Rørosmartnan – opphold på Røros hotell | 6 dager

Hjem » Reiser » Rørosmartnan – opphold på Røros hotell | 6 dager

Her får du mye for pengene!

Rørosmartnan er tradisjoner og historie – over lang tid! En kongelig resolusjon fra 1853 sier følgende: ”Fra 1854 av skal der i Røros avholdes et marked der begynder næst siste tirsdag i februar Måned og varer til den påfølgende fredag.” . I dag er Rørosmartnan litt av en folkefest, og man regner med at ca 80.000 mennesker besøker Røros i de travle februardagene. Vi har vært så heldige å få hotell 3 netter midt i Røros, på gode Røros Hotel – og  dermed får vi god tid til å oppleve folkelivet i byens gater. Rørosmartnan åpnes ved at forbøndene kommer kjørende med sine hester og sleder, med varer som skal selges på markedet! Hjemturen tar vi om Sverige.

 

Reiseprogram

Dag 1

Søndag 16. februar 2025:

Stavanger – Sørlandet – Telemark: Vi starter tidlig opp i Stavanger og kjører sørover E39 mot Kristiansand. Derfra går ferden videre E18 gjennom Agder fylkene, Telemark og derfra til første overnatting i Elverum. Vi stopper selvsagt med jevne og behagelige mellomrom for å strekke på beina. Middag spiser vi underveis denne dagen og er inkludert.

Dag 2

Mandag 17. februar 2025:

Elverum – Røros: I dag har vi god tid til å kose oss med frokosten før vi setter oss vel til rette i vår behagelige turbuss. Vi kjører nordover forbi Rena og Alvdal. Underveis stopper vi med jevne og behagelige mellomrom for å strekke på beina, og for de som ønsker det blir det også mulig å få kjøpt seg en matbit. Vi ankommer Røros på ettermiddagen og sjekker inn på vår gode, sentrale Røros Hotell. Nå er det mulig å ta seg en hvil, eller en tur ut å se på hva Røros har å by på før det braker løs. Felles og inkludert middag på hotellet om kvelden.

Dag 3

Tirsdag 18. februar 2025:

På Røros – Rørosmartnan: Etter en god frokost er vi klare for eventyret; vi må ut i gatene slik at vi kan være der når «forbøndene» kommer med sine ekvipasjer, hest og slede – inn fra Kløvsjø og Sverige i øst. Dette er gammel tradisjon! Det var Røros Kobberverk som gjorde Røros bergstad til et travelt handelssted allerede et par hundre år før martnan offisielt ble opprettet. Kobberverket var i drift i 333 år, fra 1644 til 1977. Bergverkssamfunnet var avhengig av tilførsel av matvarer og andre forsyninger. Folk kom fra alle kanter for å selge varer som korn, erter, tørrfisk, småsei, salta og røkt kjøtt, sild, smør, ost, tobakk, humle, lin, lerret, vadmel, brennevin og hester. Til verksdrifta måtte de ha redskaper, krutt, jern, lær og tauverk. Bare kull, ved og tømmer ble skaffet lokalt. Alle varer måtte fraktes med hest og slede vinterstid eller kløves til Røros. Et yrende folkeliv preger nå Røros og vi anbefaler å bare gå rundt, suge inn atmosfæren og virkelig kose seg! NB! I februar kan det være kaldt på Røros, så vi anbefaler å ta med seg varme klær og godt, varmt fottøy.  Om kvelden er det felles middag på hotellet – men legg gjerne inn en kveldstur ned i sentrum denne kvelden, det er så avgjort «livat» på Røros i denne perioden!

Dag 4

Onsdag 19. februar 2025:

På Røros: Dagen starter godt, med god frokost på hotellet. Mange mener at det er i bakgårdene i gata man finner det ekte martnaslivet. Opprinnelig var det her folk samlet seg til handel, spell og dans, latter og leven og sosial kontakt. De tilreisende var datidens kulturformidlere og brakte med seg nye impulser. Under Rørosmartnan lever denne tradisjonen videre. Ferdasgårdene og de andre bakgårdene yrer av liv hele døgnet. Her foregår det ekte, gammeldags handelsvirksomhet, hester står på stallen, det brenner bål, kaffe kokes på svartkjel, vertskapet serverer deg sine matspesialiteter og de gode replikkene hagler. Spellmenn drar av en låt eller to på fela, og alle som kommer innom får en hjertelig mottakelse. Det er mye å se på under Martnan. Men, blir du kald eller sliten har vi jo hotellet i nærheten og kan stikke innom for å både varme seg og slappe av om ønskelig. Rørosmartnan kombinerer folkeliv, handel, kultur og tradisjoner på en måte som du ikke kan oppleve noe annet sted. Verdenskulturminnet Røros bergstad danner en unik ramme for folkefesten. Det er først og fremst en handelsmartna, med ca. 250 utstillere i gata og i Martnashallen. Men martnan bugner også av kulturelle innslag hele uka og hele døgnet: Konserter, dans, spontane innslag i gata, revy, god mat og drikke, høy stemning på serveringsstedene, liv i bakgårdene, historieformidling, tivoli og kjøring med hest og slede. Også i kveld koser vi oss med felles middag på hotellet.

Dag 5

Torsdag 20. februar 2025:

Røros – Charlottenberg: Dagen starter, som vanlig på tur – med deilig frokost på hotellet. Vi svinger ut fra hotellets parkeringsplass og tar oss frem via Tufsingdalen og videre langs innsjøen Femunden sørover. Etter hvert kjører vi inn i Sverige og på ettermiddagen tar vi inn på vårt hotell i Charlottenberg. Nå blir det mulighet til litt svenskehandel på shoppingsenteret her. På hotellet spiser vi felles, inkludert middag.

Dag 6

Fredag 21. februar 2025:

Charlottenberg – Kristiansand – Stavanger: Vi spiser vår siste deilige hotellfrokost for denne gang og setter oss på plass i vår komfortable buss som nå bringer oss over grensen og videre mot hjemlige trakter. Vi følger E18 til Kristiansand og etter hvert E39 videre til Stavanger. Avstigning der det det er ønskelig underveis.

Pris og annen informasjon

TURPRIS

6 dager kun kr 10.900,-

Pris per person ved påmelding innen 15. oktober 2024, deretter kr 11.900,-

Avreisedato: Søndag 16. februar 2025

Retur: Fredag 21. februar 2025

Turprisen inkluderer:

¨  Helturist buss og erfaren sjåfør

¨  Reiseleder

¨  5 overnattinger i delt dobbeltrom

¨  5 frokoster

¨  5 middager

¨   Alle veiavgifter og bompenger

Tillegg for enkeltrom/lugar kr 2.900,-

MERK! Kanefart er ikke inkludert i turen. Ønsker man dette anbefaler vi å kontakte aktuelle leverandører i Røros og bestille i god tid.

Forbehold om endringer som følge av skrivefeil  eller forhold utenfor vår kontroll!

Reisefakta

Antall dager
6
Når
16. – 21. februar 2025
Avreise fra
Stavanger/Sørlandet/Grenland

Trenger du hjelp med å bestille? Ta kontakt med oss på post@touring.no eller 37 93 15 15.