Berit og Olav som vertskap ⎮ Populær!

Berit og Olav som vertskap ⎮ Populær!

Nordfjord, Sogn & Hardanger | buss | Risdal Touring

KUN 9.990,- per pers.
Når
5. - 11. august 2021
Antall dager
7
Avreise fra
Stavanger/Sørlandet/Grenland-Gjøvik
Reisen er overstått!

Er det Norge på sitt beste på denne turen?

O’ Vestland, Vestland! Sangen til Sissel Kyrkjebø gir enda gjenklang i ørene våre – når vi har opplevd å kjøre langs Jølstravatnet i blikkstille, solskinn og med de vakreste naturmotiver som speiler seg i vannflaten. Mektig – og vi blir helt betatt. Hel-dige er vi som turister på Vestlandet. Opp-levelsene, utsiktene og de idylliske natur-bildene får vi tett i tett på vår ferd. Opp Gudbrandsdalen og over Strynefjell. Stadlandet og Vestkapp er bare et av høydepunktene vi får med oss på denne turen – i tillegg til Loen og Briksdalen. De to dagene vi skal bruke på hjemreisen, er også fulle av opplevelser. Gloppen, Skei og over Gaularfjell. Fra utsiktspunktet øverst slynger veien seg ned til bunnen av Vetlefjorden, en arm av mektige Sognefjorden. Vi skal også over Vikafjellet og gjennom Hardanger før vi    siste dagen tar turen sørover Setesdal. Er det Norge på sitt beste på denne turen?

 

Tagger:, , , , , , ,

PROGRAM DAG FOR DAG:

Dag 1

Torsdag 5. august 2021: Stavanger – Sørlandet – Grenland – Gjøvik, ca 450 km fra Kristiansand: Vi starter ut fra Stavanger i vest på morgenen. Turen går sørover E39 mot Flekkefjord, Lyngdal og Kristiansand. Mulighet for påstigning underveis – også videre langs E18 gjennom Agder, Telemark og Vestfold. Flate jordbruksområder og små, skogkledde åser preger landskapet. Ettermiddagen og tidlig kveld bringer oss forbi hovedstaden vår, opp langs riksvei 4 mot Hadeland, over høydedraget ved Lygnasæter og langs Einafjorden mot industristedet Raufoss. Snart skuer vi utover Mjøsa – Norges største innsjø – og i Gjøvik sjekker vi inn for middag og overnatting på vårt hotell.

Dag 2

Fredag 6. august 2021: Gjøvik – Otta – Stryn – Nordfjordeid, ca 400 km: En god hotellfrokost er alltid en god start på dagen! Snart følger vi vestbredden av Mjøsa nordover. Forbi Biri og Lillehammer. Vintersportsstedene Hafjell og Kvitfjell glir forbi utenfor bussvinduene våre. Vi husker hvilket yrende liv det var her vinterdagene i 1994 da OL ble arrangert. Er du ikke vant med å reise med buss, blir du nok imponert over utsikten fra den komfortable sitteplassen din. Mange kjente stedsnavn drar vi kjensel på i dag; Tretten, Vinstra, Otta og Vågå. Storgårder og mindre husmannsplasser ligger vakkert, nærmest dandert, opp gjennom lier og dalsider. Noen av de på steder man gjerne kunne tro at ingen kunne bo. Vi må bare la oss imponere av hvilket strev og slit som gjennom tidligere tider har gjort Norge til den nasjon vi er i dag. Nasjonalromantikken blomstrer på mange av de steder vi passerer. I den vakre bygda Lom tenker vi å gjøre et lite stopp midt på dagen før vi fortsetter gjennom Skjåk og Bismo før vi tar fatt på veien over Strynefjell. Områdene her er blant de i Norge med minst nedbør og dermed lav luftfuktighet. Gamle bygninger bevares derfor godt. Fra riksvei 15 tar vi en avstikker opp til Dalsnibba – da er vi 1.500 meter over havet og har en fantastisk utsikt ned mot Geirangerfjorden. Dette er faktisk Europas høyest beliggende bilvei som samtidig gir fjordutsikt! Imponerende! Vel nede herfra fortsetter vi ned langs Oppstrynsvatnet, ned til Stryn. Vi kjører langs Hornindalsvatnet og snart er vi fremme i Nordfjordeid hvor vi sjekker inn for middag og overnatting 4 netter på Nordfjord Hotell.

Dag 3 - 5

Lørdag 7. – mandag 9. august 2021: Opphold i Nordfjord, utflukter til Vestkapp og til Briksdal og Loen: Hver dag nyter vi en deilig frokost på hotellet – og vi spiser felles middag i kveldingen. Nordfjordeid er et lite tettsted med et utvalg butikker og et lite kjøpesenter. Her finner vi også Sagastad, et kunnskapssenter om vikingtida. Her kan du oppleve det 30 meter lange Myklebustskipet – et av verdens største vikingskip. Sagastad ligger ca 1 km å rusle gjennom sentrum fra hotellet vårt, og kan gjerne besøkes den dagen vi har lagt opp til litt fritid på egen hånd. Hvilke dager vi velger hvilke utflukter, lar vi også være litt opptil været – så langt det går. 496 meter over Stadhavet, på fjellplatået Kjerringa, finner vi Vestkapp. Et av de mest spektakulære utsiktspunkter langs kysten av Norge. Fjellet er nesten flatt på toppen og stuper bratt ned i havet. Imponerende panoramautsikt i alle himmelretninger. Når godværet slår til, ser man herfra til Sunnmørsalpene, Ålfotbreen, Hornelen og det beryktede Stadhavet. Men, på Vestkapp kan man finne både det beste og det verste været. Vestkapp kan gi deg ekstreme opplevelser i behagelige omgivelser. Ikke minst gjør vi det behagelig for oss selv – ved å reise med turbuss hit! Sjøveien rundt Stad og Vestkapp er beryktet for sine havstrømmer og det raskt skiftende været. Mange skip har endt sin ferd utenfor her. Et av de mest værharde områdene i Norge. På de få kilometerne fra Sildegapet i sør til Ervik i nord er det lokalisert hele 58 skipsvrak. Etter vårt besøk her kjører vi tilbake over Stadlandet – og her er det nå også vedtatt å bygge skipstunnel gjennom fjellet for at skipstrafikken skal unngå den mest værharde kyststrekningen. På vei tilbake fra Vestkapp har vi lagt inn en avstikker til Måløy – ja, det er ei øy. Vi besøker Refviksanden, kjent for å være en av de flotteste strender i hele Norge og vi legger merke til at alle husene er inne har en tykk steinmur på baksiden som vender bort fra havet! Kannesteinen er et spesielt landemerke og naturfenomen. Etter å ha slipt og bearbeidet denne 3 meter høye steinen gjennom tusenvis av år viser naturkreftene seg her som den dyktigste kunstner.

En av våre utflukter går til Loen og Briksdalsbreen. Med bussen kjører vi forbi Stryn og inn til Loen. De som vil, får mulighet til å ta den spektakulære Loen Skylift til topps. Turen opp hit går for å være Norgeste letteste topptur – man tar bare gondolbanen. Fra noe nær havsnivå opp til fjelltoppen Hoven, 1.011 meter over havet! Vi kjører videre til Briksdalen – og innerst i Oldedalen finner vi Briksdal Fjellstove og Oldedalen Skyss. Herfra er det ca 3 km å gå inn til selve Briksdalsbreen med omkring 220 høydemeter å forsere. Vi kan også avtale skyss med spesielle «trollbiler» opp, det koster ca kr 250,- pr person. De som ønsker å gå t/r gir vi tid til det. Husk i tilfelle gode sko! Hvordan vi legger opp denne dagen, avtales med reiselederen i løpet av turen og tidsplanen bestemmes av hvor mange som eventuelt ønsker å gå opp og ned til Briksdalsbreen.

Dag 6

Tirsdag 10. august 2021: Nordfjordeid – Jølster – Gaularfjell – Voss – Røldal, ca 390 km: Vi tar farvel med vårt hyggelige vertskap etter frokost. Frem til Lote og tar ferjen over til Anda. Gjennom Gloppen og forbi Byrkjelo, sørover Våtedalen – og ikke bli forundret om en geiteflokk eller to sinker trafikken på en europavei – E39 – her! Et lite stopp ved Skei i Jølster før vi kjører langs Jølstravatnet. Astruptunet kan vi skue over til. Kunstnerhjemmet til Nikolai Astrup hvor han bodde i perioden 1914 – 1928 og vi kan finne igjen mange motiver herfra i hans verk. Vi tar over Gaularfjell. Nyter utsiktene og legger selvsagt inn et stopp ved utsiktspunktet før vi følger serpentinerveien ned mot Renndalen og ut til Vetlefjorden. Fra Dragsvik tar vi ferjen over til Vangsnes, stedet med den store statuen av Fridtjof den Frøkne – skjenket stedet av den tyske keiser Vilhelm II. Fra Vik i Sogn over storslåtte Vikafjellet, forbi Myrkdalen mot Voss. Passer nok greit å legge inn et stopp her før vi legger bak oss Granvin og kjøreturen etterpå bringer oss i lang tunnel frem til imponerende Hardangerbrua. Vår rute følger Sørfjorden innover mot industristedene Tyssedal og Odda. Utpå ettermiddagen beregner vi å være fremme ved vårt hotell for middag og overnatting.

Dag 7

Onsdag 11. august 2021: Røldal – Haukeligrend – Setesdal – Sørlandet – Grenland – Stavanger, ca 300 km til Kristiansand: Frokost og avreise. Vi kjører opp Austmannalia mot Haukelifjell, en i tidligere tider beryktet veistrekning. Fra E134 følger vi riksvei 9 sørover Setesdal. Vintersportsstedet Hovden øverst bygges stadig ut. Pengene sitter løst når det kommer til hyttebygging i den norske fjellheimen. Stopp ved Rysstad med anledning til å kjøpe seg en matbit. Ved Helle er nå Norheim Café revet – et sted udødeliggjort av Åsmund Åmli Band i sangen med samme navn: «Rett neafor Rysstadmo, låg der ei grønmåla kro. Der kunne du inn og helse på an Tarjei og Gro. Eteplassen heite Nordheim cafe’ – ein fine plasse å slå seg ned. Hvis du var trota og sålten, og var på veg.»

Sør for Ose kan vi se Reiårsfossen med lite eller stor vannføring, avhengig av om vi får en tørr eller våt sommer… Vi følger først langs Åraksfjorden. Krysser over til andre dalsiden ved Storstraumen sluser og følger Byglandsfjorden knappe 3 mil forbi Bygland, Longerak og Grendi til stedet Byglandsfjord. Er vi heldige får vi se dampskipet Bjoren i trafikk. Bygd i 1866 og vedfyrt går den for å være den eldste dampbåten som fortsatt er i trafikk. Evje legger vi snart bak oss og i Kristiansand deler gruppen seg i de som skal øst- eller vestover til sine respektive avstigningssteder.

Annen informasjon

TURPRIS

7 dager kun kr 9.990,- pr. person

Avreisedato: Torsdag 5 august 2021

Retur: Onsdag 11. august 2021

Turprisen inkluderer:

¨  Erfaren og dyktig sjåfør og helturistbuss

¨  Velorientert reiseleder

¨  6 overnattinger på hotell i delt dobbeltrom

¨  6 frokoster

¨  6 middager

¨  Alle ferjeoverfarter for gjester og buss

¨  Alle veiavgifter og bompenger

Tillegg for enkeltrom 1.950,-

Tillegg for eventuell skyss til Briksdalsbreen og dersom tur med Loen Skylift ønskes

 

 

Forbehold om endringer som følge av forhold utenfor vår kontroll!

Bilder til inspirasjon

UK flag | German flag