Våre flerdagsturer

Aarhus og Flensburg

En spennende 4 dagers tur med opphold på flotte Radisson SAS Hotel i Århus. Det blir shopping i Citti Grossmarkt og late dager på fortauskafeene i en av Danmarks mest dynamiske byer. På vei hjem har du også muligheten til å fylle opp kjøleskapet og fryseboksen hos velkjente Slakter Winther i Hirtshals.
Dag 1: Sørlandet – Flensburg – Århus
Avreise i henhold til avtalte påstigningssteder.Vi nyter en deilig frokostbuffèt om bord før skipet klapper til kai i Hirtshals. Straks etter ilandstigning fortsetter vi sørover på gode motorveier, forbi kjente byer som Aalborg, Randers, Århus og Vejle. Utpå dagen beregner vi så å være framme ved den dansk/tyske grensen, og vi kjører strake veien fram til Citti Grossmarkt. De som vil, kan gå av her for shopping – mens vi for de andre kjører inn til sentrum av byen. Det blir også anledning vil å være et par timers tid ute ved Citti, og et par timers tid i sentrum – og på den måten dele tiden mellom begge steder. Ca kl 16.30 forlater vi så Flensburg, vi kjører inn i Danmark igjen og strake veien fram til Århus hvor det blir innsjekking for overnatting 2 netter på Radisson SAS Hotel Scandinavia Århus, som er et førsteklasses hotell med deilige værelser, hyggelig restaurant, bar og sentral beliggenhet.
Dag 2: Århus
Frokost på hotellet etter eget ”forgodtbefinnende” før resten av dagen er til fri disposisjon i denne Danmarks nest største by. Århus har ca 280.000 innbyggere og er en dansk by på sitt beste, med et trivelige sentrumsmiljø – ikke minst etter at de igjen har gravd opp kanalen gjennom byen. Massevis av spennende shopping og et utall av restauranter og barer. Byen har Nord-Europas flotteste kasino og jazzklubber, kroer m.v. Alt i alt – et yrende folkeliv i smale gater mellom ærverdige bindingsverkshus. Tør vi så foreslå litt avslapning på hotellet før man begir seg ut på byen om kvelden?
Dag 3: Århus – Sørlandet
Behagelig tid til våkning og frokost denne morgen, før vi har avreise kl 10.00 fra hotellet. Vi kjører nordover på motorveien, og vi beregner å være framme i Hirtshals slik at vi også rekker en rask tur innom Slagter Winther innen ombordstigning i Color Lines MS Superspeed til Kristiansand. Kanskje noen nå vil benytte anledningen til å kjøpe seg en julelunsj om bord? Straks etter ilandstigning og tollklarering fortsetter vi fram til de respektive avstigningssteder.

Bad Bramstedt & Hamburg

Så nært – og likevel en helt annen opplevelse! Tyskland med sin delstat Schleswig-Holstein er nærmeste nabo til oss i Skandinavia, og vi har lagt opp en reise til den trivelige byen Bad Bramstedt. Av erfaring vet vi at mange grupper ønsker turer hvor vi ligger i ro på ett og samme hotell i flere netter. Med vårt turalternativ kan man nettopp det, 3 netter på ett og samme hotell og masser av utfluktsmuligheter. Dette er bare et forslag, selvfølgelig finnes der et utall av andre muligheter som også kan beskrives og tilbys. Gi oss beskjed om hva dere er spesielt interessert i, så finner vi helt sikkert et aktuelt og spennende programforslag!
Dag 1: Sørlandet – Kristiansand – Hanstholm – Bad Bramstedt
Avreise fra de forhåndsbestemte avstigningssteder, etter en påstigningsrute som legges opp i samarbeide med vår kunde. Fra Kristiansand reiser vi MS Superspeed til Hirtshals. Overfarten tar bare 3 timer og et kvarter, og snart er vi ute på de danske landeveier. Kursen settes sørover Jylland, fram mot Viborg og sørover langs hovedvei 13 mot Vejle. Underveis stopper vi selvfølgelig med jevne og behagelige mellomrom, både for å strekke litt på kroppen og for at de som ønsker det skal kunne få seg en røyk….. Vi holder oss på landeveier og kommer etter kort tid fram til Bad Bramstedt hvor det blir innsjekking for middag og overnatting 3 netter på Mercure Hotel Köhlerhof.
Dag 2: I Bad Bramstedt / Utflukt i Schleswig-Holstein (ca 200 km)
Denne dagen kan vi legge opp til et par valgalternativer, men uansett starter vi med frokost på hotellet. De som vil, kan bare bli ved hotellet og i denne, lille koselige byen Bad Bramstedt – med litt butikker og et slikt folkeliv som der er i tyske småbyer. Utflukten – for de som velger det – foreslår vi å legge en rundtur i Schleswig-Holstein. Denne delstaten i Tyskland har mange trivelige småbyer, selv om disse byene nok ikke er små etter norsk målestokk! Rendsburg, Husum og Heide er bare tre av forslagene vi kan legge fram. Uansett, det blir rolig og grei dag – og utpå ettermiddagen – i tide til å slappe av litt på rommet før middag – er vi tilbake på hotellet.
Dag 3: Utflukt til Hamburg (ca 100 km)
Frokost på hotellet før avreise. Vi setter oss i bussen og kjører mot millionbyen Hamburg – som etter vår oppfatning er den nærmeste verdensmetropolen vi har fra Norge. Her finner man butikker og merkevarer som ellers bare selges i byer som New York, Paris og London. Straks etter at vi har kommet fram, møter vi her vår lokalkjente guide som tar oss med på en rundtur. Vi får se både Binnen- og Außenalster, de 2 innsjøene som skaper både liv og rekreasjon helt inn i storbyen. Tid på egen hånd legger vi alltid opp til når vi er på slike dagsutflukter, og av mer konkrete aktiviteter kan vi anbefale ”Hafenrundtur”, sightseeing med båt i den store og pulserende havnen – eller besøk ved verdens største modelljernbane! Retur til hotellet igjen i kveldingen og vi nyter felles middag før vi igjen overnatter på vårt gode hotell.
Dag 4: Bad Bramstedt – Hanstholm – Kristiansand – Sørlandet
Frokosten står igjen dekket på hotellet. Så tar vi farvel med vårt vertskap for denne gang, og vi kjører nordover mot den tysk/danske grensen. En halvtimes lenger fram dreier vi av, ut mot vestkysten og fram til den historiske byen Ribe. Her gjør vi stopp drøye 2 timer, får se oss litt rundt i denne trivelige byen – gjerne med lokalkjent guide om ønskelig. Vår kjøretur fortsetter nordover langs vestkysten fram til Hirtshals. Herfra reiser vi med MS Superspeed til Kristiansand. Og straks etter ilandstigning og tollklarering fortsetter vi fram til de respektive avstigningssteder hvor turen avsluttes.

Berlin & Hamburg

Berlin har et virkelig historisk sus over seg. For tyskerne selv har byen – og har hatt – en enorm symbolbetydning. Ikke uten grunn at man raskt etter ”die Wiedervereinigung”, gjenforeningen i 1989 når Øst- og Vest-Tyskland igjen ble et felles land, bestemte seg for at Berlin skulle bli det nye landets hovedstad. Ringen var på en måte sluttet. Gjenforeningen ble også starten på en særdeles ekspansiv periode i Berlins historie, med utallige nybygg, restaurering av historiske bygninger og aktiv byplanlegging. Vår tur legger opp til 3 netter, og dermed 2 hele dager i Berlin. Vi har kombinert turen til Berlin med også et 3 netters opphold i Hamburg – vår nærmeste verdensmetropol. Kort og godt; vi har lagt opp til en skikkelig storbyferie – hvor vi bruker det mest fleksible transportmiddel av alle; nemlig buss!

Dag 1: Sørlandet – Hamburg
Avreise i henhold til avtalte påstigningssteder. Vi kjører til Kristiansand og reiser derfra med MS Superspeed til Hirtshals. Turen over Skagerrak tar ikke mer enn 3 timer og 15 minutter, og vel i land kjører vi sørover Jylland – forbi kjente byer som Vejle og Kolding. Ved Flensburg krysser vi den dansk/tyske grensen, og det blir anledning til litt grensehandel innen vi kjører de siste knappe 2 timene fram til Hamburg. Innsjekking for overnatting 3 netter på vårt hotell med sentral beliggenhet.
Dag 2: Hamburg
De som vil, kan stå svært tidlig opp på hotellet for å rusle ned til det berømte Fischmarkt. Hver søndag morgen, året rundt – er der her stort marked, i sommersesongen fra kl 05.00 – 10.00. I den store hallen er det fullt trøkk, som regel med et band som spiller fra hver ende av hallen. Utenfor er det massevis av markedsboder og man kan få kjøpt både fisk, ost, kjeks og typiske markedsvarer. Morgenfuglene kommer tilbake til frokost og deretter er et klart for sightseeing i Hamburg sammen med vår lokalkjente guide. En rundtur med bussen viser oss de mest interessante severdigheter og vi får høre utdrag av historien til denne spennende byen. Store deler av ettermiddagen er også lagt opp slik at man kan gjøre hva man vil, hva med en båtrundtur i den livlige havnen? I en av de gamle lagerbygningene i den gamle frihavnen er også verdens største modelljernbane under stadig utvidelse og oppbygging. Vel verdt et besøk! De som vil, kan om kvelden bli med ut for å spise middag (ikke inkl.) – eller det er fritt fram for å gå ut på egen hånd.
Dag 3: Hamburg på egenhånd/Uflukt til Helgoland
Frokost på hotellet før resten av dagen er til fri disposisjon. Det er også klart for frivillig utflukt med båt fra Hamburg (avgang kl 09.00) til Helgoland. Billetten koster ca kr 425,- (€ 52,- pr person). Ankomst til Helgoland ca kl 12.45. Man får nesten 4 timer til disposisjon for å gjøre seg bedre kjent med Helgoland, returavgangen er kl 16.30 og ankomst igjen til Hamburg kl 20.15. Om kvelden er det klart for frivillig og gratis utflukt fra hotellet til parken Planten und Blomen hvor det store vannorgelet spiller opp hver kveld kl 22.00. Dette er en orgie i vann, lys, lyd, fontener og farger! Imponerende!
Dag 4: Hamburg – Berlin
Vi spiser frokost på hotellet før vi tar farvel med Hamburg for denne gang. Turen går rett sørover, mot et artig sted – Schiffshebewerk Scharnebeck, hvor en skipsheis rett og slett heiser store kanalbåter fra den ene kanalen og over i den andre. Imponerende å se på! Vi besøker også saltbyen Lüneburg like ved, og det blir litt tid på egen hånd her før vi setter oss i bussen og kjører langs landeveien i retning av motorveien til Berlin. Omkring 3 timer senere ankommer vi til Tysklands hovedstad, Berlin – og det blir innsjekking for middag og overnatting på Park Inn Berlin – Alexanderplatz. Flott beliggende midt i byen!
Dag 5 & Dag 6: Rundtur Berlin/Utflukt Potsdam
Dagene starter med frokost på hotellet. Straks etter frokost første dag, møter vi igjen vår lokalkjente guide som tar oss med på en heldags rundtur i vakre Berlin. Han kjenner selvfølgelig Berlin svært godt, og han vet å vise fram det vi ønsker å se. Midt på dagen må selvfølgelig rundturen avbrytes av en mulighet til å få kjøpt seg lunsj – og vi avslutter rundturen omkring kl 14.00 slik at man skal kan få litt tid på egen hånd. Opplevelsesmulighetene er mange i Berlin. På formiddagen dag 6 kan de som vil bli med buss og sjåføren for å besøke det gamle Stasi-hovedkvarteret, mens det er fritt fram for de øvrige til å ”gjøre byen på egen hånd”. Dag 6 ettermiddag kjører vi så utflukt til Potsdam. Potsdam er uløselig knyttet til Preussen og de prøyssiske konger. En tur hit bør inkludere besøk på slottet Sanssouci som Fredrik den store bygget på 1700-tallet. Cecilienhof er slottet hvor Churchill, Truman og Stalin møttes etter den 2. verdenskrig for å beslutte hvordan man skulle håndtere situasjonen i Tyskland – og for riktig å understreke de historiske linjer kjører vi over Glienicke-brücke på vei tilbake. Dette var broen hvor de berømte spionutvekslingene fant sted. Dag 6 kveld kan de som vil bli med sjåføren til en ekte, tysk restaurant og nyte en middag med nytappet Berliner-øl til. Dag 5 (ikke inkl.) har vi lagt opp til en båttur på elven Spree, for de som vil.
Dag 7: Berlin – Sørlandet
Frokost på hotellet før vi setter oss i bussen. Straks kjører vi ut av den tyske, gjenforente hovedstaden og setter kursen mot Hamburg. Første strekning følger vi motorveien, mens vi etter hvert dreier nordover mot Bad Oldesloe, Bad Segeberg og Neumünster. Nå er vi godt og vel inne i delstaten Schleswig-Holstein. Utpå dagen kommer vi fram til den tysk/danske grensen igjen – og vi gjør et stopp for å bruke de siste euro før vi tar fatt på turen opp gjennom Jylland. Underveis stopper vi for å spise middag (ikke inkl.) og vi følger vestkysten motHirtshals. Turen over Skagerrak tar 3 timer og 15 minutter med MS Superspeed. Straks etter ilandstigning og tollklarering fortsetter vi fram til de respektive avstigningssteder.

Berlin & Praha

PRAHA imponerer og begeistrer! Gjennom de siste årene har vi kjørt et par tusen gjester på tur til Praha, og nesten uten unntak ønsker alle seg en tur tilbake. Byens spesielle atmosfære og historie gjør den unik på mange måter. Her er det nok av program for den kulturelt interesserte, og et oppkomme for de som prioriterer historie. Ønsker du deg en avslapningstur hvor du kan slentre rundt på egen hånd, shoppe – sitte på kafè og bare ta livet med ro; ja – da er også Praha reisemålet for deg. Vi har alltid foretrukket å tilby hoteller nær til sentrum. Selvfølgelig kunne vi gjerne gjort turen noen hundrelapper billigere ved å bo utenfor sentrum, men vi tror at våre kunder er så fornøyde som de er på grunn av det valget vi har gjort. På vei ned til Praha overnatter vi i Berlin, og vi får se litt av denne spennende verdensbyen også. Hjemveien har vi lagt om Dresden, som så avgjort er en av Europas mest spennende byer for tiden.

Dag 1: Sørlandet – Malmö
Avreise i henhold til avtalte påstigningssteder. Fra Sandefjord reiser vi med Color line til Stromstad. Om bord møtes vi til felles lunsj i buffètrestauranten. Straks etter ilandstigning fortsetter kjøreturen sørover E6. Dagens mål er Malmö hvor vi beregner sen ankomst.
Dag 2: Malmö – Berlin
Vi starter med deilig frokostbuffèt på hotellet før vi tar fatt på en spennende etappe. Først frem til Øresundsforbindelsen hvor vi lar oss imponere over dette stolte byggverket som nå binder Sverige og Danmark landfast sammen. Kursen settes mot Gedser på sydspissen av Falster mens vi kjører i utkanten av København. Ferjen bringer oss fra Gedser til Rostock, og vi kjører så i retning av Berlin som vi venter å ankomme i kveldingen. Middag og overnatting på et av våre samarbeidshoteller.
Dag 3: Berlin – Praha
Frokost på hotellet starter også denne dagen. Straks etter frokost møter vi vår lokalkjente og skandinavisktalende byguide som tar oss med på en spennende rundtur i denne sagnomsuste verdensbyen, som jo tidligere var delt mellom øst og vest. Åsted for utallige spionromaner – og vi kjører på vår rundtur bl.a. forbi verdensberømte Checkpoint Charlie. Nå ser vi bare resten av Muren, før vi forlater byen – nå for å kjøre sørover mot den tysk/tsjekkiske grensen. Etter formaliteter og nærmere sjekk her, kjører vi det siste stykket frem til hovedstaden – Praha, hvor vi tar inn på vårt hotell. Om kvelden blir det anledning for de som vil å bli med sjåfør og reiseleder for å spise middag.
Dag 4 – Dag 6: Praha med utflukter
Hele 3 dager har vi til å utforske denne spennende verdensbyen nærmere. Vi får med oss en lokalkjent guide som forteller oss om lokale severdigheter og byens historie for øvrig. Tid på egen hånd legges det også opp til, og vi planlegger også en utflukt til Karlstejns-borgen. En av kveldene går vi også ut på en hyggelig restaurant for å oppleve et folkloreshow. Under oppholdet i Praha har vi ikke lagt inn middag. Dette fordi at hotellmiddagene ofte er både dyre og lite spennende i Praha, ikke minst i forhold til de rimelige og gode middagene man kan spise på de små, hyggelige restaurantene som Praha er full av.
Dag 7: Praha – Dresden
Vi forlater vårt vakre Praha straks etter frokost på hotellet. Nå kjører vi nordover mot Theresienstadt, som er første stopp på programmet denne dagen. Videre tar vi oss mot Dresden i Tyskland, etter først å ha krysset grensen mellom Tsjekkia og nettopp Tyskland. Dresden er en av de mest spennende byer i Tyskland, og vi tilbringer noen timer her. Den flotte Frauenkirche er nå ferdig restaurert, og vi kan historien bak korset på toppen av spiret er spesiell; en engelsk flyger som var med og bombet Dresden under sist verdenskrig, har laget korset sammen med sin sønn. Hele sentrum av byen er severdig, ikke minst Semperoper (operaen) og byens beliggenhet ved Elben gjør også sitt til det vakre inntrykk. Det var de rike sølvgruvene i Erzgebirge som i sin tid la grunnlaget for byens rikdom og velstand. Vi tar fatt på siste etappe frem til vårt hotell som ligger en knapp times kjøring fra Dresden. Her blir det middag og overnatting, sentrumsnært og på et behagelig hotell.
Dag 8: Dresden – Flensburg
Vi spiser frokost på hotellet og bruker de første par timene av formiddagen til å se oss litt rundt i vakre Dresden, som for øvrig ble så hardt bombet under siste verdenskrig. Nå er det meste bygget opp igjen, faktisk i samme stil som før krigen. Resten av dagen bruker vi for å kjøre nordover på vår hjemvei. Utpå ettermiddagen passerer vi millionbyen Hamburg, og vi fortsetter det knappe 2 timer lenger, til Flensburg, hvor det blir middag og overnatting på vårt samarbeidshotell.
Dag 9: Flensburg – Sørlandet
Denne dagen starter også, som de foregående, med frokost på hotellet. Vi kjører fra Flensburg, inn i Danmark og nordover Jylland. Nå føler vi oss nok nesten som hjemme, og fra Hirtshals tar vi ferjen MS Superspeed til Kristiansand. Straks etter ilandstigning og tollklarering fortsetter vi frem til de respektive avstigningssteder.

Bornholm

Et lite stykke Danmark – men helt annerledes. Her står fortid og nåtid side om side. På mindre enn 600 km² kan øya fremvise småbiter av nesten alle Skandinavias naturtyper. Bornholm kan takke havet og klippene for sitt spesielle, milde klima og beliggenheten i Østersjøen for de mange solskinnstimene. Vi har gjort turen til Bornholm til en rundtur, hvor vi har lagt returen over Jylland. 3 netter på Bornholm gir oss god tid til å oppleve denne spennende øya. Pakk kofferten – bli med!
1. dag:
Vi reiser fra de respektive påstigningssteder om morgenen og kjører østover E18, gjennom Aust-Agder og Telemark. Underveis stopper vi med jevne og behagelige mellomrom, både for å strekke litt på kroppen og for at de som eventuelt røyker kan få seg en blås. Vel inne i Vestfold fortsetter vi fram til Sandefjord for derfra å reise med Color Line ASA kl 13.00 til Strömstad. Turen over ytre Oslofjord tar ca 2 ½ time og om bord er tiden til fri disposisjon. Et besøk i restauranten for å spise av den store middagsbuffèten, eller i kafeteriaen for et enklere måltid kan gjerne anbefales. Ca kl 15.30 klapper vi til kai i Strömstad og straks etter fortsetter vi sørover mot Göteborg for middag og overnatting.
2. dag:
Deilig frokostbuffèt på hotellet før det er klart for avreise videre sørover. Avreisetidspunktet fra Göteborg, må nok bestemmes litt ut fra hvilken ferjeavgang man satser på å nå fra Ystad, som ligger ca 4 timers kjøretur – inkludert småpauser – fra Göteborg. Sørover langs kysten skal vi passere kjente byer som Kungsbacka, Varberg, Halmstad og Falkenberg. Dersom vi satser på en ettermiddagsferje, så kan vi gjerne anbefale et besøk ved Sofiero Slott og herregården der. Rhodendronsamlingen her er helt unik med ca 10.000 planter og omkring 500 forskjellige artsvarianter av rhodendron. Fra Ystad har hurtigferjen avgang kl 12.00, kl 15.30 og kl 19.00 (litt avhengig av ukedag og tid på året). Turen fra Sverige og over til Bornholm tar med hurtigferjen kun 1 time og 15 minutter, og vel i land i Rønne fortsetter vi straks etter fram til vårt hotell for middag og overnatting. Velges den siste ferjen, kl 19.00 fra Ystad – foreslår vi å heller spise middag i Sør-Sverige før vi stiger om bord i ferjen. Overnatting 3 netter på Bornholm.
3.-4. dag:
Under oppholdet spiser vi frokost og middag på hotellet hver dag. Første formiddag møter vi vår lokalkjente guide som skal ta oss med på en rundtur, denne dagen på den sørlige delen av øya. Opplevelsene her står i kø. På et lite område, finner vi mange severdigheter og attraksjoner. Nord-Europas største borgruiner, Hammershus, finner vi på øya. Også de berømte rundkirkene, navngitte sådanne – f.eks Østerlars og Nylars. Hovedstaden på øya, Rønne, er en trivelig, liten by som det er svært koselig å rusle rundt i. Andre dagen har vi også, sammen med lokalkjent guide, lagt opp en tur på den nordlige delen av øya. En tur innom et av de velkjente silderøkeriene for å spise lunsj (ikke inkl.) legger vi også opp til.
5. dag:
Straks etter frokost er det på tide å ta farvel med vårt vertskap for denne gang. Vi stiger ombord i hurtigferjen som nå skal ta oss tilbake til Ystad i Sverige. Det går ferje fra Rønne kl 10.15 og kl 13.45, og alternativet – dersom man vil ha enda litt mer tid på Bornholm, er å ta ettermiddagsferjen. Etter ilandstigning kjører vi mot Malmö hvor vi får de første blikk av den store broen over til Danmark – Øresundsforbindelsen. Etter å ha kjørt der hvor før gikk ferje, kommer vi frem til København – hvor vi har planlagt å gjøre et lite stopp midt på dagen. Vi tar oss tid til en liten tur gjennom byen før vi fortsetter mot Storebælt. En ny imponerende bro- og tunnelforbindelse legger vi bak oss før vi sjekker inn for middag og overnatting ved Odense. Kjøredistansen Ystad – Odense er ca 250 km, og tiden det tar er ca 3 timer og 30 minutter inkludert småpauser underveis.
6. dag:
Frokost på hotellet. Dagen starter vi med et lite opphold i Odense, før vi kjører vestover og vi krysser over Lillebæltsbroen ved Fredericia. Vi kommer ordentlig inn på Jylland ved Vejle og fortsetter trøstig nordover langs E45 til Århus. Dagens lunsj – som nok er noe mer i retning av en middag, spiser vi på Årslev Kro ved Århus. En tur innom Bilka kan vi også legge inn før vi tar siste etappe nordover. Fremme i Hirtshals beregner vi å være i god tid før ferjeavgang. Kjøredistansen Odense – Hirtshals er 322 km. MS Superspeed fører oss videre til Kristiansand.

Deilige Danmark; Odder

Danmark er sgu’ dejligt! Mange nordmenn sier seg etter hvert enig i dette danske utsagnet – og legger ferien sin til vårt hyggelige naboland i sør. Ny ferjeforbindelse gjør sitt til at Danmark føles å ligge mye nærmere til oss. På Odder Parkhotel tør vi love et komfortabelt og hyggelig opphold for gruppen, samtidig som det er et idèelt utgangspunkt for utflukter. Og, hva med en utflukt til øya Samsø – som for mange er kjent fra TV-serien med samme navn for en del år siden?
Dag 1: Sørlandet – Odder
Vi starter fra de respektive påstigningssteder om morgenen, for kjøring fram til Kristiansand. Her beregner vi å være i god tid før ferjeavgang Superspeed fra Kristiansand til Hirtshals. Om bord kan vi gjerne – mot et lite tillegg – inkludere et måltid mat for gruppen. Straks etter ankomst Danmark tar vi fatt på kjøreturen fram til Odder, hvor vi skal bo 3 netter på deilige Odder Parkhotel.Vi beregner å være tidlig framme på hotellet. Innsjekking og ca kl 19.30 møtes vi i restauranten for å spise deilig middag, inkludert 2 glass vin/øl/mineralvann.
Dag 2: Utflukt Flensburg eller Samsø
Frokost på hotellet. Vi har mange utfluktsmuligheter. Dersom gruppen har lyst, er det kun ca 2 timers kjøretur til tyskegrensen. Her kan vi f.eks besøke den kjente handlebyen Flensburg, som har både Citti Grossmarkt (stort varehus) og en koselig gågate i sentrum å friste med. Et annet alternativ denne dagen, er kanskje dagsutflukt til øya Samsø som ligger kun et kort stykke fra Odder. Øya har i overkant av 4.000 innbyggere og er kjent for sin idylliske natur og sitt rolige levesett. Dersom gruppen ønsker utflukt hit, må det beregnes kr 135,- pr person i tillegg for ferjebilletten t/r. I kveldingen, retur til Odder Parkhotel for ny middag og overnatting, også nå med drikke til middagen inkludert.
Dag 3: Utflukt til Århus
Vi spiser deilig frokostbuffèt, som de andre dagene her. Denne dagen foreslår vi utflukt til Århus, en pulserende storby med småbysjarm. Bl.a. har de i sentrum av byen gravd opp igjen en kanal, så nå kan man sitte på fortausrestauranter langs kanalen og bare nyte livet! Attraksjonen ”Den Gamle By” er en virkelig opplevelse. Her finner man gamle bygninger og –miljøer bygget opp i en ramme hvor det er lagt vekt på mest mulig levende opplevelser. Man kan derfor lett føle seg hensatt til ”gamle dager”. Et bryggeribesøk kan også innlemmes i programmet, selv om det kan diskuteres om dette er kultur eller ikke. Utpå ettermiddagen, kanskje litt tidlig så man rekker å slappe av litt på rommet før middag, er det retur til Odder Parkhotel.
Dag 4: Odder – Sørlandet
Vi nyter frokosten i fred og ro, før vi tar farvel med vårt vertskap for denne gang og setter oss i bussen. Nå kjører vi strake veien mot Jesperhus Blomsterpark, som er et mangfold av planter og blomster. I tillegg er der også en slags mini-dyrehage, og der er noen få litt mer tivolipregede attraksjoner. Vi bruker en 2-3 timer her, og vil være fornøyde og fulle av nye inntrykk når vi kjører siste etappe fram til Hirtshals igjen – for avgang med Superspeed til Kristiansand. Der er samme muligheter nå om bord for bespisning. Når skipet klapper til kai i Kristiansand og straks etter ilandstigning og tollklarering fortsetter vi fram til avstigningsstedene hvor turen avsluttes.

Gardasjøen

Gardasjøen – eller Lago di Garda på originalspråket – er den østligste av de norditalienske innsjøer. Her finner du alt hva et turisthjerte begjærer innenfor kort avstand. Selve innsjøen er 52 km lang, og vil du helt rundt er det ca 150 km. Sjarmerende små landsbyer med borger og slott omkranser den vakre innsjøen. Olivenlunder og langstrakte vinmarker på sørsiden av Garda – og smale hårnålssvinger og kneisende fjell som stuper ned i innsjøen på nordsiden. Reisemålet er på topplisten, men vi skal heller ikke glemme den interessante og varierte reisen vi har lagt opp ned til, og hjem fra Gardasjøen. München og Brenner-passet på vei ned, og på vei hjem får vi med ossstorheter som Aostadalen, Genevesjøen og Schwarzwald. Og alt dette mens vi hygger oss med trivelige reisefeller!

Dag 1:
Avreise fra de forskjellige påstigningssteder i henhold til senere oppsatt liste – som settes opp når vi ser hvor de påmeldte kommer fra -, med start fra Oslo i øst og mulighet for påstigning sørover E18 og fra Stavanger i vest. Herfra mulighet for påstigning i Flekkefjord og Lyngdal og for øvrig langs E39 mot Kristiansand. Fra Kristiansand reiser vi med MS Superspeed til Hirtshals. Tiden om bord på ferjen er til fri disposisjon, men vi anbefaler å forhåndsbestille plasser i buffètrestauranten for å spise av det velkjente koldtbordet. Straks etter ilandkjøring kjører vi straks etter fram til Aalborg.
Dag 2:
Vi koser oss med en deilig frokostbuffèt på hotellet, før vi kl 10.00 finner våre seter i bussen – nå for å reise videre sørover gjennom Jylland. Snart legger vi bak oss Århus og Vejle og vi dreier østover, over Lillebælt, mot Fyn. Forbi Odense og snart etter lar vi oss imponere av Storebæltsbroen som ble åpnet i 1998. Vi kommer over til Sjælland, kjører forbi København og fram over enda et imponerende byggverk; Øresundsforbindelsen. Nå passerer vi Malmö og etter hvert kommer vi fram til Trelleborg hvor vi kl 22.15 seiler med ferje til Rostock. Om bord får vi tildelt våre lugarer beliggende oppe i båten, alle utstyrt med dusj/WC. Ca 530 km.
Dag 3:
Vi beregner svært tidlig ankomst til Rostock, allerede ca kl 06.30. Vi kjører i land og fortsetter så en knapp times kjøring sørover hvor vi har lagt inn dagens frokost. Etter en deilig frokostbuffèther har vi atter funnet fram til det effektive motorveisystemet i denne delen av Tyskland, og vi lar sjåføren bringe oss trygt og i behagelig tempo sørover. Hovedstaden, Berlin, passerer vi på motorveiringen i utkanten og snart ser vi også kjentebyer som Halle og Leipzig gli forbi utenforbussvinduet. Utpå ettermiddagen krysser vi ut av det forhenværende Øst-Tyskland, inn i vest igjen og til delstaten Bayern, forbi Bayreuth og Nürnberg før vi er ved München for middag/overnatting. Ca 780 km.
Dag 4:
Denne dagen starter også med deilig frokostbuffèt før vi tar til på en dag med massevis av nye inntrykk. Først passerer vi inn i Østerrike og vi tar oss tid til et lite stopp i Innsbruck eller vedhoppbakken i Berg-Isel som jo er så kjent for oss nordmenn. Videre over Brennerpasset mot Italia, og vi kommer inn i Sør-Tirol som mange enda kaller området. For mange her, er tilhørigheten nesten sterkere mot Tirol enn til Italia. Underveis lar vi oss imponere av ingeniørkunsten som ligger bak veibyggingen her, hvor veien nesten stort sett går i broer og i halvbroer. Nedover dalen fra Brenner nærmer vi oss etter hvert Po-sletten og landskapet skifter karakter. Utpå ettermiddagen kommer vi til Gardasjøen og byen Garda hvor vi sjekker inn for middag og overnatting 5 netter på vårt hotell.
Dag 5 – 8:
Frokost på hotellet. Nå har vi 4 hele dager til utflukter. Vi starter dagen med å gjøre oss bedre kjent med det nærområdet og vi kjører en liten utflukt langs Gardasjøen. En tur innom en lokal vingård for å smake på egnens produkter legges det også opp til, og vi må selvfølgelig få rikelig anledning til også å få smakt det gode italienske kjøkken. En av dagene legges det også opp tilfullstendig fri og ro. For øvrig kjører vi utflukt til Verona og vi kjøre en lang heldagsutflukt til Venezia. Å komme til Venezia er for mange et høydepunkt og vi har med oss lokalkjent guide som viser oss de mest interessante severdigheter og for øvrig forteller oss om byens historie. Hver kveld koser vi oss sammen på hotellet med felles middag.
Dag 9:
Frokost på hotellet før det er klart for avreise og farvel med vårt vertskap for denne gang. Fra Garda kjører vi omtrent rett vestover, mot stor- og industribyen Milano, som for øvrig også er kjent for design og moteklær. Snart er vi i Piemonteområdet, kjent for trøfler, vin og matkultur –men vi skal videre, i første omgang innover Aostadalen. Kjent for sin vakre natur og for mange et skattet reisemål. Innerst kjører vi gjennom Mont Blanc-tunnelen og på andre siden er vi så i Sveits. Fra de imponerende alpemassivene kjører vi nord og nedover mot Genevesjøen og vi stopper for dagens middag og overnatting ved Montreux. Ca 440 km.
Dag 10:
Etter frokost finner vi våre seter i bussen igjen. Første etappe bringer oss forbi Bern og mot Basel. Her krysser vi grensen inn til Tyskland. Fra Basel og mot Freiburg kjører vi faktisk langselva Rhin. For å gjøre kjøreturen variert, tar vi også inn på landeveier. For å komme til dagens mål, skal vi gjennom deler av Schwarzwald, et velkjent naturområde i Tyskland. Ikke minst kjent for sine gjøkur som vi påtreffer både hist og her. Siste del av dagen fører oss forbi Stuttgart ogHeilbronn og etter hvert er vi framme i Würzburg. Middag/overnatting. Ca 570 km.
Dag 11:
Vi spiser frokost sammen før vi tar oss videre nordover. På gode, tyske motorveier glir milene raskt unna – og det er søndag og helligdag. Dermed har trailertrafikken kjøreforbud, og selv om vi har forståelse for at vareflyten må opprettholdes så vi får vårt dagligebehov dekket – så er det trafikkmessig lettere å kjøre på motorveiene i Tyskland disse dagene. En liten avstikker tar vi også, f.eks inn til den gamle ølbryggerbyen Einbeck. Snart etter legger vi bak oss Hannover og Hamburg. Vi kommer så opp gjennom delstaten Schleswig-Holstein. Utpåettermiddagen er vi så fremme i Flensburg hvor det blir middag og overnatting. Ca 670km.
Dag 12:
Vi starter igjen med frokost på hotellet før vi pakker bussen og reiser videre. Vi er raskt inne i Danmark og vi fortsetter i behagelig,men effektivt, tempo nordover Jylland. Stopp for litt beinstrekk og muligens en røyk for de som røyker, legger vi selvfølgelig også inn nå – som ellers underveis på turen. Et besøk hos Slagter Winther blir det kanskje tid til før vi kjører om bord i MS Superspeed for overfart til Kristiansand. Straks etter ilandstigning og tollklarering fortsetter vi fram til de respektive avstigningssteder.

Goslar

GOSLAR I HARZ er en trivelig by med sine bindingsverkshus. Her kan man virkelig slappe av noen dager, rusle ut fra vårt sentralt beliggende hotell – rett ut i byens gågater. Vi vet at en del av våre kunder etterspør kortere turer. I år har vi derfor satt opp en 6 dagers tur hvor utreisen skjer med den fantastiske cruiseferjen MS Color Fantasy fra Oslo til Kiel. 3 netter på Hotel Der Achtermann i Goslar følger så, før vi reiser hjem igjen via Nord-Tyskland og Jylland til Sørlandet.

Dag 1: Sørlandet – Oslo
Avreise i henhold til avtalte påstigningssteder. Ferden går derfra østover, mot Telemark og Vestfold, og tilslutt Oslo. Vi stopper også for å strekke litt på kroppen og for å kunne få kjøpt seg en liten matbit. Fra Oslo reiser vi kl 13.30 med cruiseferjen MS Color Fantasy, som er en virkelig opplevelse i seg selv. Her har Color Line fått seg et skikkelig cruiseskip som faktisk går i ferjetrafikk. Om bord tar vi våre innvendige dobbeltlugarer m/ dusj/WC, alle beliggende oppe i båten i besittelse. Vi møtes til aftensbuffèt i restauranten kl 18.30 før resten av kvelden er til fri disposisjon.
Dag 2: Kiel – Goslar
Frokost i restauranten om bord mens vi nyter innseilingen, inn i Kieler Förde (Kieler-fjorden) før det store skipet klapper til kai omkring kl 09.30 ved Norwegenkai. Straks etter ilandstigning fortsetter vi vår ferd sørover. Ut på gode, tyske motorveier og forbi verdensbyen Hamburg før vi dreier ørlite østover, mot byen Lüneburg. I denne gamle saltbyen gjør vi et stopp for å oppleve det historiske sentrum og det trivelige bymiljøet. Langs landeveien kjører vi videre, forbi Uelzen, Gifhorn og Brunswick. Etter å ha kjørt over Lüneburger Heide, ser vi nå at landskapet skifter karakter. Mer berg og åser, og vi nærmer oss etter hvert Goslar hvor vi sjekker inn for middag og overnatting 3 netter på Hotel Der Achtermann.
Dag 3 & Dag 4: Goslar m/utflukter
Vi starter dagen med deilig frokostbuffèt på hotellet før vi bruker resten av dag 3 til å slappe av og gjøre oss bedre kjent med Goslar. Dag 4 kjører vi en utflukt for de som ønsker å være med, hvor målet for dagen utflukt Wernigerode og fjellet Brocken, hvorfra vi har fantastisk utsikt. Dersom tid og interesse, kan vi også legge opp til en kjøretur med Harzer Schmalspurbahn, som er dampdrevet tog på smalsporbane. Vi legger selvfølgelig inn et stopp midt på dagen for å spise lunsj (ikke inkl.) og på vei hjem er vi også innom Bad Harzburg. Målet med dagens utflukt er å få se en del, uten at det skal bli stort mer en 80-100 km å kjøre.
Dag 5: Goslar – Hirtshals
Vi nyter vår siste, deilige frokostbuffèt her på hotellet i Goslar, før vi pakker koffertene og setter oss igjen i bussen. Kursen settes mot middelalderbyen Celle, som vi også stopper opp litt i for å beundre bindingsverkshusene og bymiljøet for øvrig. Neste etappe går stort sett på motorveien nordover mot Hamburg, opp gjennom Schleswig- Holstein til den dansk/tyske grensen ved Flensburg. Her stopper vi for shopping og for at de som ønsker seg en matbit skal få anledning til å kjøpe seg noe til magen. Opp gjennom Jylland passerer vi Kolding, Vejle og Horsens før vi nærmer oss Århus. Like i utkanten stopper vi for å spise en siste, felles middag på denne turen. Siste etappe fører oss opp til Hirtshals hvor vi tar ferjen MS Superspeed til Kristiansand.

Gotland

I løpet av en knapp uke er det duket for eksotiske opplevelser en nesten ikke trodde var mulig i Skandinavia. På vår ferd mot Gotland kjører vi gjennom Glasriket i Småland, hvor glassverkene ligger tett-i-tett. Vi stopper selvsagt for å se på så vel produksjon som for å få muligheten til å gjøre litt innkjøp. Gotland er ulikt alt annet, med byen Visby hvor man kan føle seg hensatt til middelalderen. Byen er omgitt av en gammel bymur – og innenfor finner vi idylliske hus og boliger, koselige spisesteder, butikker og masse mer. Naturen utenfor bymurene har du knapt noe sted sett maken til: Stupbratte klippekyster, langstrakte sandstrender – og ikke minst noe helt makeløst; raukfeltene! Variasjon og en utrolig blomsterprakt, interessante fortidsminnner, små fiskehavner og gamle, idylliske gårder kan også være stikkord for Gotland!
Dag 1: Sørlandet – Göteborg
Avreise i henhold til avtalte påstigningssteder, før vi kjører østover gjennom Aust-Agder til Telemark og Vestfold. Fra Sandefjord reiser vi med Color Line kl 13.00 til Strömstad. Ferjeturen over ytre Oslofjord er beregnet til å ta 2 ½ time og om bord kan vi hygge oss i en av salongene om bord, ta en tur innom tax-free butikken eller kjøpe seg noe å spise. Ca kl 15.30 klapper skipet til kai i Strömstad og straks etter ilandstigning kjører vi opp til E6. Neste etappe leder oss sørover gjennom Bohus Län, fram forbi Uddevalla og Kungälv til Göteborg hvor det blir innsjekking for middag og overnatting på et av våre samarbeidshoteller. Etter middag på hotellet, kan de som vil eventuelt blir med vår buss og sjåfør en tur inn på Liseberg.
Dag 2: Göteborg – Gotland
Vi starter med deilig frokost på hotellet – før vi finner våre seter i bussen. Dagen i dag skal bringe oss helt fram til Visby på Gotland, men siden vi først er ved målet omkring midnatt denne kvelden – på grunn av ferjetidene – tillater vi oss å ta det litt med ro om morgenen. Vi kjører ut av Göteborg, forbi Varberg, Falkenberg og Halmstad – før vi dreier innover i landet, mot Ljungby og Växjö. Nå er vi i Småland, Emil Lønnebergs rike, og mange vil nok dra kjensel på typiske gårdmiljøer langs veien som minner om filmene vi har sett tidligere. Området har også sine mange glassverk, markedsført som Glasriket – og vi stopper ved Orrefors Glasbruk hvor vi får se produksjonen og anledning til litt innkjøp. Utpå ettermiddagen kjører vi så den siste etappen fram til Oskarshamn. Her spiser vi dagens middag på en trivelig restaurant, innen vi kjører ned til ferjeterminalen og reiser kl 21.10 med hurtigferje over til Gotland. Kl 00.05 er det beregnet ankomst til Visby og vi kjører straks fram til vårt hotell, Best Western Hotell Solhem. Her skal vi bo 3 netter og hotellet ligger sentralt og bra til, helt inn mot bymuren.
Dag 3 & Dag 4: Gotland med utflukter
Frokost på hotellet før vi møter vår lokalkjente guide som skal ta oss med på en rundtur, første dag sørover på øya. Et spesielt kulturlandskap vil fange vår oppmerksomhet i dag. Kysten er særegen og helt syd finner vi Hoburgen, en 750 meter lang og 150 meter bred strand, fylt med rauker og forvitrede kalksteinsskråninger. Gotlands mest berømte rauk, Hoburgsgubben, troner som en gallionsfigur og bevokter sitt senge- og skattkammer. Utpå ettermiddagen returnerer vi til Visby – får noen timer til fri disposisjon, før vi møtes til felles middag på hotellet. Torsdagen blir det ny tur, nå nordover på øya. Vi skal også over til Fårö, en liten øy på nordsiden av Gotland. Skikk og språk skiller seg fra det øvrige Gotland. Fårö har beholdt sitt gamle kulturlandskap, med spesiell byggeskikk og artige fiskelandsbyer. På vei tilbake til Visby – som går for å være en av Nord-Europas best bevarte middelalderbyer og som står på UNESCOs liste over spesielt verneverdige – får vi se beitemarkene til den spesielle Gotlandssauen og er vi heldige, også frittgående, små hester – russ. Middag på hotellet.
Dag 5: Gotland – Örebro
Det blir tidlig vekking, frokost og avreise fra hotellet. Raskt ned til ferjehavnen og overfart allerede kl 07.05 med hurtigferje til Nynäshamn – like sør for Stockholm. Ca kl 10.20 er vi på det svenske fastlandet igjen, og ca 1 times tid senere er vi i Stockholm sentrum hvor vi gjør et stopp ved Slottsbacken. Da er gangavstanden kort til Gamla Stan, som er vel verdt et besøk. Etter et par, tre timer her – kjører vi ut av den svenske hovedstaden. Vestover går ferden, forbi Västerås til Örebro hvor det blir innsjekking for middag og overnatting.
Dag 6: Örebro – Sørlandet
Frokost på hotellet før det er klart for avreise og farvel med vårt vertskap også for denne gang. Vi følger E18 hjemover mot Norge, forbi Karlskoga og Karlstad – hvor vi for øvrig kan stoppe ved et stort handlesenter dersom interesse. Vi dreier litt sørover, langs innsjøen Vänern mot Säffle, Åmål, Ed og til sist; Strömstad. Dalsland er navnet på landskapsområdet som vi har kjørt gjennom. Fra Strömstad reiser vi kl 16.30 med Color Line, og om bord har vi denne gang inkludert felles bespisning fra det store buffètbordet. Ca kl 19.00 klapper båten til kai, etter en fin innseilling til byen – i Sandefjord. Straks etter ilandstigning og tollklarering fortsetter kjøreturen sørover mot de respektive hjemsteder hvor turen avsluttes.

Hamburg med MS Color Fantasy

Hamburg er vår nærmeste verdensmetropol! Her finner man butikker og tilbud som man ellers bare finner i London, Paris og New York! Reisen til Hamburg er en opplevelse i seg selv, hvor vi reiser ut fra Oslo til Kiel med Color Lines fantastiske skip MS Color Fantasy! Dette er verdens største cruiseskip med bildekk. Opplevelsesmulighetene står i kø, og vi får en rolig og fin overfart hvor vi også får tid til å puste innimellom. 3 netter på samme hotell i Hamburg gir også ro over turen, samtidig som vi får rikelig tid til utflukter og spennende opplevelser!
Dag 1: Sørlandet – Oslo/MS Color Fantasy
Avreise i henhold til avtalte påstigningssteder, før vi kjører østover mot Oslo. Vi stopper også for å strekke litt på kroppen og for å kunne få kjøpt en liten matbit. Fra Oslo reiser vi kl 13.30 med cruiseferjen MS Color Fantasy, som er en virkelig opplevelse i seg selv. Her har Color Line fått seg et skikkelig cruiseskip som faktisk går i ferjetrafikk. Om bord tar vi våre innvendige dobbeltlugarer m/ dusj/WC, alle beliggende oppe i båten i besittelse. Vi møtes til aftensbuffèt i restauranten kl 18.30 før resten av kvelden er til fri disposisjon.
Dag 2: Kiel – Hamburg
Frokost i restauranten om bord mens vi nyter innseilingen, inn i Kieler Förde (Kieler-fjorden) før det store skipet klapper til kai omkring kl 09.30 ved Norwegenkai. Straks etter ilandstigning fortsetter vi vår ferd sørover. Vi har svært god tid denne dagen, og begir oss i rolig tempo mot byen ”vår” de neste dagene; Hamburg. Straks ved ankomst møter vi vår lokalkjente, skandinavisktalende byguide som tar oss med på en rundtur i denne spennende metropolen. Samtidig som vi får se de mest interessante severdigheter, får vi også høre om byens historie og om liv og levned. Utpå ettermiddagen sjekker vi inn på vårt hotell. Middag på hotellet denne kvelden.
Dag 3: Hamburg
Vi spiser deilig frokostbuffèt. Formiddagen bruker vi til shopping og nærmest på egen hånd, hvor man kan rusle rundt i de trivelige gågatene, besøke de store varehusene – eller rett og slett bare slå seg ned på en av de trivelige fortausrestaurantene hvor man både kan få kjøpt god mat og kald drikke! Om ettermiddagen blir det tilbud om båttur i den store havnen byen har, og vi legger også opp til at de som vil kan besøke ”Miniature Wunderland” som er verdens største modelljernbane. Anlegget er stadig i utbygging, men nå er allerede 900 m² ferdig, det er lagt ca 9.000 m (9 km) med skinner og det er over 700 tog med over 10.400 vogner! Vi returnerer til hotellet for lit avslapning innen vi i samlet flokk går ut for å spise middag på en koselig restaurant!
Dag 4: Hamburg
Frokost på hotellet. Denne dagen har vi lagt en utflukt på programmet. Vi kjører ut av Hamburg, fram til Lüneburg og rusler rundt der et par timer midt på dagen. Rolig og uten stress nyter vi tysk gjestfrihet, slapper av og koser oss! På hjemveien stopper vi ved Schiffshebewerk Scharneburg, hvor det er imponerende å se at store båter rett og slett løftes i en heis fra den ene kanalen til den andre. I Tyskland er vannveiene (elver og kanaler) viktige transportveier for gods. Også denne dagen er vi tilbake på hotellet i god tid slik at vi kan slappe av litt før middag. Etter middagen på hotellet, setter vi oss i bussen og kjører til parken Planten und Blomen. Her spiller vannorgelet opp hver kveld kl 22.00, en orgie i vann, lys, lyd og farger! Virkelig en opplevelse som blir verdsatt av de som har vært med på det. Om ønskelig kjører vi en kort sightseeing etterpå gjennom Reeperbahn før vi er tilbake på hotellet.
Dag 5: Hamburg – Sørlandet
Vi nyter frokosten i fred og ro, før vi omkring kl 10.00 setter oss i bussen. Første etappe bringer oss det korte stykket fram til Lübeck. Her blir vi et par timer for å se gamlebyen før vi kjører mot den tysk/danske grensen ved Flensburg. Vi kan her bruke de siste euro vi har på en gunstig grensehandel, før vi bruker ettermiddagen og tidlig kveld på turen opp gjennom Jylland. I god tid før ferjeavgang er vi i Hirtshals. Vi rekker også en tur innom Slagter Winther hvis ønskelig, før MS Superspeed har avgang til Kristiansand. Straks etter ilandstigning og tollklarering fortsetter vi fram til de respektive avstigningssteder.

Haugesund & Haugalandet

Haugesund og Haugalandet har mye å by på! For oss sørlendinger, er både natur og kultur noe annet enn hva vi er vant til – og kulturhistorien har et vell av mangfold. Norges eldste kongesete er på Avaldsnes, det var her Harald Hårfagre slo seg ned etter slaget i Hafrsfjord i 872. På Haraldshaugen ble Norges Riksmonument reist i 1872, i forbindelse med tusenårsfesten for Norges samling til ett rike. Som by er Haugesund en trivelig blanding av handel og kystmiljø. Smedasundet er velkjent og et flott sted å sitte ved for å riktig få inn den maritime atmosfæren.
Dag 1: Sørlandet – Haugesund
Vi starter fra de respektive påstigningssteder om morgenen for å kjøre vestover mot Sveindal, ned til Byremo og over Ås til Tingvatn. Fra Lauen kjører vi fjell- og bomveien over til Moi i Kvinesdal. Snart etter er vi nede ved Liknes, og etter å ha lagt bak oss Øyestranda får vi øye på den nye, store og imponerende broen over Fedafjorden. Broen er jo en del av det nye veiprosjektet over Kvinesheia, som totalt forkorter kjøretiden mellom Flekkefjord og Lyngdal med ca 15 minutter! Vår ferd fortsetter forbi Flekkefjord og Moi i Rogaland, forbi Heskestad, Helleland, Vikeså og Ålgård. Nå nærmer vi oss for alvor Sandnes og Stavanger, som snart er et sammenhengende byområde. Et lite stopp her har vi tid til, om ønskelig, før vi kjører i tunnel under fjorden til Rennesøy, videre ut til Mortavika for så å ta ferje over til Arsvågen på Bokn. Neste etappe fører oss forbi det imponerende oljeraffineriet på Karstø, før vi ved Aksdal dreier ut til Haugesund. Innsjekking for middag og overnatting 3 netter på et av Rica-hotellene i sentrum.
Dag 2 & Dag 3: Haugalandet
Frokost på hotellet før vi møter vår lokalkjente guide som tar oss med på en rundtur i Haugesund og den nærmeste omegn. Vi får høre interessante utdrag av byens historie, og vi får se noen av de mest kjente severdighetene. Tidlig på ettermiddagen er vi ferdig med rundturen, og vi stiller tiden til disposisjon for å kunne kjøpe seg en matbit på egen hånd – og for resten av ettermiddagen å kunne rusle rundt på egen hånd, slappe av, kikke litt i butikker og ellers bare nyte å være på tur! Andre dagen er det etter frokost klart for utflukt fra Haugesund. Alternativene er mange og varierte, vi kan f.eks kjøre til Vigsnes Grubemuseum, hvor kobberet til Frihetsgudinnen i New York kommer fra. Deretter kan vi besøke Karmøy Fiskerimuseum i Vedavågen, som viser nyere fiskehistorie fra 1950-årene. Turen kan så fortsette til Skudeneshavn, som har en av Norges best bevarte trehusbebyggelser. Vi kan få en guidet rundtur i den gamle seilskutebyen, som på et tidspunkt var en av Norges rikeste byer – og hvor husene forteller historier fra en svunnen tid. Rundturen kan avsluttes med et besøk på Musèet i Mælandsgården, hvor en kan oppleve miljøet i en kjøpmannsbolig, krambu m.m. Kjøreturen tilbake igjen går langs østsiden av Karmøy, hvor en passerer Blikshavn og hvor det forliste fartøyet Dresden ligger.Middag på hotellet i Haugesund begge kveldene.
Dag 4: Haugesund – Sørlandet
Vi starter dagen med deilig frokostbuffèt på hotellet før vi tar farvel med vårt vertskap for denne gang. Snart legger vi bak oss Haugalandet, og vi kjører innover mot Grindafjorden før vi passerer Skjoldafjorden. Tettstedene Ølen og Etne legger vi også bak før vi kjører langs Åkrafjorden. Turen går gjennom Sørdalen til Steinaberg bru, videre forbi Seljestad og over til Røldal. Her kan vi gjerne gjøre et stopp for å besøke den kjente stavkirken, før vi kjører over Haukelifjell. Kanskje et stopp ved Haukelisæter Fjellstue for et måltid mat? Ved Haukeligrend dreier vi av fra E134 og kjører riksvei 9 sørover forbi Bjåen, Hovden og Bykle. Underveis stopper vi, som på hele turen, med jevne og behagelige mellomrom. Her skal ingen føle at de bare sitter i buss hele dagen! Utpå ettermiddagen, eller i kveldingen avhengig av hvor mange stopp vi har hatt i løpet av dagen, ankommer vi de respektive hjemsteder for avstigning.

Holland

For de som har levd en stund; er sangen ”Tulipaner fra Amsterdam” velkjent. Om ikke vi henter tulipanene fra selve Amsterdam på denne turen, så skal det i alle fall bli mulighet for å både se og hente tulipaner! En blomstringstur til Holland er alltid en opplevelse og nesten en orgie i farger og prakt. Vårt turopplegg prioriterer mest mulig tid i Holland, og vi bor 4 netter ved Rotterdam – på et flott hotell. I triangelet Rotterdam – Den Haag – Amsterdam finner vi de fleste av opplevelsene i Holland, og vi har derfor et greit utgangspunkt. I tillegg til at vi i Rotterdam har Den norske Sjømannskirke, som selvfølgelig inngår med et besøk. De drøye 100 milene det er å kjøre opp og ned, deler vi med en overnatting i Bad Bramstedt på vei ned og i Bremen på vei hjem igjen. Dette er turen for blomsterelskere!
Dag 1: Sørlandet – Bad Bramstedt
Avreise i henhold til avtalte påstigningssteder. Avgangen fra Kristiansand med MS Silvia Ana L kl 09.00 fra Kristiansand med ankomst til Hirtshals kl 11.30. (Vær obs på at fergetidene kan endre seg). Straks etter ilandstigning fortsetter vi sørover gjennom Jylland, forbi kjente byer som Aalborg, Århus, Vejle og Kolding – til den dansk/tyske grensen ved Flensburg. Inn i Schleswig-Holstein og fram til Bad Bramstedt hvor det blir middag og overnatting.
Dag 2: Bad Bramstedt – Rotterdam
Frokost på hotellet før vi setter kursen mot vårt hovedmål – Holland. Langs landeveien kjører vi mot Elben, som jo alle skip som skal til/fra Hamburg seiler opp. Fra Glückstadt tar vi elveferjen over til Wischhafen. Nå er vi i området Altes Land, som er et fruktdyrkingsdistrikt av de sjeldne. Vi beundrer landskapet mens vi nærmer Bremen, forbi mot Osnabrück og inn mot grensen til Holland. Ferden tar oss inn mot Hengelo og Deventer, etter hvert forbi Utrecht og fram mot Rotterdam hvor det blir innsjekking for middag og overnatting 4 netter.
Dag 3 – Dag 5: Holland med utflukter
Vi har nå 3 hele dager på oss til å bli bedre kjent med Holland. Hver dag, etter frokost på hotellet, har vi utflukter. En av dagene bruker vi i den verdenskjente blomsterparken Keukenhof. Vi kjører også en dag til Amsterdam, hvor vi for øvrig får med oss en lokalkjent, skandinavisktalende guide på en sightseeing. Mulighet for en kanaltur legger vi også inn for de som ønsker det. Selvfølgelig må vi også en tur innom Den norske Sjømannskirken i Rotterdam, når vi først er på disse kanter. I det hele, det blir aktive og spennende dager under oppholdet i Holland og vi tør garantere at det hele blir minnerikt.
Dag 6: Rotterdam – Hamburg
Etter frokost på hotellet er det klart for avreise og farvel med vårt vertskap for denne gang. Vi kjører straks nordover mot og forbi Amsterdam. Nå skal vi ut på det lange Afsluijtdijk, som er en vesentlig del av forsvarsverkene mot vannmassene som er bygget opp i Holland. Egentlig skulle jo store deler av Holland – eller Nederland – som vi også kjenner landet som, stått under vann. Ruten vår fører oss forbi kjente Herenveen, hvor mang en norsk skøyteløper har slitt isen – videre forbi Groningen og inn i Tyskland. Snart passerer vi også utkanten av Bremen, før vi utpå ettermiddagen nærmer vi oss Hamburg hvor vi har middag og overnatting.
Dag 7: Hamburg – Sørlandet
Vi spiser frokost og krysser grensen inn til Danmark igjen. Ferden går videre opp gjennom Jylland og vi er fremme i Hirtshals i god tid før ferjeavgang med MS Superspeed som har avgang til Kristiansand. Tiden om bord er til fri disposisjon, og straks etter ilandstigning og tollklarering fortsetter vi frem til de respektive avstigningssteder.

Istanbul

Troja, Ayvalik, Pergamon og ikke minst; Istanbul og Bosporus-stredet! Bare noen få av de sagnomsuste steder vi skal besøke på vår tur til Vest-Tyrkia. I Tyrkia finner vi all Østens mystikk så vel som historiske severdigheter helt på høyde med det beste av hva vi finner i øvrige Europa. Nå er snart Tyrkia en del av det ”nye” Europa og det kan være vel verdt å ta turen før landet blir for likt mye av det vi kjenner fra land nærmere oss. Bli med å besøke et land med utrolige kontraster, med en stor historisk rikdom og ikke minst; et vennlig folkeferd. Vi har lagt opp en interessant rundreise, sammen med vår partner som i mange år har kjørt tilsvarende opplegg. Vår egen reiseleder er med hele turen, i tillegg til lokalkjent reiseleder. I Tyrkia blir vi kjørt rundt i moderne helturistbuss av vestlig standard, mens vår egen, norske buss kjører oss til/fra Hamburg. Det er lite å vente på, meld deg på og pakk kofferten!
Dag 1: Stavanger – Aalborg:
Vi kjører fra Stavanger Byterminal kl 13.30, og deretter om Sandnes Rutebilstasjon kl 14.00. Påstigning videre langs E39 etter avtale. Herfra mulighet for påstigning i Flekkefjord og Lyngdal og for øvrig langs E39 mot Kristiansand. Fra Kristiansand reiser vi med MS Superspeed til Hirtshals. Vi kjører straks etter ilandstigning fram til Aalborg hvor vi har overnatting.
Dag 2: Aalborg – Hamburg– Istanbul med fly
Vi spiser frokost på hotellet før vi kjører videre sørover. I behagelig tempo tar vi oss gjennom Jylland, fram forbi kjente byer som Århus, Vejle og Kolding før vi krysser den dansk/tyske grensen ved Flensburg. Knappe 2 timer senere er vi framme ved flyplassen i Hamburg, og det blir innsjekking for reise med rutefly kl 17.50 til Istanbul. Flyturen tar omkring 2 1/2, men vi lander først kl 22.00 (lokal tid). Straks etter ankomst begir vi oss ut til den ventende turbussen som kjører oss fram til vårt 4-stjerners hotell hvor vi skal bo 2 netter. I Tyrkia bruker vi euro.
Dag 3: I Istanbul
Etter frokost på hotellet er det klart for sightseeing; vi får se Den Blå Moske med sine 6 minareter, noe som blir det første høydepunktet – og etter hvert ikke mindre severdig: Hagia Sophia! Litt senere besøker vi grønnsakstorget, også kalt Den egyptiske basar. Orientalske lukter og et svært så levende folkeliv er nok det vi best legger merke til. Lunsj spiser vi denne dagen på en typisk restaurant før vi besøker Topkapi-palasset med det berømte skattkammeret og den verdifulle porselenssamlingen. Kvelden til fri disposisjon.
Dag 4: Istanbul – Bursa –Ayvalik med buss
Frokost på hotellet før vi kjører over den mektige broen over Bosporus-stredet. Vi kjører langs Marmara-havet, tar ferje og i løpet av en halv times tid er vi på sørsiden. Omkring lunsjtid er vi i Bursa, den første osmanske hovedstaden – med sin store moske. Vi ser også basaren, med overbygget tak, før vi kjører det siste stykket fram til Ayvalik og vårt 5-stjerners hotell hvor det blir overnatting og middag 3 netter.
Dag 5. og 6: I Ayvalik – valgfri utflukt til Pergamon
En av dagene er det valgfrie målet (kr 300,- for utflukten inkl. lunsj) antikkens Pergamon, et ruinområde ved den tyrkiske byen Bergama, som med sine 80.000 innbyggere ligger ved foten av Pergamons 330 m høye akropolis. Vi ser også Athene- og Trajan-tempelet. Nedenfor Athene-tempelet, som ble bygget av Filetairos i det 3. århundre f. Kr. til ære for byens skytsgudinne Athene, finner vi en av de mest imponerende etterlevninger fra antikkens Pergamon; det store teateret med sine 83 benkerader og plass til omkring 15.000 tilskuere! Vi besøker også Konge-palasset, bibliotektet og ser fundamentet av det kjente Zevsalteret som nå befinner seg på Pergamon-musèet i Berlin. Retur til Ayvalik for middag og overnatting.
Dag 7: Ayvalik – Troja – Dardanellene – Istanbul med buss
Frokost på hotellet før avreise og om morgenen er vi først innom Troja før vi tar ferjen over Dardaneller-stredet og igjen er i den europeiske delen av Tyrkia. Utpå ettermiddagen er vi tilbake i Istanbul for ny innsjekking på 4-stjernes hotell. Middag og overnatting.
Dag 8: I Istanbul / båttur i Bosporus-stredet
4000 forretninger finner man på den store basaren. Det er mulig å se hvordan ekte, håndknyttede tepper blir knyttet og etter en felles lunsj ved Bosporus, blir det felles båttur ut i stredet. En båttur som bringer oss forbi praktfulle villaer, osmanske palasser og festninger fram til Det Gyldne Nes. Det blir også fabrikkbesøk med mulighet for å kjøpe flotte smykker. Kvelden til fri disposisjon.
Dag 9: Istanbul – Hamburg med fly
Vi spiser frokost på hotellet før transfer til flyplassen og hjemreise med rutefly som har avgang kl 14.30 til Hamburg. Ankomsten til Hamburg er beregnet til ca kl 16.50. Straks etter landing og at vi har fått vår bagasje, begir vi oss ut til vår ventende turbuss. Vel installert om bord kjører vi fram til Bad Bramstedt/Flensburg for middag og overnatting.
Dag 10: Bramstedt /Flensburg – Stavanger med buss
Frokost på hotellet før vi kjører mot den tysk/danske grensen. Opp gjennom Danmark glir milene raskt unna. Vi beregner å være framme i Hirtshals i god tid før ferjeoverfart med MS Superspeed som seiler til Kristiansand. Straks etter ilandstigning og tollklarering fortsetter vi øst og vestover til de respektive avstigningssteder.

Kongsberg & Strømstad

Ikke så langt fra oss i kjøretid, men med opplevelser i hopetall – Kongsberg. Raskt fram kjører vi, får med oss det meste av det byen har å by på. Kongsberg er sølvgruver, og det er ski-, bergverks- og myntmuseum………. Hjemveien har vi lagt om Svinesund og Sverige, med retur fra Strömstad til Sandefjord –middagsbuffèt inkludert om bord!
Dag 1: Sørlandet – Kongsberg
Avreise i henhold til avtalte påstigningssteder. Vi kjører så raskeste vei østover, gjennom Aust-Agder og Telemark. Underveis stopper vi med jevne og behagelige mellomrom, både for å strekke litt på kroppen og for at de som røyker skal kunne få seg en blås. Ved Eidanger dreier vi opp forbi Porsgrunn til Skien, videre over Siljan og ned i Lågendalen ved Steinsholt. Nå er vi på riksvei 40, og denne følger vi nordover til Kongsberg. Underveis har vi spist medbrakt fellesmat (ikke inkl.) og kost oss med god kaffe. Når vi kommer til Kongsberg, er vi derfor klar til å begynne vår omvisning sammen med lokalkjent guide. Vi får både en rundtur med bussen og orientering om liv og levned på Kongsberg, og vi besøker også det kombinerte ski-, mynt- og bergverksmusèet. Fulle av inntrykk, blir det så innsjekking for middag og overnatting på vårt hotell – beliggende sentralt på Kongsberg.
Dag 2: Kongsberg – Strömstad – Sørlandet
Vi starter dagen med deilig frokostbuffèt på hotellet før vi kjører videre. Nå er det ned Lågendalen, fram til Hvittingfoss og forbi Sundbyfoss mot Holmestrand. Fortsetter rett fram til Horten, hvor en kort ferjetur venter oss over til Moss. Vel i land i Østfold begir vi oss opp til E6 som vi følger sørover, over den nye Svinesundbroa – før vi kjører innom et av de mange handelssenter som er spesielt tilrettelagt for rimelig shopping. Vi har relativt god, og har bestilt ferje først kl 16.30 fra Strömstad til Sandefjord. Turen over ytre Oslofjord er beregnet å ta 2 ½ time, og om bord har vi også inkludert felles middagsbuffèt for gruppen. Etter en fin innseiling til Sandefjord, er vi i land like over kl 19.00 og straks etter tollklarering fortsetter vi sørover langs E18 mot de respektive hjemsteder. Vi beregner å være hjemme igjen ca kl 21.30-22.00.

København

København – Kongens By! En by med et mangfold av opplevelser, kulturtilbud og shoppingmuligheter. En by hvor man riktig kan nyte tilværelsen, med fortausrestauranter, kroer og restauranter i hopetall. Turen har ofte gått til Danmark for oss sørlendinger, men kanskje altfor ofte til Jylland – og ikke til Sjælland med den spennende hovedstaden. Nå får du muligheten til å bli med for å oppleve Nyhavn, Strøget, Den lille Havfrue og ikke minst, Tivoli. København er en storby med alle dens tilbud, men det er også et lite stykke ekte Danmark. Her finner vi de små kroer og restauranter, med en gjestfrihet som bare vårt lille naboland i sør er kjent for. Reisen vår er lagt opp som en rundtur, og vi tror du vil oppleve å få riktig mye for pengene!
Dag 1: Sørlandet – København
Avreise i henhold til avtalte påstigningssteder. Fra Oslo reiser vi med DFDS til Købehavn. Om bord møtes vi til felles lunsjbuffèt, mens tiden for øvrig er til fri disposisjon. Neste morgen klapper skipet til kai og vi tar plass i bussen. Dag 2: København
Formiddagen er til disposisjon for shopping på egen hånd. Sjåføren geleider gruppen til Strøget, som er det mest attraktive shopping-området i København, før vi møter vår lokalkjente guide som skal ta oss med på en rundtur i den danske hovedstaden. Vi får se de mest interessante severdigheter og vi får høre glimt fra byens interessante historie. Vi er tilbake på hotellet utpå ettermiddagen, i god tid til at vi får slappet av litt innen vi begir oss til Tivoli. Her spiser vi også middag denne kvelden, og etterpå blir det retur til hotellet med vår buss – selvfølgelig først etter at det har vært litt tid til å se seg rundt i det som er en av Skandinavias største severdigheter.
Dag 3: København
Vi spiser deilig frokostbuffèt. I København er det et utall av gallerier, musèer og utstillinger. Et par av de mest kjente er Madame Tussauds og Tycho Brahe Planetarium. Den lille Havfrue er jo også et av de mest kjente symbolene for København, og vi kan legge turen innom Carlsberg Bryggerienes Besøkscentrum…… For også å ta en tur ut fra København, besøker vi Fredensborg Slot med sin flotte slottshave. Utpå ettermiddagen returnerer vi igjen til vårt hotell. Igjen blir det litt tid til avslapning innen vi spiser felles middag på en hyggelig, typisk dansk restaurant.
Dag 4: København – Sørlandet
Vi nyter frokosten i fred og ro, før vi omkring kl 10.00 setter oss i bussen. Første etappe bringer oss ut av København og fram mot Storebælt. På denne turen får vi virkelig oppleve de store broer og imponerende ingeniørkunst; nå skal vi nemlig over Storebæltsbroen – som ble innviet noen år før Öresundsforbindelsen. Snart etter legger vi bak oss Odense, vi kjører over Lillebælt fra Fyn til Jylland og dreier nordover forbi Vejle. Underveis har vi tid til å stoppe, og vi legger f.eks turen innom Århus og ”Den gamle By”. Siste kjøreturen tar oss fram forbi Aalborg. I god tid før ferjeavgang er vi i Hirtshals – nå for avgang med Superspeed til Kristiansand. Der er muligheter nå om bord for bespisning. Når skipet klapper til kai i Kristiansand og straks etter ilandstigning og tollklarering – fortsetter vi fram til de respektive avstigningssteder.

Kroatia

Opatija ligger innerst i Kvarner-bukten. Denne trivelige byen, som er en av Kroatias mest kjente badebyer, finner vi på halvøya Istria som her stikker ut i Adriaterhavet. Over byen finner vi Ucka-fjellet som gjør sitt til at landskapet får sin spesielle karakter. Vi er slett ikke langt fra Italia, men vi er like fullt i et område med mange og nye opplevelser for de fleste nordmenn. I byen finner vi botaniske parker, som er fulle av eksotiske planter, palmer og sedertrær. Mange butikker med mulighet for en god handel, en rekke restauranter og kafèer, diskoteker, nattklubb og et spillekasino er også noe av tilbudet her. Historisk ble Opatija regnet for å være litt av et in-sted for overklassen i fyrstedømmet Østerrike-Ungarn, og flere gamle, store og ærverdige hoteller preger fortsatt byen. Opatija er en levende turistby med en flott atmosfære. Vi har lagt opp en avslappende tur, med en ny vri på utreisen fra Norge – og hvor vi får hele 5 netter på et og samme hotell i Opatija. Hjemturen blir også en opplevelse, hvor vi bl.a. får med oss Brenner-passet.
Dag 1: Sørlandet – Rostock
Avreise i henhold til avtalte påstigningssteder, før vi kjører fram til Sandefjord for overfart med Color Line til Strømstad.Vi forventer ankomst ca kl 16.30. Straks etter ilandstigning kjører vi sørover E6, fram til Trelleborg hvor vi kl 22.15 seiler med til Rostock. Om bord får vi tildelt våre lugarer beliggende oppe i båten, alle utstyrt med dusj/WC. Ca 300 km.
Dag 2: Rostock – Regensburg
Vi beregner svært tidlig ankomst til Rostock, allerede ca kl 06.30. Vi kjører i land og fortsetter så en knapp times kjøring sørover hvor vi har lagt inn dagens frokost. Etter en deilig frokostbuffèt her har vi atter funnet fram til det effektive motorveisystemet i denne delen av Tyskland, og vi lar sjåføren bringe oss trygt og i behagelig tempo sørover. Hovedstaden, Berlin, passerer vi på motorveiringen i utkanten og snart ser vi også kjente byer som Halle og Leipzig gli forbi utenfor bussvinduet. Utpå ettermiddagen krysser vi ut av det forhenværende Øst-Tyskland, inn i vest igjen og til delstaten Bayern, forbi Bayreuth og Nürnberg før vi er framme i Regensburg for middag og overnatting. Ca 700 km.
Dag 3: Regensburg – Opatija
Starter også med deilig frokostbuffèt før vi tar til på en dag med massevis av nye inntrykk. Først passerer vi München, vi setter kursen mot Østerrike og krysser grensen ved Bad Reichenhall, ikke langt fra Salzburg. Vi skal kjøre tvers gjennom alpelandet, langs Millstätter See mot Villach og over grensen til Slovenia. Et kjent sted som Ljubljana legger vi bak oss før vi krysser en ny grense, nå inn til Kroatia og så det korte stykket fram til Opatija hvor vi sjekker inn for middag og overnatting 5 netter på vårt hotell med sentral beliggenhet og god standard. Hotellet er stort, og har en helt nyoppusset avdeling med oppgraderte rom. De som ønsker å bo på disse, kan bestille slike rom mot et tillegg på kr 320,- pr person totalt for hele oppholdet. De andre rommene holder også helt grei standard, med dusj/WC og hva man for øvrig trenger. Ca 700 km.
Dag 4 – Dag 7: Opatija med utflukter
Deilige dager med avslapning og spennende tur med bussen rundt Istria. Vi kjører kystveien gjennom byene Icici, Ika, Lovran, Medveja og Moscenicka Draga til Plomin-bukta, hvor det er et imponerende utsiktspunkt over Adriaterhavet. I byen Plomin benytter vi anledningen til å smake på den lokale vinen (Teran). En buktende fjellvei fører oss inn i landet, over Ucka-fjellet og ned til Opatija igjen. En av dagene kjører vi også til Rijeka, og vi besøker øya Krk. Alle våre utflukter er gratis, men man betaler selv eventuelle inngangsbilletter. Utfluktene her nede blir lagt opp sammen med en lokal samarbeidspartner/guide, og det kan bli endringer i rekkefølge og tilbud – avhengig av bl.a. vær, sesong og åpningstider som vi i skrivende stund ikke har helt oversikt over. Det vi i alle fall kan love, er et spennende opplegg!
Dag 8: Opatija – Conegliano
Det er på tide å ta farvel. Etter frokost forlater vi Opatija, og vi setter nå kursen mot Slovenia. Først denne dagen skal vi besøke de berømte Postojna-grottene. Grottene her er verdens største dryppstenshuler, og vi tar oss fram både til fots og med et lite tog inne i fjellet. Hulene viser figurer, former, lys og farver – som rett og slett er vanskelig å forestille seg før man har sett det selv. Raskt etter besøket er vi gjennom Slovenia, vi kjører inn i Italia mot Trieste og forlater etter hvert Adriaterhavet. Vi legger bak oss Udine og vi tar oss nordover mot Dolomittene. Før vi kommer så langt, skal vi imidlertid stoppe i den lille byen Conegliano, i delstaten Veneto, for middag og overnatting. Ca 250 km.
Dag 9: Conegliano – Heidenheim
Her oppe i fjellene skal vi gjennom til Brenner-passet, og på spektakulære veier med mange flotte utsyn tar vi tiden til hjelp og kjører i sakte tempo mens vi nyter å være på tur. Cortina d’Ampezzo er et aktuelt stoppested denne formiddagen. Dagens lunsj (ikke inkl.) foreslår vi å legge til Hotel Santer, som svigerforeldrene til den kjente skiskytteren Ole Einar Bjørndalen driver. Tidlig på ettermiddagen forserer vi bakkene opp til Brenner-passet, vi kjører over imponerende Europabrücke og kommer ned mot Innsbruck. Vi får et glimt av Berg-Isel bakken før vi skal over en ny fjellvei, nå fra Inn-dalen, forbi Nassereith og Reutte mot Tyskland – som vi kjører inn i ved Füssen. Vi legger bak oss Memmingen og Ulm før vi ved Heidenheim dreier av fra motorveien og fram til vårt hotell for middag og overnatting.
Dag 10: Heidenheim – Flensburg
Frokost på hotellet, før vi tar fatt på det som blir den lengste – i kilometer – etappen på denne turen. Vi tar oss raskt ut på motorveien igjen for å sette kursen nordover. Würzburg og Kassel er de første større byene vi passerer denne dagen, før vi midt på dagen legger opp til et litt lengre stopp for å spise litt. Göttingen, Hannover og Hamburg må vi også forbi – før vi beregner ankomst til Flensburg i kveldingen for middag og overnatting. Ca 810 km.
Dag 11: Flensburg – Sørlandet
Vi starter igjen med frokost på hotellet før vi pakker bussen og reiser videre. Fra Hirtshals skal vi denne dagen reise med ferjen kl 13.45. Vi er raskt inne i Danmark og vi fortsetter i behagelig, men effektivt, tempo nordover Jylland. Stopp for litt beinstrekk og muligens en røyk for de som røyker, legger vi selvfølgelig også inn nå – som ellers underveis på turen. Et besøk hos Slagter Winther blir det også kanskje tid til før vi kjører om bord i MS Superspeed overfart til Kristiansand. Straks etter ilandstigning og tollklarering fortsetter vi fram til de respektive avstigningssteder.

Lofoten & Helgelandskysten

En av våre vakreste rundreiser går gjennom vårt eget hjemland. Vi har lagt opp en variert tur, hvor naturinntrykkene står i fokus. Opp Helgelandskysten til et flott opphold og program i Lofoten. En tur med Hurtigruten har vi også lagt, kanskje den flotteste delstrekningen av dem alle. På vei sørover kjører vi over Saltfjellet og vi tar en, for mange, ny avstikker gjennom Selbu og Røros til Østerdalen. Underveis bor vi på mange fine steder og vi får for alvor øynene opp for hvor variert Norge er, og kanskje heller ikke så rent lite imponert over hvor det bor folk i dette landet!
Dag 1: Sørlandet – Øyer (ca 510 km)
Avreise fra de forhåndsbestemte avstigningssteder, etter en påstigningsrute som legges opp i samarbeide med vår kunde. Fra Kristiansand reiser vi kl 08.00 og setter straks kursen østover mot Aust-Agder, Telemark og Vestfold. Underveis blir det selvsagt mulighet for påstigning. Vi stopper også med jevne og behagelige mellomrom, både nå og under resten av turen, for å strekke litt på kroppen og for at de som røyker skal kunne få seg en blås. Tidlig på ettermiddagen passerer vi hovedstaden. Vi følger hovedveinettet og dreier fra E18 og over på E6 nordover, forbi Lillestrøm og Gardermoen. Snart nærmer vi oss Minnesund og vi får det første glimt av Mjøsa, som vi jo skal følge enda litt lengre denne dagen. Hamar passerer vi mens vi kan se ned til Vikingsskipet, kjent fra OL. Når vi kjører forbi Rudshøgda kan vi se bort til Prøysen-stova, og vi kan tydelig se ”steinrøysa nedi bakken”. Over Mjøsbrua og forbi Biri før vi nærmer oss Lillehammer. Vi ser nå bare bort til byen og de tidligere OL-anleggene mens vi fortsetter fram til Quality Hotel Hafjell for middag og overnatting.
Dag 2: Øyer – Levanger (ca 420 km)
Deilig frokostbuffèt på hotellet starter dagen. Vi setter oss i bussen og følger E6 videre nordover, forbi Tretten, Ringebu, Vinstra og Otta. Underveis lar vi oss imponere av det vakre dalføret og de flotte gårdene som ligger spredt oppover dalsidene. Fra Dombås tar vi fatt på oppstigningen til Dovrefjell. Vi kommer over Fokstumyra og snart kan vi gjøre et stopp ved Dovregubbens Hall. Hjerkinn med dalføret ned til Folldal, passerer vi også. Veien er flott og utsikten betagende her oppe på fjellet, før vi tar oss ned i Drivdalen og framover mot Oppdal. Kanskje er vi heldige å få se skimten av en moskus før vi kommer så langt? Fjellbygda Oppdal er kjent for sine steinbrudd og, etter hvert, for hyttepalasset til Røkke. Neste etappe leder oss forbi Støren, med sitt velkjente bakeri, og vi passerer Melhus før vi nærmer oss hovedstaden i Trøndelag; Trondheim. Et lite stopp her bevilger vi oss før vi kjører mot Nord-Trøndelag, forbi Stjørdal og Skogn til Levanger. Middag og overnatting.
Dag 3: Levanger – Sandnessjøen (ca 360 km)
Frokost på hotellet før avreise. En ny, opplevelsesrik dag venter. Nordover forbi Steinkjer, langs Snåsavatnet og fram til vi ser inn mot Snåsa. Videre langs E6 forbi Grong, ut langs fylkesvei 775 gjennom Høylandet og fram til riksvei 17. Selveste ”Kystriksveien” – et navn for øvrig enkelte også bruker om Hurtigruten. Mye skog og jordbruk i områdene vi kjører gjennom, før vi etter hvert kommer ut til kysten og snart er klare for vår først ferje, fra Holm til Vennesund. Innover mot Torgfjorden kan vi se ut mot Torghatten og vi gjør et stopp i Brønnøysund midt på dagen. En drøy mil lenger framme tar vi ferjen fra Horn til Anndalsvågen og vi ser ut til øyriket Vega. Kun noen få kilometer på land igjen, før neste ferje – nå fra Forvik til Tjøtta. Vi rekker også et stopp ved Alstahaug kirke før vi kommer fram til Sandnessjøen for middag og overnatting.
Dag 4: Sandnessjøen – Bodø (ca 330 km)
Frokosten står igjen dekket på hotellet. Vi tar farvel med Sandnessjøen og lar oss videre imponere av den vakre Helgelandskysten. Først ferje over Ranfjorden, fra Levang til Nesna – hvor for øvrig den kjente Nesnalobben blir produsert – og videre mot Sjonfjellet. Vi får fantastisk utsikt øyene Hugla, Tomma, Handnesøya og etter hvert ser vi også ut mot Lovunden. Fra Kilboghamn tar vi ferjen til Jektvik og kun en kort kjøretur videre blir det ny ferje, nå fra Ågskaret til Forøy. Vi ser opp mot Svartisen og vi kjører gjennom den 7.614 m lange Svartisentunnelen fram til industristedet Glomfjord. Ørnes, hvor også Hurtigruten anløper, passerer vi på neste etappe og siste rest av ettermiddagen bruker vi for å gjøre et stopp ved Saltstraumen før vi kjører de siste kilometerne inn til Bodø for middag og overnatting 2 netter.
Dag 5: I Bodø / Utflukt til Kjerrringøy
Vi bevilger oss en lat morgen og frokost når vi selv vil denne dagen. Vi får med oss en lokalkjent guide et par timers tid som vil vise oss byen og fortelle om de mest interessante severdigheter. De som vil, kan også bli med på en utflukt til Kjerringøy – tettstedet en ferjetur og ca 40 kilometers kjøretur nord for Bodø. Handelsstedet ligger idyllisk til og framstår i dag som et av landets viktigste bygningsminner fra 1800-tallet, med sine 15 antikvariske bygninger i et unikt miljø. Her får du et unikt innblikk i nordnorsk kystkultur og kan se hvordan hverdagen artet seg for herskap og tjenestefolk på et nordlansk handelssted på slutten av 1800-tallet. Storhetstiden til handelsstedet var på slutten av 1800-tallet, da handelsmann Erasmus B. K. Zahl arbeidet det opp til å bli det rikeste handelsstedet i Nord-Norge. Zahl gjorde gode forretninger innen fiskekjøp, jektefart, eksport og import. De siste årene har handelsstedet vært benyttet som kulisse ved flere store filminnspillinger.
Dag 6: Bodø – Bognes – Lødingen – Svolvær (ca 360 km)
Også denne dagen starter med frokost på hotellet. Vi kjører fra Bodø og inn til Fauske. Så nordover E6 forbi kjente steder som Sildhopen, over Kråkmofjellet og forbi Ulsvåg til Bognes. Herfra tar vi ferjen over til Lødingen. Ferjeturen tar en times tid, og vi slapper av om bord før vi tar fatt på kjøreturen over til Gullesfjordbotn og Sigerfjord. Tettstedene Sortland og Stokmarknes legger vi bak oss mens vi kjører langs Hadselfjorden. Fra Melbu tar vi ferje over til Fiskebøl og vi er ikke lenge etter framme i Svolvær hvor det blir innsjekking for middag og overnatting 3 netter.
Dag 7: Utflukt til Å (ca 250 km)
Frokost. Lofoten er egentlig en rekke av flere øyer. I Svolvær bor vi på Austvågøy, mens vi skal kjøre over Vestvågøy og Flakstadøya til Moskenesøya hvor vi stopper så langt ute vi kan kjøre med bussen, nemlig Å i Lofoten. I løpet av dagen er vi innom det idylliske rorbuanlegget ved Nusfjord og vi kjører forbi Leknes og Stamsund. Får vi tid denne dagen, er vi også innom Henningsvær. Om ikke, så kjører vi hit neste formiddag i stedet. I Svolvær blir det ny middag og overnatting på samme hotell.
Dag 8: Utflukt til Stokmarknes og tur med Hurtigruten (ca 50 km)
Vi starter dagen rolig og med frokost når vi selv vil. Utpå formiddagen er det bussavgang og vi kjører mot Fiskebøl. Ferje over til Melbu, kjent sted for fiskeforedling – og vi kjører fram til Stokmarknes. Anledning til besøk på Hurtigrutemusèet før vi stiger om bord i Hurtigrute-skipet som kl 15.15 har avgang. Vi krysser Hadselfjorden og lar oss imponere mens det store skipet glir gjennom Raftsundet. En avstikker inn Trollfjorden tar vi også – og for mange av de utenlandske gjestene er dette absolutt et av høydepunktene på hele reisen med Hurtigruten! Kl 19.30 klapper skipet til kai i Svolvær og vi begir oss straks fram til vårt hotell for middag og overnatting.
Dag 9: Svolvær – Mo i Rana (ca 360 km)
Vi må ta farvel med Svolvær og vårt vertskap etter frokost. Om bord i ferjen som går til Skutvik, en ferjetur som tar ca 2 timer. Vi kjører inn til E6 ved Ulsvåg og får nå samme etappe sørover til Fauske, som vi hadde nordover. Fra Fauske kjører vi innover mot Rognan, hvor vi også finner den beryktede ”Blodveien”. Veien som ble bygget av krigsfanger under siste verdenskrig og det harde arbeidet tok så mange liv at veien fikk dette tilnavnet. Straks etter at vi har passert tettstedet Rognan, tar vi fatt på veien oppover mot Saltfjellet. Vi gjør et stopp ved Polarsirkelsenteret før vi slipper oss nedover mot Dunderlandsdalen. Nede ved Ranfjorden gjør vi stopp for middag og overnatting i Mo i Rana.
Dag 10: Mo i Rana – Stjørdal (ca 450 km)
Som vanlig, vi starter med frokost på hotellet. Sørover forbi Hemnes-halvøya, langs Sørfjorden og forbi Korgen. Nå kjører vi ikke lenger over det berykta Korg-fjellet, som var en utfordring vinterstid, men gjennom tunneler forbi de verste punktene. Etter hvert kommer vi ned til Vefsnfjorden, forbi Mosjøen og ved Laksfossen kan vi gjøre et stopp for å se på det imponerende vannfallet. Trofors ligger litt langer fram i løypa vår, før vi kommer opp til Lille og Store Majavatn – også et sted som er kjent fra sist verdenskrigs historie. Her er det igjen mye skog. Utpå ettermiddagen kommer vi ned mot Grong, og vi kan kjenne oss igjen i det vi nærmer oss Snåsavatnet. Akkurat her kjørte vi også på tur oppover. Steinkjer, Verdal og Levanger legger vi også bak oss i rask rekkefølge før vi stopper for middag og overnatting i Stjørdal.
Dag 11: Stjørdal – Selbu – Røros – Elverum (ca 400 km)
Frokost på hotellet. Nå tar vi fatt på en spennende etappe. Vi kjører inn til Selbu og Selbusjøen. Derfra videre grensetraktene over mot Sverige. Forbi Flaknan og Stuguvollmoen til vi etter hvert kommer ned til Aursunden og Brekken. Herfra inn til Røros hvor vi gjør et godt stopp midt på dagen. Ferden skal så ta oss sørover gjennom Østerdalen, forbi kjente steder som Os, Tolga, Tynset og Alvdal – selvfølgelig med mulighet for stopp. Siste etappe denne dagen bringer oss forbi Koppang og Rena fram til Elverum hvor det blir innsjekking for middag og overnatting.
Dag 12: Elverum – Oslo – Sørlandet (ca 470 km)
Vårt siste felles måltid på turen er frokosten på hotellet. Vi finner igjen våre seter i bussen. Først over mot Løten og ned til E6 igjen. Sørover forbi Minnesund, Eidsvoll og Jessheim til Oslo. Etter hvert vil nok de første turdeltakere forlate fellesskapet og vi fortsetter sørover gjennom Vestfold til Telemark. I kveldingen nærmer vi oss mer hjemlige trakter og vi beregner å være framme i Arendal omkring kl 18.00 og i Kristiansand en drøy times tid senere. Litt fattigere på penger, men utrolig mye rikere i opplevelser og fellesskap!

Lübeck

4 dagers tur med opphold på flotte Hotel Mercure Köhlerhof i Bad Bramstedt. Her blir det store muligheter for å gjør et varp, og en gylden sjanse til å legge noe originalt under juletreet! Julemarkedet er en stolt tysk tradisjon som hvert år tiltrekker seg tusenvis av tilreisende. Dermed er det duket for opplevelser du garantert ikke vil finne innenfor den norske riksgrensen!
Dag 1: Sørlandet – Aalborg
Avreise i henhold til avtalte påstigningssteder. Fra Kristiansand reiser vi med MS Superspeed til Hirtshals. Straks etter fortsetter vi kjøreturen sørover til AAlborg hvor det blir overnatting.
Dag 2: Aalborg – Bad Bramstedt
En deilig frokostbuffèt starter dagen før vi igjen setter oss i bussen. Nå kjører vi sørover gjennom Jylland, forbi kjente byer som Århus, Vejle og Kolding, til den dansk/tyske grensen ved Flensburg. Her stopper vi ved Citti Grossmarkt for et par timers shopping, innen vi kjører en drøy times tid til – til innsjekking for middag og overnatting 2 netter Hotel Mercure Köhlerhof i Bad Bramstedt.
Dag 3: Julemarkedet i Lübeck
Frokost på hotellet før vi lar de første par timene av formiddagen være til fri disposisjon. Så er det klart for utflukt – til det som er turens store hovedmål; julemarkedet i Lübeck! Vi kjører tvers over til den gamle hansabyen, en kjøretur som tar en knapp times tid. Underveis passerer vi gjennom det idylliske landskapet i Schleswig-Holstein, og bl.a. fordi den idylliske byen Bad Segeberg. Vi parkerer bussen ved ankomst til Lübeck og tar oss til fots fram til de ulike områdene av byen hvor julemarkedene er bygget opp. Et utall av boder og salgsstands, hvor det selges julegaver og –artikler, det brygges gløgg og det selges mat og snop i nær sagt alle varianter…… Omkring kl 17.00 setter vi oss i bussen og kjører tilbake til vårt hotell for ny middag og overnatting.
Dag 4: Bad Bramstedt – Kristiansand
Det blir tidlig vekking og frokost før vi setter oss i bussen. Vi kjører raskt ut på motorveien, opp til grensen ved Flensburg og inn i Danmark. Tiden kan gjerne benyttes til en liten formiddagslur, alt mens sjåføren styrer ”skuta” trygt og duvende framover gjennom landskapet. Underveis stopper vi selvfølgelig et par ganger, og vi beregner å være framme i Hirtshals også slik at vi rekker en rask tur innom Slagter Winther innen ombordstigning i MS Superspeed som har avgang til Kristiansand. Straks etter ilandstigning og tollklarering fortsetter vi fram til de respektive avstigningssteder.

Malmø & Odder

En rundreise bringer oss til så mange severdigheter og opplevelser. Det blir overfart Sandefjord – Strømstad og videre går bussen sørover langs den svenske vestkysten – til helt syd og Malmö hvor vi overnatter. Öresundsbroen og veianlegget der blir første opplevelse neste dag, så til Kongens By – København. Fulle av inntrykk fortsetter vi så til den danske østkysten, til Odder Parkhotel for et behagelig opphold 2 netter. Hjemveien tar vi raskeste vei over Skagerrak!
Dag 1: Sørlandet – Kristiansand – Strømstad- Malmö (ca 480 – 550 km)
Avreise fra de forhåndsbestemte avstigningssteder, etter en påstigningsrute som legges opp i samarbeide med vår kunde. Vi kjører østover mot Sandefjord hvor vi kjører ombord på en av ColorLine båtene og ca kl 16.30 beregner vi ankomst til Strømstad og straks etter ilandstigning finner vi våre plasser i bussen. Ut av storbyen til E6 og videre sørover i løpet av de neste ettermiddags- og tidlige kveldstimer. Underveis gjør vi et greit stopp for litt pause, og vi kan – mot et lite tillegg i prisen – få med oss ferske baguetter fra Norge for å spise som et lite kveldsmåltid før vi er framme på hotellet om kvelden. Fra Hallandsåsen ser vi vidt utover og snart etter, omkring 21.00-21.30, er vi framme ved vårt hotell i Malmö for overnatting.
Dag 2: Malmö – København – Odder (ca 340 km)
Vi starter med deilig frokost på hotellet. Så er det klart for en opplevelsesrik dag; først kjører vi fram til Øresund og vi får de første, imponerende inntrykk av den store bro- og veiforbindelsen over til Danmark, og som faktisk nå forbinder Skandinavia med resten av Europa! Vi betaler våre bompenger og kjører over. Inn i København og fram til vårt møtepunkt, hvor vi får med oss den lokalkjente guiden som skal ta oss med på et par timers rundtur i Kongens By – København. En del inntrykk, severdigheter og litt historie får vi med oss – men vi stopper også opp og får anledning til en liten rusletur i byen. Litt utpå dagen er det klart for neste etappe. Vi kjører vestover Sjælland, fram til Storebælt og lar oss igjen imponere av moderne ingeniørkunst, bro- og veiforbindelsen til Fyn. Bompenger må vi også betale her, skulle nesten tro en var i Norge – og i raskt tempo krysser vi over Fyn. Lillebælt forbinder Fyn med Jylland og vel ”i land” der tar vi unna de siste milene, nordover forbi Vejle og Horsens og fram til Odder hvor vi sjekker inn for middag og overnatting 2 netter på Odder Parkhotel. Innsjekking og ca kl 19.30 møtes vi i restauranten for å spise deilig middag, inkludert 2 glass vin/øl/mineralvann.
Dag 3: Utflukt til Århus (ca 40 km)
Vi spiser deilig frokostbuffèt, som de andre dagene her. Denne dagen foreslår vi utflukt til Århus, en pulserende storby med småbysjarm. Bl.a. har de i sentrum av byen gravd opp igjen en kanal, så nå kan man sitte på fortausrestauranter langs kanalen og bare nyte livet! Attraksjonen ”Den Gamle By” er en virkelig opplevelse. Her finner man gamle bygninger og –miljøer bygget opp i en ramme hvor det er lagt vekt på mest mulig levende opplevelser. Man kan derfor lett føle seg hensatt til ”gamle dager”. Et bryggeribesøk kan også innlemmes i programmet, selv om det kan diskuteres om dette er kultur eller ikke. Utpå ettermiddagen, kanskje litt tidlig så man rekker å slappe av litt på rommet før middag, er det retur til Odder Parkhotel.
Alternativ utflukt: Frokost på hotellet. Vi har mange utfluktsmuligheter. Dersom gruppen har lyst, er det kun ca 2 timers kjøretur til tyskegrensen. Her kan vi f.eks besøke den kjente handlebyen Flensburg, som har både Citti Grossmarkt (stort varehus) og en koselig gågate i sentrum å friste med. Et annet alternativ denne dagen, er kanskje dagsutflukt til øya Samsø som ligger kun et kort stykke fra Odder. Øya har i overkant av 4.000 innbyggere og er kjent for sin idylliske natur og sitt rolige levesett. Dersom gruppen ønsker utflukt hit, må det beregnes kr 135,- pr person i tillegg for ferjebilletten t/r. I kveldingen, retur til Odder Parkhotel for ny middag og overnatting, også nå med drikke til middagen inkludert.
Dag 4: Odder – Hanstholm – Kristiansand – Sørlandet (ca 210 km)
Vi nyter frokosten i fred og ro, før vi tar farvel med vårt vertskap for denne gang og setter oss i bussen. Nå kjører vi strake veien mot Jesperhus Blomsterpark, som er et mangfold av planter og blomster. I tillegg er der også en slags mini-dyrehage, og der er noen få litt mer tivolipregede attraksjoner. Vi bruker en 2-3 timer her, og vil være fornøyde og fulle av nye inntrykk når vi kjører siste etappe fram til Hirtshals igjen – nå for avgang med MS Superspeed til Kristiansand. Der er samme muligheter nå om bord for bespisning. Straks etter ilandstigning og tollklarering fortsetter vi fram til avstigningsstedene hvor turen avsluttes.

Molde

Turen går til Molde hvor vi har opphold 4 netter på Quality Hotel Alexandra, midt i ”Rosenes by”. Byen er et godt utgangspunkt for utflukter til både Ålesund og Kristiansund som vi også besøker i løpet av turen. Den kjente Atlanterhavsveien er en av attraksjonene vi får oppleve under oppholdet på Møre-kysten. På vei opp til Molde kjører vi Setesdal og har lagt første overnatting til Voss. Sognefjorden og fagre Stryn legges i minneboken underveis, og hjem igjen har vi lagt kjøreturen om Trollstigen og Geiranger med siste overnatting på Beitostølen.
Dag 1: Sørlandet – Voss
Vi starter fra de aktuelle påstigningstedene om morgenen og kjører til Evje. Vi passerer mange kjente steder opp gjennom Setesdal, bl.a. Byglandsfjord, Bygland, Rysstad og Valle. Underveis stopper vi selvfølgelig med jevne og behagelige mellomrom. Bykle, med sin nye kirke, passerer vi før vi kommer til høyfjells- og turistbygda Hovden. Nå tar vi for alvor fatt på ferden over viddene, men først skal vi nedom Haukeligrend en tur før neste oppstigning; over Haukelifjell hvor det er lagt inn lunsj ved Haukeliseter før vi kommer ned til Røldal. Lunsj har vi inkludert denne dagen. Utpå ettermiddagen kommer vi til industristedet Odda og vi følger Sørfjorden utover mot Kinsarvik og etter hvert, ferjestedet Brimnes. Vi krysser Eidfjorden, som er en del av Hardangerfjorden, det korte stykket over til Bruravik – og har bare en knapp times kjøring igjen til Voss hvor vi har lagt inn middag og overnatting på et av våre samarbeidshoteller.
Dag 2: Voss – Molde
Vi spiser tidlig frokost på hotellet før avreise denne dagen. Først etappe bringer oss frem mot Gudvangen. Fra Gudvangen får vi så kjøre noen av de ”berømte” tunnellene som vårt land nå er i ferd med å bli så kjent for; først gjennom den ca 12 km lange tunnellen fra Gudvangen til Flåm og deretter Lærdalstunnellen som er 24,3 km lang. Vi kommer ut nesten ved Lærdalsøyri og tar oss så frem til ferjestedet Fodnes ved Lærdalsfjorden/Årdalsfjorden som igjen er en del av Sognefjorden. Det er bare en kort tur over fjorden også her, og snart etter passerer vi Kaupanger før vi kommer til Sogndal. Vi tar innover mot Selseng, gjennom tunnel og får imponerende utsikt over Fjærlandsfjorden, og til og med et glimt av Jostedalsbreen om vi er heldige, før vi nærmer oss Jølstra-vatnet og Skei. For mange fremstår disse områdene som noe av det vakreste Norge har å by på. Selv har vi vanskelig for å bestemme oss og for å velge ut hva som er vakrest i dette fantastiske reiselandet! Lunsj spiser vi denne dagen i Skei, ved Audhild Vikens Vevstove.
Fra Skei kjører vi mot Byrkjelo over Utvikfjellet, og forbi bl.a. Karistova, ned til Innvikfjorden. Etter hvert kommer vi til de kjente turistsstedene Olden og Loen, før vi så er i fagre Stryn. Herfra skal vi kjører mot Kjøs bru, beliggende i østkanten av Hornindalsvatnet, hvor vi dreier av og skal over fjellet til Hellesylt ved Geirangerfjorden. Vi får nye, mektige naturinntrykk før vi er nede ved tett-stedet Stranda, hvor bl.a. Norges mest kjente pizza (Grandiosa) lages. Middag denne dagen, for ikke å få for sen middag på hotellet – spiser vi på fjellstua på Ørskog-fjellet. Vi tar ferjen over til Liabygda, kjører så inn mot Stordal og Sjøholt før vi er fremme ved Vestnes. Herfra tar vi ferjen rett over til Molde, en tur som tar ca 40 minutter og vi ankommer da til ”Rosenes By” vannveien. En opplevelse i seg selv. I Molde sjekker vi inn for middag og overnatting 4 netter på Quality Hotel Alexandra, beliggende midt i byen.
Dag 3 – Dag 5: Molde & omegn
Vi har nå 3 hele dager på oss til å utforske våre omgivelser og det er selvsagt massevis av muligheter. Første dagen foreslår vi å bruke i Molde, med lokalkjent guide som viser oss og forteller om byen. Vi får bl.a. da se den berømte ”Kongebjerka” hvor Kong Haakon og Kronprins Olav ble fotografert i 1940 før de forlot landet og tok seg over til England. En tur opp på Varden (407 m.o.h.) like bak på byen gir også en fantastisk utsikt over byen og ikke minst; Romsdalstindene; det berømte ”Molde-panoramaet”. Litt tid til å rusle rundt i byen på egen hånd må det jo også legges opp til.
Andre dag under oppholdet foreslår vi utflukt til Ålesund, hvor vi tar ferjen fra Molde over til Vestnes og ned til jugendbyen. Her får vi også med oss en lokalkjent guide som viser oss og forteller om byen. Om ønskelig kan vi legge opp til litt sen avreise fra Molde denne dagen, slik at det blir litt tid på egen hånd her først – eller det kan legges opp til tilsvarende tid på egen hånd i Ålesund. Siste dag foreslår vi å legge turen til Kristiansund. Da kjører vi den ene veien Atlanterhavsveien, hvor bruer og fyllinger er lagt på de ytterste skjær og hvor vi storhavet nesten står rett på. Denne turen kan også kombineres med et besøk ved det kjente fiskeværet Bud, også kjent fra krigshistorien.
Dag 6: Molde – Beitostølen
Frokosten står igjen dekket på hotellet før vi tar farvel med Molde og vårt vertskap for denne gang. Selv etter 4 netter og 3 hele dager her, er vi sikre på at mange føler vi kunne vært her lenger…. Vi tar oss ut av Molde og frem mot ferjestedet Sølsnes, en kort ferjetur senere er vi på Åfarnes og vi følger rundt Romsdalsfjorden og inn til Åndalsnes. Ikke lenge etter er vi så fremme ved Trollstigen, som vi kjører opp. En mektig ingeniørbragd når vi tenker på tiden da denne veien ble bygget. Vi kommer ned til Eidsdal, tar ferjen over til Linge og kommer så over ”Ørneveien” ned til Geiranger. Her gjør vi selvsagt et stopp før vi tar fatt på turen opp mot Stryne-fjellet. Lunsj er inkludert på Villa Utsikten i Geiranger. Et av de tørreste områdene i Norge venter oss så, Skjåk og Bismo, og nettopp det gunstige klimaet er årsaken til at så mange gamle bygninger er så godt bevart i dette området. Et annet aktuelt stoppested denne dagen er Lom, før vi ved Randen dreier av og følger riksvei 51 over Valdresflya frem til Beitostølen hvor det blir innsjekking for middag og overnatting på Beitostølen Høyfjellshotell.
Dag 7: Beitostølen – Sørlandet
Vi starter dagen med frokost på hotellet før vi kjører ned mot Fagernes. Vi skal så kjøre ned til Hønefoss, deretter, ned til Sem ved Tønsberg og E18 hjemover.
Om ønskelig legger vi denne dagen opp til felles avskjedsmiddag på Quality Hotel Grand Farris i Larvik før vi utpå kvelden er hjemme på de respektive avstigningssteder.

Nordkapp & Lofoten

Mangt er skrevet om denne klippen som vender landet vårt mot Nordishavet. En opplevelse av de sjeldne i både fint og dårlig vær. Vår reise er lagt til forsommeren, og vi har lov til å håpe på det gode. Med buss, tog og Hurtigruten har vi laget en kombinasjonsreise som virkelig gir både avbrekk og kombinerer det beste av hva vårt land har å tilby.
Dag 1: Sørlandet – Lillehammer
Vi starter fra de respektive påstigningssteder morgenen og kjører østover E18 mot Oslo. Utpå ettermiddagen nærmer vi oss Mjøsa og etter å ha passert Hamar og Biri, sjekker vi inn for middag og overnatting på Rica Lillehammer Hotel.
Dag 2: Lillehammer – Stjørdal
Dagen starter med deilig frokostbuffèt på hotellet, før vi fortsetter nordover Gudbrandsdalen til Ringebu. Herfra dreier vi av og kjører den nydelige fjellveien over Venabygdsfjellet til Folldal og Alvdal. Videre går ferden forbi Røros, ned Gauldalen og forbi Trondheim til Stjørdal hvor det blir middag og overnatting på Rica Travel Hotel.
Dag 3: Stjørdal – Fauske med NSB Nordlandsbanen
Denne dagen får vi et avbrekk i turen ved at vi kjører tog videre nordover. Kl 09.10 har toget avgang fra Stjørdal jb.st., og bussen kjører selvfølgelig fra hotellet og ned til stasjonen. Nå venter en avslappende og flott tur. Vi ser at landskapet etter hvert skifter karakter, fra landbruksbygder i Nord-Trøndelag til mer karrig natur, vill og vakker, etter hvert som vi kommer inn i Nordland. Underveis passerer vi også Polarsirkelen, på vei over Saltfjellet, og kl 17.53 beregner vi ankomst til Fauske jb.st. Vår buss og sjåfør står også her (ikke samme som kjørte oss til Trondheim) klar og venter. Det blir kort kjøretur til Rica Hotel Fauske for middag og overnatting.
Dag 4: Fauske – Finnsnes
Vi starter med frokost på hotellet og får se de karakteristiske hvite flekkene fra marmorbruddene i fjellsiden. Også nå følger vi vår trofaste følgesvenn på turen, E6. Etter hvert kommer vi opp til Bognes, tar ferjen det korte stykket over til Skarberget og fortsetter frem mot Narvik hvor vi har lagt inn et lite stopp midt på dagen. Etter å ha lagt bak oss rallarbyen passerer vi Bjerkvik og dreier etter hvert av mot Sjøvegan og videre ut til Finnsnes hvor det blir middag og overnatting på Rica Finnsnes Hotel.
Dag 5: Finnsnes – Hammerfest
Indre Troms kan gjerne være et første stikkord for dagen som starter etter frokost på hotellet. Vi kjører mot Målselv og Nordkjosbotn, før vi fortsetter utover langs de mektige Lyngsalpene til Lyngseidet. Herfra tar vi ferjen over til Olderdalen og er på ny på E6. Storslett legger vi også bak oss før vi klatrer over Kvænangsfjellet med mektige utsyn. Utpå ettermiddagen gjør vi et stopp i Alta. Særegne Sennalandet er en del av neste etappe. I Skadi dreier vi av og kjører ut til Hammerfest for middag og overnatting 2 netter på Rica Hammerfest Hotel.
Dag 6: Utflukt til Nordkapp
Vi bevilger oss en rolig start på dagen, frokost på hotellet og etter hvert avreise for det som må sies å være hovedmålet med turen – Nordkapp. Første del av turen tar oss tilbake, over Kvalsundbrua igjen, til Skaid, om Lakselv og nordover mot den nye, undersjøiske tunnellen mellom fastlandet og Magerøya. Ytterst her finner vi den sagnomsuste og tiltrekkende klippen. 307 m.o.h. og er vi ekstra heldige, ligger den i badende sol. Ikke for det; også i styggvær er Nordkapp en opplevelse! I kveldingen tar vi oss tilbake til Hammerfest for overnatting.
Dag 7: Hammerfest – Tromsø med Hurtigruten
Formiddagen har vi til disposisjon i Hammerfest og vi anbefaler gjerne et besøk i Isbjørnklubben hvor en kan melde seg inn og få flott diplom som bevitnelse. Kl 13.15 seiler sørgående Hurtigrute fra Hammerfest med oss om bord. Nå får vi hele ettermiddagen og kvelden på Hurtigruten, helt frem til Tromsø. De mektige Lyngsalpene beundrer vi nå fra sjøsiden, og vi er med på anløp i Øksfjord og Skjervøy før Tromsø kl 23.45. Det er selvfølgelig anledning til å kjøpe seg mat om bord, men vi har valgt å ikke inkludere middagen denne dagen, men heller la den være til siste dag av hjemreisen.
Dag 8: Tromsø – Svolvær
Dagen starter med frokost på hotellet før vi tar en liten sightseeing i polarbyen. Avhengig av tidtabell for ferjeruten Gryllefjord – Andenes, kan vi enten kjøre over Senja og få med oss den opplevelsen, eller vi kan kjøre hovedveien (E6) sørover mot Bjerkvik og derfra ut mot Vesterålen og Lofoten. Uansett, utpå ettermiddagen passerer vi Sortland og fra Melbu tar vi ferjen over til Fiskebøl. Kun et lite kjørestykke lenger fremme ligger da Svolvær hvor det blir innsjekking for middag og overnatting 2 netter på Rica Hotel Svolvær. Fantastisk beliggenhet.
Dag 9: I Lofoten
Mektige Lofoten blir vårt vertskap denne dagen, men vi tar også en tur inn i Vesterålen. Etter frokost på hotellet kjører vi til Kabelvåg og Henningsvær, sistnevnte ikke minst kjent for sine gallerier. Vi returnerer inn mot Fiskebøl, tar ferjen over til Melbu og stopper opp i Stokmarknes hvor vi også finner ”Hurtigrutens Hus”, med museum og utstilling. Kl 15.30 tar vi sørgående Hurtigrute til Svolvær. Underveis gjør skipet avstikkeren inn i den trange Trollfjorden. Imponerende å oppleve hvordan skipperen kan manøvrere det store skipet i så trange farvann. Kl 18.30 klapper vi så til kai igjen i Svolvær og rusler bort til hotellet for middag.
Dag 10: Svolvær – Mo i Rana
Vi må ta et vemodig farvel med dette vakre stykke Norge. Først venter en ferjetur oss, over til Skutvik. Neste etappe fører oss over Hamarøy, uløselig knyttet til Knut Hamsun og hans diktning. Etter hvert er vi igjen på E6 og passerer snart Fauske før vi kommer til Rognan. Her gjør vi et stopp ved monumentet over ”Blodveien”, hvor 1657 krigsfanger måtte bøte med livet under tvangsarbeide for tyskerene. Et gripende sted, ikke minst med bakgrunn i at vi igjen drar kjensel på navn av jugoslavisk opprinnelse. Vi kjører så over Saltfjellet og gjør et stopp ved Polarsirkel-senteret. I kveld blir det middag og overnatting på Rica Hotel Mo i Rana.
Dag 11: Mo i Rana – Stjørdal
Som vanlig starter vi med frokost på hotellet før vi kjører videre sørover langs E6. Vi kjører fra Mo i Rana, over Korg-fjellet og ned til Mosjøen. Underveis denne dagen stopper vi selvfølgelig også med jevne og behagelige mellomrom. Midt på dagen nærmer vi oss Majavatn, kjent fra både geografi og krigshistorien. Det langstrakte Snåsa-vatnet får vi også stifte bekjentskap med før vi kommer ned til Steinkjer og Levanger. Nå er vi kommet inn igjen i det grøderike Trøndelag og vi forstår hvorfor disse områdene har vært så viktige opp gjennom historien. Her fant vi mange av de store høvdingene med mye gods og gull. I kveldingen stopper vi ved Rica Hell Hotel for middag og overnatting.
Dag 12: Stjørdal – Beitostølen
Frokost på hotellet før avreise. Vi kjører halvtimen det tar inn til Trondheim og møter også her en lokalkjent guide som tar oss med på rundtur. Etter rundturer fortsetter vi langs vår trofaste følgesvenn denne turen, E6, forbi Støren, Oppdal og over Dovrefjell. Vi kommer ned til Dombås og tar ved Otta av for godt fra E6. Nå fortsetter vi snart etter over Valdresflya ned til Beitostølen for middag og overnatting.
Dag 13: Beitostølen – Sørlandet
Også denne dagen starter, som dagene før, med frokost på hotellet. Vi kjører ned til Fagernes, og tar farvel med de deltakere som skal til Oslo. Neste etappe fører oss over Tisleidalen og ned til Gol, før vi fortsetter sørover Hallingdal mot Noresund, forbi Krøderen, og ned til Vikersund. Videre kjører vi ned til E18 ved Sem og fortsetter hjemover mot de respektive hjemsteder.

Normandie

NORMANDIE er et område fullt av kulturminner og vakre, pittoreske småbyer i et idyllisk landskap. Når vi kombinerer dette med å reise ut med MS Color Fantasy – det flotte, nå omkring 1 år gamle skipet til Color Line, fra Oslo til Kiel, så er dette bare starten på en opplevelsesrik rundreise i området. Underveis stifter vi bekjentskap med både Holland og Belgia, og vi har lagt opp til 3 overnattinger et sted og 2 overnattinger et annet sted underveis. La deg friste, bli med til Antwerpen, Brügge, Calais, Rouen, Bayeux, Omaha Beach, Mont St. Michel, St. Malo, Reims og masse, masse mer!
Dag 1: Sørlandet – Oslo/MS Color Fantasy
Avreise i henhold til avtalte påstigningssteder, før vi kjører østover mot Telemark og Vestfold. Vi stopper også underveis for å strekke litt på kroppen og for å kunne få kjøpt seg en liten matbit. Fra Oslo reiser vi kl 13.30 med cruiseferjen MS Color Fantasy, som er en virkelig opplevelse i seg selv. Her har Color Line fått seg et skikkelig cruiseskip som faktisk går i ferjetrafikk. Om bord tar vi våre innvendige dobbeltlugarer m/ dusj/WC, alle beliggende oppe i båten i besittelse. Vi møtes til aftensbuffèt i restauranten kl 18.30 før resten av kvelden er til fri disposisjon. Ca 350 km å kjøre.
Dag 2: Kiel – Amsterdam
Frokost i restauranten om bord mens vi nyter innseilingen, inn i Kieler Förde (Kieler-fjorden) før det store skipet klapper til kai omkring kl 09.30 ved Norwegenkai. Straks etter ilandstigning fortsetter vi vår ferd sørover. Ut på gode, tyske motorveier og forbi verdensbyen Hamburg før vi dreier ørlite vestover, forbi Bremen og videre inn mot Holland. Vi krysser grensen ikke langt fra Groningen og vi passerer like forbi Heerenveen, en ”skøyteby” som jo vi nordmenn har mange gode minner fra sportslig sett. Milene glir raskt unna. Snart er vi omgitt av hav på begge kanter av veien – vi er oppe på det 32 km lange Afsluijtdijk som holder Nordsjøen ute fra Ijsselmeer. Diket, som er 90 m bredt, ble faktisk bygget så langt tilbake som mellom 1927 til 1933. Landskapet er rimelig flatt og vi mer enn aner problemene som hollenderne har hatt med flom og oversvømmelser opp gjennom årene. Vi passerer utkanten av Amsterdam og sjekker snart etter inn på et av våre samarbeidshotellet hvor det blir middag og overnatting. Ca 620 km.
Dag 3: Amsterdam – Calais
Dagen starter med frokost på hotellet før vi igjen finner våre plasser i bussen. En interessant og opplevelsesrik dag venter oss! Kursen settes sørover gjennom Holland, fram forbi kjente byer som Utrecht og Breda, før vi krysser grensen inn til Belgia. Som så mange andre steder i Europa nå, skjer dette nesten umerkelig. Like etter kommer vi til Antwerpen hvor vi får med oss en lokalkjent guide på en liten rundtur. Interessant historie omkring en by som er bygd opp med grunnlag i handel og sjøfart. Vi skal imidlertid fortsette gjennom Belgia, og legger – om tiden tillater det – også turen innom Brügge, også det en virkelig perle av en by. De siste par, knappe, ettermiddags-timene bruker vi for å kjøre fram til Calais hvor det blir innsjekking for middag overnatting. Ca 390 km.
Dag 4: Calais – Caen
Sammen koser vi oss med frokosten, før vi fortsetter vår opplevelsesrike ferd. Bussturen bringer oss sørover langs kysten, forbi Abbeville og fram til Rouen, den gamle hovedstaden til vikingene. Her var det høvdingen Rollo og mennene fra nord gjorde sitt inntog! Byen ligger ved Seinen og vi ser den imponerende, gotiske katedralen som var et yndet motiv for maleren Claude Monet. Vi ser også torvet, hvor Jeanne d’Arc ble brent på bålet. Vi håper på en mer vennligsinnet mottakelse, og etter hvert fortsetter vi kjøreturen fram til Caen hvor vi sjekker inn for middag og overnatting 3 netter.
Dag 5 & Dag 6: Normandie
Første dag av vårt opphold skal vi besøke invasjonskysten fra 1944. Det var her grunnlaget for å befri Europa ble lagt da de allierte iverksatte tidenes største landgangsoperasjon. Vi besøker bl.a. den amerikanske kirkegård hvor 9.386 marmorkors, satt opp i rekke, peker mot havet. Ved Arromanches ser vi restene av den kjempemessige havnen som ble bygget i England og slept over kanalen. Det berømte Bayeux-teppet besøker vi også før vi kjører tilbake til vårt hotell. Teppet er mer enn 900 år gammelt, det er 70,5 meter langt og forteller nesten som en tegneserie om Vilhelm Erobrerens tokt og slaget i Hastings i 1066 – som fremdeles er siste gang England ble erobret av en fiendtlig makt! Siste dagen under oppholdet i Caen lar vi være helt til fri disposisjon. Man tar det som man vil denne dagen, rusler rundt – kikker på byen, shopper litt, smaker kanskje litt på calvadosen, spiser en hyggelig lunsj på en av fortausrestaurantene – kort og godt; slapper av og tar dagen som den kommer.
Dag 7: Caen – Rennes
Frokost på hotellet før vi tar farvel med Caen for denne gang. Nå skal vi til Le Mont Saint Michel og St. Malo. Klosterøya Mont St. Michel er første stopp i programmet, og er en av Frankrikes største severdigheter. Klosterøya ligger ute i havet og tidevannsforskjellene kan bli helt opp til 14 meter! Fra klosterets terasse har vi en flott utsikt over bukta utenfor. I middelalderen var klosteret et berømt lærested, mens det nå er et nasjonalmonument. Vi kjører herfra videre mot den lille fiskerbyen Cancale, og vi er i et område hvor de fisker mye østers og muslinger på strandbankene utenfor kysten. St. Malo skal vi også besøke denne dagen. Hele den gamle bydelen er bygget på en øy, omgitt av veldige forsvarsverker. Etter å ha sett også dette, kjører vi et par ettermiddagstider fram mot vårt hotell, i Rennes-området, for middag og overnatting. Ca 250 km.
Dag 8: Rennes – Bouillon
Vi starter dagen med frokost på hotellet før vi faktisk starter på hjemturen. Fremdeles har vi en del opplevelser foran oss, og vi skal bl.a. denne dagen passere utkanten av Paris. Ved Reims, utpå ettermiddagen, gjør vi et stopp for å se på byen – velkjent som den er både for sin katedral, Notre Dame, som var kroningskatedral for de franske konger i mer enn 1.000 år, og som senter for champagne-produksjon. Utpå ettermiddagen kommer vi fram til Bouillon i Belgia hvor vi skal spise middag og overnatte i 2 netter. Ca 600 km.
Dag 9: Bouillon med utflukt
Frokost på hotellet. Nå bruker vi formiddagen til å gjøre oss bedre kjent med denne lille, idylliske byen – og om ettermiddagen kjører vi en utflukt i det idylliske landskapet for de som ønsker å være med. Ny middag og overnatting.
Dag 10: Bouillon – Flensburg
Videre nordover etter frokost. Fram forbi Liege, ut av Belgia og inn i Tyskland ved Aachen. Nå er vi inne i industriområdet Ruhr, som har lagt store deler av grunnlaget for Tysklands økonomiske vekst opp gjennom tidene. Mye av tungindustrien er nå lagt ned, og faktisk er mange av industribyggene omgjort til turist- og opplevelsessentra. Kjente byer som Duisburg, Dortmund og Münster legger vi bak oss før vi utpå ettermiddagen nærmer oss Hamburg. Vi kjører under Elben i tunnel og vi fortsetter det korte stykket fram til Flensburg for middag og overnatting. Ca 820 km.
Dag 11: Flensburg – Sørlandet
Det blir tidlig frokost og avreise fra hotellet denne dagen. Raskt krysser vi grensen inn til Danmark, og vi passerer kjente byer som Kolding, Vejle, Århus og Aalborg underveis til Hirtshals. Småpauser underveis, og vi beregner også tid til å innom Slagter Winther før vi stiger om bord i MS Superspeed som seiler til Kristiansand. Om bord er tiden til fri disposisjon, men vi anbefaler gjerne et besøk i en av restaurantene for å få seg et måltid mat. Straks etter ilandstigning og tollklarering fortsetter vi fram til de respektive avstigningssteder.

Oslo

Turen går til Oslo, hvor vi tilbringer dagene med å se på hovedstadens mange serverdigheter. Der fins mye spennende i og omkring denne byens strategiske beliggenhet innerst i Oslo-fjorden, og denne reisen passer perfekt som en langhelg fra torsdag til søndag.
Dag 1: Sørlandet – Oslo
Avreise i henhold til avtalte påstigningssteder for kjøring innover E18 mot Telemark og Vestfold. Underveis stopper vi selvfølgelig med jevne og behagelige mellomrom for å strekke litt på kroppen, selv om bussene vi jo kjører med er ytterst behagelige. Dersom gruppen ønsker at vi skal inkludere en lunsj også denne dagen, kan vi gjøre dette mot et tillegg på fra kr 80,- til kr 125,- alt etter hva og hvor mye mat vi inkluderer.Forholdsvis tidlig, selvfølgelig avhengig av avreisetidspunktet om morgenen – kommer vi fram til Oslo. Her blir det innsjekking for middag og overnatting 3 netter på sentralt beliggende Thon Hotel Europa.Om ettermiddagen, etter innsjekking, er det fritt valg; de som vil kan bli med opp til Norsk Teknisk Museum – mens de øvrige som eventuelt ikke vil, kan være igjen for å rusle rundt i byen på egen hånd. Inngangsbilletten koster kr 40,- pr person når man kommer i gruppe på minimum 15 personer og musèet har åpent fram til kl 18.00.
Dag 2: I Oslo
Etter deilig frokostbuffèt på hotellet er resten av dagen er til disposisjon. Programmet vi har lagt opp til er besøk på Stortinget (dette har gruppen ordnet med selv) om formiddagen.Når besøket i vår nasjonalforsamling er over, blir det lunsj på Theatercafèen. Menyen består av et par smørbrød og kaffe eller te til. Det blir jo en fin opplevelse å sitte i ærverdige Theatercafèen, kanskje sammen med en kjendis eller to, for å nyte denne dagens lunsj!
Om ettermiddagen møter vi vår lokalguide som blir med opp til Holmenkollen og Tryvann. Først har vi imidlertid fått litt tid på hotellet, eller til å rusle rundt litt i byen på egen hånd. Besøket på ”Oslos tak” avsluttes med deilig middag på Frognerseteren. Her får vi deilig middagsrett, dessert og kaffe før vi kjører samlet med bussen ned igjen til hotellet, og eventuelt en kveld ”på byen” for de som ønsker det…….
Dag 3: I Oslo
Vi starter også denne dagen med deilig frokostbuffèt på hotellet. Nyter god tid og har det skikkelig trivelig og sosialt med frokosten. Vår lokalguide møter så, og vi tar turen ut til Bygdøy for å se på museene bygget opp omkring Fram, Kon-Tiki og Vikingeskipene. Inngangsbillettene til alle 3 musèer er inkludert og lokalguiden forteller interessant historie som er vel verdt å lytte til. Lunsjen denne dagen er en skikkelig buffèt på Restaurant Najaden som ligger ute på Bygdøy, med vakker utsikt mot Oslofjorden. Vi tar oss også ved dette måltidet god tid. De som vil kan, mot å betale billetten på omkring kr 30,- pr person selv, ta båten som går fra Bygdøy og inn til Aker Brygge – så har man jo fått en liten fjordtur også denne dagen……
Om ettermiddagen forsøker vi å legge opp til teater- eller showbesøk. Foreløpig har vi litt liten oversikt over hva som er satt opp, men dette arbeides med. Enkelte av teatrene har heller ikke forestillinger i august måned, da de avvikler ferie i juli og august og/eller er opptatt med prøver for høstens forestillinger som normalt settes opp fra begynnelsen/midten av september.
Dag 4: Oslo – Sørlandet
Frokost på hotellet før det utpå formiddagen er klart for avreise og farvel med Oslo for denne gang. Vi kjører utpå formiddagen (f.eks kl 10.30 – kl 11.00) ut av Oslo mot Drammen. Derfra opp langs Drammenselva forbi Mjøndalen til Hokksund og videre opp til Kongsberg. Her blir det stopp for besøk på det kombinerte ski-, bergverks- og myntmusèet. Vi bevilger oss ca 1 ½ time her og lar oss bl.a. imponere over bragdene til skihopperne og brødrene Ruud. Norsk Bergverksmuseum med Sølvverkets Samlinger/Norske mineraler og bergverk/Kongsberg Skimuseum/ Den Kongelige Mynts Museum og Kongsberg Våpenfabrikks museum, er fem museer som er beliggende under samme tak i Smeltehytta (sentralt i Kongsberg sentrum). En billett gir adgang til alle museene. Bergverksmuseet byr på historien om sølvverket og ikke minst verdens største og vakreste samling av trådsølv. Skimuseet har en omfattende samling av 5000 forskjellige premier og pokaler. Myntmuseet gir innblikk i myntproduksjonen gjennom tidene. Våpenfabrikksmuseet åpnet år 2000 og formidler byens industrihistorie fra 1814 og fram til i dag på en spennede måte.
Videre kommer vi forbi Notodden og vi kan eventuelt også legge inn et stopp ved Heddal Stavkirke. Vi fortsetter mot Sauland og Svartdal, over Nutheim og ned til Flatdal før vi kommer fram til Seljord. Her har vi lagt inn felles lunsj/avskjedsmiddag for turen på Sjøormen Kro. Vi har erfaring med at maten og servicen her er god. Neste etappe – når vi er mette og fornøyde – fører oss fram til Brunkeberg. Her dreier vi av fra E134 og vi kjører nedover mot Kviteseid, over til Vrådal og langs innsjøen Nisser sørover mot Treungen og videre til de respektive avstigningssteder

Paris & Keukenhof

Paris og Keukenhof. Smak på kombinasjonen! Storbyens pulserende liv 4 kvelder og 3 hele dager i Paris, før vi på hjemveien legger turen innom den verdensberømte blomsterparken Keukenhof i Holland. Til Frankrike reiser omkring 70 millioner turister hvert år, og mange av disse legger turen innom hovedstaden. Det er en grunn til det. Knapt noe sted i verden ligger turistattraksjonene så tett, og atmosfæren er helt spesiell. Rolige, trivelige smug og bakgater – og brede avenyer med sine sjarmerende fortausrestauranter. Store varemagasiner og små butikker – boutique på fransk; alt finner du i Paris. Store palasser og andre imponerende byggverk; hør bare Sacre Coeur, Triumfbuen, Versailles og Eiffeltårnet. Alt har du sjansen til å oppleve om du reiser med oss på tur!
Dag 1: Sørlandet – Aalborg
Vi starter fra Flekkefjord i vest og Skien/Porsgrunn i øst for å kjøre fram til Kristiansand og ferjeoverfart derfra med MS Christian IV kl 19.15 til Hirtshals. Ombord slapper vi av, før vi omkring 4 ½ time etter avgang beregner ankomst til fiskerlandsbyen på nordspissen av Jylland.De behagelige setene i turbussen inntas, og vi tar fatt på kjøreturen fram til Aalborg hvor det blir overnatting.
Dag 2: Aalborg – Hannover
Vi spiser frokost på hotellet før vi kjører videre sørover. I behagelig tempo tar vi oss gjennom Jylland, fram forbi kjente byer som Århus, Vejle og Kolding før vi krysser den dansk/tyske grensen ved Flensburg. Nå er vi i Schleswig-Holstein. Storbyen Hamburg ser vi gli forbi utenfor bussvinduene, før vi kjører under Elben i tunnel. Landskapet preges av lange, flate myrområder som etter hvert glir over i lyngmoner – så er vi også snart i Lüneburger Heide. Utpå ettermiddagen er vi framme i Hannover hvor det blir middag og overnatting på vårt hotell.
Dag 3: Hannover – Paris
Dagen i dag starter også med frokost på hotellet. Vi triller ut fra vårt hotell, ut av byen og inn på en av de effektive motorveiene. Søndag formiddag er det normalt ikke så stor trafikk. Snart er viinne i det store industriområdet Ruhr, som har vært så viktig for gjenoppbyggingen av tysk industri og samfunnet for øvrig etter siste verdenskrig. Kjente byer som Dortmund, Wuppertal, Düsseldorf og Aachen legger vi bak oss, før vi krysser grensen inn til Belgia. Underveis legger vi selvfølgelig opp til stopp med behagelige mellomrom. Noen røyker fortsatt, og da er det godt å få en blås – mens for alle er det godt å strekke litt på kroppen innimellom. Å kjøre gjennom Belgia er forholdsvis raskt unnagjort og vi kommer inn i Frankrike ved Valenciennes. Resten av ettermiddagen går med for å kjøre fram til Paris – og det blir innsjekking for overnatting på vårthotell med sentral beliggenhet, like i nærheten av Gare du Nord (jernbanestasjon nord).
Dag 4-6: I Paris
Hver dag spiser vi frokost på hotellet, mens resten av dagen er til disposisjon for opplevelser i den franske hovedstaden. Hvor stor byen er, klarer vi nok ikke helt å fatte – selv når vi er midt oppi det. Kanskje, heldigvis for det. Byen har like i underkant av 10 mill. innbyggere, mens innbyggertallet nærmer seg 15 mill. om man også regner inn forstedene. Ikke rart da at byener en smeltedigel av nasjonaliteter og kulturer. I byen finner man alt fra små koselige smug og bakgater, til den imponerende paradegaten Champs Ellysee. Pompøse byggverk er byen full av – og store arkitekter har opp gjennom århundrene fått sette sin signatur på bybildet. Første dag i Paris, etter frokost – møter vi vår lokalkjente og skandinavisktalende guide som tar oss med på en rundtur i denne spennende byen. Vi får se de mest kjente byggverkene i sentrum og får dannet oss et bilde av hva vi kan oppleve de neste dagene. Ettermiddagen første dag blir til fri disposisjon – og det blir mye tid til fri disposisjon også de neste dagene, dersom dere selv ønsker. De som vil kan også bli med sjåfør og reiseleder en tur til Versailles, det imponerende slottet til Ludvig XIV (Solkongen, Ludvig den 14.). En av kveldene forsøker vi også å få til en båttur på Seinen, og vi må selvfølgelig også besøke Eiffel-tårnet. Bydelen Montmartre ligger ikke langt unna der vi bor, og her kan vi normalt beundre portrett- og kunstmalere i aksjon. Likeledes finnervi også her basilikaen Sacre Coeur. I det hele og fulle, dagene i Paris vil nok fyke fort av sted – med opplevelser i fleng!
Dag 7: Paris – Rotterdam
Etter frokost på hotellet er det klart for avreise og farvel med Paris for denne gang. Ferden går nordover, ut av hovedstaden og fram mot Belgia igjen. Ved den nordfranske byen Lille krysser vigrensen, og vi kjører forbi de belgiske byene Kortrijk og Ghent før vi litt utpå dagen nærmer oss den trivelige byen Antwerpen. Her kan vi nesten ikke kjøre forbi uten å gjøre et stopp, og vi gir oss selv et par timer her for å kose oss i det trivelige miljøet. Senere kjører vi ut av Belgia og inn i Holland. I Rotterdamområdet stopper vi for middag og overnatting 2 netter.
Dag 8: Utflukt til Keukenhof
Vi spiser frokost før det er klart for en ny opplevelse; nemlig besøk i den verdenskjente blomsterparken Keukenhof! Parken som i år er åpen (på våren) fra 22. mars til 20. mai og som har tusener på tusener av tulipaner plantet ut slik at blomsterprakten til enhver tid innenfor åpningsperioden skal være fargesprakende. Tulipaner er jo blitt selve symbolet for Holland, og hvem kjenner ikke sangen ”Tulipaner fra Amsterdam”? På begynnelsen av 1600-tallet var det enenorm spekulasjon i tulipaner, omtrent som nåtidens spekulasjoner i valuta og aksjer – og i 1637 kom det som ennå omtales som ”tulipan-krakket” i hollandsk økonomi! Vi lar oss begeistre iKeukenhof før vi utpå ettermiddagen kjører tilbake til vårt hotell for middag og overnatting.
Dag 9: Rotterdam – Bremen
Frokost på hotellet. Vi skal fortsatt ha noen ”hollandske” opplevelser og vi kjører raskt forbi Den Haag og opp forbi Amsterdam, så ut til ostebyene Edam og Volendam – hvor vi har lagt opp til et stopp. Videre kjører vi ut på det berømte Afsjuijtdijk som er et imponerende demningsverk og hvor vi jo tydelig kan se nivåforskjellen på storhavet som vi har på venstre side og de oppdemteområdene som vi har på vår høyre side. I sannhet har virkelig innbyggerne her kjempet for nesten hver minste kvadratmeter av sitt land! Vel i land på nordsiden passerer vi den kjente skøytebyenHeerenveen og deretter Groningen før vi kjører inn i Tyskland. Herfra har vi ikke langt fram til Bremen hvor vi stopper for dagens middag og overnatting.
Dag 10: Bremen – Hirtshals – Kristiansand – Sørlandet
Vi setter oss i bussen og kjører raskt mot Hamburg, videre opp gjennom Schleswig-Holstein og fram til Flensburg hvor vi gjør et stopp for litt grensehandel. Neste etappe bringer oss nordover Jylland, og vi stopper også i dag selvfølgelig med jevne mellomrom. Etter å ha lagt bak oss Århus og Aalborg nærmer vi oss i kveldingen Hirtshals. Det blir kanskje til et besøk hos Slagter Winther innen ombordstigning i MS Superspeed som har avgang til Kristiansand. I løpet av 3 timer og et kvarter har vi krysset Skagerrak og straks etter ilandstigning og tollklarering i Kristiansand fortsetter vi til de respektive avstigningssteder.

Praha, Zakopane & Krakow

En reise som virkelig gir oss en smak av mye. Vi starter med klassikerne Berlin og Praha, mens vi får med oss det som vel av enkelte kongelige ville vært betraktet som ”Europas nye vin”, Polen og Krakow.
Dag 1: Sørlandet – Kristiansand – Göteborg – Malmö (ca 480 – 550 km)
Avreise fra de forhåndsbestemte avstigningssteder, etter en påstigningsrute som legges opp i samarbeide med vår kunde. Fra Sandefjord reiser vi med Color Line til Strømstad. Om bord har vi inkludert bespisning fra det store lunsjbordet – og vi koser oss sammen under hele overfarten. Straks etter ilandstigning finner vi våre plasser i bussen. Ut av storbyen til E6 og videre sørover i løpet av de neste ettermiddags- og tidlige kveldstimer. Underveis gjør vi et greit stopp for litt pause, og vi kan – mot et lite tillegg i prisen – få med oss ferske baguetter fra Norge for å spise som et lite kveldsmåltid før vi er framme på hotellet om kvelden. Fra Hallandsåsen ser vi vidt utover og snart etter, omkring 21.00-21.00, er vi framme ved vårt hotell i Malmö for overnatting.
Dag 2: Malmö – Gedser – Rostock – Berlin (ca 340 km)
Vi starter med deilig frokost på hotellet. Så er det klart for en opplevelsesrik dag; først kjører vi fram til Øresund og vi får de første, imponerende inntrykk av den store bro- og veiforbindelsen over til Danmark, og som faktisk nå forbinder Skandinavia med resten av Europa! Vi betaler våre bompenger og kjører over. Forbi København settes kursen mot Gedser på sydspissen av Falster. Ferjen bringer oss fra Gedser til Rostock i løpet av et par timer, og vi kjører så i retning av Berlin som vi venter å ankomme i kveldingen. Middag og overnatting på et av våre samarbeidshoteller.
Dag 3: Berlin – Praha (ca 350 km)
Frokost på hotellet starter også denne dagen. Straks etter frokost møter vi vår lokalkjente og skandinavisktalende byguide som tar oss med på en spennende rundtur i denne sagnomsuste verdensbyen, som jo tidligere var delt mellom øst og vest. Åsted for utallige spionromaner – og vi kjører på vår rundtur bl.a. forbi verdensberømte Checkpoint Charlie. Nå ser vi bare resten av Muren, før vi forlater byen – nå for å kjøre sørover mot den tysk/tsjekkiske grensen. Etter formaliteter og nærmere sjekk her, kjører vi det siste stykket frem til hovedstaden – Praha, hvor vi tar inn på vårt hotell. Om kvelden blir det anledning for de som vil å bli med sjåfør og reiseleder for å spise middag. Middag kan også inkluderes på hotellet for ca kr 100,- pr person i tillegg.
Dag 4: I Praha
Vi nyter frokosten i fred og ro, før vi møter vår lokalguide som vi nå har samarbeidet med gjennom flere år. Kunnskapsrik og dyktig. Med bussen vår kjører vi opp til Praha-borgen og vi starter en gående sightseeing ned gjennom borgområdet til Karlsbroen. NB! Husk godt, riktig fottøy til å gå i brosteinslagte gater med. Turen tar hele formiddagen, mens guiden innsiktsfullt orienterer om bygninger og historie. Om ønskelig, kan rundturen avsluttes med felles lunsj i Gamlebyen før resten av ettermiddagen er til fri disposisjon. Dersom noen ønsker det, er vår lokalguide behjelpelig med å bestille billetter til opera, operette eller annen kulturell forestilling. Vi har også mulighet til å legge inn ”jazzcruise” med elvebåt i Praha eller folklore-forestilling med mat og drikke.
Dag 5: Praha – Zakopane (ca 520 km)
Frokost. Fra Praha kjører vi sørover i retning av byen Brno og området Moravia. Første del av kjøreturen går på effektive motorveier og milene glir raskt unna. Vi bevilger oss et stopp i storbyen Brno før vi kjører mot Hranice og etter hvert fra Tsjekkia og inn i Slovakia. Straks etter grensepassering kommer vi forbi skiområdet Makov og vi ser at landskapet har skiftet karakter sterkt fra vi startet i Praha. Nå er det fjellområder og daler, vi kommer ned til en ny hovedvei og følger denne forbi Zilina, Martin og Ružomberok. Neste etappe bringer oss mot den polske grensen og vi får for alvor nå de første blikk av de kjente Tatra-fjellene. Etter å ha lagt bak oss Nowy Targ kommer vi utpå ettermiddagen fram til Zakopane hvor det blir innsjekking for middag og overnatting på vårt hotell.
Dag 6: Zakopane – Krakow (ca 160 km)
Vi starter også denne dagen med frokost på hotellet. For å få de mektigste inntrykk av de flotte Tatra-fjellene, kjører vi over grensen igjen til Slovakia. Inn i turistområdet Smokovce og videre til en flott innsjø, Strebske Pleso, som ligger vakkert til oppe i fjellene. Vi bevilger oss en stopp her før vi kjører mot Poprad, hvor vi besøker den sjarmerende gamle bydelen, Spisska Sobota, som faktisk er listet på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Snart etter kjører vi nordover mot den polske grensen igjen, vi krysser over og passerer Nowy Sacz før vi utpå ettermiddagen sjekker inn for middag og overnatting 3 netter på et av våre samarbeidshoteller i Krakow.
Dag 7: Utflukt fra Krakow
Vi spiser frokost på hotellet før vi bruker resten av dagen for å gjøre oss bedre kjent med den trivelige byen Krakow. Denne formiddagen får vi med oss en lokalkjent guide som viser oss de mest interessante severdigheter – og forteller glimt fra byens historie. I løpet av denne dagen har vi også lagt opp til et besøk i saltgruvene ved Wieliczka, som er noe i nærheten av en verdensattraksjon. Under byen ligger 30 mil med gruveganger, 2000 haller og en stor katedral med plass til 500 personer. Om ettermiddagen blir det også tid til å ”gjøre byen” på egen hånd, før vi igjen spiser felles middag på vårt hotell.
Dag 8: Utflukt fra Krakow
Vi starter også denne dagen med frokost på hotellet, før vi nå kjører ut til Oswiecim, som ligger ca 70 km og en times kjøring fra Krakow. Overalt i verden er Auschwitz blitt selve symbolet på tortur, jødeutryddelse og Holocaust. Selve leiren ble etablert av nazistene i 1940, like utenfor landsbyen Oswiecim – som tyskerne omdøpte til Auschwitz. Området var, som resten av Polen, okkupert av tyskerne under den andre verdenskrig. Leiren, eller leirene snarere, bestod egentlig av 3 leirer; Auschwitz I, Auschwitz II-Birkenau og Auschwitz III-Monowitz. Man vet ikke nøyaktig hvor mange som ble drept i konsentrasjonsleirene, men antallene er estimert til å være mellom 1,1 og 1,5 millioner mennesker….Årlig besøker omkring en halv million mennesker minnestedet, og vi bruker store deler av dagen her – og får bl.a. en guidet rundvisning. Utpå ettermiddagen kjører vi tilbake til Krakow for siste middag og overnatting.
Dag 9: Krakow – Gdynia (610 km)
Vi starter også denne dagen med frokost på hotellet, før vi nå kjører ut av Krakow. Vi kjører først fram til Czestochowa, hvor vi finner ”Sorte madonna” som har en helt spesiell plass i det polske folks historie. De neste etappene fører oss nordover forbi storbyen Lódź og deretter Wloclawek. Midt på dagen blir vi sultne, og vi må også finne tid og sted for å kunne få kjøpt seg en matbit. Siste del av ettermiddagen bruker vi for å kjøre fram til Gdynia hvor vi stiger om bord i Stena Lines MS Nordica som har avgang kl 21.00. Om bord er det overnatting i innvendige dobbeltlugarer m/ dusj/WC.
Dag 10: Karlskrona – Sørlandet (650 km)
Båten ankommer til Karlskrona kl 07.00 og vi kjører i land for å spise frokost på et egnet sted. Nå er hjemturen siste post på programmet og vi kjører i raskt tempo forbi Karlshamn, Kristianstad og Hässleholm mot den svenske vestkysten. Vi påtreffer E6 og følger denne nordover, forbi kjente byer som Halmstad, Falkenberg og Göteborg. Underveis stopper vi selvfølgelig med jevne og behagelige mellomrom, både for å strekke litt på kroppen og for at de som røyker skal kunne få seg en blås. Kl 16.30 reiser vi med Color Line fra Strömstad til Sandefjord og om bord kan vi gjerne, mot et tillegg i turprisen, inkludere bespisning fra det store buffètbordet. Turen over ytre Oslofjord er beregnet til å ta ca 2 ½ time og straks etter ilandstigning i Sandefjord omkring kl 19.00 er det tollklarering før vi kjører opp til E18. Herfra er ikke veien lang fram til de respektive hjemsteder hvor turen avsluttes.

Provence & Nice

PROVENCE og NICE med en ny vri; utreise med MS Color Fantasy fra Oslo til Kiel, dermed blir starten på turen et riktig minicruise. Deretter veksler vi mellom effektiv kjøring langs motorveiene i Europa – for å komme fram til målet, og å ta en avstikker underveis for å opplevelitt av lokalkoloritten og de mer rolige, bedagelige landeveiene. I Nicebor vi hele 5 netter på Hotel Choiseul, sentralt og med gangavstand til den verdenskjente strandpromenaden! 4 hele dager til ro og utflukter herfra. Hjemveien blir også full av opplevelser; hør bare – Grenoble,Annecy og Geneve. Gjennom Sveits og Schwarzwald. Over Taunus og etter hvert på velkjente veier gjennom Nord-Tyskland og Danmark.
1. dag: Sørlandet – Oslo, ca 325 km
Vi starter turen fra vest i Vest-Agder, kjører langs E39 mot Kristiansand og videre østover E18 mot Lillesand, Grimstad og Arendal. Mulighet for påstigning underveis. Vi stopper også for å strekke litt på kroppen og forå kunne få kjøpt seg en liten matbit.Fra Oslo reiser vi kl 13.30 med cruiseferjen MS Color Fantasy, som er en virkelig opplevelse i seg selv. Her har ColorLine fått seg et skikkelig cruiseskip som faktisk går i ferjetrafikk. Om bord tar vi våre innvendige dobbeltlugarer m/ dusj/WC, alle beliggende oppe i båten i besittelse. Vi møtes til aftensbuffèt i restauranten kl 18.00 før resten av kvelden er til fri disposisjon.
2. dag: Kiel – Meckenheim, ca 575 km
Dagen tar til med en deilig frokostbuffèt om bord, mens det store skipet manøvrerer seg inn Kieler Förde (Kielerfjorden). Kl 09.30 klapperskipet til kai og straks etter åpner portene seg og så vel kjøretøyer som passasjerer strømmer i land. Setene i den behagelige turbussen inntas, og en drøy halvtimes tid senere er vi klare for å ta fatt på første Europa-etappe. Vi kjører sørover, forbi Hamburg og fram mot Hannover. Dreier så vestover mot Ruhrområdet og selvfølgelig stopper vi alltid med jevne mellomrom på våre turer.Landskapet vi kjører gjennom midt på dagen er småkupert og tiltalende, før vi utpå ettermiddagen kommer inn i et mer og mer tettbefolket området. Bielefeld,Dortmund og Wuppertal er bare noen av byene vi passerer før vi nærmer oss storbyen Köln som vi kjører ringveien rundt. Snart etter nærmer vi oss den lille byen Meckenheim hvor vi har planlagt dagens middag og overnatting.
3. dag: Meckenheim- Dijon, ca 530 km
Frokost på hotellet før vi setter kursen mot Moseldalen, et av de mest kjente reisemål i Tyskland. Dagen i dag blir et godt eksempel på kombinasjonen av rask og effektiv kjøring på motorveier, og koselige avstikkere til mer opplevelsesorienterte stopp. Vi kjører ned i dalen for å følge elva Mosel et stykke, og passer det tidsmessig- blir det også en kort båttur før vi igjen følger motorveien, nå med lilleputtstaten Luxembourg som mål. Midt på dagen legger vi også inn et lite stopp her, kombinert slik at man selv også sørger for å få seg en matbit. Videre fortsetter vi inn i Frankrike, og vi passerer storbyene Metz og Nancy før vi i kveldingen kommer fram til Dijonområdet for middag og overnatting.
4. dag: Dijon – Nice, ca 665 km
Som vanlig, frokost starter dagen og kjenner vi våre reisende rett -er humøret og opplevelsesinteressen allerede på topp! Store deler av dagen kjører vi Rhônedalen, langs elva Rhône og i den regionen som på fransk kalles Rhône-Alpes. Hovedstaden i regionen er Lyon, som vel må betegnes som det gastronomiske senter i matlandet Frankrike. Vi nærmer oss Middelhavet og merker forhåpentligvis det på klima og temperatur. Ved byen Orange dreier vi litt østover,mot Aix-en-Provence og deretter forbi Antibes til Nice hvor det blir innsjekking for middag og overnatting 5 netter på Hotel Choiseul.
5.-8. dag: I Nice / utflukter
Det blir frokost på hotellet hver dag og varierte utflukter. Første dagen bruker vi for å gjøre oss kjent med Nice. En av dagene blir også helt og holdent til fri disposisjon, sannsynligvis blir dette tirsdagen. Da har man også rukket å bli kjent med Nice, og kan ha orientert seg litt omkring kultur– og fornøyelseslivet som man har lyst til å utforske på egen hånd. Av andre utflukter nevner vi selvsagte besøk i filmbyen Cannes og Antibes, og vi skal selvfølgelig også en tur til fyrstedømmet Monaco. I området er der også mange parfymefabrikker,og et besøk hos en av disse er et naturlig innslag. Har man ikke duftet godt fra før av, så blir det i alle fall godlukt nå!
9. dag: Nice – Geneveområdet, ca 500 km
Etter frokost erdet klart for avreise og farvel med vårt vertskap for denne gang. Vi kjører innover i landet, mot og forbi ”parfymehovedstaden” Grasse. Det er landskapsområdet Provence – Alpes vi kjører gjennom, med høye fjell og buktende daler.Landsbyene Escragnolles og Castellane er blant de vi passerer denne formiddagen, før vi kommer inn på motorveien somskal lede oss enda lenger inn i Alpene. Vintersportsbyen Grenoble er vi innom og likeledes også den idylliske byen Annecy, før vi kommer fram til Geneve-området for middag og overnatting.
10. dag: Geneveområdet – Rastatt, ca 540 km
Frokost. Vi kjører nå langs Geneve-sjøen mot Lausanne og en liten avstikker inntil Montreux, en svært vakker by med en fantastisk beliggenhet. Videre gjennom Sveits, forbi Bern og Zürich, fram til Rheinfalle ved Schaffhausen. Snart etter krysser vi nesten umerkelig grensen inn til Tyskland, vi fortsetter opp gjennom deler av Schwarzwald og kommer snart fram til Rastatt hvor det blir middag og overnatting.
11. dag: Rastatt – Rüdesheim – Hannover, ca 560 km
Vi kjører fra Rastatt straks etter frokost og vi legger bak oss kjente byer som Karlsruhe og Mannheim før vi utpå formiddagen er framme ved Bingen am Rhein. Vi tar ferjen over til Rüdesheim og vi har lagt opp til et godt opphold her, hvor vi også får lunsj før vi kjører videre. Resten av ettermiddagen bruker vi for å komme fram til Hannover hvor det blir middag og overnatting.
12. dag: Hannover – Hirtshals – Sørlandet, ca 680 km
Siste frokost sammen på denne turen, før vi tar til på kjøreturen det siste stykket opp gjennom Nord-Tyskland, forbi Hamburg og gjennom Schleswig-Holstein. Inn i Danmark ved Flensburg og fram til Hørning, like sydvest for Århus hvor vi har lagt inn felles avslutningsmiddag. Mette og kanskje med litt vemod, nærmer det seg slutten av turen.Vi rekker kanskje en tur innom Slagter Winther-så reiser vi med MS Superspeed til Kristiansand. Overfarten tar ca 3 1/4 time og vel i land fortsetter vi fram til de respektive avstigningssteder.

Riga

Flere tusen har etter hvert vært med oss til Estland og Tallinn. Etterspørselen etter turer til Riga har tiltatt, og nå har vi fått en stabil ferjeforbindelse også til hovedstaden i Latvia. Vi bor 2 netter på hotell i Riga og får dermed nesten 3 hele dager til å utforske denne spennende byen – som de siste årene har gjennomgått store endringer. På vår påsketur tilbyr vi 2 hoteller, fritt valg – Hotel Radi un Draugi og Maritim Park Hotel. Kultur og restauranttilbudet i Riga er stort, og der er også mulighet til å gjøre en god handel eller to. Vår tilrettelagte tur gir deg en tiltalende smakebit av hva denne byen har å tilby!
Dag 1:
Avreise fra de respektive påstigningssteder. Fra Kristiansand kjører vi østover E18 med mulighet for påstigning etter avtale underveis. Ferden tar oss gjennom Telemark fram til Vestfold, ned til Sandefjord og derfra med Color Line kl 13.00 til Strömstad. Turen over ytre Oslofjord er beregnet til å ta ca 2 ½ og tiden om bord er til fri disposisjon. Vi anbefaler imidlertid gjerne en tur i buffètrestauranten eller kafeteriaen for å spise et bedre måltid (ikke inkl.), eller man kan rett og slett bare slappe av i en av salongene om bord. Ca kl 15.30 klapper skipet til kai i Strömstad og vi fortsetter innover landet, mot Åmål og Säffle før vi etter hvert nærmer oss innsjøen Vänern. Omkring kl 18.30 – 19.00 beregner vi så å være i Karlstad, klare for innsjekking og overnatting på vårt hotell med sentral beliggenhet.
Dag 2:
Frokost på hotellet før det er klart for avreise og videre kjøring østover. Vi skal nå strake veien mot den svenske hovedstaden – Stockholm. Vi kjører oss en liten sightseeing og får et lite inntrykk av denne flotte byen, før vi møter ved ferjeterminalen til Tallink. Kl 17.00 har MS Regina Baltica avgang til Riga og vi har fått utlevert våre innvendige dobbeltlugarer m/ dusj/WC, alle beliggende oppe i båten før vi nyter den flotte utseilingen gjennom Stockholms skjærgård. Resten av kvelden om bord er til fri disposisjon.
Dag 3:
Vi spiser frokost om bord i restauranten, før vi kl 11.00 (lokal tid) ankommer til Riga. Straks etter ilandstigning og når formalitetene er unnagjort, møter vi vår lokalkjente guide som tar oss med på en rundtur i byen. Byens middelaldersentrum på nordbredden av Daugava er til dels godt bevart med særpregede hanseatiske trekk, og blir nå ytterligere restaurert. Det moderne bysentrum er en arkitektonisk perle av rik jugendstil fra 1890-1914. Store parkområder i byens sentrum bidrar til å gi byen et harmonisk og attraktivt storbypreg. Bysentrum ble lite ødelagt under annen verdenskrig, og dette har bidratt til at ”sovjetarkitekturen” til stor grad er forbeholdt drabantbyene. Vi sjekker utpå ettermiddagen inn på vårt hotell for overnatting 2 netter. Vi disponerer rom på Hotel Radi un Draugi, med sin sjarm og særpreg, beliggende i gamlebyen – og på Maritim Park Hotel som ligger ca 1,5 km fra gamlebyen.
Dag 4:
Frokost på hotellet før vi har resten av dagen til disposisjon i den latviske hovedstaden. Byen har en befolkning på knapt 740.000 innbyggere og i Riga-regionen bor det rundt 1 million mennesker. Riga har derfor en storbys tilbud og den ble grunnlagt i 1201 av tyske ordensriddere som på den tida koloniserte området. I middelalderen spilte Riga som Hansaby en sentral rolle for handelen i Østersjøområdet. Etter en periode under svensk styre på 1600- 1700-tallet vokste byen sterkt i tråd med industrialiseringen av Russland. Byen beholdt en stor tysk og jødisk befolkning helt til 1939-41. Andre verdenskrig og deretter sovjetperioden fikk store konsekvenser for sammensetningen av befolkningen i Latvia. I sovjettida ble det iverksatt en massiv innvandring fra resten av Sovjetunionen for å bemanne industrien. Denne industrien har stort sett kollapset etter Sovjetunionens sammenbrudd. Innvandringen kom særlig til de største byene, og på slutten av sovjetperioden var etniske latviere i mindretall i Riga. I dag utgjør latviere 44% av byens befolkning, mens 54% er russiskspråklige. Det er en rik musikk-, og særlig kortradisjon i Latvia og latviere selv går ofte på konsert eller i teateret. Riga har et godt symfoniorkester, som gir regelmessige konserter i Filharmonien. Et antall andre konsertlokaler og Domkirken har regelmessige tilbud. Om kveldene er det anledning til å oppsøke kulturtilbudet på egen hånd. Det er trygt å ferdes i Riga sentrum på dag- og kveldstid, men som i andre storbyer bør man ta elementære forholdsregler hva gjelder personlig sikkerhet, spesielt med tanke på lommetyver. I visse deler av byen frarådes ferdsel på egenhånd i sene nattetimer.
Dag 5
Vi spiser frokost på hotellet før også store deler av denne dagen er til fri disposisjon for opplevelser og kanskje litt handling. Utvalget av klær i butikkene, både lokalt produsert og importerte merkevarer, er stort. Motebevisstheten hos kvinner er høy i Riga. Varetilbudet er godt, og ledende supermarkeder tilbyr matvarer i større utvalg enn i Norge. Det finnes også en rekke gallerier med bildende kunst og brukskunst. Tekstilkunst (lin), keramikk og trearbeider står sentralt innenfor latvisk håndverk. Det eksisterer et fåtall antikvitetsbutikker med samovarer, ikoner o.l., men prisene er høye. Ved utførsel av kunstgjenstander over 50 år kreves godkjennelse av Kulturdepartementet. Latvias Okkupasjonsmuseum i Rigas gamleby gir en god framstilling av Latvias dramatiske, moderne historie. Videre finnes det museum for Latvias og Rigas historie, og bilmuseum m.v. Utpå ettermiddagen tar vi oss fram til ferjeterminalen igjen, nå for avgang med MS Regina Baltica kl 17.30 til Stockholm. Igjen får vi tildelt våre innvendige dobbeltlugarer m/ dusj/WC, alle beliggende oppe i båten. NB! Lugarene på MS Regina Baltica er relativt små, og mange har køysenger.
Dag 6:
Igjen møtes vi i restauranten til frokost. Nå kan vi samtidig også beundre innseilingen til Stockholm – og vi må virkelig beundre de dyktige skipskapteinene som klarer å manøvrere disse store skipene trygt gjennom farvannet. Kl 09.30 er det ankomst til Stockholm og straks etter ilandstigning, pass- og tollkontroll fortsetter vi ut av hovedstaden. Vi kjører tvers gjennom Sverige, forbi kjente byer som Örebro, Karlskoga og Karlstad, til den norske grensen ved Örje. Herfra er ikke veien lang fram til Moss og vi tar ferjen over til Horten. Underveis denne dagen stopper vi selvfølgelig med jevne og behagelige mellomrom, både for å strekke litt på kroppen og for at de som røyker skal kunne få seg en blås….. Omkring kl 22.00 beregner vi å være i Kristiansand og vi kommer til de respektive avstigningssteder i henhold til dette.

Riga, Vilnius & Warszawa

Opplev 2 av Baltikums perler, Riga og Vilnius. Vi nordmenn har for alvor stiftet bekjentskap med Baltikum gjennom Estland og den trivelige byen Tallinn. Nå er det på tide å reise lenger sørover, og hva er vel da mer naturlig enn å gjøre dette i kombinasjon med Polen og et lite opphold i hovedstaden Warszawa? Vårt opplegg gir deg 2 netter og nesten 2 fulle dager i Riga, samme 2 netter og en full dag også i Vilnius og Warszawa. 3 steder etter hverandre får vi altså 2 netter på samme hotell. Det bidrar til å gi turen et mer rolig preg. Rundreisen avsluttes med ferjetur fra Gdynia i Polen til Karlskrona i Sverige – og vi har siste overnatting i Göteborg, etter å fått oss en sightseeing også gjennom Glasriket i Sverige.

1. dag:
Avreise fra de respektive påstigningssteder. Fra Kristiansand kjører vi østover E18 mot Aust-Agder, Telemark og Vestfold. Underveis blir det selvfølgelig anledning til påstigning underveis. Fra Sandefjord reiser vi kl 13.00 med Color Line ASA til Strömstad. Ferjeturen over ytre Oslofjord tar ca 2 ½ time og vi benytter tiden om bord til avslapning, kanskje litt tax-free shopping og til kanskje å få seg en liten matbit? Ca kl 15.30 klapper ferjen til kai i Strömstad og straks etter tar vi fatt på kjøreturen gjennom deler av Dalsland, fram til innsjøen Vänern som vi møter omtrent ved Säffle og deretter videre fram til Karlstad for middag og overnatting. Ca 420 km.
2. dag:
Frokost på hotellet før det er klart for avreise. Denne dagen skal bringe oss fram til den svenske hovedstaden, som vi må bruke formiddagen på å nå. Vi tar oss en liten sightseeing og får et lite inntrykk av denne flotte byen, før vi møter ved ferjeterminalen til Tallink. Kl 17.00 har MS Regina Baltica avgang til Riga og vi har fått utlevert våre innvendige dobbeltlugarer m/ dusj/WC, alle beliggende oppe i båten. Fra Stockholm nyter vi den fantastiske utseilingen gjennom vakker skjærgård, før vi for alvor er ute i Østersjøen. Vi møtes til felles buffètbord før resten av kvelden om bord er til fri disposisjon. Kanskje noen vil forsøke seg på en svingom? Ca 310 km.
3. dag:
Vi spiser frokost om bord i buffètrestauranten før vi ankommer til Riga kl 11.00 (lokal tid). Straks etter ilandstigning møter vi vår lokalkjente byguide, skandinavisktalende, som blir med oss på en rundtur i byen. Byens middelaldersentrum på nordbredden av Daugava er til dels godt bevart med særpregede hanseatiske trekk, og blir nå ytterligere restaurert. Det moderne bysentrum er en arkitektonisk perle av rik jugendstil fra 1890-1914. Store parkområder i byens sentrum bidrar til å gi byen et harmonisk og attraktivt storbypreg. Bysentrum ble lite ødelagt under annen verdenskrig, og dette har bidratt til at ”sovjetarkitekturen” til stor grad er forbeholdt drabantbyene. Vi sjekker utpå ettermiddagen inn på vårt hotell for overnatting 2 netter.
4. dag:
Frokost på hotellet før vi har resten av dagen til disposisjon i den latviske hovedstaden. Byen har en befolkning på knapt 740.000 innbyggere og i Riga-regionen bor det rundt 1 million mennesker. Riga har derfor en storbys tilbud og den ble grunnlagt i 1201 av tyske ordensriddere som på den tida koloniserte området. I middelalderen spilte Riga som Hansaby en sentral rolle for handelen i Østersjøområdet. Etter en periode under svensk styre på 1600-1700-tallet vokste byen sterkt i tråd med industrialiseringen av Russland. Byen beholdt en stor tysk og jødisk befolkning helt til 1939-41. Andre verdenskrig og deretter sovjetperioden fikk store konsekvenser for sammensetningen av befolkningen i Latvia. I sovjettida ble det iverksatt en massiv innvandring fra resten av Sovjetunionen for å bemanne industrien. Denne industrien har stort sett kollapset etter Sovjetunionens sammenbrudd. Innvandringen kom særlig til de største byene, og på slutten av sovjetperioden var etniske latviere i mindretall i Riga. I dag utgjør latviere 44% av byens befolkning, mens 54% er russiskspråklige.Det er en rik musikk-, og særlig kor-, tradisjon i Latvia og latviere selv går ofte på konsert eller i teateret. Riga har et godt symfoniorkester, som gir regelmessige konserter i Filharmonien. Et antall andre konsertlokaler og Domkirken har regelmessige tilbud. Om kveldene er det anledning til å oppsøke kulturtilbudet på egen hånd. Det er trygt å ferdes i Riga sentrum på dag- og kveldstid, men som i andre storbyer bør man ta elementære forholdsregler hva gjelder personlig sikkerhet, spesielt med tanke på lommetyver. I visse deler av byen frarådes ferdsel på egen hånd i sene nattetimer.
5. dag:
Vi spiser frokost på hotellet før det er klart for avreise og farvel med Riga for denne gang. Nå skal vi videre innenfor Baltikum, til Litauen. Først kjører vi mot byen Jelgava før vi krysser grensen mellom Litauen og Latvia. Snart etter kommer vi fram til Šiauliai (uttales ”sjæolæi”), som betyr ”Skytterens by”. Dette er Litauens fjerde største by og svært gammel, grunnlagt allerede 22. september 1236 – samme dag som da Solslaget fant sted ikke langt fra byen. I dag er byen en blomstrende industriby, med svært lav arbeidsledighet – men de to verdenskrigene ødela til sammen omkring 80% av byens bygningsmasse. Ikke langt fra Šiauliai finner vi Korshøgda, to små koller med til sammen omkring 150.000 store og mindre kors oppsatt. Korshøgda er et av de viktigste religiøse og kulturelle minnesmerker i landet. Neste etappe fører oss også forbi landets 5. største by; nemlig Panevėžys som ligger omtrent halvveis mellom Riga og Vilnius. I byen bor det omkring 115.000 mennesker og omkring 96% er litauere, en høy andel og som jo er noe uvanlig i et land som har vært okkupert av Sovjetunionen i årtier. I Panevėžys ligger også det som kalles ”Lille Sunnmøre”, som i stor grad består av utflyttede møbelprodusenter fra Sunnmøre som ved hjelp av statlige SIVA-midler har etablert seg her for å spare produksjonskostnader. Vi kjører videre og kommer utpå ettermiddagen fram til Vilnius hvor vi sjekker inn for middag og overnatting 2 netter på vårt hotell. Ca 350 km.
6. dag:
Etter frokost møter vi også her i byen vår lokalkjente byguide, også denne skandinavisk-talende. Vilnius er Litauens historiske hovedstad siden middelalderen, men ble først i 1991 hovedstad i et fritt Litauen. Historien til byen er derfor svært interessant, både fra riktig gammel tid – men også i nyere historie. Man tenker kanskje ikke alltid på det, men så sent som i 1987 fant det i byen sted massedemonstrasjoner mot sovjetstyret. Den 11. mars 1990 gjenerklærte det øverste sovjet i den litauiske sosialistiske sovjetrepublikken seg uavhengige av Sovjetunionen og gjenopprettet den selvstendige Republikken Litauen, som hadde blitt annektert av sovjeterne i 1940. Sovjet reagerte den 9. januar 1991 med å sende troppestyrker og den 13. januar angrep sovjetiske styrker den statlige kringkastingsbygningen og Vilnius TV-tårn der 14 personer mistet livet og over 700 ble alvorlig skadet. Nordmannen Leon Bodd har fortalt at han den natten ble oppringt av dåværende statsminister Vytautas Landsbergis som innstendig ba Bodd om å få tak i den amerikanske presidenten. Det norske Telenor var nemlig på et tidlig stadium inne og etablerte seg og telefonlinjene mot Norge var noe av det eneste som virket. Leon Bodd klarte oppgaven, til tross for at han først ble avvist når han henvendte seg til den amerikanske ambassaden i Oslo – slikt ”fyllerør” hadde nemlig ikke de tid til å høre på……. Sovjetunionen måtte etter hvert anerkjenne Litauen som et selvstendig land, etter augustkuppet samme år – og den offisielle anerkjennelsen kom den 6. september 1991. I likhet med de fleste middelalderbyer har Vilnius gamleby utviklet seg rundt rådhuset. Hovedgaten, Pilies gatve, strekker seg fra rådhuset til guvernørens slott. Gamlebyen er en av de største i Øst-Europa, hele 3,6 km², og de mest verdifulle historiske og kulturelle bygninger og funnsteder er konsentrert her. Bygningene i gamlebyen – som utgjør omkring 1.500 – ble bygget gjennom flere århundrer og er derfor en samling av mange ulike europeiske, arkitektonise stilarter. Selv om byen ofte kalles en barokkby, vil du også finne noen bygninger i gotisk stil og fra renessansen i tillegg til andre stilarter. Siden Vilnius gamleby er enestående i sitt slag, kom den også på ”verdensarvlisten” til FN i 1994 – UNESCO World Heritage List. Hvis det er aktuelt å tilfredsstille shoppinglysten, så finner vi også et av de største butikksentra i Nord-Europa i bydelen Šeškinė – det er på hele 143.000 m² og består av delene Akropolis, Ermitazas og Maxima.
7. dag:
Det er tid, etter frokost på hotellet, for å forlate Vilnius. Vi kjører sørvestover, mot byene Merkinė og Druskininkai. Tsar Peter I kom til Merkinė i 1707 for å vente på svenske angrepstyrker. Troppene hans plyndret og stjal mat fra de lokale bøndene, med det tragiske resultat at svært mange av dem sultet i hjel. At russere derfor ikke har stått høyt i kurs her i området, er derfor godt forståelig. Druskininkai har ca 25.000 innbyggere og er kjent for å være Litauens fremste kurbadby med flere sanatorier og mineralvannkilder. Landets tredje best besøkte turistattraksjon, Grutasparken som beskriver hvordan det var å leve i Sovjetunionen, finner vi noen få kilometer nordøst for byen. Også mange godt voksne mennesker, som opplevde sovjettiden, tar av og til turen hit for å minnes denne epoken, siden resten av samfunnet er rensket for politiske minner fra tiden mellom 1940 og 1990. Vi skal denne dagen helt fram til Warszawa og må regne med å også bruke litt tid på formalitetene ved grensepassering, før vi utpå ettermiddagen beregner å være framme i den polske hovedstaden for middag og overnatting. Ca 450 km.
8. dag:
Warszawa, med sine omkring 2 millioner innbyggere, skal vi utforske nærmere etter frokost på hotellet. Byen er gjenoppstått i ny prakt og stolthet – etter å ha blitt omtrent helt ødelagt og lagt i ruiner under 2. verdenskrig. Warszawa er en fascinerende by; på den ene siden gamlebyen, som ble nennsomt gjenoppbygget etter 2. verdenskrig – og på den annen side sies Warszawa å være en av de ”høyeste” byene i Europa, ved siden av Frankfurt, London og Paris! De 9 høyeste skyskrapere i Polen er lokalisert i Warszawa – og faktisk er en av dem, Kulturpalasset som ble gitt det polske folk i gave fra Stalin, den 4. høyeste i hele EU! Her er det mulig å ta seg opp, for å nyte utsikten fra 30. etasje. Warszawa er litt av en kulturby og huser bl.a. omkring 30 teaterensembler! Vi får med oss også i denne byen en lokalkjent, skandinavisktalende guide – som skal vise oss både de mest interessante serverdigheter og fortelle oss litt om byens historie. I gamlebyen får kun fotgjengere og hestedrosjer lov til å ferdes, og en rundtur med hest og kjerre er absolutt å anbefale!
9. dag:
Tiden er inne – etter frokost må vi forlate Warszawa for denne gang. Vi kjører raskt ut av den polske hovedstaden. Nordover, men opplevelsene er slett ikke over for denne gang. Fortsatt er vi i Polen, og det er underlig å tenke på at det allerede er over 25 år siden at dette landet for alvor begynte å kvitte seg med kommunismens klamme hånd. Alle husker vi vel fagforeningslederen Lech Walesa fra Gdansk. Senere landets statsminister. Det er i den retning vi reiser og utpå ettermiddagen kommer vi fram til Gdynia, like nord for Gdansk. Dette er en svært trivelig by med sitt gamle bysentrum – og vi har også lagt inn kveldens middag her, før vi stiger om bord i Stena Lines ferje som kl 21.00 seiler til Karlskrona i Sverige. Om bord blir det overnatting i innvendige dobbeltlugarer m/ dusj/WC, alle beliggende opp i båten. Ca 365 km.
10. dag:
Allerede kl 07.30 legger ferjen til kai i Karlskrona og straks etter blir det ilandstigning. Vi kjører videre fram til forhåndsbestilt frokost, som vi spiser på land i stedet for om bord – siden ferjen kommer fram såpass tidlig til kai denne morgenen. Vi kjører så i retning av Växjö og kommer etter hvert inn i det som benevnes Glasriket. Det har ikke med det svenske ordet for is å gjøre, glas – men det har med glassverk og glassutsalg å gjøre. I Glasriket finner vi flere av de kjente, svenske glassverkene, bl.a. Emmaboda, Boda, Orrefors og Kosta. Vi kan ikke love å få besøkt alle, men vi legger opp til stopp ved ett eller to. Vi tar det med ro denne dagen, og vi stopper – også som før på turen – med jevne og behagelige mellomrom. Utpå ettermiddagen passerer vi Borås og snart etter er vi framme i Göteborg hvor det blir innsjekking for middag og overnatting på et av våre samarbeidshoteller. Etter middag har kanskje noen lyst til å bli med en tur inn til fornøyelsesparken Liseberg. Ikke for å kjøre karusell, men for å oppleve folkelivet som er her. Ca 380 km.
11. dag:
Vi koser oss med turen siste, felles frokost – før vi igjen setter oss i bussen. Nå skal vi kjøre nordover E6 gjennom Bohus Län. Et raskt stopp for litt shopping får vi også tid til i Strömstad, før vi stiger om bord i Color Lines ferje som kl 13.00 har avgang til Sandefjord. Igjen blir det anledning til å bare slappe av, kose seg med et måltid mat (ikke inkl.) eller gjøre noen innkjøp i tax-free butikken. Ca kl 15.30 klapper skipet til kai i Sandefjord og etter tollklarering fortsetter vi strake veien opp til ”sørlandske hovedvei”, E18. Snart er vi ute av Vestfold, vi kjører gjennom Telemark og vi nærmer oss Aust- og Vest-Agder. Noen har kanskje allerede begynt å oppsummere litt av opplevelsene i hodet, og til og med kanskje allerede begynt å glede seg til nye turopplevelser? Omkring kl 19.00 beregner vi å være i Kristiansand og de øvrige avstigningssteder i henhold til dette. Ca 420 km.

Rjukan

Rjukan er både så nær og samtidig så langt borte, nesten litt eksotisk! Vår lille reise blir en hel rundtur, hvor vi kjører opp Setesdal og gjennom Rauland – mens hjemveien legges om Tuddal og de nedre deler av Telemark. Rjukan har ikke bare flott natur å by på, men også mange interessante severdigheter.
Dag 1: Sørlandet – Rjukan
Vi starter fra de respektive påstigningssteder, som vanlig lagt opp slik at flest mulig får kortest mulig vei å reise. Vi kjører fra Kristiansand oppover Setesdal. Forbi Evje, langs Byglandsfjorden og fram til Rysstad og Valle. Underveis stopper vi med behagelige mellomrom. Fra Valle kjører vi over Skafså, ned til Dalen og videre opp forbi bl.a. Eidsborg Stavkyrkje til Åmot. Neste etappe bringer oss gjennom Rauland og ikke lenge etter kan vi se ned til Rjukan. Vi kjører nå bare gjennom tettstedet og klatrer opp til Gaustablikk Høyfjellshotell hvor det blir innsjekking for middag og overnatting 2 netter.
Dag 2: I Rjukan
Dagen starter med en deilig frokost på hotellet. Deretter kjører vi ned til Rjukan sentrum og vi får med oss en lokalkjent guide som viser oss rundt og forteller om stedets historie og de severdigheter som finnes. Rjukan er jo uløselig knyttet til viktige deler av Norges industri- og krigshistorie. Om ettermiddagen besøker vi Norsk Industriarbeidermuseum, som også inneholder en utstillingsdel knyttet til tungtvannsaksjonen mot Vemork under krigen. Etter en opplevelsesrik og interessant dag returnerer vi til hotellet for ny middag og overnatting.
Dag 3: Rjukan – Sørlandet
Etter frokostbuffèt på hotellet er det klart for avreise og farvel for denne gang. Nå kjører vi forbi mektige Gaustadtoppen, gjennom Tuddal – kjent for sin ærverdige musikk- og kulturtradisjon – til Sauland. Her møter vi E134 som vi følger mot Heddal, med mulighet for stopp og besøk ved stavkirken. Notodden ligger straks foran oss, og vi følger neste etappe ned mot Skien og Porsgrunn. Underveis stopper vi ved interessante steder, og etter å ha kommet ned til E18 følger vi denne hovedveien hjemover mot de respektive avstigningssteder.

Rüdesheim, Rhin & Mosel

RÜDESHEIM er for mange nordmenn det samme som vintur, god stemning og en opplevelsesrik ferie. Rhin- og Moseldalen er et flott og variert reisemål, hvor man kan både se og oppleve mye innenfor nokså korte kjøreavstander. I år har vi derfor satt opp en 7 dagers påsketur hvor utreisen skjer med den fantastiske cruiseferjen MS Color Fantasy fra Oslo til Kiel. 4 netter i Rüdesheim følger så – og vi har 3 hele dager til opplevelser i denne trivelige vinbyen, og til utflukter langs Rhin og Mosel. På hjemveien stopper vi i velkjente Flensburg for siste overnatting og i løpet av en uke har vi rukket å bli både kjent med nye mennesker og fått rikelig med opplevelser!
Dag 1
Vi starter vest på Agder i Lyngdal, med mulighet for tilslutning fra Flekkefjord/Farsund/ Kvinesdal. Ferden går østover mot Kristiansand langs E39, og derfra mot Lillesand/Grimstad/Arendal før vi nærmer oss Telemark og Vestfold. Mulighet for påstigning underveis. Vi stopper også for å strekke litt på kroppen og for å kunne få kjøpt seg en liten matbit. Fra Oslo reiser vi kl 13.30 med cruiseferjen MS Color Fantasy, som er en virkelig opplevelse i seg selv. Her har Color Line fått seg et skikkelig cruiseskip som faktisk går i ferjetrafikk. Om bord tar vi våre innvendige dobbeltlugarer m/ dusj/WC, alle beliggende oppe i båten i besittelse. Vi møtes til aftensbuffèt i restauranten kl 18.00 før resten av kvelden er til fri disposisjon.
Dag 2
Frokost i restauranten om bord mens vi nyter innseilingen, inn i Kieler Förde (Kielerfjorden) før det store skipet klapper til kai omkring kl 09.30 ved Norwegenkai. Straks etter ilandstigning fortsetter vi vår ferd sørover. Ut på gode, tyske motorveier og forbi verdensbyen Hamburg. Milene ruller raskt unna på dette effektive veisystemet, så sant man unngår kø. Tirsdag formiddag skulle ikke være den verste tiden, og snart legger vi bak oss kjente byer som Hannover, Göttingen og Kassel. Midt på dagen gjør vi et stopp for lunsj (ikke inkl.) og for å komme litt bort fra motorveien. Det pleier å være god stemning om bord i bussen etter hvert som man blir bedre kjent, og resten av ettermiddagen bruker vi for å kjøre fram forbi Frankfurt am Main og Wiesbaden til Rüdesheim. Her blir det innsjekking for middag og overnatting 4 netter.
Dag 3 – 5
Vi starter dagen med deilig frokostbuffèt på hotellet før vi bruker resten av dagen til å slappe av og gjøre oss bedre kjent med Rüdesheim. En båttur på Rhinen blir det også tid til i løpet av dagene her, og vi skal selvfølgelig også besøke en vingård for litt vinsmaking. Tiden skal vi også bruke til å besøke Loreley, den kjente klippen hvor sirenene sang så vakkert for skipperne på elvebåtene at de lot seg henføre av sangen og glemte å styre båtene…….. Et par av de små, koselige landsbyene i Rhindalen, f.eks Bacharach – får også besøk av oss før vi vender nesen hjemover igjen til Rüdesheim og vårt hotell. Om kvelden syder det av liv og stemning i byens kjente fornøyelsesgate; Drosselgasse….. Vi kjører også utflukt til Moseldalen en av dagene. Første post på programmet blir å ta elveferjen fra Rüdesheim til Bingen, så videre over Hunsrückfjellene til Zell i Moseldalen. For de som vil, blir det også denne dagen anledning til å være med på båttur en del av strekningen i stedet for å kjøre – og vi gjør selvfølgelig også stopp for å smake på den karakteristiske Moselvinen. Cochem er en av de mest kjente byene i Moseldalen, og vi gjør et lengre stopp her forholdsvis tidlig på ettermiddagen. De sprekeste kan jo også ta seg en spasertur opp til Burg Cochem som kneiser så vakkert over byen! Utpå ettermiddagen returnerer vi til Rüdesheim for middag og overnatting. NB! Rekkefølgen på utfluktene er ikke fastlagt, men dette er bare stikkord for hva vi skal oppleve under oppholdet.
Dag 6
Vi koser oss med frokosten før vi igjen finner våre seter i bussen. Raskt forlater vi Rüdesheim og vi tar fatt på kjøreturen nordover gjennom Tyskland. Underveis må vi for en stor del holde oss på effektive motorveier, men vi tar også en liten avstikker for å besøke en av de trivelige, gamle byene hvor vi kombinerer stopp for lunsj og for litt sightseeing. Den gamle ølbryggerbyen Einbeck er et slikt, aktuelt stoppested. Snart legger vi bak oss Hannover og Hamburg. Vi kommer så opp gjennom delstaten Schleswig-Holstein. Utpå ettermiddagen er vi så fremme i Flensburg hvor det blir innsjekking for middag og overnatting.
Dag 7
Vi starter dagen med frokost og krysser snart etter avreise grensen inn til Danmark. Etter å ha lagt bak oss Kolding og Vejle fortsetter vi å følge E45 forbi Århus, Randers og Aalborg. I kveldingen beregner vi å være framme i Hirtshals, i god tid til ferjeavgang med MS Christian IV kl 13.45 til Kristiansand. Litt tid til et slakterbesøk legger vi også opp til før ombordstigning. Ca kl 18.15 beregner vi å være i Kristiansand og straks etter ilandstigning og tollklarering fortsetter vi fram til de respektive avstigningssteder.

Tallinksiljacruise til Helsingfors

Alltid like imponerende! De store cruiseferjene
som går mellom Stockholm og Helsingfors. Enorme skip med et aktivitetstilbud ombord som man nesten bare kan drømme om…. Som mektige underholdningsinnslag i en ellers grå hverdag, snor de seg blant holmer og skjær ut fra Stockholm på veien over Østersjøen. Vi bor ombord i to netter og får god anledning til å gjøre oss bedre kjent med de mange tilbudene. En hel dag i Helsingfors blir det også – og vi får også tid til å gjøre oss litt bedre kjent med Stockholm.
Dag 1:
Vi reiser fra Flekkefjord rb.st. kl 0600 og fra Kvinesdal kl 06.30 og vi fortsetter inn til Lyngdal med avgang derfra kl 07.00. Fra Vigelands v/ Statoil kl 07.15 og fra Mandal rb.st. kl 07.30. Søgne, Tangvall bussholdeplass, er vi innom kl 08.00 og fra Kristiansand rb.st. har vi avgang kl 08.15. Lillesand Tingsaker kl 08.45, fra Grimstad rb.t. Kl 09.10 og fra Arendal (Harebakken v/ Falken) kl 09.35 og fra Tvedestrand rb.st. kl 10.05. Underveis østover videre langs E18 gjennom Aust-Agder mot Telemark og Vestfold, blir det anledning til påstigning. Fra Sandefjord reiser vi kl 13.00 med Color Line til Strömstad, en tur over ytre Oslofjord beregnet til å ta ca 2 1/2 time. Straks etter landkjenning i Sverige tar vi så veien gjennom deler av Dalsland mot Åmål og Säffle frem til Karlstad for middag og overnatting.
Dag 2:
Frokost på hotellet før vi tar farvel med Karlstad for nå. Vi følger fortsatt E18, nå forbi Arboga og Örebro mot Södertälje og etter hvert Stockholm. Her møter vi omkring lunsjtid vår lokalkjente byguide som tar oss med på en interessant byrundtur. Litt tid på egen hånd i Gamla Stan blir det også, før vi tar oss ut til Värta-hamnen og det store Silja-skipet som skal ta oss til Helsingfors. Det er avgang kl 17.00 og vi sjekker inn på våre innvendige dobbeltlugarer m/ dusj/WC, alle beliggende oppe i båten og ikke under bildekk. Mulighet for enda bedre lugarstandard mot et lite pristillegg. Etter å ha blitt vel installert møtes vi så i buffètrestauranten for å spise av det store “smörgåsbordet” som svenskene kaller sin varm-/kalde middagsbuffèt. Resten av kvelden ombord – til fri disposisjon.
Dag 3:
Vi nyter en deilig frokostbuffèt mens vi er under innseiling til Helsingfors. Straks etter landkjenning møter vår lokalkjente, svensktalende byguide oss ved bussen. Vi starter så på en interessant rundtur i den finske hovedstaden, som avsluttes med at vi får også litt tid på egen hånd til å rusle rundt. Underveis i løpet av dagen får vi se bl.a. Sibelius-monumentet, Tempelkyrkan (som er sprengt ned i fjellet) og selvsagt Senatstorget og Domkyrkan. Utpå ettermiddagen returnerer vi til skipet for å igjen stige om bord. Overnatting i samme lugarer som natten før, og vi møtes til felles buffètbord også denne kvelden.
Dag 4:
Frokost spiser vi også denne morgenen om bord. Nå må vi virkelig beundre mannskapets dyktige manøvrering av det store skipet gjennom den trange skjærgården utenfor Stockholm! Snart etter legger vi til kai og vi stiger over i bussen vår igjen. Kursen settes ut av hovedstaden og vi kjører straks i retning Eskilstuna. Så dreier vi sørover mot innsjøen Hjälmaren og gjennom naturskjønne omgivelser nærmer vi oss etter hvert også innsjøen Vänern. Mariestad er vel verdt et stopp og for ikke å glemme Lackö Slott som ligger vakkert til på en odde ut i Vänern. Utpå ettermiddagen er vi så fremme i Vänersborg hvor vi har lagt inn middag og overnatting.
Dag 5:
Som de øvrige dager starter dagen med frokost. Vi kjører fra Vänersborg ned til Uddevalla og derfra langs E6 nordover mot Strömstad. Litt tid til å handle kan vi legge inn her, før vi reiser med Color Line kl 13.00 til Sandefjord. Turen over ytre Oslofjord er beregnet til å ta ca 2 ½ time, og om bord kan vi handle tax-free, slappe av eller besøke restauranten for en matbit. Straks etter ilandstigning og tollklarering i Sandefjord fortsetter vi så hjemover mot de respektive avstigningssteder.

Spania & Andorra

Dag 1: Sørlandet – Aalborg
Avreise fra sørlandsbyene, fra Lyngdal i vest og inn til Kristiansand. Fra øst starter vi på Brokelandsheia, med mulighet for tilslutning fra Skien/Porsgrunn dersom det er flere påmeldte derfra, og kjører gjennom Aust-Agder til Kristiansand. Mulighet for påstigning underveis. Fra Kristiansand reiser vi med Color Lines MS Superspeed til Hirtshals. Om bord hygger vi oss og blir kjent med våre reisevenner. Straks etter ilandstigning fortsetter kjøreturen fram til Aalborg hvor det blir overnatting.
Dag 2: Aalborg – Kassel
Forholdsvis tidlig vekking og deilig frokost, før vi finner våre seter i bussen og er klar for å kjøre videre. Vi tar fatt på første del av kjøreturen gjennom Europa til Spania. Vi legger snart bak oss kjente byer som Århus og Vejle før vi midt på dagen krysser grensen inn til Tyskland. Etter et lite stopp her, tar vi fatt på det effektive motorveisystemet og passerer Hamburg, Hannover og Göttingen før vi stopper ved Kassel for dagens middag og overnatting.
Dag 3: Kassel – Macon
En deilig frokostbuffèt venter oss på hotellet før vi igjen finner våre seter (vi flytter innbyrdes i bussen under turen) og tar fatt på neste etappe. Vi kjører inn i delstaten Hessen, dreier mot Frankfurt og fortsetter sørover langs den tysk/franske grensen. Like på andre siden har vi bl.a. Strasbourg. Ved Mulhouse krysser vi inn i Frankrike og etter hvert kjører vi gjennom utkanten av det kjente vinområdet Burgund. Også denne dagen legger vi bak oss mange mil, og etter som kvelden nærmer seg sjekker vi inn på vårt hotell ved Mâcon for middag og overnatting.
Dag 4: Macon – Salou
Vi våkner i våre hotellsenger og spiser snart etter frokost i spisesalen. Kofferten pakker vi så ut i bussen og tar fatt på det som skal bli siste etappe før vi er fremme på oppholdsstedet vårt – Salou. Fra Lyon kjører vi omtrent rett sørover mot byen Orange og Nimes. Vi er nå fremme ved Middelhavet og legger bak oss Montpellier, Narbonne og Perpignan før vi krysser grensen inn til Spania. Nå kommer feriefølelsen for alvor og kort tid etter at vi har passert Barcelona er vi framme ved Salou hvor vårt hotell venter. Salou ligger ca 110 km sør for Barcelona, og er en av de største feriebyene langs den delen av kysten som kalles Costa Dorada – og som strekker seg fra området like ved Barcelona og sørover til munningen av elven Ebro. Oversatt betyr Costa Dorada ”Gullkysten”, og strendene kjennetegnes av å være langgrunne og med finkornet, gullfarget sand – som man egentlig bare finner her. Salou har ca 17.000 innbyggere, har en flott strandpromenade med svaiende palmer og en lang rekke uteserveringer. Etter hvert har Salou vokst sammen med nabobyen Cambrils, med sin sjarmerende bebyggelse og en pittoresk havn med flere fiskerestauranter.
Dag 5 – 9: HOTEL PORT SALOU PARK***
Moderne og komfortabelt 3 – stjerners hotell som ligger meget vakkert til, 900 m fra Levante stranden og 300 m fra Salou sentrum. 2 km fra Universal Port Aventura som ligger nær stranden Cala Llenguadets og Cala Capellans. Hotellet har utendørs- og innendørs basseng og masse fasiliteter. Totalt 348 rom utstyrt med dusj/WC og TV. Hotellet har egen bar og badstu, i tillegg til flott restaurant.
Dag 10: Salou – Andorra – Toulouse
Nytt av året er omarbeidet hjemreise. I stedet for å ”kaste bort” halve dagen med å kjøre tilbake samme vei ved utflukten til Andorra fra Salou, lar vi denne utflukten være starten på hjemreisen. Vi kjører 1 dag tidligere fra Salou, opp til Andorra og er der midt på dagen. Nå er vi i Pyreenene og landskapet er jo helt ulikt det vi har sett nede ved kysten. Fra Andorra fortsetter vi inn i Frankrike, kjører langs trivelige landeveier og stopper for dagen ved Toulouse, byen som kanskje etter hvert er mest kjent for sin flyfabrikk (Airbus). Middag og overnatting.
Dag 11: Toulouse – Paris
Også denne dagen starter med frokost. Snart etter forlater vi Toulouse for denne gang, og på gode motorveier kjører vi nordover mot landets hovedstad, Paris. Underveis passerer vi mange mindre byer, som kan være vel verdt et stopp. Dersom tid og anledning, gjør vi da også nettopp det; stopper. Utpå ettermiddagen legger vi bak oss Orleans, og snart etter er vi framme ved utkanten av Paris hvor vi stopper for middag og overnatting. Ligger det til rette for det, så tar vi bussen og kjører en tur inn til det opplyste Eiffel-tårnet etter middag.
Dag 12: Paris – Ruhr
Etter frokost på hotellet møter vi vår lokalkjente guide som tar oss med på en 3 timers rundtur i Paris. Etter inntrykkene her forlater vi byen og kjører nordover mot Belgia. Vi krysser raskt gjennom landet, en del sør for Brüssel og forbi Liege. Ved Aachen kjører vi inn i Tyskland. Nå er vi i det store industriområdet Ruhr og vi sjekker snart inn på et av våre samarbeidshoteller for middag og overnatting.
Dag 13: Ruhr – Hirtshals
Også denne dagen starter med frokost på hotellet før vi kjører videre mot Hirtshals. Ved en koselig, dansk kro stopper vi for å spise felles middag (inkludert) før vi tar oss frem til Hirtshals og ferjeoverfart derfra med MS Superspeed til Kristiansand.
Dag 14: Til Sørlandet/Oslo
Vi beregner ankomst til Kristiansand kl 07.00 og straks etter ilandstigning og tollklarering fortsetter vi til de respektive avstigningssteder. Reisende fra Osloområdet, reiser kostnadsfritt med vår ekspressbuss kl 09.00 fra Kristiansand.
MULIGE UTFLUKTER UNDER OPPHOLDET I SPANIA:
Under oppholdet vårt i Spania blir sjåføren tilgjengelig på hotellet til avtalte tider – og det blir mulighet for å melde seg på utflukter som vi her gir en smakebit av. Utfluktene er gratis, men eventuelle inngangsbilletter, guider m.v. betales av turdeltakerene selv.
Heldagstur til Barcelona
Vi ønsker velkommen til hovedstaden i Katalonia. Mange kulturer har smeltet sammen og formet Barcelonas historie. Det fornemmer man raskt når man er i byen! Vi ser det meste av det beste, bl.a. La Sagrada Familia, Columbus- monumentet, Olympiastadion og – selvsagt – Ramblan. Etter rundturen, med lokalguide – blir det tid for shopping i denne metropolen!
Heldags båttur
En av dagene forsøker vi å legge opp en båttur langs kysten av Costa Dorada. Når og hvilken strekning, avhenger av det tilbudet som gis den aktuelle perioden vi oppholder oss der.
Spansk aften – kveldstur
De spanske vinene er med rette verdensberømte. Vi besøker en typisk spansk vinbodega for å fornemme den edle drikkens smak og duft.
Besøk på vingården Torres
En av dagene under oppholdet legger vi opp til besøk på den verdensberømte vingården Torres, hvor vinen med sammen navn også produseres. For mer informasjon, se Internett www.torres.es hvor det finnes informasjon på engelsk og svensk.
Kveldstur til Barcelona
En kveldstur inn til Barcelona legger vi også opp til, bl.a. for å se på den imponerende fontenen ved Montjuic. Er det stemning for det, legger vi avreisen litt tidligere fra Salou slik at det også blir tid til å se seg om litt i butikker. Da må man imidlertid ”stå over” middagen som er inkludert på hotellet denne kvelden….

Stavanger

Stavanger – Norges oljehovedstad med all sin teknologi og næringsliv knyttet til dette. Men også en gammel by med rike handels- og fisketradisjoner. Dette bærer byens historie og bebyggelse preg av. Vi har laget en litt annerledes tur til Stavanger, som starter med turen over fra Brokke til Suleskar og ned Hunnedalen. Under oppholdet i Stavanger vier vi tiden til nettopp byen Stavanger – mens vi lar hjemveien føre oss over Jæren, forbi Egersund og Jøssingfjorden og hjemover.
Dag 1: Sørlandet – Stavanger
Avreise fra de respektive avgangssteder om morgenen. Vi kjører nordover mot Evje og derfra videre opp Setesdal, forbi kjente steder som Bygland og Ose, fram til Rysstad. Herfra dreier vi av og følger høyfjellsveien forbi Brokke, hvor vi lar oss imponere av den store hytteutbyggingen – og videre over til Sirdal. Vi kommer ned Suleskar og passerer Ådneram før vi er nede ved Sinnes. Nå skal vi følge Hunnedalsveien, som vi ofte hører omtalt i veimeldingene i radio om vinteren. Ved Byrkjedalstunet kan vi gjøre et stopp før vi også anbefaler å kjøre gjennom Gloppedalsura og ned til Vikeså. Herfra følger vi så E39 inn til Stavanger. Middag og overnatting på et av våre samarbeidshoteller med sentral beliggenhet.
Dag 2: I Stavanger
Frokost på hotellet før resten av dagen er til fri disposisjon i Norges oljehovedstad. På formiddagen får vi med oss en lokalkjent guide som skal vise oss og fortelle om Stavanger. Vi får se både de mest interessante severdigheter og vi får høre små utdrag av byens spennende historie. Om ettermiddagen foreslår vi å gi tiden til fri disposisjon. Å rusle rundt i Gamle Stavanger er en opplevelse i seg selv, likeså bør et besøk ved Fisketorget inngå. De som vil kan også besøke oljemusèet, som jo viser, den nesten utrolige, utviklingen innenfor oljeutvinningen. Man kan jo undre seg på hva Stavanger og regionen hadde vært i dag uten oljen – for ikke å si hva hadde Norge og norsk økonomi vært? Om kvelden, ny middag og overnatting på vårt hotell.
Dag 3: Stavanger – Sørlandet
Vi starter også denne dagen med deilig frokostbuffèt på hotellet. Så er det snart klart for farvel med Stavanger for denne gang. Første etappe tar oss ut mot Ålgård, hvor vi kan legge inn et stopp ved Figgjo om ønskelig. Neste etappe foreslår vi å legge over Jæren, og man kan til og med legge inn et kulturelt høydepunkt med besøk ved Knudaheio – og Arne Garborgs heim. Videre tar vi oss fram til Egersund, vi kjører til Sokndalsstrand som er vel verdt et besøk. Jøssingfjorden, med sin imponerende natur og interessante krigshistorie, ligger snart foran oss – og etter å ha passert Åna-Sira kommer vi til Flekkefjord. Underveis stopper vi jo selvfølgelig med jevne og behagelige mellomrom. Fra Flekkefjord kjører E39, bl.a. over den nye Fedafjord-broen og over Kvinesheia til Lyngdal. Herfra følger vi så raskeste vei hjem mot de respektive avstigningssteder.

Stettin

STETTIN er av de nye reisemål som virkelig ”kommer”! Byen er med sine 430.000 innbyggere Polens 7. største by. Først og fremst, ikke minst med sin beliggenhet helt opptil Tyskland, kjent for handel. Her finnes både gamle, tradisjonelle markeder og nye, store og moderne, kjøpesenter. Stettin er også mye mer enn handel, byen er en fantastisk beretning om en bys storhet og fall – eller forfall om man vil – og samme bys kamp for igjen å bli blant de viktige, europeiske byer. ”Polens Paris” er et av de kallenavn byen har. Dette begrunnet i byplanleggingen med mange rundkjøringer og brede boulevarder. Byen er meget stor, den dekker faktisk omkring 300 km² med mange grønne, og våte, lunger. Faktisk kan man midt i storbyen støte på både hav- og fiskeørner…
Dag 1: Sørlandet – Malmö
Avreise i henhold til avtalte påstigningssteder. Fra Sandefjord reiser vi kl 13.00 med Color Line til Strømstad. Om bord møtes vi til felles lunsj i buffètrestauranten og ca kl 16.30 klapper ferjen til kai. Straks etter ilandstigning fortsetter kjøreturen sørover E6. Dagens mål er Malmö hvor vi beregner ankomst ca kl 21.00.
Dag 2: Malmö – Stettin
Vi starter med deilig frokostbuffèt på hotellet før vi tar fatt på en spennende etappe. Først frem til Øresundsforbindelsen hvor vi lar oss imponere over dette stolte byggverket som nå binder Sverige og Danmark landfast sammen. Kursen settes mot Gedser på sydspissen av Falster mens vi kjører i utkanten av København. Ferjen bringer oss fra Gedser til Rostock, og turen over tar 2 ½ time. Vel i land fortsetter vi østover langs mot Polen. Helt øst i delstaten Mecklenburg-Vorpommern krysser vi grensen inn til Polen, og like over grensen finner vi ”vår” by – Stettin (Szcecin på polsk). Innsjekking for middag og overnatting på Radisson SAS Hotel – hvor vi skal bo 3 netter, men kun ha middag første og siste kveld.
Dag 3 – Dag 4: Stettin med utflukter
Frokost på hotellet hver dag. Det er langt fra polske priser til hva vi er vante med hjemmefra, selv om prisene også er på vei opp i Polen. Polen er jo nå med i EU, og helt opplagt ønsker jo polakkene samme levestandard etter hvert som i resten av Europa. Slikt koster selvfølgelig for et land som har vært så til de grader vanskjøttet, og de bare inntil for noen få år siden. For kr 100,- får du stadig en svært god middag ute på restaurant, og en billig halvliter koster omkring kr 10,- Har du lyst til å dyrke de kulturelle opplevelser, vi kan anbefale et besøk i operaen. De dyreste billetter koster normalt omkring kr 100,- og de billigste ca kr 30,- Rikelig anledning til å gjøre de gode kjøp, men en bysightseeing med vår buss og sammen med lokalkjent guide inngår også i programmet. En liten ettermiddagsutflukt kjører vi også andre dagen fra Stettin. En av kveldene går vi ut sammen for å spise (ikke inkl.) i stedet for å spise på hotellet.
Dag 5: Stettin – HirtshalsEtter nok en deilig frokostbuffèt på hotellet vårt, er det klart for avreise og farvel med Stettin for denne gang. Nå kjører vi vestover igjen. Litt på motorvei og litt på landevei denne dagen, litt raskt og effektivt – og litt langs koselige landsbyer og gjennom vakre landskap. Like før vi kommer til Hamburg dreier vi nordover, forbi Bad Segeberg og Neumünster – inn til motorveien igjen. Utpå ettermiddagen er vi framme ved den tysk/danske grensen. Et stopp her for eventuelt å bruke opp de siste euro, før vi kjører drøyt et par timer fram til Hørning Kro. Her spiser vi en felles, siste middag på denne turen. Siste del av turen bruker vi for å kjøre fram til Hirtshals og ferjeoverfart derfra med MS Superspeed til Kristiansand. Straks etter ilandstigning og tollklarering fortsetter vi fram til de respektive avstigningssteder hvor turen avsluttes.

Tallinn

Ta deg tid å koble av, nå får du sjansen til å bli med på et fantastisk knalltilbud! Du skal lete lenge for å finne en tur hvor du får like mye for så lite…. 1 natt ved Örebro, 1 natt i Tallinn, 2 netter ombord på ferje til/fra Tallinn. På vår tur får vi også med oss et stopp i Stockholm, og vi må selvfølgelig ikke glemme mulighetene for gode innkjøp i Tallinn!
Dag 1: Sørlandet – Örebro
Avreise i henhold til avtalte påstigningssteder. Vi drar fra Sandefjord til Strömstad med ferjen kl 13.00. Tiden om bord er selvsagt til fri disposisjon, men vi anbefaler gjerne et besøk i buffètrestauranten for å spise av det store koldtbordet. Vi beregner ankomst til Strömstad ca kl 15.30 og straks etter fortsetter vi kjøreturen frem mot Åmal og Säffle. Snart får vi de første glimt av Vänern, vi kjører etter hvert forbi Karlstad og stopper for overnatting ved Örebro.Dag 2: Örebro – Tallin med MS Regina Baltica
Frokost på hotellet før vi fortsetter strake veien mot den svenske hovedstaden – Stockholm. Her legger vi opp til litt tid på egen hånd, etter å ha kjørt en liten runde for å se oss litt omkring. Ferjen til Tallinn har først avgang kl 17.30 og vi har derfor relativt god tid denne dagen. Ikke minst er Gamla Stan vel verdt et besøk. Med Tallink og MS Regina Baltica legger vi kl 17.30 ut fra havnen i Stockholm. Vi får oppleve en flott utseiling gjennom skjærgården og om bord er det fritt frem til å benytte seg av både serverings– og underholdningstilbud! Natten tilbringer vi i innvendige dobbeltlugarer, oppe i båten, med dusj/WC.
Dag 3: Tallin
Frokost spiser vi om bord før ferjen klapper til kai i Tallinn kl 11.00 (lokal tid, + 1 time i forhold til Norge). Etter å ha vært en del av Sovjetunionen fikk de tilbake sin selvstendighet og har visst å utnytte dette! Rusletur på egen hånd for litt shopping blir det anledning til etter at vi har sjekket inn på et av våre samarbeidshoteller i byen. Kvelden er til fri disposisjon.
Dag 4: Tallin. Nattferge til Stockholm
Etter frokost har vi store deler av dagen til fortsatt fri disposisjon. Midt på dagen må vi sjekke ut av hotellet, og bagasjen settes i bussen. Vi returnerer I god tid før avgang stiger vi om bord i Victoria som kl 17.30 har avgang til Stockholm. Igjen er det fritt frem for å benytte seg av tilbudet om bord, mens vi sover i innvendige dobbeltlugarer oppe i båten.
Dag 5: Stockholm – Sørlandet
Vi nyter frokosten og igjen en flott seiling gjennom Stockholms-skjærgården før vi kl 10.30 klapper til kai og går i land. Hjemreisen tar til med en gang, vi kjører ut av den svenske hovedstaden og tvers gjennom Sverige på gode, svenske veier. Milene glir raskt unna. Vi regner ca 6 timers effektiv kjøretid gjennom Sverige, og inkludert et par stopp regner vi derfor med å krysse grensen omkring kl 17.30. Fra Örje kjører vi ned til Moss, tar ferjen over til Horten og regner med å ankomme til Kristiansand omkring midnatt.

Telemark & Kongsberg

Ikke så langt fra oss i kjøretid, men med opplevelser i hopetall – Telemark og Kongsberg. Vi har lagt opp en grei 3 dagers tur hvor vi kjører indre Telemark til Kongsberg, bor 2 netter på vårt gode hotell der – og returnerer hjem igjen langs kysten. Kongsberg er sølvgruver, og det er ski-, bergverks- og myntmuseum……….
Dag 1: Sørlandet – Kongsberg
Avreise i henhold til avtalte påstigningssteder. Deretter kjører vi østover mot Mykland og fram til Svenes. Herfra dreier vi nordover mot Åmli og Treungen. Snart får vi de første blikk av Nisser, vi legger bak oss Nissedal og vi passerer Vrådal. Neste etappe fører oss over til Kviteseid og vi møter E134 ved Brunkeberg. Like etter er vi ved Seljord, som jo faktisk er blitt et velkjent markeds- og festivalsted de siste årene. Vi har god tid og legger veien om Bø, Gvarv og Akkerhaugen. Nå er vi inne i et av de største fruktdyrkingsdistriktene i Norge. Snart etter er vi framme ved Notodden, gammelt og velkjent industristed. Vi har tid til å stoppe også her, før vi sist på ettermiddagen kjører fram til Kongsberg for middag og overnatting 2 netter.
Dag 2: I Kongsberg
Vi spiser frokost på hotellet før vi møter vår lokalkjente guide som tar oss med på en spennende rundtur i byen. Utdrag av byens historie, litt anekdoter og de mest kjente severdighetene står på programmet. Vi besøker det kombinerte ski-, bergverks- og myntmusèet. Ettermiddagen kan vi bruke for å rusle rundt litt på egen hånd i denne trivelige byen, eller vi kjøre en kort utflukt til sølvgruvene i Saggrenda. Det var her sølvmalmen ble hentet ut, og brakt ned til smeltehytta. Ny middag og overnatting på vårt hotell på Kongsberg.
Dag 3: Kongsberg – Sørlandet
Vi starter dagen med deilig frokostbuffèt på hotellet før vi kjører videre. Nå er det ned Lågendalen mot Larvik, hvor vi er etter ca 1 ½ time. Vårt forslag er å kjøre ut til Stavern, som jo er et riktig ”smultringssted” og nesten som en sørlandsbebyggelse. Her finner vi også Minnehallen. Sjømennenes minnehall i Stavern er vårt nasjonale minnesmerke over norske sjøfolk i handelsflåten som omkom i krigshandling under to verdenskriger. Minnehallen er bygd som en pyramide på en fjelltopp ytterst mot Skagerrak og ble innviet av Kong Haakon VII 1. august i 1926. Den trivelige småbybebyggelsen innbyr også til en koselig spasertur før vi setter oss i bussen for å kjøre hjemover. Et annet aktuelt besøksmål, som nok mange bare tidligere har kjørt forbi, er Brevik. Også her kan vi legge inn besøk sammen med lokalkjent guide. Siste del av ettermiddagen, eller tidlig kveld, bruker vi for å kjøre fram de respektive avstigningssteder.

Tysk vinvei & alpene rundt

Et eventyr langs Europas veier ned til hjertet av kontinentet. Det blir kulturelle opplevelser i Venezia, tid for ettertanke i de Østerriske alper og flotte fotomuligheter ved Grossglockner-passet. Dette er en reise for deg som ønsker å se mye, samtidig som du nyter en godt tilrettelagt busstur i selskap av dyktige sjåfører og kunnskapsrike reiseledere.
Dag 1: Sørlandet – Oslo, ca 330 km
Avreise i henhold til avtalte påstigningssteder, før vi kjører østover mot Oslo. Vi stopper underveis for å strekke litt på kroppen og for å kunne få kjøpt seg en liten matbit. Fra Oslo reiser vi kl 13.30 med cruiseferjen MS Color Fantasy, som er en virkelig opplevelse i seg selv. Her har Color Line fått seg et skikkelig cruiseskip som faktisk går i ferjetrafikk. Om bord tar vi våre innvendige dobbeltlugarer m/ dusj/WC, alle beliggende oppe i båten i besittelse. Vi møtes til aftensbuffèt i restauranten kl 18.30 før resten av kvelden er til fri disposisjon.
Dag 2: Kiel – Köln, ca 510 km
Frokost i restauranten om bord mens vi nyter innseilingen, inn i Kieler Förde (Kieler-fjorden) før det store skipet klapper til kai omkring kl 09.30 ved Norwegenkai. Straks etter ilandstigning fortsetter vi vår ferd sørover. Ut på gode, tyske motorveier og forbi verdensbyen Hamburg før vi dreier ørlite vestover, forbi Bremen og sørover mot Ruhr-området. Ved Köln stopper vi for middag og overnatting. Om kvelden, etter middag, kjører vi kanskje en tur inn for å se på den berømte og imponerende Kölnerdom?
Dag 3 : Köln – Rastatt, ca 340 km
Vi starter fra hotellet om morgenen, etter en deilig frokostbuffèt. Turen går sørover på motorveien og vi krysser bl.a. Moseldalen i høybro mens vi kan se ned på vinområdene som mange kjenner fra før. I retning følger vi Rhin-dalen sørover, og når vi nærmer oss Lampertheim og Mannheim dreier vi av. Nå skal vi følge deler av ”Deutsche Weinstraße”. I den trivelige byen Sankt Martin gjør vi et stopp, og vi skal også innom en vinbonde i løpet av dagen. Utpå ettermiddagen ankommer vi vårt hotell i Rastatt for innsjekking og middag.
Dag 4: Rastatt – Gardasjøen, ca 650 km
Frokost på hotellet. Vi skal videre sørover, forhåpentligvis mot varme og i alle fall mot nye opplevelser. Formiddagen bruker vi til å kjøre mot Bodensjøen, forbi flere vakre byer. Som vanlig stopper vi med jevne og behagelige mellomrom, både for å strekke litt på oss – og for å se på steder vi finner tid og interesse til underveis. Vi passerer Liechtenstein og vi kommer etter hvert inn i Sveits. Hele veier lar vi oss imponere av vakker natur og flotte landskap! Etter hvert skal vi inn i Italia, og vi kjører i tunnel under San Bernandino-passet. Snart etter gjør vi et stopp ved Lugano, som faktisk har et så bra klima at det vokser palmer langs strandpromenaden. Dette er området for de storslagne utsikter – og vi får faktisk mange av disse også mens vi kjører på motorveien videre sørover. Vel inne i Italia fortsetter vi forbi Milano og Bergamo til Gardasjøen hvor vi skal være 3 netter.
Dag 5 & Dag 6: Opphold ved Gardasjøen / Utflukt til Venezia
Frokost og middag på hotellet under oppholdet her. Første dagen nyter vi formiddagen i fred og ro, mens vi om ettermiddagen kjører en utflukt til Verona, som kun ligger et kort stykke unna. Dagen etter kjører vi til Venezia for å besøke det som må være en av Europas best kjente byer. I tidligere århundrer var byen også en av de absolutt mest innflytelsesrike handelsbyer. Vi lar oss imponere av kanaler, bruer og ikke minst; Markus-plassen.
Dag 7: Gardasjøen – Grossglockner – Zell am Ziller, ca 450 km
Ny dag – nye høydepunkter! Med en god frokost som grunnlag er det avreise og farvel med vårt vertskap for denne gang. Vi kjører nordover, mot Brenner-passet men ikke helt gjennom. Like nord for Bressanone dreier vi østover. Nå er vi i det som kalles Alto Adige på italiensk, eller Süd-Tirol på tysk/østerriksk. Faktisk er det krefter i områder som ønsker at området skulle vært en del av Tirol i Østerrike… Vi kommer til Toblach hvor Hotel Santer ligger. Her foreslår vi felles lunsj, selv om det kanskje er tidlig. Hotellet er flott og vertskap og betjening må sies å være spesielle Norges-venner; det eies nemlig av ”svigerforeldrene” til Ole Einar Bjørndalen! Ekteparet Santer er så heldige å ha 3 døtre og 1 ”svigersønn” med i OL i Torino vinteren 2006! Neste etapper leder oss inn i Østerrike og fram mot Grossglockner. Vi skal kjører Grossglockner Hochalpenstraße – en vei som av mange betraktes som det absolutte høydepunkt i alpene. Høyt er det også – ved veipunktet ”Hochtor” er vi oppe i hele 2.504 m.o.h.! Fulle av inntrykk kjører vi ned forbi Zell am See og Mittersill, over Gerlos og ned til Zell am Ziller for middag og innsjekking 2 netter på Hotel Landgasthof Zapfenhof. Er vi heldige, blir vi som normalt mottatt av vår gode venn og vert; Fritz Eberharter.
Dag 8: Opphold i Zell am Ziller
Vi nyter dagen som vi vil – hver og en, på hotellet. Ingen felles vekking og ingen felles tider, bare avslapning og gjøre som man vil….. Hotellet har et rikholdig fritidstilbud, med svømmebasseng, saunaer m.m. I området har man også gode vandrestier, og den lille landsbyen Zell am Ziller ligger i behagelig gangavstand unna hotellet. Felles middag igjen på hotellet om kvelden. Dersom det arrangeres i området, kan vi etterpå besøke en lokal tyroler-aften.
Dag 9: Zell am Ziller – Samnaun – Memmingen, ca 400 km
Vi starter med frokost før vi, sannsynligvis litt motvillig, forlater vårt gode hotell. Først kjører vi mot Innsbruck, dernest skal vi oppleve noe spesielt : Vi skal inn til Samnaun i Sveits, et sted og en dal som faktisk kun er tilgjengelig fra Østerrike! Stedet har spesielle rettigheter og er kjent for sin billige handel. Etter besøket her, tar vi fatt på hjemreisen. Fra Inn-dalen i Østerrike kjører vi over mot Tyskland, om det såkalte Sonnenplatå. Vi kommer ned til Füssen i Bayern og vi gjør en kort, liten avstikker fram til det som kanskje er det mest kjente slottet i Mellom-Europa; Schloß Neuschwanstein. Et kort stykke lenger nordover, ved Memmingen, stopper vi for dagens middag og overnatting.
Dag 10: Memmingen – Hamburg, ca 740 km
Som vanlig, frokost på hotellet. Mange vil kanskje oppfatte dagen i dag som en transportetappe, men dagen blir hva vi gjør den til! Underveis har vi flere interessante besøksmål. Midt på dagen foreslår vi stopp i middelalderbyen Melsungen, som har sine flotte bindingsverkshus og sitt trivelige sentrumsmiljø. De som vil ha seg en lunsj, kan besøke en av de koselige restaurantene i byen før vi igjen setter oss i bussen. Snart passerer vi Göttingen og Hannover, før vi utpå ettermiddagen kommer fram til Hamburg for middag og overnatting.
Dag 11: Hamburg – Hanstholm/Kristiansand – Sørlandet, ca 520 km
Vekking og frokost til behagelig tid denne dagen, før vi kjører nordover Schleswig-Holstein til Flensburg. Et stopp her, har vi tid til. Raskt etter krysser vi grensen inn til Danmark, og vi passerer kjente byer som Kolding, Vejle, Århus og Aalborg underveis til Hirtshals. Småpauser underveis. Om bordpå MS Superspeed er tiden til fri disposisjon. Forhåndsbestill gjerne buffèt, da har dere også fast sitteplass under hele overfarten. Straks etter ilandstigning og tollklarering fortsetter vi fram til de respektive avstigningssteder.

Venezia & Roma

VENEZIA & ROMA er navn som klinger og som ofte har inngått i programmet for klassiske ”dannelsesreiser”, reiser man sendte ungdom ut på for å lære om den store verden og for å gi dem verdifull ballast til senere bruk i livet. Dette er en stor og lang tur, men vi bor 2 netter ved Venezia og hele 5 netter på ett og samme hotell i Roma. Besøkene i Venezia og Roma er de desiderte høydepunktene på turen, men også hjemreisen blir opplevelsesrik, variert og interessant. Det skjeve Tårn i Pisa besøker vi før vi legger oss til ved Genova, vi kjører tvers gjennom Sveits – forbi Lugano-sjøen og Bodensjøen – og vi har behagelige dags-etapper på hjemreisen som gjør sitt til at vi føler å være på ferie hele veien.
Dag 1: Sørlandet – Rostock
Avreise i henhold til avtale. Fra Kristiansand reiser vi kl 10.30 med DFDS Seaways og MS Prince of Scandinavia til Göteborg. Om bord møtes vi til felles lunsj i buffètrestauranten og ca kl 17.30 klapper den store cruiseferjen til kai. Straks etter ilandstigning fortsetter kjøreturen sørover E6 til Trelleborg. Her blir det ombordstigning og kl 22.45 avgang til Rostock i det tidligere Øst-Tyskland. Overnatting i innvendige dobbeltlugarer m/ dusj/WC, alle beliggende oppe i båten. Ca 320 km.
Dag 2: Rostock – Regensburg
Allerede så tidlig kl 06.30 ankommer ferjen til Rostock, og de riktige morgenfugler kan nyte innseilingen – og om været er slik, en nydelig soloppgang! Vel i land og over i bussen fortsetter vi en knapp times tid sørover fra ferjehavnen, til Linstow hvor vi spiser en nydelig frokost sammen. Mette er vi klare for neste etappe. På gode, nesten nybygde motorveier glir milene raskt unna. Utpå formiddagen passerer vi utkanten av Berlin, på motorringveien. Kjente navn fra det som tidligere het DDR dukker også opp etter hvert som vi kommer forbi; Halle, Leipzig og Jena. Ikke altfor langt utpå ettermiddagen er vi framme ved Regensburg hvor det blir innsjekking for middag, avslapning og overnatting på vårt hotell. Ca 690 km.
Dag 3: Regensburg – Venezia/Mestre
Deilig frokostbuffèt innleder denne nye dagen sammen. Kjente stedsnavn fra både turistgeografi og nyhetsbilde dukker etter hvert opp. München først, så nærmer vi oss Inn-dalen og Østerrike, som vi krysser inn i ved Kufstein. En times tid senere er vi ved Innsbruck og vi ser den velkjente Berg-Isel bakken i det vi passerer opp mot Brenner og imponerende Europa-brücke. Italia stifter vi snart nærmere bekjentskap med og vi kommer ned mot Vipiteno. Like etter dreier vi innover i Dolomittene, forbi mange små, koselige steder som gjerne kunne vært med i programmet ”Kor ingen skulle tru at nokon kunne bu!”. Utsikter og imponerende fjellmassiv legger vi bak oss, kommer etter hvert ned i regionen Veneto, flatere landskap og langstrakte sletter – før vi sjekker inn for middag og overnatting 2 netter på vårt hotell i Mestre, like ved Venezia. Ca 660 km.
Dag 4: Venezia
Dagen i dag er i sin helhet viet Venezia. Fra Piazza Roma tar vi traghettoen – kanalbussen (båt) – inn til Piazza San Marco, Markusplassen. Venezia er en fantastisk blanding av øst og vest, historisk velkjent for sin handelsvirksomhet hvor sjøfarerne kom hjem med varer, skikker og ikke minst; nye innbyggere fra Østens riker. Venezia er en skatt i seg selv og vi tar oss god tid til å ånde inn atmosfæren og stemningen fra kanaler, gondoler og klassiske severdigheter som Sukkenes Bro, Rialtobroen, Markuskirken, Dogepalasset og Canal Grande. Byen er også kjent for sitt Muranokrystall, og noen vil kanskje legge igjen noen euro i en av glassbutikkene? Etter en svært opplevelsesrik dag, tar vi oss tilbake til samme hotell for ny middag og overnatting.
Dag 5: Venezia – Roma
Frokost på hotellet før vi skal bruke dagen for å nå vårt hovedmål på turen; Roma! Steder som Padova og Bologna kjører vi raskt forbi mens vi nærmer oss Firenze, kanskje en av verdens mest kjente kunstbyer. Sørover nå passerer vi gjennom landskapsområdet Toscana, kjent for sitt gode kjøkken og for sitt innbydende landskap med langstrakte, bølgende åser og høydedrag. Midt på dagen stopper vi ved et passende sted og smaker litt av det kulinariske (ikke inkl.), før vi bruker ettermiddagen til å ta unna de siste milene inn mot Roma. Vårt hotell ligger med sentral beliggenhet i det historiske sentrum av Roma. Middag og overnatting her hver dag, bortsett fra en av kveldene da vi går på restaurant sammen for å spise. Ca 530 km.
Dag 6 – Dag 9: Roma
Frokost på hotellet før vi møter vår lokalkjente guide som skal ta oss med på en spennende og informativ rundtur. Vi har hele 4 dager på oss i den ”evige by” som har sitt preg på vår historie i mer enn 2.000 år. Trafikken gjør sitt til at vi virkelig trenger god tid for å rekke over alt det vi bør se, og vi regner med at 2 av dagene går med til felles sightseeing. Stikkord for severdighetene i byen er jo Colosseum, den enorme Peterskirken, Fontana di Trevi, Forum Romanum, katakombene, Pantheon m.m. Selvfølgelig har vi også satt av tid til egen disposisjon, både for shopping for at man i fred og ro skal kunne føle atmosfæren i byen; sitte med en cappuccino eller espresso på et av de mange trattoriaene – eller bare betrakte det sprudlende folkelivet som alltid er i en slik by. Sprudlende ikke minst i Roma, som jo for mange er ”kjærlighetens by”.
Dag 10: Roma – Genova
Vi spiser tidlig frokost på hotellet før vi tar farvel med Roma for denne gang. Ut av verdensbyen Roma, inn i landskapsområdene Umbria og Toscana, før vi passerer Firenze og etter hvert nærmer oss en ny, stor turistattraksjon. Midt på dagen har vi lagt opp til et stopp i Pisa, for å se ”Det skjeve tårn”. Kvelden ender ved Genova, den kjente havnebyen, hvor det blir middag og overnatting på hotell. Ca 540 km.
Dag 11: Genova – Memmingen
Frokost på hotellet før en ny og opplevelsesrik dag venter oss. Fra Milano kjører vi rett inn i alpemassivets verden. Como- og Lugano-sjøen vil vi passere i løpet av formiddagen og vi kan love noen virkelig spektakulære utsikter fra motorveiene vi kjører i løpet av dagen. Midt på dagen gjør vi et stopp ved Lugano som ligger i Sveits. Sveits er jo et spennende land, som faktisk er trespråklig – med sin italienske, franske og tyske del. I Lugano gjør det spesielle klimaet at det til og med vokser palmer langs strandpromenaden her! Neste etappe fører oss i tunnel under San Bernandino-passet, og snart fører motorveien oss langs grensen forbi lilleputtstaten Liechtenstein. Vi kan se inn til hovedstaden i fyrstedømmet, Vaduz – men snart krysser vi grensen fra Sveits inn i Østerrike, og vi kjører gjennom Bregenz mens vi har utsikt til Bodensjøen. De siste milene denne dagen tar oss fram til Memmingen hvor det blir innsjekking for middag og overnatting. 520 km.
Dag 12: Memmingen – Hannover
Også denne dagen starter med frokost før vi tar farvel med vårt hotellvertskap. Straks utpå formiddagen gjør vi et stopp ved den best bevarte middelalderbyen i Tyskland, Rothenburg ob der Tauber. Vel verdt et stopp og man kan her til og med finne en ”julebutikk” som er åpen hele året…. Veien videre leder oss forbi Würzburg, Fulda, Kassel og Göttingen før vi sjekker inn for middag og overnatting på et av våre samarbeidshoteller ved Hannover. Ca 580 km.
Dag 13: Hannover – Sørlandet
Å spise en god frokost er det første vi gjør også denne dagen sammen. For siste gang finner vi våre seter i bussen på denne turen, og hjemturen tar til for alvor. På gode, tyske motorveier glir milene raskt unna – og vi krysser snart under Elben i tunnel ved Hamburg, videre nordover gjennom Schleswig-Holstein til den tysk/danske grensen ved Flensburg. Et lite stopp for å gjøre ”kål” på noen av de siste euro er her fullt mulig, før vi tilbakelegger strekningen fram til Hirtshals. Underveis har vi lagt inn et stopp for å spise felles middag på en hyggelig, dansk kro. Så seiler MS Superspeed til Kristiansand. Ilandstigning og tollklarering før vi fortsetter til de respektive avstigningssteder.

Vinter i Zillertal

Dag 1: Kristiansand – Hirtshals
Avreise i henhold til avtalte påstigningssteder. Fra Kristiansand reiser vi med MS Superspeed til Hirtshals,og straks etter ilandstigningen kjører vi til Aalborg hvor det blir overnatting.
Dag 2: Aalborg – Kassel
Allerede etter en god frokost tar vi fatt på kjøreturen videre sørover. I behagelig turbuss glir milene raskt unna, og snart har vi lagt bak oss, Århus, Vejle og Kolding. Ved Flensburg krysser vi den dansk/tyske grensen, vi passerer Hamburg og Hannover før vi i kveldingen er framme ved Kassel for middag og overnatting.
Dag 3: Kassel – Zillertal
Vi starter dagen med deilig frokostbuffèt på hotellet før vi tar oss ut på motorveien igjen. Hjulene ruller videre mot sør, og vi kommer etter hvert inn i Sør-Tyskland, passerer kjente byer som Würzburg, Nürnberg og München før vi krysser grensen inn til Østerrike ved Kufstein. Herfra er ikke veien lang fram til Zell am Ziller og Hotel Landgut Zapfenhof hvor vi sjekker inn for middag og overnatting 5 netter. Siden vi først reiser fredag ettermiddag igjen, får vi 5 hele dager til å gå/stå på ski her under oppholdet.
Dag 4 – Dag 7: Zillertal
Deilig frokostbuffèt og middag på hotellet hver dag. For de som liker de alpine skigleder med skiheiser, -trekk og gondolbaner, mulighetene i det som kalles Zillertaler Superski-Arena. Med Zillertaler SuperSki Pass, et heiskort som gjelder for alle skiområdene i hele dalen, kan man fritt benytte alle heiser, trekk og gondoler i området. I tillegg kjører man gratis med skibussene som går mellom de ulike områdene. Nå vil også vår buss og sjåfør drive service med å kjøre litt til/fra de ulike skiområder, så transportbehovet skal nok bli dekket! For de som liker langrenn er mulighetene mange, og i Østerrike er de også flinke til å merke/brøyte turløyper som man kan spasere langs – med godt og varmt fottøy. En av kveldene må vi også forsøke å legge opp til ”rodel”, hvor man altså blir kjørt til topps og aker på kjelker ned i dalen igjen. ”After ski” er begrepet for samling på puben eller kroa etter at man har vært på ski i løpet av dagen, og da kan stemningen bli både høy og god. Mulighetene for et trivelig opphold er mange, og mye kan en bidra med selv!
Dag 8: Zillertal – Würzburg
Vi spiser frokost på hotellet og har en siste dag med mulighet for å stå på ski e.l. Hele dagen fram til ettermiddagen er vi i Zillertal, og vi reiser fra hotellet igjen ca kl 16.00 – 17.00. Farvel med Østerrike, vi kjører inn i Tyskland igjen ved Kufstein og passerer snart etter München. Denne kvelden kjører vi til Würzburg hvor vi beregner å være framme omkring kl 22.00 på vårt hotell. Underveis har vi stoppet for å spise middag (ikke inkl.) på en passende veikro/gasthof. Ca 430 km.
Dag 9: Würzburg – Flensburg
Frokostbuffèt på hotellet før vi finner våre seter i den behagelige turbussen igjen. Ut på motorveien og nordover mot Kassel, Göttingen og Hannover. I løpet av dagen stopper vi ved et egnet shoppingsenter for å kombinere en spise- og handlepause midt på dagen. Utpå ettermiddagen passerer vi under Elben i tunnel, forbi Hamburg og i kveldingen beregner vi ankomst til Flensburg hvor det blir innsjekking for middag og overnatting.
Dag 10: Flensburg – Sørlandet
Tidlig frokost og vekking før vi kjører inn i Danmark. Opp gjennom Jylland passerer vi i raskt tempo og vi er framme i Hirtshals i passende tid før ferjeavgang med MS Superspeed til Kristiansand. Straks etter ilandstigning og tollklarering fortsetter vi fram til de respektive avstigningssteder.

Voss & Loen

O’ Vestland, Vestland – synger Sissel Kyrkjebø så vakkert i sin klare sang. Og akkurat slik kan Vestlandet være, selv om Vestlandet så avgjort også er vær, elementer og vår vakre natur på både sitt verste og beste! Vi overnatter 1 natt på Park Hotel Vossevangen på Voss og 3 netter på Hotel Loenfjord som ligger vakkert til ved fjordkanten i Loen.
Dag 1: Sørlandet – Voss
Avreise i henhold til avtalte påstigningssteder. Etter at vi har fått alle vel inn i bussen, kjører vi til Treungen, opp langs Nisser og til Kviteseid. Vi svinger av på Brunkeberg, kjører forbi Morgedal, (skisportens vugge) videre til Vinje og Haukeligrend, over Haukelifjell og Haukeliseter før vi kommer ned til Røldal. Utpå ettermiddagen kommer vi til industristedet Odda og vi følger Sørfjorden utover mot Kinsarvik og etter hvert, ferjestedet Brimnes. Vi krysser Eidfjorden, som er en del av Hardangerfjorden, det korte stykket over til Bruravik – og har bare en knapp times kjøring igjen til Voss hvor vi har lagt inn middag og overnatting på Park Hotel Vossevangen.
Dag 2: Voss – Loen
Vi spiser tidlig frokost på hotellet før avreise denne dagen. Første etappe bringer oss frem mot Gudvangen. Fra Gudvangen får vi så kjøre noen av de ”berømte” tunnellene som vårt land nå er i ferd med å bli så kjent for; først gjennom den ca 12 km lange tunnellen fra Gudvangen til Flåm og deretter Lærdalstunnellen som er 24,3 km lang. Vi kommer ut nesten ved Lærdalsøyri og tar oss så frem til ferjestedet Fodnes ved Lærdalsfjorden/Årdalsfjorden som igjen er en del av Sognefjorden. Det er bare en kort tur over fjorden også her, og snart etter passerer vi Kaupanger før vi kommer til Sogndal. Vi tar innover mot Selseng, gjennom tunnel og får imponerende utsikt over Fjærlandsfjorden, og til og med et glimt av Jostedalsbreen om vi er heldige, før vi nærmer oss Jølstra-vatnet og Skei. For mange fremstår disse områdene som noe av det vakreste Norge har å by på. Selv har vi vanskelig for å bestemme oss og for å velge ut hva som er vakrest i dette fantastiske reiselandet!
Fra Skei kjører vi mot Byrkjelo over Utvikfjellet, og forbi bl.a. Karistova, ned til Innvikfjorden. Etter å ha lagt bak oss det kjente turistsstedet Olden kommer vi til Loen hvor det blir middag og overnatting 3 netter på Hotel Loenfjord.
Dag 3 – Dag 4: Utflukter
Vi spiser frokost på hotellet hver dag, før begge dagene er til disposisjon for utflukter. Første dagen foreslår vi å ta turen inn til Loen-vatnet hvor de 2 store raskatastrofene er markert. En lokal guide forteller om dette. Ettermiddagen bruker vi for å kjøre inn til Briksdalen. Dagen etter bør avsettes for å kjøre den store opplevelsesturen: Hellesylt, Geiranger og Dalsnibba! Fra Loen tar vi forbi Stryn, frem til Hornindals-vatnet og over fjellet til Hellesylt. Her venter ferjen inn Geirangerfjorden, forbi bl.a. Skageflå og fossen ”De syv søstre”. Vi legger til midt i turiststedet Geiranger, gjør selvfølgelig et lite opphold her før vi så kjører opp til Dalsnibba. Nå er det blitt ettermiddag og vi kjører tilbake mot Stryn og derfra det korte stykket til Loen igjen for siste middag og overnatting.
Dag 5: Loen – Sørlandet
Vi starter tidlig denne dagen etter en god frokost. Turen går inn til Stryn, videre opp til Grotli, og ned til Skjåk og Lom, hvor vi legger inn en kort pause. Deretter kjører vi til Vågå og ned til Otta. Fra Otta kjører vi den vakre Gudbrandsdalen ned til Lillehammer, videre forbi Hamar, Minnesund og ned til Oslo. Turen videre sørover går langs E18. Det blir lagt opp til en felles avskjedsmiddag, før vi utpå kvelden er hjemme på de respektive avstigningssteder.

Vestlandet & Voss

Bli med oss på en ”vestlandstur” hvor vi også får ligget i ro på et og samme hotell. 2 dager til utflukt, og vi foreslår både tur med Flåmsbanen og heldagstur til Bergen – Vestlandets hovedstad. Vi kjører opp Setesdal, og selv om vi må kjører Haukelifjell begge veier – er det lagt arbeid i å få variasjon i programmet! Hjemreisen har vi lagt om Brunkeberg og Åmli. Dessuten, hvem kan se seg mett på den flotte naturen vi har i Norge?
Dag 1: Sørlandet – Voss
Avreise i henhold til avtalte påstigningssteder. Vi kjører nordover Setesdal, forbi Bygland, Valle, Bykle og Hovden – til Haukeligrend. Vi legger underveis selvfølgelig inn stopp ved jevne og behagelige mellomrom. Over Haukelifjell opplever vi høyfjellet, og avhengig av årstiden vil farger og inntrykk feste seg. Vi kjører ned Austmannalia, og kan se flere generasjoners veibygging før vi kommer ned til Røldal og ut til Odda. Vi følger nå Sørfjorden langs vestre bredd, til Utne og ferje over til Kvanndal. Herfra er ikke veien lang til Voss hvor det blir middag og overnatting 3 netter på Park Hotel Vossevangen.
Dag 2 & Dag 3: Vestlandet og Voss
Vi spiser frokost på hotellet før vi har resten av dagen tilgjengelig for utflukt. Fra vår side vil vi peke på 2 muligheter, utflukt med Flåmsbanen eller tur til Bergen. Kjøretiden Voss – Bergen er ca 1,5 – 2 timer, ca 100 km. Dersom ønskelig legger vi opp rundtur med lokalkjent guide, og vi kan gjerne også legge opp ettermiddagen til fri disposisjon, middag i Bergen og retur til Voss slik at vi er der ca kl 20.00 – 21.00. Slik får man god tid til å være i Bergen. Et annet alternativ er å ta toget fra Voss til Myrdal (NSB) og derfra reise med Flåmsbana ned til Flåm. Bussen står klar og venter her, og vi tar hjemreisen til Voss om Aurland og Gudvangen. Herfra kjører vi opp de berømte Stalheimskleivene hvor vi på toppen gjør et stopp ved minnestøtta over dikteren Per Sivle. Middag og ny overnatting på Voss.
Dag 4: Voss – Sørlandet
Vi starter dagen med deilig frokostbuffèt på hotellet før vi tar farvel med vårt vertskap for denne gang. Nå kjører vi ned til Bruravik for å ta ferjen over til Brimnes. Neste etappe leder oss forbi Kinsarvik, hvor kanskje noen tidligere har stått i ferjekø, og innover mot Lofthus og Ullensvang. Vi er jo nå på andre siden av Sørfjorden, Odda ligger fortsatt innerst i fjorden og vi kjører over Seljestad og forbi Røldal mot Haukelifjell. Vi passerer Haukeligrend, fortsetter langs E134 forbi Morgedal – med mulighet for stopp ved musèet Norske Skieventyr – til Brunkeberg. Vi dreier av og kjører forbi Kviteseid og Vrådal mot Åmli. Utpå ettermiddagen eller i kveldingen er vi så tilbake ved utgangspunktet hvor turen avsluttes.

UK flag | German flag