"På to hjul"

"På to hjul"

Sykkeltur | Berlin | buss | Risdal Touring

En sykkeltur for historieinteresserte mosjonister!

Berlin er en pulserende storby som har mye å tilby innen kultur og historie. Vi kan nevne kjente landemerker som Brandenburger Tor, Olympiastadion og Charlottenburg slott.  De fleste forbinder den tyske hovedstaden med dette og det er i seg selv verd en Berlintur.  Men Berlin og omegn er også utrolig grønn og med til dels meget godt tilrettelagte sykkelruter uten nevneverdige bakker.  Vår tur begynner i vest i Spandau og slutter i øst ved Köpenick. For hver dag på turen får deltakeren utdelt kart detaljbeskrivelse over dagens etappe.  I tillegg forteller reiselederen underveis om Berlin og byens historie foruten annen informasjon som bidrar til å gjøre det til noe mer enn ”bare” en sykkeltur.

 

Tagger:, , , , , , ,

PROGRAM DAG FOR DAG:

Dag 1

28.april 2023

Vi reiser ut med morgenfergen kl 08:00 fra Kristiansand til Hirtshals og vi spiser frokost sammen under overfarten.  Da får vi også utlevert kartene for sykkelturen og vi benytter også anledningen til å bli litt kjent med reisefølget.  Etter ankomst Hirtshals tar vi plass i bussen hvor vi kommer til å oppholde oss store deler av dagen, men med nødvendige pauser underveis.  Før ankomstbydelen Spandau stopper vi for å spise middag. Spandau er også kjent som stedet hvor den siste gjenlevende av Hitlers nære medarbeidere satt fengslet; Rudolf Hess. Fengselet ble jevnet med jorden etter hans død i 1987 og alle bygningsmaterialer knust og bl.a. dumpet i Nordsjøen!

 

Dag 2

29. april 2023 (til og rundt Potsdam; ca 40 km på sykkel)

Etter frokost gjør vi oss klare til å sykle og bagasjen settes i varebilen som bringer den til neste hotell.  Dagens etappe er kort og godt et eventyr!  Turen tar oss på vestsiden av Havel til Kladow hvor fergen over til Wannsee går.  På overfarten får vi et lite innblikk i vannveienes betydning for Berlin-området.  Vi sykler inn i Wannsee som er et stort rekreasjons- og skogsområde ved sjøen av samme navn.  Stor lindetrær og frodig skog utgjør rammen rundt deler av turen før vi kommer forbi Haus am Grossen Wannsee hvor nazilederne i 1942 besluttet å foreta den endelige løsning på ”jødespørsmålet”. Målet var tilintetgjørelse av jødene i Europa.  Turen går mot Berlin over Glienicke broen som er grensen mellom tidligere DDR og Vest-Berlin.  Broen er kanskje mest berømt som det sted hvor spionutvekslingene mellom øst og vest ble foretatt.  Vi krysser broen og inn i Neuer Garten som er en av Potsdams fine parker. Turen går videre til Cecilienhof; slottet hvor den viktige Potsdamkonferansen fant sted.  Her møttes Churchill, Roosevelt og Stalin for å besegle de neste 50 år av Europas framtid.  Vi får en omvisning på norsk av en kunnskapsrik guide.  Etter besøket i Cecilienhof sykler vi videre til restauranten og mikrobryggeriet Melkerei utenfor byen hvor kan spise lunsj.  Hvis tiden tillater det,  settes kursen mot slottet Sans Soucci. Her fikk Fredrik den store i 1745-1747 anlagt et sted han kunne trekke seg tilbake sans soucci (fransk: uten bekymring eller Sorgenfri) fra storbyens mas og jag.  Vi regner med å bruke hele ettermiddagen her.

Nå er store deler av byen Potsdam vakkert restaurert og vi aner den prøyssiske storhet når vi tar byen nærmere i øyesyn. Etter litt fritid i Potsdam sykler vi sent på ettermiddagen videre til vårt hotell som ligger i Dreilinden.  Middag på hotellet om kvelden. På vei dit sykler vi innom minnesmerket over Nordahl Grieg som ble skutt ned over Berlin i 1943.

 

Dag 3

  1. april 2023 Dreilinden-Alexanderplatz (50 km på sykkel)

Etter frokost på hotellet sjekker vi ut.  Dagens etappe er den lengste på vår tur i Berlin-området.  Vi sykler langs trasèen til deler av Berlinmuren og krysser fra ”vest” til ”øst” på et meget spennende sted. Vi sykler i det som var ingenmannsland og videre gjennom skogsområder og langs kanaler.  Turen går videre til Olympiastadion og etter hvert forbi Charlottenburg slott.  Vi befinner oss da i det tidligere Vest-Berlin og sykler langs Strasse des 17. Junis til Riksdagsbygningen og Brandenburger Tor.  Deretter går ferden langs Unter den Linden til hotellet vårt ved Alexanderplatz. Kveldens middag inntas etter den enkeltes ønske hvor reiseleder kommer med forslag til spisesteder i nærheten av hotellet.

 

Dag 4

  1. mai 2023 (i Øst-Berlin/sykkelfri)

Frokost på hotellet og store deler av dagen til disposisjon til museums-besøk og andre aktiviteter uten sykkel. Vi starter dagen med å rusle til anløpstedet for en av sightseeingbåtene på elven Spree. Fra båten får vi sett en rekke av de viktige severdighetene i Øst-Berlin med Museumsinsel, Riksdagsbygningen og Berliner Dom for å nevne litt. Med på båtturen er vår norsktalende guide. Kaffe og kake blir servert og etter dette har vi fri fram til vi samles til middag.  Vi har sjekket kulturkalenderen før turen påbegynnes slik at de som vil kan få med en konsert eller en operaforestilling.  Middagen på kvelden tilpasses dette.

 

Dag 5

  1. mai 2023 (Alexanderplatz-Köpenick 40 km)

Etter frokost på hotellet sykler vi oppover Prenzlauer Allee som utgjør hjertet i Øst-Berlin og fortsetter mot øst via Karl Marx Allee, en av ytterst få gater som har beholdt et navn fra en kommunistisk personlighet.  Vi sykler litt på kryss og tvers mens vi beveger oss mot dagens mål; Köpenick.  Vi skal besøke STASI-museet og fengselet i Hohenschönhausen hvor STASI sine fanger ble avhørt og fengslet.  Videre går ferden langs det som har blitt hetende ”East side Gallery” som er en rest av Berlinmuren preget av graffiti hvor bl.a. det kjente kysset mellom Honecker og Bresjnev er malt på en del av muren.  Morsomt, men også tankevekkende.  Dagens lunsj tar vi når det passer og på et ”Imbiss” får vi kjøpt oss en enkel og rimelig lunsj slik berlinerne liker det.  Vi sykler også gjennom en av Berlins store parker, Treptower Park med bl.a. et gigantisk sovjetisk minnesmerke over den Røde Armè sin innsats for å ”befri” Tyskland fra nazistene.  Denne befrielsen varte som kjent i 45 år! Köpenick er en koselig liten by i byen, på samme måte som Spandau.  Vi er nå i utkanten av Øst-Berlin og byen er morsom med bl.a. et par kneiper som må oppleves.  Kveldens middag inntas på en typisk lokal kneipe med berliner weisse til. Vel, kanskje ikke.  Det er øl tilsatt rød eller grønn sirup; nytes mest for å ha forsøkt det……..

 

Dag 6

  1. mai 2023 (i og rundt Köpenick) 25 km

Vi spiser frokost i ro og mak på hotellet før vi igjen setter oss på syklene for å utforske området rundt Köpenick.  Vi sykler rundt innsjøen Müggelsee og dagens lunsj inntas i skogen.  Dagen i dag legges opp til at vi kan bevege oss litt på egenhånd også og de utdelte sykkelkart gir oss veiledning i tillegg til at reise-lederen kommer med tips om hvor man bør sykle i området.  De som bare vil slappe av og nyte det gode liv, kan eksempelvis smake et lokalt øl på Tysklands minste bryggeri på byens torg.

 

Dag 7

  1. mai 2023

Etter frokost på hotellet er det hjemreise etter den enkeltes ønske.

 

Pris og annen informasjon:

TURPRIS

7 dager kr 11.850,- per person i delt dobbeltrom

Avreisedato:  28. april 2023

Retur:  4.mai 2023

 

Turprisen inkluderer:

¨  Helturist buss og erfaren sjåfør

¨  Reiseledere som følger gruppen på sykkel

¨  Norsktalende guide ved enkeltbesøk

¨  3 middager og 1 lunsj

¨  Bagasjetransport fra hotell til hotell

¨  6 overnattinger dobbeltrom

¨  6 frokoster

¨  Utflukt på elven Spree

¨  Nødvendige sykkelkart?

¨  Alle veiavgifter og bompenger

 

Tillegg for enkeltrom kr 1.950,-

Forbehold om endringer som følge av skrivefeil og forhold utenfor vår kontroll.

Praktiske ting:

Ved medbragt sykkel bør du huske på dette: Grusveier og andre ujevnheter i sykkelveiene kan forekomme og medbrakt sykkel bør være tilpasset dette. Den enkelte bør påse at sykkelen er i orden før avreise. Reiseleder har med lappesaker og enkelt verktøy for mindre reparasjoner.  Ha gjerne med et enkelt verktøysett som passer din sykkel samt ekstra slange ved punktering. Ved havari eller større utbedringer har vi kontakt med et sykkelverksted som reparerer sykkelen på stedet eller stiller leiesykkel mens utbedring pågår. Våre sykkelturer passer for mosjonister og folk i ”vanlig” form.  Det blir laget en utstyrsliste som er en veiledning for hva en bør ha med av klær og utstyr på turen.

Turen gjennomføres ved minimum 10 og maksimum 15 deltakere.  Hvis flere enn 15 ønsker å delta vil gruppen bli delt i 2 og programmet kjøres i motsatt rekkefølge for den ene halvdelen.

Sykling skal være bevegelse i spennende omgivelser og ikke et slit!

 

Bilder til inspirasjon

UK flag | German flag