TUR FRA BERGEN - innholdsrik tur!

TUR FRA BERGEN - innholdsrik tur!

TUR FRA BERGEN | til Sørlandet | Risdal Touring

KUN 6.200,- per pers.
Når
19. - 22. august 2021
Antall dager
4
Avreise fra
Knarvik/Åsane/Bergen/Os/Stavanger
Bestill

Mandal by – feirer 100-års jubileum i 2021. Kjent for sine mange kunstnere med tilhold her opp gjennom årene. De har sitt preg på byen. Mandal er også kjent opp gjennom tidene for sin lakseelv, som sjøfartsby og for sin industri med skipsverft, produksjon av båtmotorer og kjettinger. En by med omkring 11.000 innbyggere og nærhet til det meste. Byens nye stolthet er Mandal Hotel, åpnet i 2019 og eid av et rikt bysbarn – bygget sammen med kulturhuset og like ved bredden av Mandalselva. Her skal vi kose oss og bo 2 netter, mens et av høydepunktene blir utflukten med velorientert lokalguide til Lindesnes Fyr og minikonsert med en gruppe fra de nesten verdensberømte utøverne Lindesnes Trekkspillklubb. Hjemreisen tar oss opp Setesdal til Bykle Hotell – nesten helt øverst. Denne lørdagen oppover Setesdal blir vi med på noe helt unikt; Setesdal Kulturné. Tilrettelagt avreise fra Bergen!

 

 

 

Tagger:, , , , , , , , , , ,

På tur opp Setesdalen

Program dag for dag

Dag 1

Velkomen til ein innhaldsrik dag med mange opplevingar!

Torsdag 19. august 2021: Knarvik – Åsane – Bergen Busstasjon – Os – Stavanger – Mandal, ca 400 km: Vi starter fra Knarvik skysstasjon kl 08.00, fra Åsane terminal kl 08.20 og fra Bergen Busstasjon, blomsterpaviljonen kl 08.35 – før vi kjører til Os v/ Esso Sentrum og er der kl 09.15.

Ferje over Bjørnefjorden fra Halhjem og vi kjører sørover Stord på velkjente veier for de fleste. Stopp underveis med jevne og behagelige mellomrom. Vi er på tur – på ferie! Vi skal kose oss. Fra Arsvågen tar vi ferje over Boknafjorden til Mortavika. Snart etter dukker vi ned under havet, i undersjøisk tunnel og vi kommer opp i dagen igjen ved Randaberg. Oljebyen Stavanger passeres.

Ettermiddagen leder oss sørover Rogaland. Forbi kjente steder som Sandnes, Figgjo, Helleland og Moi. Svingete og til tider en langsom vei å være selv om dette er europavei. Store planer for firefelts motorvei helt frem Stavanger – Oslo foreligger og er nok snart en realitet.

Vi foreslår et lite ettermiddagsstopp i pittoreske Flekkefjord. Hvilken flott by! Fra Flekkefjord er vi snart i ferd med å krysse Fedafjorden over høybroen. Flott utsyn både innover mot Liknes sentrum (Kvinesdal) og utover mot Andabeløy og Hidra. Etter å ha passert Lyngdal kommer vi ned langs Grønsfjorden, passerer Audnedalen ved Vigeland og sjekker snart inn for middag og overnatting på Mandal Hotel, sentralt beliggende. Ta gjerne en rolig rusletur over byens nye stolthet – gangbrua over elva – Adolph Tiedemands Bro.

 

 

Dag 2

Fredag 20. august 2021: Mandal Hotel – Lindesnes Trekkspillklubb – Lindesnes fyr, ca 100 km: Vi koser oss med frokost på hotellet. En kort kjøretur bringer oss tilbake til Vigeland og vi stopper ved LTK-huset. Øvingslokalet til Lindesnes Trekkspillklubb. Her møter vi en lokalguide som tar oss med på en spennende rundtur. Forteller om sted og egn og om lokalkoloritt. Kjente personligheter har i flere hundreår hatt tilhold her i området. Guiden forteller oss om mange av dem. Idylliske Snig er for mange selve symbolet på Sørlandet. Vi passerer også Ramslandsvågen med storfabrikken GE Healthcare (tidl. Nycomed) som lager en stor andel av verdens røntgenkontrastmiddel.

Lindesnes Fyr – 27. februar 1656 ble Norges første fyrlys tent her. Beliggende tilnærmet helt på sydspissen av Lindesnes-halvøya.

Også denne dagen har vi inkludert en enkel lunsj. Vår tur går tilbake til Spangereid og vi får se kanalen som ble åpnet av Dronning Sonja offisielt 5. juli 2007. Dronningbrygga ligger der fortsatt. Nå kjører vi over en mindre vei til Skomrak ved Rosfjorden – Lyngdal. Opp til E39 og tilbake til Vigeland.

Rundturen med lokalguide avsluttes igjen ved LTK-huset, men nå venter også en gruppe fra Lindesnes Trekkspillklubb oss – de spiller opp og gir oss en liten minikonsert. Minnerikt.

Vi kjører tilbake til Mandal Hotel og det blir litt tid på egen hånd før felles middag på hotellet igjen.

 

Dag 3

Lørdag 21. august 2021: Mandal – Evje – Rysstad – Bykle, ca 220 km: Opp til en ny, velsmakende hotellfrokost. Vi tar farvel med Mandal og vårt vertskap. Kjører E39 mot Kristiansand og får bl.a. se bort til byggingen av ny høybro over Trysfjorden. En del av ny firefelts motorvei Mandal – Kristiansand. Straks før Kristiansand svinger vi innom Songdalen og kjapt over til Setesdal. Nordover forbi Skarpengland og Hægeland til Evje.

Hjemme hos artisten Inger Lise Stulien starter en opplevelsesrik dag for oss. Hun holder konsert for oss sammen med sin faste gitarist Knut Kjetil Møen – og på piano, Kim Roger Larsen. Kaffe og kringle serveres nybakt. Vi får se setesdalsinspirert kjoledesign av Lise Stubbing, malerier av Dag Telhaug og litografi av Mona Ida.

Videre skal vi innom Ose – hvor Johnny «Guitar» Augland holder en liten minikonsert for oss. Karismatisk og kjent bluesgitarist.

Etnologen og spillemannen Gunnar Stubseid inviterer oss inn på tunet hjemme på Helle, Rysstad. Vi får en interessant orientering om byggeskikken i Setesdal – og en smakebit med felemusikk.

Lunsj denne dagen er på Sølvgarden Hotell & Feriesenter – og vi får rømmegrøt og spekemat i tillegg til lokal Setesdalssuppe. Velsmakende og et trivelig fellesmåltid.

Setesdalskulturen er unik. Så unik at den nå nylig er gitt UNESCO-status. Kvedardronninga Kirsten Bråten Berg er folkemusiker, sølvsmed og ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats som kunstner og kulturformidler. Hun har satt sammen et UNESCO-program for oss. Vi får oppleve flere lokale utøvere – deriblant nye talent som kvedaren Eldbjørg Trydal Rysstad, danserne Birgit Anette Helle og Lars Rysstad Nordgreen og den opprinnelige, svenske felespilleren Daniel Sandén Ward som ble så fascinert av musikken og kulturen i Setesdal at han flyttet til her.

På Gomes Hus, Nomeland blir siste stopp denne dagen. En enkel, liten gardsbutikk der det meste er hjemmelaget. Plantefarging med naturmateriale, honning, lys, såper og mer. En sølvsmed vil demonstrere hvordan søljer og smykker blir laget – og utendørs blir det oppvisning med gjeterhund. Du kan også kikke inn i et stabbur som stammer fra år 1349.

Fra dal beveger vi oss mot høyfjell. Forbi Byklestigen i tunnel, opp bakkene til Bykle og frem til Bykle Hotell hvor det blir middag og overnatting etter en begivenhetsrik dag for oss.

 

Dag 4

Søndag 22. august 2021: Bykle – Odda – Norheimsund – Bergen, ca 310 km: Vi kan vel si vi spiser høyfjellsfrokost i dag? Snart etter avreise passerer vi Hartevatn og vintersportsstedet Hovden. Frem forbi Bjåen og ned til Haukeligrend hvor vi treffer på E134 som vi skal følge over Haukelifjell. Stopp med jevne og behagelige mellomrom underveis. Fra Røldal passerer vi Låtefoss før vi kommer til Odda, vi tar tunnelen under Folgefonna frem til ferje fra Jondal over til Tørvikbygd. Frem forbi Norheimsund til avstigning ved Åsane terminal, Bergen Busstasjon og Os. Reisende fra andre steder, kan ta kontakt med oss for å avtale påstigning til turen.

 

Tilleggs informasjon

4 dager kun kr 6.200,- pr. person

 

Avreisedato: Torsdag 19. august 2021

Retur: Søndag 22. august 2021

 

Turprisen inkluderer:

¨  Erfaren og dyktig sjåfør og helturistbuss

¨  Velorientert reiseleder

¨  3 overnattinger på hotell i delt dobbeltrom

¨  3 frokoster

¨  1 lunsj og 1 kringle & kaffe-måltid i løpet av Setesdal Kulturné – dagen lørdag 21. august

¨  3 middager

¨  Besøk ved Lindesnes Fyr – dagstur og rundtur med lokalkjent guide

¨  Minikonsert med gruppe fra Lindesnes Trekkspillklubb på LTK-huset, Vigeland

¨  Deltakelse på Setesdal Kulturné lørdag 21. august med rikt artist– og kulturprogram

¨  Alle ferjer, veiavgifter og bompenger

Tillegg for enkeltrom kr 1.125,- pr person, totalt for alle 3 nettene. NB! Begrenset antall.

 

Forbehold om endringer som følge av forhold utenfor vår kontroll!

 

UK flag | German flag