De tusen sjøers land!

Finland
De tusen sjøers land!

Lappeenranta | Finland | Østersjøcruise | Risdal Touring

KUN 9.880,- per pers.
Når
5.-11. juli 2020
Antall dager
7
Avreise fra
Stavanger/Sørlandet/Grenland
Bestill

Finland – et av våre naboland i øst. En del av Norden. Til tross for naboskap er vi nok mange nordmenn med begrenset kunnskap om «de tusen sjøers land». Det er forøvrig en kraftig underdrivelse. Man regner at Finland har hele 187.000 innsjøer – og er det land i verden som har flest innsjøer i forhold til sin størrelse. Nesten to tredjedeler av landet er dekket av skog. Vår rundtur i landet gir oss et bekjentskap med hovedstaden, Helsingfors – og vi skal bo 2 netter i Lappeenranta. Finlands historie er preget av nærheten til den store nabo i øst, Russland – tidligere Sovjetunionen. Landets politikere og myndigheter har gjennom årene, spesielt under den kalde krigen, måtte handle og manøvrere svært klokt for ikke å «vekke den russiske bjørn». De som ønsker, kan bli med på en båttur – på Saimaa Kanal som forbinder Lappenraanta med Bottenviken. Vi holder oss i Finland, men kanalens løp går gjennom Russland ut til havet.

Tagger:, , , , , , ,

Turen dag for dag

Dag 1

Søndag 5. juli 2020:

Stavanger/Sørlandet/Grenland – Sandefjord – Strömstad – Vänersborg: Vi reiser fra Stavanger i vest om morgenen og kjører E39 sørover mot Agder og Kristiansand. Underveis kan vi se hektisk byggeaktivitet – ny E39 skal bygges og gjøres fremragende å kjøre! Fra Kristiansand følger vi E18 mot Telemark. Mulighet for påstigning underveis etter avtale ved påmelding. Turdeltakere fra Oslo og sørover mot Sandefjord, kan reise gratis med vår ekspressbuss Konkurrenten.no frem til vi møter turbussen. Vel fremme i Sandefjord gjør vi oss klare for ombordstigning i Fjordlines ferje som kl 15.20 seiler til Strömstad. Om bord er det mulighet for avslapning – eller man kan ved påmelding til turen bestille seg en middagsbuffèt om bord. Allerede kl 17.50 har vi krysset over ytre Oslofjord, vi har passert Færder Fyr – og vi legger til kai i Strömstad. En velkjent kyst- og grenseby for oss nordmenn. Vi kjører det korte stykket frem til Quality Hotel Vänersborg for overnatting.

Dag 2

Mandag 6. juli 2020:

Vänersborg – Örebro – Stockholm, ca 420 km: Vi starter dagen med en god hotellfrokost. Avreise og vi setter kursen mot østsiden av Sverige.. Vår reisevei bringer oss forbi Lidköping, langs innsjøen Vänern og frem til Örebro – hvor vi igjen støter på E18. Underveis stopper vi selvsagt med jevne mellomrom for å lufte oss litt. Tidlig ettermiddag bruker vi for å kjøre inn til Stockholm og frem til ferjeterminalen. Om bord har vi reservert innvendige dobbeltlugarer m/ dusj/WC og senger på gulvet til alle. Etter å ha sjekket inn på våre lugarer, møtes vi i buffètrestauranten for å spise fra det store koldtbordet med både varme og kalde retter, inkludert drikke til. Kl 16.45 har cruiseferjen MS Silja Serenade til rederiet TallinkSilja avgang fra Värtahamnen i Stockholm. Seilingsleden ut i Østersjøen snirkler seg gjennom det som må være en av verdens flotteste skjærgårder! Vi nyter å være om bord – og resten av kvelden er til fri disposisjon.

Dag 3

Tirsdag 7. juli 2020:

Til Helsingfors – videre til Lappeenranta, ca 130 km:: Vi spiser frokost om bord på MS Silja Serenade før skipet klapper til kai i den finske hovedstaden kl 10.00 (lokal tid). Straks etter ilandstigning møter vi vår lokalkjente, skandinavisktalende guide – som vil vise oss rundt i Helsingfors. Byen har mange flotte severdigheter å vise til, kanskje blant de mest kjente er Tempelkyrkan og Sibelius-monumentet. Senatstorget er normalt et fotostopp på rundturen i byen. Mange gamle og storslåtte bygninger. Finland er godt kjent i verden for sin design, ikke minst takket være Alvor Aalto som bl.a. var arkitekten bak Finlandia-huset i Helsingfors. Byen har også nyere arkitektur å vise frem. Nasjonalbiblioteket Oodi som ble åpnet i 2019 er fremragende arkitektur som er i ferd med å bli verdensberømt. For mange kanskje ikke det mest interessante, men likevel vakkert å la øynene hvile på og vi kan ikke annet enn å la oss imponere over kreativiteten i byggekunsten. Etter å ha gjort oss litt bedre kjent med en fascinerende by, bruker vi siste del av ettermiddagen på å kjøre frem til Lappeenranta for middag og overnatting 2 netter på vårt hotell med sentral beliggenhet.

Dag 4

Onsdag 8. juli 2020:

I Lappeenranta: Vi spiser frokost på hotellet før vi har dagen til å utforske området nærmere. På svensk bærer byen navnet Villmanstrand. Om formiddagen får vi med oss en lokalkjent guide som i løpet av et par timers tid viser oss de mest interessante severdighetene i byen. Byen er grenseby mot Russland og den ligger akkurat 215 km fra både Helsingfors og St. Petersburg. Byen innbyggere ynder derfor å kalle byen for møtestedet mellom Russland og EU. Som kjent er Finland med i EU, men ikke medlem av NATO. Byen er den nest mest besøkte byen av russiske turister, etter Helsingfors, i Finland. Midt på dagen får du mulighet, mot forhåndsbestilling ved påmelding til turen – å bli med MS Camilla, en sightseeingbåt, på en 2 times båttur ned til de første slusene på Saimaa Kanal. Resten av ettermiddagen i Lappeenranta er til disposisjon på egen hånd. Vi møtes til felles og inkludert middag på hotellet igjen om kvelden.

Dag 5

Torsdag 9. juli 2020:

Lappeenranta – Lahti – Helsingfors, ca 260 km: Frokost på hotellet. Vi skal i dag kjøre til Lahti, en kjent vintersportsby. Faktisk er dette den byen som flest ganger har arrangert ski-VM. Hele 7 ganger har byen vært vertskap for vennskapelig, men dog alvorlig, kappestrid mellom verdens beste skiløpere. Sist i 2017. Vi stopper ved skistadion og de som vil kan selvsagt besøke skimuséet som ligger på samme sted (inngang ikke inkludert). De første ettermiddagstimene bruker vi så for å kjøre sørover til Helsingfors. Vi kjører frem til Olympiaterminalen hvor rederiet TallinkSilja har sine avganger fra. Om bord har vi reservert innvendige dobbeltlugarer m/ dusj/WC og senger på gulvet til alle. Etter å ha sjekket inn på våre lugarer, møtes vi i buffètrestauranten for å spise fra det store koldtbordet med både varme og kalde retter, inkludert drikke til. Kl 17.00 har cruiseferjen MS Silja Serenade til rederiet TallinkSilja avgang fra Helsingfors. Vi nyter å være om bord – og resten av kvelden er til fri disposisjon.

Dag 6

Fredag 10. juli 2020:

Stockholm – Årjäng, ca 410 km: De tidlige morgenfugler får med seg den vakre innseilingen til den svenske hovedstaden. Frokost i skipets buffètrestaurant. Kl 09.30 (lokal tid) manøvreres den store cruiseferjen rolig til kai, fortøyes og det er klart for ilandstigning. Vår sjåfør styrer turbussen vår stødig ut av Stockholm. Vi tar til på kjøreturen tvers over Sverige. I løpet av dagen stopper vi selvsagt med jevne mellomrom. Vi er på tur. Vi skal kose oss og reiselederen vår orienterer om noe av det vi passerer underveis. Midt på dagen blir det også en lengere og kombinert pause med anledning til litt shopping. Utpå ettermiddagen ankommer vi Årjäng hvor vi skal overnatte.

Dag 7

Lørdag 11. juli 2020:

Årjäng – Grenland/Sørlandet/Stavanger: Vi spiser frokost på hotellet. Og setter oss godt til rette i vår gode turistbuss. Vi krysser grensen inn til Norge ved Örje. Knapt så eksotisk en grenseovergang å krysse som det kanskje var på 50- og 60-tallet, men nå er vi i alle fall vel tilbake på norsk jord. Raskt og effektivt legger vi bak oss kilometer etter kilometer. Etter hvert som vi kommer til de respektive avstigningssteder, forlater enkelte av turdeltakerne oss. Takk for nye bekjentskaper og nye reiseminner! Vi beregner å være i Kristiansand utpå kvelden og fortsetter deretter vestover mot Rogaland og Stavanger. Takk for turen!

 

 

Annen info

Turprisen inkluderer:

¨  Helturist buss og erfaren sjåfør

¨  Velorientert reiseleder

¨  6 overnattinger på hotell og ferje

¨  6 frokoster

¨  5 middager

¨  Ferje Sandefjord – Strömstad, Stockholm – Helsingfors t/r og Moss – Horten

¨  Lokalguide i Helsingfors og Lappeenranta

¨  Alle veiavgifter og bompenger

 

Tillegg for enkeltrom: 1.360,-

Tillegg for innvendig enkeltlugar t/r: 900,-

Tillegg for utvendig dobbeltlugar: 1.540,-

Buffet på utreise fra Sandefjord: 265,-

2 times båttur på Saimaa Kanal: kr 200,-

 

Forbehold om endringer som følge av forhold utenfor vår kontroll!

 

Inspirasjonsbilder

UK flag | German flag