt. Mette er kjent for å være engasjert og få publikum til å høre godt etter.

Skravletimen med Gro Jørgensen tar for seg pensjonisttilværelsen:

– Tida for go`stolen eller å oppfylle drømmer?

Hva skal unge og spreke pensjonister bruke livet sitt til? Er målet å slappe av og gjøre mindre av alt, eller er tida nå inne for å gjøre alt du ikke rakk tidligere, ikke hadde mot til? Er det nå drømmene skal oppfylles?

For mange er det nå mulig å gå av som 62-åringer og dermed kan vi komme til å tilbringe 20 – 30 år av livene våre som alderspensjonister. Til Skravletimen inviterer tidligere NRK-journalist, Gro Jørgensen, med seg tre pensjonister på scenen til en hyggelig og reflektert samtale om tema pensjonisttilværelsen – også kalt «Livets langhelg».

Ingunn Flatland og Torgeir Hefre:

– God stemning med viser og allsang!

De to traff hverandre på 70-tallet  da de spilte i dansebandet Harvest som turnerte land og strand rundt i Sør-Norge. Noen vil nok huske Ingunn fra Norsktoppen i 1975 da hun vant med «Da vi møttes i april». Til Thorbjørnrud Hotell kommer de med et «spesialsydd» program med tradisjonelle sanger og viser med norsk tekst. Det blir alltid stemning rundt disse to, som har evnen til å få gjestene med på allsang!

Cazim Gerzic blir med oss på avslutningsmiddagen:

– En usedvanlig blid, dyktig og allsidig musiker!

Cazim Gerzic flyktet fra Bosnia i forbindelse med krigen på Balkan på 90-tallet. Det eneste han hadde med seg var familien og trekkspillet sitt. De ble bosatt på Vigeland ved Mandal og ble raskt en del av det spilleglade musikkmiljøet rundt Lindesnes Trekkspillklubb. Cazim synger de nydeligste melodier og er en virtuous både på trekkspill og orgel. Hans gode humør er sterkt smittende og fører til god stemning.

Reisefakta

Når
18. – 22. august 2024
Antall dager
5
Avreise fra
Stavanger/Kristiansand/Skien/Bergen
18/08
Stavanger
18/08
Sørlandet
18/08
Bergen

Trenger du hjelp med å bestille? Ta kontakt med oss på post@touring.no eller 37 93 15 15.