En reise med mye innhold!

En reise med mye innhold!

Tematur | Oslo, Trondheim & Bergen | buss | Risdal Touring

KUN 9.550,- per pers.
Når
5. - 11. oktober 2020
Antall dager
7
Avreise fra
Stavanger/Sørlandet/Grenland
Bestill

Temareise i samarbeide med Hvite Busser

Å reise er å oppleve! Det er en uomtvistet sannhet. Mer og mer er det blitt en trend at våre gjester ikke bare vil oppleve, men også erfare. Forfølge et tema. Sitte igjen med ny kunnskap etter en reise. Ha lært noe. Hvite Busser har utgangspunkt som en ideell stiftelse. Forankret i en idé om å formidle verdifull historie knyttet til 2. verdenskrig til nye generasjoner av oppvoksende ungdommer. Generasjoner som ellers står i fare for å glemme – eller bare fjernt lese om hva som skjedde i historiebøkene. De hvite bussene ble i sluttfasen av krigen organisert av grev Folke Bernadotte og Røde Kors, og gikk i skytteltrafikk fra de tyske konsentrasjonsleirene for å befri skandinaviske fanger. Risdal Touring og Hvite Busser samarbeider om å tilby denne turen, som dermed blir en mellomting – litt studietur og litt turistreise. Mye avkobling og adspredelse, men også litt tankevekkende historiemidling med vekt på menneskeverd og -rettigheter. Historien må ikke få gjenta seg. Vi må ta lærdom av historien. Vår reise til Oslo, gjennom Østerdalen til Trondheim og derfra videre til Bergen tar for seg mye av den norske krigshistorien. Turen passer også godt til deltakelse fra par eller vennegrupper hvor noen har interesse for historie, mens andre kanskje heller vi prioritere å kose seg på egen hånd med å utforske Oslo, Trondheim og Bergen?

Tagger:, , , , , , ,

PROGRAM DAG FOR DAG

Dag 1

Mandag 5. oktober 2020:

Stavanger/Sørlandet/Grenland – Oslo : Vi reiser fra Stavanger om morgenen. I komfortabel buss og med sjåfør som kjører behagelig, setter vi kursen mot Sørlandet med påstigning underveis. Fra Kristiansand forsetter vi gjennom resten av det som nå er blitt et nytt og sammenslått fylke, – Agder. Mulighet for å kjøpe lunsj underveis. Vi gjør oss kjent med reisegruppen og våre medreisende. Vår reiseleder orienterer om programmet de neste dagene. Kunnskapsrik – vi skal få med oss mye i løpet av den uken vi skal være sammen. Godt, sosialt samvær og besøk på historiske steder. I Oslo blir det innsjekking for middag og overnatting på et av våre samarbeidshoteller.

 

Dag 2

Tirsdag 6. oktober 2020:

I Oslo : Frokost på hotellet. Kl 09.30 er vi klare i bussen. Deler av dagen i vår vakre hovedstad skal vi bruke for historisk tilbakeblikk med 2. verdenskrig som tema – og de overgrep som ble begått av nazistene mot jøder og det norske folk. Jødisk museum og Holocaustsenteret får besøk. Gode, dyktige guider formidler viktig og gripende historie. Dystert tema knyttet til det faglige, men det betyr ikke at vi skal helt glemme å være turister. Med bussen vår kjører vi en rask bysightseeing på ettermiddagen. Selvsagt blir det også tid til egen disposisjon. Reiselederen vår står mer enn gjerne til disposisjon for å anbefale et ettermiddagsprogram til de som ønsker det. Ny, felles middag på hotellet om kvelden før overnatting.

 

Dag 3

Onsdag 7. oktober 2020:

Oslo – Elverum – Østerdalen – Trondheim, ca 500 km : Deilig frokostbuffèt på hotellet. Formiddagens ferd bringer oss nordover, langs E6 og frem til vi er på høyde med Gardermoen. Vi gjør et stopp her ved minnesmerket i Trandumskogen – retterstedet som ble brukt av nazistene under 2. verdenskrig, og vi kan lese:

«I kamp for friheten under krigen 1940 – 1945 ble her i Trandumskogen 173 nordmenn 15 sovjetborgere og 6 briter henrettet av fienden.»

Hver og en vil sikkert reflektere litt for seg selv mens vi kjører videre, gjennom flate bygder – forbi Eidsvoll som også er uløselig knyttet til Norges historie – og frem til Mjøsa. Rike jordbruksområder. Vi dreier østover mot Elverum og følger riksvei 3. Vår kunnskapsrike guide formidler interessant historie til oss underveis. Rena er i dag et betydelig sentrum for norsk landforsvar. Bygda ble kraftig bombet av tyske Luftwaffe i 1940 – og de som har lest Jon Michelets velskrevne bok «En sjøens helt – Skogsmatrosen» husker helt sikkert å ha lest om dette. Utover dagen passerer vi Aukrust-bygda Alvdal og snart etter bygda som alltid rivaliserte med Alvdal, Tynset. Historiene om dette er mange fra Kjell Aukrusts diktning. Vår ferd tar oss over Kvike til Ulsberg hvor vi møter E6. Trivelige Trøndelag kan gjerne stå som overskrift for de neste par dagene. Støren og Melhus er bare et par av de kjente stedsnavnene vi drar kjensel på før vi ankommer Trondheim. Innsjekking for middag og overnatting 2 netter på hotell med sentral beliggenhet.

 

Dag 4

Torsdag 8. oktober 2020:

I Trondheim : Etter å ha spist frokost, gir vi de første timene av formiddagen til fri disposisjon. Kanskje noen ønsker å besøke byens stolthet, og den mest berømte severdigheten ; Nidarosdomen? Det offisielle programmet denne dagen inkluderer utflukt til og et besøk ved Falstadskogen, beryktet fangeleir fra 2. verdenskrig. I årene 1941 – 1945 ble omkring 4.500 fanger fra 13 nasjoner internert her. I dag er stedet museum, minnested og senter for menneskerettigheter. Stedet ligger i Skogn kommune, ca 70 km nord for Trondheim – og i løpet av kjøreturen passerer vi Stjørdal og mange av de flotte landsbruksbygdene i det som før var Nord-Trøndelag. Nå er de 2 fylkene slått sammen til et nytt og felles fylke; Trøndelag. Vi returnerer utpå ettermiddagen til Trondheim for ny middag og overnatting på vårt hotell. Mange vil nok sette pris på at denne turen er lagt opp slik at det er 2 sammenhengende overnattinger på 2 av de stedene vi oppholder oss. Deilig å slippe å pakke kofferten hver kveld.

 

Dag 5

Fredag 9. oktober 2020:

Trondheim – Førde, ca 530 km : Dagens viktigste måltid for mange – frokost. Vi nyter og blir mette før vi setter vår bagasje i bussen. Vår dyktige sjåfør styrer stødig ut av den trønderske hovedstad. Fra Trøndelag til Vestlandet. Første etappe sørover langs E6, over Dovrefjell – men det er vel nesten for å mye å håpe på, at vi skal få se moskus langs veien? Lang nedfart fra høyfjellet, ned til Dombås og videre frem til Otta i Gudbrandsdalen. Riksvei 15 fører oss over Strynefjellet i vakre høstfarger. Ned til fagre Stryn og deretter langs vakre vestlandsfjorder, inn og ut viker og rundt nes. Imponerende natur vi har i Norge. I kveldingen stopper vi for middag og overnatting i Førde.

 

Dag 6

Lørdag 10. oktober 2020:

Førde – Bergen, ca 175 km : Frokosten står klar! Deretter avreise. Vi forlater Sunnfjord, kjører frem til Sognefjorden og krysser raskt og effektiv på ferje fra Lavik til Opedal. Omtrent midt på dagen ankommer vi til Bergen. De som vil, blir igjen i byen for å oppleve denne på egen hånd. Øvrige får bli med ut til Telavåg som ligger en knapp times kjøretur vest for Bergen. Stedets innbyggere fikk en tøff skjebne under 2. verdenskrig. 30. april 1942 brente Gestapo alle hus og 78 av bygdas menn ble arrestert og sendt til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen nord for Berlin. 31 av dem kom aldri tilbake. Bakgrunnen for hevnaksjonen var en skyteepisode mellom 2 norske motstandsfolk og de tyske soldatene. 2 tyskere ble drept i tillegg til den ene av motstandsmennene. Slikt måtte hevnes på en grusom måte og flere generasjoner ble preget av denne tragiske hendelsen.

 

Dag 7

Søndag 11. oktober 2020:

Bergen – Stavanger – Sørlandet, ca 450 km : Formiddagen til fri disposisjon etter frokost. Byvandring fra vårt sentralt, beliggende hotell. Frivillig for de som vil å bli med reiselederen opp med Fløibanen. Vi setter oss i bussen midt på dagen. Første etappe av hjemreisen tar oss til ferjestedet Halhjem i Os. Bjørnefjorden krysses til Sandvikvåg, nord på Stord. E39 fører oss sørover forbi Leirvik, dels over og dels under, bruer og tunneler – Trekantsambandet – til Haugalandet. Karrige, gjenstridige småfjell preger naturen i Sveio. Over øyer, halvøyer og bruer til Arsvågen på Bokn. Ferje til Mortavika og deretter tunnel frem til Randaberg og Stavanger. Undergrunnen må her nesten se ut som en sveitserost! Effektivt. Frem kommer vi. Avstigning for turdeltakerne etter hvert som vi kommer til de respektive hjemsteder. I Kristiansand regner vi med å være omkring kl 21.00. Bussen fortsetter et lite stykke til østover, avhengig av hvor der er påmeldte fra. For de som eventuelt har steget på bussen i Telemark, Vestfold eller Oslo – blir det overnatting mot et lite pristillegg i Kristiansand før siste del av hjemreisen går med ekspressbussen Konkurrenten.no fra Kristiansand neste formiddag.

 

Annen informasjon

Avreisedato: Mandag 5. oktober 2020

Retur: Søndag 11. oktober 2020

Turprisen inkluderer:

¨  Helturistbuss og erfaren sjåfør

¨  Reiseleder fra Hvite Busser

¨  6 hotellovernatinger

¨  6 frokoster

¨  6 middager

¨  Lokalguide i Oslo, Trondheim og Bergen

¨  Frivillige utflukter og besøk på diverse muséer og minnesteder med hovedvekt på tema krigshistorie og menneskeverd

¨  Alle bompenger og veiavgifter

 

Tillegg for enkeltrom 1.680,-

 

Tillegg for ekstra overnatting i Kristiansand kr 400,- pr person i delt dobbeltrom.

Eventuelle inngangspenger utover det beskrevne er ikke inkludert.

Vi legger selvsagt vekt på å følge anbefalte retningslinjer for smittevern. Viktigst i så måte er at vi har kapasitetsbegrensning på antall deltakere. Ca halvfull buss kjører vi med. Reiser man alene får man et dobbeltsete for seg selv, mens man sitter sammen om man reiser som par/sammenboende/fra samme husstand.

Forbehold om endringer som følge av forhold utenfor vår kontroll!

 

Engasjert og inspirerende reiseleder på turen! Frank Sandbye - Ruud

UK flag | German flag