Innholdsrik tur!

Innholdsrik tur!

Norge | Hardanger | Agder Historielag | Risdal Touring

KUN 7.490,- per pers.
ved påmelding før 1. juni
Når
3. - 6. september
Antall dager
4
Avreise fra
Evjemoen
Reisen er overstått!

Mye inkludert – TUREN ER ÅPEN FOR ALLE!

Enda en gang er vi så heldige å ha fått den hyggelige og opplysende jobben å, sammen med Ivar Haugen i Agder Historielag, lage et program for en gjeng historie – og reiseglade mennesker. Denne gangen går turen til vakre Hardanger hvor vi bor på Brakanes Hotell i Ulvik. Vi skal oppleve mye, og skal besøke både Utne, Voss, Kaupang og Ulvik. Vi får med oss båttur, kirker, museer, omvisninger og matopplevelser som sammen gir oss mye kultur og historie. Her har vi mye å by på i 4 hele dager. Med dette som utgangspunkt kan vi oppleve mye spennende! Bli med og se selv!

Turen er åpen for alle.

Tagger:, , , , , , , , , ,

PROGRAMMET DAG FOR DAG

Dag 1

Torsdag 3. september 2020:

Vi starter opp kl 07.00 fra Risdal Touring sine lokaler på Evjemoen og vår komfortable turbuss tar oss med nordover opp vakre Setesdal, forbi Valle, Bykle og Hovden og videre Haukeli og ned til Odda. Derfra kjører vi i vakker natur til Utne hvor vi skal få omvisning og lunsj på Hardanger Folkemuseum. Museet har forskjellige utstillinger, blant annet folkedrakter og bunad, hardangersøm og folkemusikk. Det er også et klyngetun med hus som er innredet med tidstypisk miljø fra slutten av 1800 tallet. Når vi er ferdige her går turen med ferje fra Utne til Kvanndal og videre derfra med buss til Ulvik hvor vi tar inn på Brakanes Hotell. Turisteventyret på Brakanes Hotell ble startet av skysskaren Sjur som dreiv lokal skysstasjon som formidla skyss av både folk og varer. Dattera Kari ble gift med lærer Hans Lindebrække i 1871 og de overtok hotellet i 1884. Hans Lindebrække utvidet hotellet med flere rom med det samme han overtok det. Han var foregangsmann i bygda og gjorde en stor innsats på mange områder, spesielt som lærer og kommunepolitiker, der han mellom annet var ordfører i bygda i 25 år. Les mer på www.brakanes-hotel.no Her sjekker vi inn og pakker ut kofferten og kan glede oss til 3 overnattinger og middag på hotellet hver kveld.

Her kan du se informasjon om hotellet:

Om hotellet

 

Dag 2

DAG 2

Fredag 4. september 2020:

Vi starter dagen med en god frokost på hotellet før vi setter oss i bussen og kjører til Gudvangen. Gudvangen ligger i Aurland kommune i det «nye» fylket Vestland. Stedet ligger innerst i Nærøyfjorden og nederst i Nærøydalen. Gudvangen er et vakkert sted og en populær anløpshavn for cruiseskip. På sørsiden av dalen, rett ovenfor tettstedet er den høye Kjelfossen som hiver seg ned fjellsiden og ned i fjorden. Fra Gudvangen skal vi ut på en flott tur med båt som ender i Kaupanger. Fergeturen er en unik mulighet for å oppleve flere av de vakreste fjordene i Norge – på samme tur: Nærøyfjorden, Aurlandsfjorden og Sognefjorden. De klassiske bilfergene tar deg med på et 48 kilometer fjordcruise – på kloss hold til det beste fjordlandskapet på Vestlandet.   Når vi  tar fergen fra Gudvangen, starter cruiset gjennom den  smale og majestetiske Nærøyfjorden. Når snøen smelter i juni, kan du se opp til 25 fosser, som Kjelfossen i Gudvangen, som har et fritt fall på 840 meter. Turen går videre gjennom Aurlandsfjorden, som også er en del av UNESCOs verdensarvliste. Innerst i fjorden, seiler fergen langs den lille bygda Frønningen. Bygda har ingen veiforbindelse. Du kan bare komme dit med båt. Der kan vi se den legendariske Frønningen skogbruksherregård – en historisk herregård som ligger ved fjorden. Om bord spiser vi en enkel lunsj. Vi seiler forbi det 1775 meter høye fjellet Bleia. Fjorden under fjellet er nesten 1000 meter dyp. Av den grunn sies det at «uten vann i fjorden» er Bleia det høyeste fjellet i Norge. I idylliske Kaupanger skal vi besøke se en av Norges 28 bevarte stavkirker, som har sitt opphav helt tilbake til midten av 1100-tallet og få en guidet omvisning. Deretter ferjer vi  Fodnes – Mannheller og kjører tilbake til Ulvik via Lærdal og Flåm. Mye vakker natur å se på i dag. Vel tilbake til hotellet venter oss en deilig middag.

Dag 3

DAG 3

Lørdag 5. september 2020:

I dag skal vi, etter å ha spist frokost, ta turen til Voss og Hardanger Folkemuseum sin avdeling her. Vi får være med omviser på en spennende tur med omvisning på Mølstertunet. Mølstertunet ligger høyt og fritt med fin utsikt over Vossevangen. Det er et vakkert gardstun med 16 små og store bygninger. Husene står der de ei gang var satt, ingen ting er flytta til eller fra.  Dette gir et ekte bilde av byggeskikk og levemåte i eldre tid. Garden er gammel, trulig fra før vikingtida. I 1521 var det to bruk på Mølster. Husene deres er samlet i et rekketun, en tunskipnad som var vanlig i vossabygdene. Her hadde brukerene hver sine stuehus, eldhus, loft, buer, fjøs, løer og vedskjul. Det ene bruket hadde også ei kårstue. På det meste har det bodd ca 30 personer her. Dei to familiene flytta ut i 1926 og 1927, ti år etter at Voss folkemuseum var dannet. Museet åpna i 1928. Etter besøket her tar vi turen inn på samlingsbygget Voss folkemuseum og får se en digital modell av Vangen 1930, vi får historien om «ridende Vossabryllup» skåret ut i tre og historier om kjente Vossinger. Deretter blir det en historisk vandring på Vangen inkludert Vangskyrkja. Det hele avsluttes ca kl 13.30, og da går turen til Smalahovetunet for en omvisning og lunsj. Smalahovetunet Voss er ei familiebedrift på gården Løne på Voss. Smalahovetunet er den eneste smalahoveprodusenten i landet, og i tillegg til smalahove blir det laget pinnekjøtt, rullepølse, korv og mange andre tradisjonsrike kjøttprodukt. Varene får du kjøpt i gardsbutikken. Det vil deretter bli mulig med litt tid på egenhånd på Voss før turen går tilbake til hotellet i Ulvik for nok en deilig middag og hyggelig samvær. For de som ønsker det vil det bli mulig med en tur til Syse Gard, en av gårdene på frukt- og sider ruta, for omvisning og smaksprøver. Her kan man få kjøpt alt fra spekemat, hermetisk frukt, sider og saft og også tørkede epler. Gården er en levende håndverksbedrift. Turen her er lagt opp før middagen på hotellet, og det er kort avstand fra hotellet. Omvisningen må påmeldes ved bestilling av turen og koster kr 250,- pr person.

 

 

 

Dag 4

Søndag 6. september 2020:

Etter frokost er tiden kommet til å ta farvel med Brakanes Hotell og de som har stelt så godt med oss i 3 dager. Vi kjører til Olav H. Hauge senteret hvor vi får omvisning, film framvising og deretter en kikk på utstillinga på egenhånd. Gartneren fra Ulvik gav til sammen ut sju egne diktsamlinger. Den første, Glør i oska, kom i 1946, og den siste, Janglestrå, kom som en del av Dikt i samling i 1980. ABC kom i 1986, og var et samarbeid med kona og kunstneren Bodil Cappelen. Hauge sin posisjon som en av de største norske lyrikerne etter andre verdskrigen har styrket seg også etter at dikteren gikk bort i 1994. I 2016 blei diktet «Det er den draumen» kåra til tidenes beste dikt av NRK sine lyttere. I 2019 var tittelen på det samme diktet slagord for Norge som gjesteland under bokmessa i Frankfurt. Olav H. Hauge er nå oversatt til 25 ulike språk verda over.  Diktene blir tonesatt og benytta i ulike publikasjoner. Det er satt av en god time til besøket. Derfra kjører vi over Hardangerbroen, videre til Odda og opp på fjellet til Haukeliseter Fjellstue hvor de venter oss med middag i form av kjøttkakebuffet. Gode og mette går turen tilbake ned Setesdalen og vi ender et stykke utpå kvelden igjen på Evjemoen hvor vi takker for turen og håper vi sees igjen på historielag tur til neste år.

 

Annen informasjon

Tillegg for enkeltrom kr 1.090,-

Forbehold om endringer som følge av forhold utenfor vår kontroll!

 

Brakanes Hotell

UK flag | German flag