Vesaas, Bjørg Vik, Ibsen & Hydro

Vesaas, Bjørg Vik, Ibsen & Hydro

Tema-reise | Kulturferie i vakre Telemark | Buss

VESAAS, BJØRG VIK, IBSEN & HYDRO

Telemarks rike kulturskatter er ofte litt godt skjult for oss sørlendinger, men diktere som Henrik Ibsen, Haldis Moren og Tarjei Vesaas og Bjørg Vik er noen av de litterære høydepunktene Telemark har å by på. Kombinerer vi det med et variert øvrig kulturliv og trekker inn Grenland Friteater, har vi et spennende  program for en kort kulturferie i Telemark. God fornøyelse!

PROGRAM DAG FOR DAG:

Dag 1

Mandag 12. juni 2023

Lyngdal – Porsgrunn, ca 250 km: Klokken 08:00 har vi bussavgang fra Kristiansand og det er mulighet for påstigning etter avtale langs E18 østover. Med bussen fra Kristiansand har vi reiseleder Gro Jørgensen som er en ordentlig ressursperson fra Porsgrunn. Hun har blant annet vært journalist i Porsgrunns Dagblad, Telemarksavisa og NRK og er en skikkelig Telemarkspatriot. Vi kjører langs sørlandskysten og opp til Porsgrunn hvor selve turprogrammet starter med «Rusletur i Bjørg Viks fotspor». Av og med skuespiller og biograf Lars Vik. Han vil fortelle om sin mors forfatterskap og vise steder i Porsgrunn som var viktig for henne.

Etter vandringen med Lars Vik sjekker vi inn på Comfort Hotell Porsgrunn og får litt tid på egenhånd før programmet fortsetter.

Kl 20:00 får vi foredraget «Bombingen av Herøya, juli 1943» Foredraget, som varer ca 1 time, er ved Tor Arne Ursin, som også har manus og regi på forestillingen Herøya 1943.

Kl 21:30 starter forestillingen Herøya 1943 hvor Grenland Friteater forteller historien om det dødelige amerikanske bombeangrepet 24. juli 1943 og det som ledet opp til Hydros samarbeid med Nazi-Tyskland om byggingen av  lettmetallindustri på Herøya. Forestillingen er utendørs.

Etter forestillingen beveger vi oss til hotellet for overnatting.  Reiselederen kommer gjerne med forslag til steder “natteravner” kan oppsøke. En sommerkveld ved “Porsgrunnsælva” er en hyggelig opplevelse.

 

Dag 2

Porsgrunn – Seljord,  ca 85 km: Dagen starter rolig med en god frokost på hotellet før vi kjører til Venstøp Museum hvor vi får lære om Henrik Ibsens fødested og hvordan barndommen i Skien påvirket ham som forfatter. Når besøket her er over, setter bussen kursen oppover i Telemark og vi ankommer Seljord i god tid for middag og overnatting på historiske Seljord hotell. Før middag snakker vi litt om ekteparet Vesaas` forfatterskap for å forberede oss neste dags høydepunkt.

 

Dag 3

Seljord – Kristiansand – Lyngdal, ca 230 km: Etter en god Telemarksfrokost tar vi plass i bussen og kjører videre oppover i Vest-Telemark og til garden Midtbø i Vinje som er heimen til  Haldis Moren og Tarjei Vesaas. Her blir vi tatt imot av deres datter og sønn som viser fram familiestedet og forteller om sine foreldres liv og forfatterskap – og  hvordan livet og hverdagen var for familien Vesaas. Søsknene Vesaas trives med å ta imot besøk av grupper som er interessert i litteratur og det blir en hyggelig stund på garden Midtbø. Fra Vinje kjører vi via Dalen hvor vi tar en kort stopp på det storslagne Dalen hotell, der vi også – i den bratte fjellsida – vil se husmannsplassen Rui, hvor søstrene Ingerine og Gurine bodde. De ble landskjente både gjennom TV og boka «Rui-jentene som kom til kongen.»

Turen går videre langs hyggelige telemarksveier ned til Fyresdal hvor det blir ettermiddagsmat på Fyresdal vertshus. Vi har varm kaffe tilgjengelig i bussen på hele  turen og en liten kopp mens vi kjører langs Fyresvatn mot Tjønnefoss, Åmli og E18 gjør godt. Vi ankommer kysten igjen i kveldingen og etter hvert Kristiansand.

 

Pris og annen informasjon:

3 dager kun kr 5.450,-

Pris per person i delt dobbeltrom

Avreisedato: Mandag 12. juni 2023

Retur: Onsdag 14. juni 2023

Turprisen inkluderer:

¨  Helturist buss og erfaren sjåfør

¨  Velorientert reiseleder

¨  2 overnattinger i delt dobbelrom

¨  2 frokoster

¨  3 middager

¨  Foredrag og forestillinger som beskrevet

¨  Alle veiavgifter og bompenger

Tillegg for enkeltrom kr 600,- per rom

Forbehold om endringer som følge av skrivefeil eller forhold utenfor vår kontroll!

 

Bilder til inspirasjon

UK flag | German flag