Sommertur med Bente & Tom Roger - Populær!

Sommertur med Bente & Tom Roger - Populær!

Valdres | busstur | Risdal Touring

KUN 6.770,- per pers.
Antall dager
5
Når
31. juli - 4. august 2021
Avreise fra
Stavanger / Sørlandet / Grenland
Reisen er overstått!

Vakre, varierte Valdres som strekker seg fra de   frodige vann- og skogrike dalene i sør, til Jotun-heimens mektige 2000 meters topper i nord.  Først kjører vi vestfra til Rauland Høgfjellshotell. Deretter til Rjukan og over Imingfjell til Geilo og Gol – gjennom Tisleidalen frem til Fagernes. Hvilke flotte utsyn vi får på denne turen.  Natur. Kultur. Vi skal bo hele 3 netter på samme hotell, Scandic Hotel Valdres og herfra legger vi opp til et interessant og variert program med båttur på Bygdin med M/B «Bitihorn», tur til Beitostølen og omvisning hos rakfiskprodusent Noraker. Det blir også tid til å    utforske Fagernes på egenhånd noen timer.  Vertskapet – Bente og Tom Roger var på samme tur i fjor. Turen kan virkelig anbefales. Bli med da vel!

 

Tagger:, , , , , , , ,

PROGRAM DAG FOR DAG

Dag 1

Lørdag 31. juli 2021: Vi starter turen fra Stavanger og kjører østover E39. Påstigningsrute også østfra langs E18. Fra Kristiansand tar vi oss nordover Setesdal, forbi Evje langs Byglandsfjorden, slusene ved Storstraumen og Rysstad. Like nord for Valle følger vi høyfjellsveien over til Dalen, helt nord i Bandak-vassdraget. Knutepunktet Åmot ligger litt lenger nord, langs E134 – veien over Haukelifjell – og vi dreier av herfra og kjører det korte stykket frem til Rauland Høgfjellshotell for middag og overnatting. I kveld riktig nyter vi norsk fjelluft, her i kanten av Hardangervidda.

Dag 2

Søndag 1. august 2021: Vi koser oss med frokost . Setter oss så i bussen og kjører det korte stykket ned til Rjukan. Norsk industrihistorie som endatil ble særdeles viktig verdens-historie under 2. verdenskrig. Vi kjenner alle til tungtvannsaksjonen som krigsheltene stod for. Etter å ha blitt litt kjent med Rjukan og historien, kjører vi langs Tinnsjøen og tar oss over Imingfjell til Numedal. En kjøretur i vakkert landskap. Øverst i Numedal leder veien oss snart ned til Geilo som har hatt en rivende utvikling som vintersportssted de siste par tiårene. Vi har god tid denne dagen og unner oss et lite stopp her også. Deretter ned til Gol og vi tar over forbi Storefjell og gjennom Tisleidalen til Valdres. Vi kommer ned ved Leira og kjører det korte stykket opp til Scandic Valdres som ligger vakkert til ved Strandafjorden, midt i Fagernes. Her skal vi bo 3 netter og ha middag på hotellet hver kveld.

Dag 3

Mandag 2. august 2021: Vi koser oss med frokost på hotellet. Deretter setter vi oss i vår gode turbuss og kjører i vakkert landskap til Eidsbugarden hvor vi går om bord i M/B «Bitihorn» som tar oss med på en flott tur. M/B «Bitihorn» er en motorbåt som går i rute på innsjøen Bygdin. Ruta går fra Eidsbugarden via Torfinnsbu til Bygdin turisthytte, 1058 moh. Det har vært motorisert ferdsel på Bygdin siden 1905 og «Bitihorn» har tjenestegjort siden 1912. Båten betjener Nord-Europas høyest beliggende båtrute.  Vi har med oss lunsjpakker som er inkludert i turprisen. Fra Bygdin kjører vi buss til Beitostølen, hvor det blir mulig å ta en tur innom Ysteriet og Lyskapellet som ble bygget for midler etter Erling og Anna Stordahl. Erling og Anna fikk til enormt mye gjennom sitt aktive liv. Men ett prosjekt greide de ikke å realisere. I testamentet og i samtaler like før sin død framkom det både fra Anna og Erling at midlene etter dem skulle gå til bygging av et kapell på Beitostølen. Begge to hadde arbeidet med dette prosjektet en stund før de døde, men de fikk altså aldri tid til å sette planen ut i livet. Vi kjører så tilbake

Dag 4

Tirsdag 3. august 2021: I dag vil vi ha en litt roligere dag, og starter etter frokost med å kjøre til Noraker gård hvor vi får omvising og smaksprøver. På Noraker gård er det oppdrettsanlegg, fiskeslakteri, videreforedlingsanlegg til rakfisk, samt gardsmatbutikk. I Valdres har de klart å ta vare på og videreutvikle den gamle matkulturen med rakfisk, og på Noraker har de lange tradisjoner å bygge på. Utmarka til gården har mange fiskerike fjellvann. Sommerstid ble det gjerne et rikt fiske i forbindelse med livet på stølen. Raking gjorde det da mulig å konservere overskuddet av fin fisk, og kunnskapen om å legge ned rakfisk gikk i arv mellom generasjonene. På Noraker, som på andre gårder i Valdres, hadde de sine egne tradisjoner for hvordan fisken ble saltet, lagt i trebutt og modnet i jordkjeller. De som vil kan og kjøpe med seg rakfisk hjem, men den bør pakkes godt. Etter besøket på Noraker går turen tilbake og vi anbefaler alle å ta noen timer til å se seg rundt på Fagernes.  Skiferplassen med skulpturer til minne om folk og dyr ved Valdres skiferbrudd er en plass som bør sees. Det er også mulig å ta seg en tur på museet. Valdres Folkemuseum er et av de største friluftsmusea i Norge og fyrtårnet for reiselivet i Valdres. Det er til sammen 100 hus og anlegg inne på museumsområdet. Mellomalderloftet frå Uppigard Høve er det eldste ikke-kirkelige trehuset i Valdres i dag og ble oppsatt på museet i 1946-1947. Museet har eget stølsområde. Her står fleire stølshus frå 1700-talet og Tvengestølen, bygd i 1947-1948. Samlingene på Valdres Folkemuseum teller 20 000 gjenstandar fra heile Valdres. Valdres Folkemuseum har landets eldste lokale folkemusikkarkiv med over 11 000 enkeltspor med musikk og sang. Museet sitt fotoarkiv teller om lag 70 000 bilete. På kvelden samles vi til middag og nok en hyggelig kveld sammen.

Dag 5

Onsdag 4. august 2021: God frokost! Koffertene bringer dere til bussen, eller får hjelp hvis behov. Litt vemod sikkert, men nå forlater vi Valdres for denne gang. Vi kjører sørover Begnadalen, følger langs innsjøen Sperillen og kommer etter hvert ned til Hønefoss. Herfra tar vi en liten avstikker til Hadeland Glassverk som nå er blitt et helt lite opplevelses-sentrum! Her er vitterlig noe for enhver smak. Fabrikkutsalg tiltrekker nok en del kjøpelystne, men også kafeteria, galleri og utsalg fra gårdsbutikker og lokale produsenter. Artig. Vi kjører mot Vikersund og Hokksund og deretter langs riksvei 35 ned til vi treffer på E18 ved Tønsberg. Avstigning så etter hvert som vi kommer til de respektive hjemsteder.

I Kristiansand beregner vi å være ca kl 18.00 og i Stavanger ca kl 22.00.

Turens innhold og pris informasjon

TURPRIS

5 dager kun kr 6.770 ,- pr. person

 

Avreisedato: Lørdag 31. juli 2021

Retur: Onsdag 4. august 2021

Turprisen inkluderer:

¨  Erfaren og dyktig sjåfør og helturistbuss

¨  Velorientert reiseleder

¨  4 overnattinger på hotell

¨  4 frokoster

¨  4 middager

¨  Utflukter som beskrevet inkludert båttur på Bygdin og lunsjpakke

¨  Alle veiavgifter og bompenger

Tillegg for enkeltrom 1.275,-

Forbehold om endringer som følge av forhold utenfor vår kontroll!

Scandic Hotel Valdres

UK flag | German flag