Nye streiftog i Norge! Fulltegnet!

Nye streiftog i Norge! Fulltegnet!

Hitra, Frøya & Smøla | Buss | Risdal Touring

KUN 8.770,- per pers.
Når
21. - 26. august 2021
Antall dager
6
Avreise fra
Stavanger/Sørlandet/Grenland-Elverum
Reisen er overstått!

Ikke de trakter vi har vært mest med våre turer – nå er det på tide. Øyriket vi finner på begge sider av fylkesgrensen mellom Trøndelag i nord og Møre og Romsdal i sør-vest er vel verdt et besøk. På mange måter får vi med oss et lite Norge i miniatyr. De første to dagene fører oss til Innlandet, med overnatting i Elverum. Opp Østerdalen før vi krysser ut til havgapet på Nordvest-landet. Vi bor 2 netter på vårt hotell her, og utfluktsdagen gjør vi oss kjent med Hitra og Frøya. Kystkultur på sitt  beste og en natur og et havgap som er egnet til å ta pusten fra oss. En kort ferjetur bringer oss ut til Smøla – og nesten på den smaleste vei du kan tenke deg; ut til Veiholmen. Pittoresk. Idyllisk. Et sted utenfor allfarvei. De siste 2 overnattingene på turen har vi i Kristiansund og på Lillehammer. Mellom der får vi oppleve Åndalsnes, Romsdalen og vakre Gudbrandsdalen. Nye innlegg til minne-boken vår – opplevelser i fellesskap med andre!

 

Tagger:, , , , , , , , ,

PROGRAM DAG FOR DAG:

DAG 1

Lørdag 21. august 2021: Stavanger – Sørlandet – Grenland – Elverum, ca 460 km fra Kristiansand: Vi starter ut fra Stavanger i vest på morgenen. Turen går sørover E39 mot Flekkefjord, Lyngdal og Kristiansand. Mulighet for påstigning underveis – også videre langs E18 gjennom Agder, Telemark og Vestfold. Flate jordbruksområder og små, skogkledde åser preger landskapet. Ettermiddagen og tidlig kveld bringer oss forbi hovedstaden vår, opp langs E6 til vi møter Mjøsa ved Minnesund. Fra Kolomoen dreier vi av og frem til Elverum hvor vi har lagt kveldens middag og overnatting.

DAG 2

Søndag 22. august 2021: Elverum – Tynset – Berkåk – Dolmsundet, ca 435 km: En god hotellfrokost gir oss en god start på dagen! Riksvei 3 blir vår følgesvenn denne formiddagen, nordover Østerdalen. Mange kjente steder passeres. Rena er blitt et viktig forsvarssentrum i Norge, store utbygginger de siste par tiårene. De som har lest Jon Michelets romanserie om «Skogsmatrosen», Halvor Skramstad, har fått med seg at unggutten hadde sin barndom på Rena. Koppang, Alvdal og Tynset er andre steder vi gjenkjenner navnene til. Vi vil nok la oss imponere av både natur- og kulturlandskapet, mye jord- og skogbruk. Vi kjører over Kvikne og Ulsberg, krysser E6 ved Berkåk og fortsetter langs fylkesvei 700 forbi Rennebu og Meldal mot Løkken Verk – et ikke ukjent industristed som faktisk delvis dannet opphavet til det vi i dag kjenner som Orkla-konsernet. Det hele startet med gruvedrift her i 1654, mens det moderne Orkla ble grunnlagt av Christian Thams i 1904. Forbindelse ble også knyttet med Christian Salvesen, opprinnelig reder fra Mandal. Mye interessant å merke seg når man er på tur. Et par timers tid senere beregner vi å være fremme ved Dolmsundet Hotell Hitra hvor vi skal bo 2 netter. Middag på hotellet begge kveldene.

DAG 3

Mandag 23. august 2021: Opplev Frøya og Hitra: Frokostbuffèt på hotellet. Vi får med oss en lokalkjent guide som skal være med oss. Rundtur både på Hitra – som er øya vi bor på – og Frøya. Vi kan virkelig love en opplevelsesrik dag. Ytterst i havgapet utenfor Frøya finner vi det som har fått navnet Øyrekka. Reisen ut til skjærgården er et eventyr i seg selv. Vi reiser med en kombinasjon av ferje og hurtigbåt – og vi parkerer bussen på kaien. Ta med godt fottøy, men det blir slett ingen anstrengende fotturer denne dagen. I løpet av dagen er vi innom Sula, Mausund og Bogøya. Mausund er Frøyas største fiskevær med omkring 200 innbyggere, mens Sula – ytterst mot storhavet – kun har ca 50 innbyggere. Idyllisk, malerisk. Sjarmerende trehusbebyggelse og selv på det som vi håper blir en fin sommerdag, forstår vi hvilke naturkrefter som her kan være i sving når sjø og vind pisker opp. Fiske har alltid vært en viktig næringsvei her, nå er det turisme og fiskeoppdrett som nok er viktigste levebrød for lokalbefolkningen. Lukt, kjenn på og føl kystkulturen denne dagen! Vi returnerer til Dolmsundet for middag og overnatting i kveldingen. Mette og fornøyde går vi til sengs etter minnerike opplevelser. Og husk, skulle været spille opp og vise seg fra den vrange siden – får vi ta det også som en opplevelse og gjøre det beste ut av det.

DAG 4

Tirsdag 24. august 2021: Frøya – Smøla – Veiholmen – Tustna – Kristiansund, ca 315 km: Frokost før det er på tide å forlate hotellet vårt for denne gang. Vi følger fylkesveiene langs Nordmøre-kysten på vår ferd mot Smøla denne dagen. Kjente steder som Kyrksæterøra og Aure skal vi forbi før vi kommer frem til Sandvika ferjekai. I Aure har arkeologer funnet ut at det bodde mennesker her allerede i tidlig steinalder, den såkalte Fosnakulturen – og faktisk ble det gjort store funn og utgravinger i forbindelse med utbyggingen av Equinor sitt ilandsføringsanlegg for gass på Tjeldbergodden. Åpnet i 1997.  Vår første ferjetur i dag tar oss i løpet av 20 minutter over til ferjekaia på Edøya før vi kjører over øyene Kuli og Rossvolløya til Smøla. Bussturen tar oss helt ut til idylliske Veiholmen – som ligger ytterst mot storhavet og som har veiforbindelse! Omkring 325 innbyggere bor her ute. Imponerende. Smøla har også en av Europas største vindmølleparker, med 68 vindturbiner som produserer omkring 450 GWh, tilsvarende årsforbruket til ca 20.000 husstander. Ferjen bringer oss tilbake til Tustna og vi kjører det korte stykket frem til ny ferje, nå over Talgfjorden fra Tømmervåg til Seivika. Veien fører oss forbi Kristiansund Lufthavn Kvernberget og snart er vi fremme i Kristiansund som ligger på 3 øyer. Innsjekking for middag og overnatting på vårt hotell.

DAG 5

Onsdag 25. august 2021: Kristiansund – Atlanterhavsveien – Romsdal – Lillehammer, ca 400 km: Vi duger ikke uten frokost, og starter med det på hotellet. Bekjentskapet med Kristiansund blir av det korte slaget. Vi setter snart kursen mot Atlanterhavsveien – en opplevelse og svært så fotografert sådan. Vi blir imponert over norsk måte å bygge veier på for å binde sammen øyer, fastland og lokalsamfunn. Turen går over Averøy og vi har retning mot Stadlandet. Håholmen som eventyreren Ragnar Thorset gjorde så kjent, passerer vi også. Tettstedet Hustad ligger langs veien vår i dag og snart etter kjører vi langs den beryktede Hustadvika. Værhardt, utsatt og farlig for skipstrafikken. Alle husker vi vel lørdag 23. mars 2019 da cruiseskipet MS Viking Sky fikk motorstans utenfor her – og holdt på å drive i land med 1.373 personer om bord. Heldigvis endte det godt! I det gamle fiskeværet Bud gjør vi et stopp. De som vil kan besøke Bud Kystmuseum som ligger på samme sted som det gamle Ergan Kystfort fra 2. verdenskrig. Videre forbi Molde og frem til Åndalsnes for vår del, og da blir det også en liten ferjetur fra Sølsnes til Åfarnes. Rampestreken, kjent landemerke og utsiktspunkt. Blir nok for lang en tur å ta under vårt stopp her. Den nybygde Romsdalsgondolen åpnet 28. mai i år. De som vil kan rusle rundt litt i Åndalsnes mens de uten høydeskrekk gjerne kan ta seg en tur til topps med gondolbanen! Vår neste etappe bringer oss opp Romsdalen, forbi Trollveggen og Bjorli til Dombås. Her møter vi Gudbrandsdalen, mektig på en annen måte enn Romsdalen – og vi etter hvert som ettermiddagen skrider frem passerer vi kjente steder som Otta, Kvam, Vinstra og Ringebu. De store vintersportsanleggene ved Kvitfjell og Hafjell ser vi også passere forbi. Ved Lillehammer, OL-byen fra 1994, har vi lagt inn kveldens middag og overnatting.

DAG 6

Torsdag 26. august 2021: Lillehammer – Biri – Jevnaker – Grenland – Sørlandet – Stavanger, ca 500 km til Kristiansand: Deilig frokost på hotellet. Vi setter oss i bussen og kjører langs Mjøsas vestbredd sørover mot Biri og Gjøvik. Over mot industristedet Raufoss. Tidligere mest kjent for ammunisjonsfabrikk, nå er det mest komponenter til bilindustrien som fabrikkene lager. Et lite stykke kjører vi langs vakre Einafjorden, så over høydedraget ved Lygnasæter og etter hvert ned mot de rike jordbruksbygdene på Hadeland. Mye av Norges tidlige historie knyttet til konger og rike slekter fant sted nettopp her. Helt sør ved Randsfjorden finner vi Hadeland Glassverk som nå er blitt et helt lite opplevelses-sentrum! Her er vitterlig noe for enhver smak. Fabrikkutsalg tiltrekker nok en del kjøpelystne, men også kafeteria, galleri og utsalg fra gårdsbutikker og lokale produsenter. Artig. Vi kjører mot Vikersund og Hokksund og deretter langs riksvei 35 ned til vi treffer på E18 ved Tønsberg. Avstigning så etter hvert som vi kommer til de respektive hjemsteder.

Innhold og pris informasjon

TURPRIS

6 dager kun kr 8.770 ,- pr. person

 

Avreisedato: Lørdag 21. august 2021

Retur: Torsdag 26. august 2021

Turprisen inkluderer:

¨  Erfaren og dyktig sjåfør og helturistbuss

¨  Velorientert reiseleder

¨  5 overnattinger på hotell i delt dobbeltrom

¨  5 frokoster

¨  5 middager

¨  Alle ferjeoverfarter for buss og gjester

¨  Alle veiavgifter og bompenger

Tillegg for enkeltrom 1.600,-

Tillegg for båtutflukt »Øyrekka», kr 600,-

 

Forbehold om endringer som følge av forhold utenfor vår kontroll!

Foto av Leif Johnny Olestad/Visitnorthwest.no

UK flag | German flag